MEDICINA GENERALA

20 Iunie 2024

Obligeana: beneficii, utilizări, contraindicații

scris de

Echipa medicală MedLife

Radacina uscata de obligeana

Obligeana este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, dar și cu anumite contraindicații. Descoperă ce este obligeana, care sunt avantajele consumului ei și cum poate fi utilizată în medicina tradițională și modernă, dar și ce contraindicații și precauții merită luate în seamă la utilizarea acestei plante!

Ce este obligeana?

Obligeana este o plantă perenă, denumită științific Acorus calamus. Se găsește in mod obișnuit în zonele umede, pe malurile apelor curgătoare sau stătătoare din întreaga lume, dar mai ales în zone din Asia și Europa de Est. Aspectul său este caracterizat de frunze lungi, de culoare verde închis, care cresc direct din rădăcină, în formă de spadă, florile fiind dispuse în spic.

Rădăcina este cea mai valoroasă parte a plantei, fiind bogată în uleiuri esențiale, acorenone, calamen, taninuri, rășini, substanțe amare, glucide, amidon, saponine și alte substanțe active care aduc numeroase beneficii sănătății.

Clasificarea științifică a obligenei o situează în regnul Plantae, subdiviziunea Spermatophytina, clasa Liliopsida și familia Acoraceae. În familia Acoraceae se află și alte plante înrudite cu obligeana, precum Acorus americanus sau Acorus gramineus.

Beneficiile consumului de obligeană

Obligeana este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate, datorate în mare parte proprietăților sale antioxidante puternice. Aceste proprietăți sunt esențiale în lupta împotriva radicalilor liberi, care pot cauza daune semnificative la nivelul celulelor din organism. Antioxidanții din obligeană pot preveni sau încetini dezvoltarea unor boli cronice, precum cele de inimă sau cancerul.

În medicina tradițională, obligeana a fost folosită de-a lungul timpului pentru ameliorarea problemelor digestive. Aceasta conține anumiți compuși care stimulează producția de suc gastric și îmbunătățesc motilitatea intestinală. De aceea, este adesea recomandată pentru indigestie, balonare și constipație.

Un alt beneficiu al consumului de obligeana este legat de sănătatea cardiovasculară. Această plantă poate avea un efect benefic asupra inimii, prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol.

Obligeana a fost folosită de secole ca tonic nervos. Aceasta ajută la calmarea anxietății și a stresului, iar în același timp îmbunătățește concentrarea și memoria. Acest lucru se datorează prezenței în compoziția sa a unor substanțe cu efecte sedative și relaxante. În plus, obligeana poate fi folosită și ca adjuvant în tratamentul anumitor boli ale pielii, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene.

Utilizările obligenei în medicina tradițională și modernă

Obligeana este recunoscută în medicina tradițională pentru proprietățile sale digestive remarcabile. De secole, planta a fost utilizată în tratamentul dispepsiei, al colicilor, al balonării și al flatulenței. În plus, datorită efectelor sale calmante, obligeana a fost folosită în mod repetat pentru tratarea tulburărilor nervoase și a insomniei.

În medicina modernă, obligeana și-a păstrat relevanța, studiile științifice confirmând multe dintre beneficiile tradițional asociate cu această plantă. În industria farmaceutică, obligeana este prezentă sub formă de extracte, tincturi și uleiuri esențiale. Aceste produse sunt utilizate în tratamentul diverselor afecțiuni gastrointestinale și pentru calmarea sistemului nervos.

În ultimii ani, cercetările s-au concentrat pe potențialul obligenei în tratamentul unor afecțiuni mai grave, precum cancerul. Deși sunt încă la nivel preliminar, studiile indică faptul că planta ar putea avea proprietăți anticancerigene. Această descoperire ar putea deschide noi perspective pentru utilizarea obligenei în medicina modernă.

În fitoterapie, obligeana ocupă un loc esențial, fiind apreciată pentru efectele sale benefice asupra sistemului digestiv și nervos. Planta este utilizată atât în tratamentele acute, cât și în cele de lungă durată. Este o opțiune naturală și sigură pentru îmbunătățirea sănătății, oferind beneficii fără efectele secundare asociate cu medicamentele de sinteză.

Cum se folosește obligeana?

Obligeana este o plantă cu proprietăți terapeutice multiple, care poate fi utilizată sub diferite forme, precum ceai, tinctură sau pulbere. În cazul ceaiului, este necesară o linguriță de rădăcină mărunțită, care se lasă la infuzat într-o cană cu apă fierbinte pentru 10-15 minute. Tinctura se obține prin macerarea rădăcinii în alcool timp de 2 săptămâni, iar pulberea prin uscare și măcinare.

În ceea ce privește dozajul, este esențial să se respecte cantitatea recomandată pentru a evita eventualele efecte secundare. Astfel, se sugerează consumul de 1-2 căni de ceai pe zi sau de 1-2 lingurițe de tinctură. Este important de menționat că aceste doze pot varia în funcție de afecțiunea tratată și de răspunsul individual al fiecărei persoane la tratament.

Obligeana are o utilizare vastă în scopuri terapeutice, fiind folosită în mod tradițional pentru a trata o varietate de afecțiuni. De la tulburări digestive la probleme respiratorii, obligeana poate fi de mare ajutor. De asemenea, poate fi folosită pentru a calma durerile de cap, a reduce febra sau pentru a trata răcelile. Deși studiile științifice care să confirme eficacitatea acestei plante sunt limitate, utilizarea sa în medicina tradițională este larg răspândită.

În ceea ce privește condițiile de păstrare, obligeana trebuie să fie depozitată într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui. De asemenea, este important să fie păstrată într-un recipient ermetic pentru a-și păstra proprietățile terapeutice.

Radacina, tulpina, floare obligeana

Contraindicații și precauții la utilizarea obligenei

Deși obligeana este, în general, considerată sigură pentru utilizare, pot apărea anumite efecte secundare ale folosirii acesteia. Potrivit datelor disponibile, consumul de obligeana poate provoca, în unele cazuri, iritații gastrointestinale, dureri de cap sau chiar reacții alergice. Aceste efecte adverse sunt mai degrabă excepții, dar este esențial să ții cont de ele.

Există și anumite contraindicații specifice pentru anumite grupuri de persoane. De exemplu, femeile însărcinate sau care alăptează sunt sfătuite să evite consumul de obligeana. Totodată, persoanele cu anumite afecțiuni medicale sau care iau anumite medicamente ar trebui să se consulte cu un profesionist în sănătate înainte de a folosi obligeana.

Dozajul corect este un alt aspect crucial. Obligeana poate avea efecte benefice în doze mici, însă poate deveni toxică dacă este consumată în cantități mari. Respectarea recomandărilor de dozare și a instrucțiunilor de utilizare poate preveni eventualele complicații.

Înainte de a începe orice tratament cu obligeana, este esențială consultarea cu un medic sau un profesionist în sănătate. Chiar dacă obligeana este o plantă naturală, este totuși puternică și poate interacționa cu alte medicamente sau poate agrava anumite probleme preexistente. 

Obligeana, cu numeroasele sale beneficii și utilizări, este o plantă extrem de valoroasă în medicina tradițională și modernă. Deși consumul ei poate aduce multe avantaje pentru sănătate, este important de știut cum să o folosești în mod corespunzător și să fii conștient de contraindicațiile sale! Dacă ai nevoie de mai multe informații, consultă medicul!

Bibliografie

  1. “Calamus: Health Benefits, Side Effects, Uses, Dose & Precautions.” RxList, www.rxlist.com/supplements/calamus.htm, accesat la 17.06.2024;
  2. “CALAMUS: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Www.webmd.com, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-778/calamus, accesat la 17.06.2024;
  3. https://www.facebook.com/Drugscom. “Calamus.” Drugs.com, Drugs.com, 2019, www.drugs.com/npp/calamus.html, accesat la 17.06.2024;
  4. Sharma, Vikas, et al. “Acorus Calamus(the Healing Plant): A Review on Its Medicinal Potential, Micropropagation and Conservation.” Natural Product Research, vol. 28, no. 18, 13 May 2014, pp. 1454–1466, https://doi.org/10.1080/14786419.2014.915827, accesat la 17.06.2024.Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.