AFECȚIUNI

04 Mai 2022

Cauze şi remedii pentru nasul înfundat

scris de

Baciu Mădălina, Medic Primar ORL

Cauze şi remedii pentru nasul înfundat

Nasul înfundat sau obstrucƫia nazală reprezintă diminuarea sau oprirea completă a fluxului aerian la nivelul uneia sau a ambelor fose nazale. Este un simptom destul de frecvent şi foarte deranjant care poate să apară la orice vȃrstă şi care îl determină pe pacient sau pe aparƫinători să solicite un consult ORL.

Nasul înfundat: cauze posibile

Cauzele acestui simptom diferă în funcƫie de vȃrstă:

 • nas înfundat la bebeluși - sunt mai frecvent întȃlnite malformaƫiile precum imperforaƫia coanală, atrezia narinară, meningoencefalocelul;
 • la copii predomină corpii străini şi vegetaƫiile adenoide;
 • la adolescenƫii de sex masculin se întâlnește fibromul nazo-faringian;
 • nas înfundat în sarcină - la femeile însărcinate caracteristice sunt rinitele de sarcină;
 • la adulți, paleta de afecƫiuni este vastă şi cuprinde: rinitele acute sau cronice, sinuzitele acute sau cronice, afecƫiunile septului nazal (deviaƫie de sept nazal, hematomseptal, abces septal, polip sangerȃnd de sept), polipoză nazală, inflamaƫii cronice specifice din TBC, sifilis, lepră etc., tumori benigne (papiloame), maligne (carcinoame) sau rare (plasmocitom, schwanom, cilindrom, melanom, estezioneuroblastom), bolile de sistem cu afectare nazosinusală (sarcoidoza, boala Hodgkin, boala Wegener);
 • la vȃrstnici se întȃlnesc mai frecvent rinite atrofice, fracturi de piramidă nazală, rinofimă.

Simptome asociate cu nasul înfundat

Înfundarea nasului este simptomul dominant în majoritatea afecțiunilor nazosinusale, dar de cele mai multe ori este asociată și cu alte simptome sau semne precum:

 • rinoreea seroasă (apoasă), o secreƫie transparentă, abundentă ce se scurge prin nas sau în gȃt. Apare în rinitele alergice, vasomotorii, rinosclerom la debut
 • rinoreea muco-purulentă sau purulentă. Acesta poate fi: unilaterală în sinuzita odontogenă, postraumatică, corp strain intranazal, tumori nazo-sinusale sau bilaterală în rinitele acute sau cronice, în ozenă, TBC, sifilis şi în rinosinuzitele acute sau cronice;
 • rinoreea sanghinolentă sau sȃngerări nazale (epistaxis): unilaterală în corp străin intranazal, rinolit, polip sȃngerȃnd al septului, cancer rinosinusal, cancer de cavum sau bilaterală în rinite şi sinuzite acute sau cronice;
 • hiposmia sau anosmia reprezintă diminuarea, respectiv absenƫa mirosului, şi se poate manifesta uni sau bilateral. Apare frecvent în rinite şi sinuzite acute sau cronice, traumatismele piramidei nazale, sinechii, tumori benigne sau maligne nazosinusale;
 • rinolalia închisă (vocea nazonată) apare când cavumul este ocupat de vegetații adenoide, tumori sau secreții;
 • cacosmia este un miros neplăcut perceput doar de pacient (cacosmia subiectivă) sau şi de către anturaj (cacosmia obiectivă). Apare frecvent în sinuzitele odontogene, ozenă, corpi străini, rinite specifice (TBC, sifilis), rinolit, rinosclerom, cancer rinosinusal;
 • strănutul în salve caracteristic rinitelor alegice;
 • cefaleea apare predominant în sinuzitele acute, viroze respiratorii;
 • febra caracteristică sinuzitelor acute;
 • durerea la nivelul piramidei nazale în cazul traumatismelor nazale, furunculului de vestibul nazal;
 • deformarea piramidei nazale în fracturile piramidei nazale sau malformații congenitale;

Remedii pentru nasul înfundat

Remedii pentru nasul înfundat

De cele mai multe ori, înainte de a ajunge la medicul specialist, pacientul cu obstrucție nazală încearcă diferite remedii și tratamente, multe dintre ele având un efect de scurtă durată, iar altele ducând chiar la agravarea simptomatologiei. Detaliem mai jos o parte dintre aceste remedii pentru nas înfundat cu sau fără secreții nazale și efectele lor.

Umidificator

Pentru o bună funcționare a căilor aeriene, nasul este cel care are rolul de a pregăti aerul încălzindu-l și umidificându-l pentru a ajunge în parametrii optimi. Se știe că un adult inspiră zilnic peste 10000 de litri de aer. Acest aer trebuie filtrat de particulele de praf, polen, diverse substanțe și microorganisme, apoi încălzit la temperaturi între 31 - 37 °C și umidificat. Mucoasa nazală poate crește umiditatea aerului până la 95%, chiar înainte ca acesta să ajungă în nazofaringe.

Când nasul nu-și mai poate îndeplini funcțiile fiziologice, pacientul poate apela la purificatoare și umidificatoare de aer, aparate electrice care purifică și controlează nivelul de umiditate, astfel încât să asigure o bună calitate a aerului din locuință.

Duș fierbinte

Câteva minute petrecute într-un duș fierbinte ajută la decongestionarea căilor nazale. Aburul inhalat subțiază mucusul aflat în căile nazale. Chiar dacă este unul dintre cele mai simple remedii, este în același timp o soluție temporară. Senzația de nas uscat și înfundat va reveni ulterior.

Hidratarea

Se știe că un consum zilnic de 2 l de lichide contribuie la buna funcționare a organismului. Lipsa hidratării corespunzătoare duce la deshidratarea organismului și a mucoaselor, implicit a mucoasei nazale care are nevoie de lichide pentru a asigura umidifierea aerului inspirat.

Spray nazal

Spray-urile nazale sunt frecvent folosite de pacienți, mai ales că și le pot procura singuri din farmacie, fără rețetă. Chiar dacă multe dintre ele par inofensive și beneficiază de o publicitate intensă, nu este indicat să fie folosite fără recomandarea medicului.

Din categoria spray-urilor nazale fac parte soluțiile saline, precum serul fiziologic și apa de mare. Soluțiile pe bază de apă de mare pot fi găsite sub trei forme în funcție de concentrație:

 • Soluții saline hipotone cu o concentrație redusă de sare;
 • Soluții saline izotone care au o concentrație asemănătoare cu a serului fiziologic. Unele pot fi folosite pentru curățarea nasului încă din primele zile de viață;
 • Soluții saline hipertone, cu o concentrație crescută de sare;

Inhalații cu ceai. Compresa caldă

Inhalațiile cu ceai sau compresele calde au un efect temporar deoarece toate produc o vasodilatație rapidă a vaselor de la nivelul mucoasei nazale, urmată de vasoconstricție la fel de rapidă când nu mai sunt aplicate. Așadar aceste metode pot ameliora senzația de nas înfundat în cazul rinitelor și rinosinuzitelor, fără a reprezenta o componentă esențială în tratarea acestor afecțiuni.

Ulei de eucalipt

Spray-urile naturiste ce conțin uleiuri esențiale de mentă, eucalipt, salvie sau capsaicină sunt o alternativă mai puțin nocivă la decongestionantele nazale. Trebuie avut în vedere faptul că există persoane alergice la aceste substanțe sau care au repulsie față de mirosurile puternice.

Decongestionante nazale

Decongestionantele nazale sunt folosite frecvent și în cantități mari. Efectul lor este rapid și pacienții uită frecvent că nu trebuie utilizate mai mult de 5 zile și devin astfel dependenți de utilizarea lor.

Există și medicamente cu efect decongestionat care se pot administra oral, dar, ca și spray-urile nazale, ele nu se pot recomandă mai mult de 5 zile sau persoanelor cu afecțiuni cardiace.

Corticosteroizii intranazali sunt spray-urile de elecție folosite în tratamentul rinitelor alergice. Pot fi utilizate pe perioade lungi de până la 6 luni. Acestea ameliorează atât obstrucția nazală cât și rinoreea apoasă.

Bibliografie

 1. Alina Bacalbașa, Celesta Drăgulescu, Marius Chițac ”Diagnostic pozitiv și diferențial în ORL“, Editura MedicArt, București 2004, p. 82-85, ISBN 973-86612-5-0
 2. Lin, Samuel J. “Nasal Aerodynamics: Overview, Nasal Resistance, Clinical Evaluation of the Nose.” Medscape.com, Medscape, 23 Dec. 2021, https://emedicine.medscape.comSolicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.