MEDICINA GENERALA

09 Iulie 2024

Zile internaţionale de interes în 2025 din domeniul sănătății

scris de

Echipa medicală MedLife

Calendar cu luna august din anul 2025

25-31 ianuarieSăptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
4 februarieZiua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
15 februarieZiua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Copii
14 martieZiua Mondială a Rinichiului
15 martieZiua Mondială a Sănătăţii Orale
24 martieZiua Mondială de Luptă Împotriva TBC
7 aprilieZiua Mondială a Sănătăţii
20 aprilie 2025Paştele Creştin Ortodox
17-24 aprilieSăptămâna Naţională a Pacienţilor
22-26 aprilieSăptămâna Europeană a Vaccinării
4 maiZiua Naţională a Inimii
12 maiZiua Internaţională a Asistenţilor Medicali
1 iunieZiua Internaţională a Copilului
14 iunieZiua Mondială a Donatorului de Sânge
1-7 augustSăptămâna Mondială a Alăptării la Sân
29 septembrieZiua Mondială a Inimii
OctombrieLuna Internaţională de Informare despre Cancerul de Sân
10 octombrieZiua Mondială a Sănătăţii Mintale
17 noiembrieZiua Internaţională a Prematurităţii
25 decembrieCrăciun Creştin Ortodox
31 decembrieAnul Nou

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (25-31 ianuarie)

Cancerul de col uterin este o afecțiune în care celulele anormale se dezvoltă în colul uterin. Este cauzat, în principal, de infecția cu anumite tipuri de virusuri papiloma uman (HPV). Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de morbiditate și mortalitate la femei în România. Screening-ul regulat, prin intermediul testului Pap și a testului HPV, poate identifica leziunile precanceroase și permite intervenția timpurie.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este o inițiativă a Asociației Internaționale pentru Prevenția Cancerului de Col Uterin - International Cervical Cancer Prevention Association (ICCPA) - dedicată creșterii conștientizării cu privire la prevenirea cancerului de col uterin și promovării screening-ului. Evenimentul adună organizații, profesioniști din domeniul sănătății și comunităților pentru a discuta despre importanța prevenirii și depistării precoce. Activitățile din această săptămână pot include campanii de informare, evenimente de screening și sesiuni de educație comunitară.

Prevenirea cancerului de col uterin se poate realiza prin:

 • vaccinarea împotriva HPV - este o modalitate eficientă de prevenire a infecțiilor care pot duce la cancer de col uterin;
 • testele regulate de screening - cum ar fi testul Babeş - Papanicolau și testul HPV, joacă un rol crucial în depistarea precoce a leziunilor precanceroase;
 • promovarea stilurilor de viață sănătoase și conștientizarea factorilor de risc pot contribui la reducerea incidenței cancerului de col uterin.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie)

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este sărbătorită în fiecare an pe 4 februarie și reprezintă o ocazie importantă pentru a spori conștientizarea cu privire la cancer, a promova măsurile de prevenire și a susține eforturile de diagnostic și tratament. Această zi a fost stabilită pentru a marca adoptarea la 4 februarie 2000 a ,,Declarației de la Roma cu privire la Cancer", inițiată de Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului (UICC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Această zi are ca scop creșterea gradului de conștientizare globală cu privire la cancer, educarea publicului cu privire la prevenirea și controlul cancerului, promovarea cercetării și susținerea pacienților și familiilor afectate de această boală.

Fiecare an poate avea o temă specifică pentru a evidenția un anumit aspect al luptei împotriva cancerului. Aceste teme pot include prevenție, diagnostic timpuriu, tratament, sprijin pentru pacienți și supraviețuitori, etc.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, organizații, instituții medicale, ONG-uri și comunități desfășoară diverse activități, cum ar fi campanii de conștientizare, evenimente de screening gratuit, simpozioane, conferințe, activități de strângere de fonduri și multe altele.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Copii (15 februarie)

La 15 februarie este sărbătorită Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Copii, o ocazie dedicată conștientizării și susținerii copiilor afectați de cancer, precum și familiilor și profesioniștilor implicați în îngrijirea acestora. Această zi servește și ca platformă pentru a evidenția nevoile specifice ale copiilor cu cancer și pentru a promova eforturile de cercetare în acest domeniu.

Cancerul la copii este o problemă globală, aproximativ 300.000 de copii cu vârsta sub 19 ani fiind diagnosticați în fiecare an la nivel mondial. Tipurile frecvente de cancer la copii includ leucemia, tumorile cerebrale și limfoamele.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului la Copii sunt organizate diverse inițiative la nivel mondial, inclusiv campanii de conștientizare, evenimente de strângere de fonduri, simpozioane educaționale și activități menite să aducă comunitățile împreună, pentru a susține copiii afectați de cancer.

Accesul la tratament medical de calitate și suportul emoțional sunt esențiale în îngrijirea copiilor cu cancer . Organizațiile și comunitățile se implică pentru a asigura că toți copiii au acces la servicii de sănătate adecvate.

Şi MedLife se implică activ şi a dezvoltat primul program gratuit de testare genetică pentru copiii diagnosticați cu orice tip de cancer, #SperanțaNuMoareDeCancer, program care oferă fiecărui copil o șansă în plus la terapii oncologice țintite, iar acest lucru s-ar putea traduce printr-o șansă în plus la viață.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului la Copii reamintește importanța finanțării cercetării pentru a dezvolta tratamente mai eficiente și mai puțin invazive pentru copiii cu cancer.

Ziua Mondială a Rinichiului (14 martie)

Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie și are ca scop conștientizarea importanței sănătății renale și promovarea măsurilor de prevenire a bolilor renale. Scopul principal al acestei zile este de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța prevenirii și tratării bolilor renale. Aceasta oferă, de asemenea, o platformă pentru a informa oamenii despre modul în care pot să își mențină rinichii sănătoși și să prevină apariția bolilor renale.

Fiecare an poate avea o temă specifică asociată Zilei Mondiale a Rinichiului, care abordează aspecte particulare ale sănătății renale. Aceste teme pot include prevenția bolilor renale, gestionarea bolilor renale cronice, importanța screening-ului renal și altele.

Organizațiile de sănătate, instituțiile medicale și ONG-urile organizează diverse activități cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, cum ar fi campanii de conștientizare, evenimente de screening gratuit pentru sănătatea rinichilor, conferințe, seminarii și acțiuni de strângere de fonduri pentru sprijinirea cercetării în domeniul sănătății renale.

Rinichii joacă un rol crucial în filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor din organism. Prevenția bolilor renale și gestionarea adecvată a factorilor de risc, cum ar fi tensiunea arterială crescută și diabetul, sunt esențiale pentru menținerea sănătății rinichilor.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale (15 martie)

O igienă orală adecvată, inclusiv perierea regulată a dinților, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la dentist, contribuie la prevenirea bolilor dentare, cum ar fi cariile și gingivita. Sănătatea orală poate avea un impact semnificativ asupra sănătății generale, iar problemele dentare netratate pot afecta nu doar gura, ci și sistemul cardiovascular și altele.

În cadrul Zilei Mondiale a Sănătății Orale se promovează adoptarea unor stiluri de viață sănătoase, care includ o alimentație echilibrată și evitarea obiceiurilor dăunătoare, precum fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Ziua Mondială a Sănătății Orale își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța sănătății orale și la modul în care aceasta afectează starea generală de sănătate. Activitățile desfășurate cu această ocazie includ campanii educaționale pentru copii și adulți, cu accent pe tehnicile corecte de periaj, utilizarea aței dentare și alte practici de îngrijire orală.

În acest sens, numeroase clinici au pus la dispoziţia pacienţilor şi corporaţiilor pachete complete de servicii pentru protejarea sănătății dentare, cu acces la servicii stomatologice de excelență, cu un plan de prevenție, consultații de specialitate, tratamente personalizate şi un plan de intervenție în caz de urgență medicală. La toate acestea se adaugă reduceri semnificative, în funcţie de tipul de abonament ales.

Unele evenimente organizate în cadrul Zilei Mondiale a Sănătății Orale pot include servicii gratuite de screening dentar și consultanță pentru a facilita accesul la îngrijire dentară.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva TBC (24 martie)

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este sărbătorită în fiecare an pe 24 martie și reprezintă o ocazie importantă pentru a atrage atenția asupra tuberculozei (TBC) ca problemă globală de sănătate publică. Această zi marchează descoperirea bacilului Koch, care a pus bazele diagnosticului tuberculozei, de Robert Koch, în 1882.

Fiecare an poate avea o temă specifică asociată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva TBC. Aceste teme pot varia de la abordarea aspectelor specifice ale diagnosticului și tratamentului la promovarea accesului la servicii de sănătate pentru toți cei afectați de tuberculoză.

Cu ocazia acestei zile, organizații guvernamentale, organizații non-guvernamentale și alte entități implicate în sănătate desfășoară diverse activități, cum ar fi campanii de conștientizare, evenimente de screening pentru depistarea tuberculozei, seminarii educaționale și alte inițiative menite să aducă atenția publicului asupra tuberculozei.

Tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. Este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile Mycobacterium tuberculosis și afectează în special plămânii, dar poate să afecteze și alte părți ale corpului. Comunitatea internațională depune eforturi considerabile pentru combaterea tuberculozei prin intermediul programelor de prevenire, diagnoză timpurie și tratament eficient. Vaccinul BCG (Bacillus Calmette-Guérin) este utilizat în multe țări pentru protejarea împotriva tuberculozei.

Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale în gestionarea tuberculozei și prevenirea răspândirii acestei boli.

Ziua Mondială a Sănătăţii (7 aprilie)

Ziua Mondială a Sănătății este sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie și marchează aniversarea înființării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 1948. Scopul acestei zile este de a evidenția importanța sănătății și de a promova teme specifice care necesită atenție la nivel mondial.

Fiecare an poate avea o temă specifică, care abordează o problemă de sănătate globală importantă. OMS stabilește o temă specifică pentru fiecare Zi Mondială a Sănătății. Acestea pot varia și pot acoperi diverse aspecte ale sănătății, cum ar fi bolile infecțioase, sănătatea mentală, accesul la servicii de sănătate, prevenția bolilor, nutriția și altele.

Ziua Mondială a Sănătății este marcată prin diverse activități la nivel global, inclusiv campanii de conștientizare, evenimente educaționale, seminarii, conferințe și servicii de screening gratuit.

Ziua Mondială a Sănătății reprezintă, de asemenea, o ocazie pentru a sublinia importanța colaborării la nivel global în abordarea problemelor de sănătate. Aceasta include cooperarea între țări, organizații internaționale, ONG-uri și alte entități implicate în îngrijirea sănătății.

Paştele Creştin Ortodox (20 aprilie 2025)

Paștele Creștin Ortodox este sărbătorit în fiecare an, dar data sa exactă variază deoarece este determinată pe baza calendarului iulian. Este sărbătorită în duminica după prima lună plină de primăvară sau în prima duminică după echinocțiul de primăvară.

Perioada dinaintea Paștelui, cunoscută sub numele de Postul Mare sau Postul Paștelui, începe cu 40 de zile înainte de Paște și reprezintă un timp de post, rugăciune și pregătire spirituală pentru credincioși. Săptămâna de dinaintea Paștelui, denumită și Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este dedicată evenimentelor din viața lui Iisus Hristos, inclusiv Intrarea în Ierusalim, Cina cea de Taină, Patimile și Răstignirea.

Paștele Ortodox este marcat de slujbe speciale la biserică, cum ar fi slujba Învierii, care are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Credincioșii participă la slujbe, se împărtășesc cu Paștele și aduc bucate specifice de Paște la biserică pentru a fi sfințite. Mâncărurile tradiționale includ mielul, cozonacul, ouăle roșii, pasca și alte bucate specifice regiunii sau familiei. Ouăle roșii sunt o tradiție importantă de Paște în cultura ortodoxă. Ele simbolizează sângele lui Isus Hristos și învierea. Adesea, credincioșii își vopsesc ouăle în culori roșii și le împărtășesc cu cei dragi.

Săptămâna Naţională a Pacienţilor (17-24 aprilie)

Săptămâna Națională a Pacienților este o perioadă dedicată conștientizării și recunoașterii contribuției pacienților la îmbunătățirea sistemului de sănătate. În timpul acestei săptămâni, pot avea loc diverse evenimente și activități care să promoveze comunicarea și colaborarea dintre pacienți, profesioniști din domeniul sănătății și autorități medicale.

Săptămâna poate include campanii de conștientizare și educație cu privire la drepturile pacienților, accesul la îngrijiri medicale de calitate, implicarea pacienților în procesul decizional și alte aspecte legate de îngrijirea sănătății.

Organizațiile de sănătate și grupurile de pacienți pot organiza evenimente la nivel local sau național, cum ar fi forumuri comunitare, dezbateri, sesiuni de întrebări și răspunsuri, pentru a permite pacienților să împărtășească experiențele și să ofere feedback.

Săptămâna Națională a Pacienților este o oportunitate de a recunoaște și de a celebra contribuția pacienților la îmbunătățirea sistemului de sănătate, inclusiv prin intermediul participării la cercetare, activismului și schimbului de experiențe.

Evenimentele și activitățile din această săptămână pot încuraja o comunicare deschisă și transparentă între pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății, susținând un parteneriat echitabil în îngrijirea medicală.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (22-26 aprilie)

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o inițiativă anuală desfășurată la nivelul Uniunii Europene, pentru a promova conștientizarea și importanța vaccinării. Scopul principal al acestei săptămâni este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile vaccinării, de a informa publicul asupra importanței vaccinurilor pentru sănătatea individuală și comunitară, precum și de a promova acțiuni concrete pentru îmbunătățirea ratelor de vaccinare.

Fiecare an poate aborda teme specifice legate de vaccinare. Acestea pot include promovarea vaccinurilor împotriva unor boli specifice, abordarea preocupărilor legate de siguranța vaccinării sau sublinierea importanței imunizării în combaterea unor amenințări globale de sănătate.

Organizațiile de sănătate, autoritățile sanitare, ONG-urile și alte entități pot organiza diverse activități, cum ar fi campanii de informare, evenimente de conștientizare în comunități, sesiuni de discuții, sesiuni de vaccinare și multe altele.

Săptămâna Europeană a Vaccinării are, de asemenea, rolul de a promova solidaritatea și colaborarea între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește eforturile de imunizare și prevenire a bolilor transmisibile.

Pe parcursul acestei săptămâni, sunt furnizate resurse și informații utile pentru public, inclusiv ghiduri despre vaccinuri, materiale educaționale și răspunsuri la întrebările frecvente.

Ziua Naţională a Inimii (4 mai)

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră de sănătate în Europa, rămânând principala cauză de mortalitate, conform Societății Europene de Cardiologie. În Uniunea Europeană sunt diagnosticate peste 6 milioane de cazuri noi anual, iar la nivelul întregului continent european, numărul se ridică la peste 11 milioane. Aceste afecțiuni cauzează anual 3,9 milioane de decese în Europa și peste 1,8 milioane în Uniunea Europeană.

În România, rata de mortalitate standardizată pentru insuficiența cardiacă cronică este mai mare decât în alte state UE, conform Societății Române de Cardiologie.

Aproximativ 4,7% din populația cu vârsta peste 35 de ani suferă de insuficiență cardiacă, reprezentând circa 560.000 de pacienți.

Ziua Națională a Inimii în România, instituită în 1996 la inițiativa Academiei de Științe Medicale, este sărbătorită în fiecare an pe data de 4 mai. Această zi reprezintă o oportunitate pentru specialiști de a atrage atenția asupra creșterii numărului cazurilor de boli cardiovasculare și promovează conștientizarea riscurilor asociate.

Într-o încercare de prevenție, Organizația Mondială a Sănătății a lansat în 2003 inițiativa globală ,,Move for Health" (,,Mișcare pentru sănătate”), promovând activitatea fizică. Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate la nivel european.

În țara noastră, bolile cardiovasculare reprezintă o problemă de sănătate publică, având o mortalitate de trei ori mai mare decât cea prin cancer. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acestea sunt principala cauză de deces la nivel global, cu 17,9 milioane de decese în 2019, reprezentând 32% din totalul deceselor la nivel mondial.

Din această cauză, MedLife a creat un loc special pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare, un spital unic dedicat sănătăţii inimii, un centru specializat în care diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea pacienților se face într-un sistem integrat, iar serviciile medicale oferite acoperă o sferă largă de patologii.

Persoana care noteaza in calendar zile internationale de interes

Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali (12 mai)

Ziua Internațională a Asistenților Medicali, cunoscută și sub denumirea de Ziua Internațională a Asistentului Medical sau Ziua Internațională a Îngrijirii, este sărbătorită la nivel mondial pe 12 mai a fiecărui an. Această zi marchează aniversarea nașterii fondatoarei asistenței medicale moderne și pionieră în îngrijirea medicală profesională, Florence Nightingale. Florence Nightingale s-a născut pe 12 mai 1820, iar această dată a fost aleasă pentru a onora moștenirea ei și pentru a evidenția rolul vital al asistenților medicali.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali oferă o ocazie de a recunoaște și de a aprecia munca dedicată, devotamentul şi empatia asistenților medicali. Aceasta este o profesie esențială în îngrijirea sănătății, iar asistenții medicali contribuie în mod semnificativ la promovarea și menținerea sănătății pacienților.

Cu ocazia acestei zile, pot avea loc diverse evenimente și activități pentru a evidenția contribuția asistenților medicali. Acestea pot include ceremonii de recunoaștere, seminarii educaționale, prelegeri, campanii de conștientizare și alte inițiative care aduc laude și mulțumiri pentru eforturile depuse în îngrijirea pacienților.

Asistenții medicali desfășoară o varietate de activități în cadrul sistemului de sănătate, inclusiv asistență directă la pacienți, gestionarea și monitorizarea tratamentelor, furnizarea de suport emoțional și educarea pacienților.

Asistenții medicali trec printr-un proces extensiv de educație și formare pentru a-și dezvolta abilitățile necesare în oferirea de îngrijire de calitate. Ei pot lucra într-o varietate de medii, inclusiv spitale, clinici, cabinete medicale și chiar în comunități.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este sărbătorită în întreaga lume, evidențiind importanța recunoașterii și a respectului pentru această profesie la nivel global. În timpul acestei zile, este obișnuit ca organizațiile medicale, spitalele și instituțiile de învățământ să desfășoare activități speciale pentru a onora asistenții medicali și pentru a evidenția impactul pozitiv pe care îl au asupra sănătății și bunăstării comunităților.

Ziua Internaţională a Copilului (1 iunie)

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită în fiecare an pe 1 iunie și este dedicată drepturilor copiilor și bunăstării lor. Această zi reprezintă un prilej important pentru a aduce în atenție nevoile și drepturile copiilor, precum și pentru a promova educația, sănătatea și fericirea lor.

Ziua Internațională a Copilului a fost propusă pentru prima dată la Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copiilor din Geneva în 1925 și a fost adoptată ulterior de multe țări. În cele din urmă, în anul 1954, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a stabilit oficial 1 iunie ca Ziua Internațională a Copilului.

Ziua Internațională a Copilului este legată de Convenția cu privire la Drepturile Copilului a ONU, care a fost adoptată în 1989 și care definește drepturile fundamentale ale copiilor la supraviețuire, dezvoltare, participare și protecție împotriva abuzurilor.

Fiecare an poate avea o temă specifică asociată cu Ziua Internațională a Copilului, evidențiind diverse aspecte ale bunăstării și drepturilor copiilor. Aceste teme pot varia de la promovarea educației și sănătății până la combaterea violenței și exploatației copiilor.

Cu ocazia acestei zile, organizații guvernamentale și non-guvernamentale, școli, comunități și alți actori implicați în problemele legate de copii desfășoară diverse activități. Acestea pot include evenimente culturale, concursuri, campanii de conștientizare, sesiuni de informare despre drepturile copilului și multe altele.

Ziua Internațională a Copilului subliniază importanța asigurării accesului copiilor la educație de calitate, îngrijire medicală adecvată și protecție împotriva abuzului, neglijării și exploatării. Comunitatea internațională și liderii mondiali își exprimă angajamentul față de bunăstarea copiilor și lucrează pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și viitorul acestora subliniind faptul că sănătatea copilului nu depinde doar de alimentaţie şi sport, ci şi de îndeplinirea nevoilor afective.

Există o permanentă nevoie de spitale de pediatrie, centre de excelenţă, care să reunească cei mai buni specialiști cu expertiză internațională și echipamente moderne, pentru a oferi siguranță și condiții cât mai prietenoase tuturor copiilor.

În România, Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită prin diverse evenimente, activități educative și recreative, organizate în școli, grădinițe, parcuri și alte locuri de întâlnire comunitară.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (14 iunie)

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în fiecare an pe 14 iunie și reprezintă o ocazie de a aduce recunoștință și apreciere pentru donatorii de sânge și pentru contribuția lor la salvarea vieților.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Data de 14 iunie a fost aleasă pentru a comemora nașterea lui Karl Landsteiner, un imunolog austriac care a descoperit sistemul de grupare a sângelui ABO.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge are ca scop recunoașterea altruismului și generozității donatorilor de sânge, precum și sensibilizarea asupra importanței donării regulate de sânge pentru a asigura stocurile necesare în caz de urgență sau pentru tratarea diferitelor afecțiuni medicale.

Donatorii de sânge joacă un rol esențial în furnizarea de sânge și produse sanguine necesare pentru transfuzii, intervenții chirurgicale, tratamente oncologice, accidente grave și alte situații medicale critice. Donarea de sânge este o acțiune voluntară și altruistă care salvează vieți.

Cu ocazia acestei zile, organizațiile din domeniul sănătății, spitalele, centrele de transfuzie și alte entități desfășoară diverse evenimente și activități. Acestea pot include campanii de conștientizare, evenimente de recunoaștere a donatorilor, sesiuni de donare de sânge și alte inițiative menite să promoveze importanța donării de sânge.

Cererea constantă de sânge este esențială pentru a acoperi nevoile spitalelor și pentru a răspunde situațiilor de urgență. Donarea de sânge este un act sigur și vital, iar donatorii sănătoși și voluntari sunt întotdeauna necesari pentru a menține stocurile la niveluri adecvate.

Pe lângă recunoașterea donatorilor existenți, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge își propune să sensibilizeze și să încurajeze noi persoane să devină donatori de sânge. Educația și informarea publicului despre procesul de donare, beneficiile acestuia și impactul pozitiv pe care îl are asupra comunității sunt aspecte cheie.

Săptămâna Mondială a Alăptării la Sân (1-7 august)

Săptămâna Mondială a Alăptării la Sân, desfășurată între 1 și 7 august, subliniază importanța alăptării la sân pentru sănătatea mamei și a copilului, promovând beneficii esențiale încă din perioada de sarcină.

Această săptămână are ca scop promovarea beneficiilor alăptării și sensibilizarea publicului cu privire la importanța oferirii de sprijin mamelor pentru a alege să alăpteze exclusiv la sân în primele şase luni ale vieții copilului și să continue alăptarea, în combinație cu alimentația complementară adecvată, până la vârsta de cel puțin doi ani.

Alăptarea la sân oferă numeroase beneficii atât pentru copii, cât și pentru mame. Laptele matern este considerat cel mai bun aliment pentru sugari, furnizând substanțe nutritive esențiale, protejând împotriva bolilor și contribuind la dezvoltarea sistemului imunitar. De asemenea, alăptarea reduce riscul de obezitate și boli cronice pentru copii. Pentru mame, alăptarea contribuie la recuperarea postpartum, reducând riscul de cancer la sân și ovarian.

Organizațiile și comunitățile din întreaga lume desfășoară diverse activități și evenimente în timpul Săptămânii Mondiale a Alăptării la Sân. Acestea pot include seminarii, conferințe, sesiuni de informare, evenimente sociale, campanii media și alte inițiative menite să ofere informații și suport pentru mamele care doresc să alăpteze.

Un aspect important al Săptămânii Mondiale a Alăptării la Sân este să ofere sprijin și informații mamelor care se confruntă cu provocări în procesul de alăptare. Organizațiile de sănătate și medicii încurajează implicarea partenerilor și familiilor pentru a crea un mediu de sprijin pentru mamele care alăptează.

În cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării la Sân, se subliniază și drepturile mamelor de a alăpta în spații publice și private, conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății și ale UNICEF. Este important să se creeze un mediu favorabil în care mamele să se simtă confortabil și sprijinite în decizia lor de a alăpta.

Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie)

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an pe 29 septembrie și reprezintă o ocazie importantă pentru a evidenția importanța sănătății cardiovasculare și pentru a promova măsuri preventive împotriva bolilor de inimă.

Această zi a fost instituită de Federația Mondială a Inimii (World Heart Federation) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu scopul de a atrage atenția asupra bolilor cardiovasculare și de a promova măsuri de prevenție la nivel global. Prima Zi Mondială a Inimii a avut loc în anul 2000.

Ziua Mondială a Inimii este dedicată conștientizării riscurilor asociate bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale, precum și promovării unui stil de viață sănătos pentru prevenirea acestora.

Fiecare an poate aduce o temă specifică pentru Ziua Mondială a Inimii, evidențiind aspecte importante ale sănătății cardiovasculare. Aceste teme pot varia de la promovarea activității fizice și adoptarea unei alimentații sănătoase până la conștientizarea factorilor de risc precum fumatul și hipertensiunea arterială.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, organizații de sănătate, spitale, școli și comunități desfășoară diverse activități. Acestea pot include campanii de conștientizare, evaluări gratuite ale sănătății, seminarii educaționale, evenimente sportive și altele, pentru a încuraja adoptarea unui stil de viață sănătos.

Bolile cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană și accidentul vascular cerebral, reprezintă cauze majore de deces în întreaga lume. Prevenția este esențială și poate implica măsuri precum adoptarea unei alimentații sănătoase, menținerea unei greutăți corporale adecvate, renunțarea la fumat, gestionarea stresului și menținerea unui nivel adecvat de activitate fizică.

Ziua Mondială a Inimii reprezintă un moment de implicare globală, cu evenimente desfășurate în numeroase țări, pentru a aduce conștientizarea privind riscurile bolilor de inimă și pentru a încuraja comunitățile să adopte practici sănătoase.

Luna Internaţională de Informare despre Cancerul de Sân (octombrie)

Luna Internațională de Informare despre Cancerul de Sân este dedicată conștientizării și informării publicului cu privire la această formă de cancer, precum și promovării măsurilor de prevenție, diagnostic precoce și tratament. Această campanie a fost inițiată în anii 1980, pentru a atrage atenția asupra cancerului de sân și pentru a promova informarea publicului în legătură cu riscurile, metodele de prevenție și necesitatea diagnosticului precoce.

Scopul principal al acestei luni este de a crește gradul de conștientizare în rândul femeilor și al bărbaților cu privire la riscurile asociate cancerului de sân, importanța screening-ului și a diagnosticului precoce, precum și de a strânge fonduri pentru cercetarea medicală în domeniu.

Panglica roz este un simbol recunoscut la nivel global asociat luptei împotriva cancerului de sân. Mulți oameni, organizații și instituții adoptă panglica roz pentru a-și exprima solidaritatea și sprijinul pentru cei afectați de această formă de cancer.

Pe durata Lunii Internaționale de Informare despre Cancerul de Sân se desfășoară o serie de evenimente și activități, cum ar fi mese rotunde, seminarii, campanii de screening gratuit, maratoane sau campanii de strângere de fonduri. Aceste inițiative au scopul de a educa publicul, de a oferi sprijin pacienților și de a aduna resurse pentru cercetare și tratament.

Campania se concentrează pe educarea femeilor și a bărbaților cu privire la importanța efectuării screening-ului regulat și a diagnosticării precoce a cancerului de sân. Detectarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ șansele de tratament și recuperare.

Multe organizații non-guvernamentale, inclusiv organizații de susținere a pacienților și organizații de cercetare, se implică activ în această campanie. Ele oferă resurse, sprijin emoțional, informații și asistență financiară pentru cei afectați de cancerul de sân.

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale (10 octombrie)

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este sărbătorită în fiecare an pe 10 octombrie și reprezintă o ocazie importantă de a atrage atenția asupra problemelor de sănătate mentală, de a elimina stigmatul asociat acestora și de a promova conștientizarea și îngrijirea mentală.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost instituită de Federația Mondială pentru Sănătate Mentală (World Federation for Mental Health) și a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1992. Scopul principal al acestei zile este de a crește gradul de conștientizare în rândul publicului cu privire la problemele de sănătate mintală și de a promova discuții deschise și sprijin pentru cei afectați.

Fiecare an poate aduce o temă specifică pentru Ziua Mondială a Sănătății Mintale, abordând diverse aspecte. Aceste teme pot varia de la sănătatea mintală la locul de muncă până la stresul din mediul academic sau impactul pandemiei de COVID-19.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale își propune să combată stigmatul asociat acestor probleme, promovând înțelegerea și sprijinul. Stigmatul poate împiedica persoanele să caute ajutor și să vorbească deschis despre experiențele lor.

Pe durata Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, organizații, instituții, școli și comunități desfășoară diverse evenimente și activități. Acestea pot include campanii de conștientizare, sesiuni de educație, seminarii, activități artistice și sportive, precum și resurse online destinate să sprijine persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate mintală.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale încurajează deschiderea dialogului despre aceste boli și încurajează oamenii să vorbească despre experiențele lor, să ofere sprijin și să ceară ajutor atunci când este necesar.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale evidențiază importanța măsurilor preventive și a sprijinului continuu. Aceasta include încurajarea stilurilor de viață sănătoase, gestionarea stresului, promovarea relațiilor sociale pozitive și facilitarea accesului la servicii de sănătate de calitate.

Problemele de sănătate mintală afectează milioane de oameni în întreaga lume. Ziua Mondială a Sănătății Mintale subliniază necesitatea unei abordări globale pentru a îmbunătăți accesul la tratament, a reduce stigmatul și a promova binele mental la nivel mondial.

Ziua Internaţională a Prematurităţii (17 noiembrie)

Ziua Internațională a Prematurității este sărbătorită în fiecare an pe 17 noiembrie și este dedicată conștientizării și sensibilizării cu privire la problemele legate de prematuritate și îngrijirea copiilor născuți prematur. Această zi a fost instituită pentru prima dată în 2008 de organizația non-guvernamentală "EFCNI" (European Foundation for the Care of Newborn Infants) cu scopul de a atrage atenția asupra prematurității și de a promova măsuri pentru îmbunătățirea îngrijirii copiilor născuți prematur.

Scopul principal al acestei zile este de a evidenția problemele și provocările cu care se confruntă copiii prematuri, familiile acestora și profesioniștii din domeniul sănătății. Totodată, se încearcă promovarea măsurilor de prevenție și îmbunătățirea asistenței medicale acordate acestor copii.

Prematuritatea reprezintă o problemă globală de sănătate publică. Copiii născuți prematur, adică înainte de săptămâna 37 de sarcină, pot întâmpina diverse probleme de sănătate și dezvoltare.

Există numeroși factori care pot contribui la prematuritate, inclusiv condițiile de sănătate ale mamei, factorii socio-economici, vârsta maternă, stresul și alți factori ambientali. Copiii născuți prematur pot avea nevoie de îngrijire medicală specializată în primele zile, săptămâni sau chiar luni ale vieții lor. Familiile se pot confrunta cu provocări emoționale, financiare și logistice în îngrijirea unui copil prematur.

Organizațiile, spitalele și comunitățile desfășoară diverse activități pentru a marca această zi. Acestea pot include campanii de conștientizare, evenimente de strângere de fonduri pentru cercetare, seminarii educaționale și acțiuni de sprijin pentru familiile afectate.

Ziua Internațională a Prematurității subliniază, de asemenea, importanța măsurilor de prevenire a prematurității prin îngrijire prenatală adecvată, educație pentru viitoarele mame și susținerea comunității. Problema prematurității necesită o abordare globală și colaborare între țări, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și profesioniști din domeniul sănătății pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenție și îngrijire. Prin Ziua Internațională a Prematurității se încurajează conștientizarea și acțiunile pentru îmbunătățirea vieții copiilor prematuri și sprijinirea familiilor care trec prin această experiență.

Crăciun Creştin Ortodox (25 decembrie)

Crăciunul Creștin Ortodox reprezintă sărbătoarea nașterii lui Isus Hristos și este celebrat, în conformitate cu calendarul iulian, în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Aceasta înseamnă că data Crăciunului Ortodox este cu aproximativ 13 zile mai târziu decât cea a Crăciunului tradițional din calendarul gregorian.

Crăciunul reprezintă momentul nașterii lui Iisus Hristos, conform învățăturilor creștine. Sărbătoarea marchează momentul în care Dumnezeu s-a făcut om pentru a aduce iertare și mântuire oamenilor. În timpul Crăciunului Ortodox, biserica organizează slujbe speciale, inclusiv Vecernia de Ajun, Liturghia de la miezul nopții și Liturghia din dimineața de Crăciun. Aceste slujbe includ rugăciuni, citiri din Biblie și cântări specifice acestei sărbători.

Înainte de Crăciun, credincioșii ortodocși țin Postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și durează până la 25 decembrie. Acest post are ca scop pregătirea spirituală pentru sărbătoarea nașterii lui Hristos.

Crăciunul Ortodox este însoțit de diverse tradiții și obiceiuri, care pot varia în funcție de țară și regiune. Printre acestea se numără colindele, pregătirea bucatelor tradiționale de Crăciun, precum și participarea la slujbele bisericești.

Colindatul reprezintă o tradiție importantă în cadrul Crăciunului Ortodox. Grupuri de copii sau adulți merg din casă în casă colindând, aducând urări de sănătate, bucurie și binecuvântare. Oferirea de colaci, precum și a altor bunătăți, este o practică obișnuită în această perioadă.

Similar cu alte tradiții de Crăciun, credincioșii ortodocși își decorează casele cu lumini, globuri și alte ornamente festive. Steaua sau icoana stelei care a ghidat magii la Betleem poate fi un element specific în decor.

După slujba de la miezul nopții, mulți creștini ortodocși se întorc acasă pentru a participa la o cină specială de Crăciun, unde sunt servite bucate tradiționale și se celebrează în familie.

Crăciunul Creștin Ortodox este o sărbătoare încărcată de semnificații spirituale și tradiții bogate, reprezentând un moment de adorare, rugăciune și bucurie pentru creștinii ortodocși.

Anul Nou (31 decembrie)

Anul Nou este o sărbătoare celebrată la nivel global, marcând trecerea de la un an la altul în calendar. Anul Nou reprezintă momentul în care se încheie un an calendaristic și începe unul nou. Este adesea asociat cu reflectarea asupra evenimentelor și realizărilor din anul încheiat și cu formularea de obiective și rezoluții pentru anul care începe.

Noaptea de 31 decembrie este considerată Ajunul Anului Nou. Mulți oameni aleg să petreacă această seară în mod festiv, participând la petreceri, evenimente publice, focuri de artificii și alte activități specifice.

Anul Nou este adesea marcat printr-o atmosferă de bucurie și festivitate. Oamenii se adună pentru a petrece împreună, organizând petreceri la domiciliu, în cluburi, restaurante sau în spații publice.

La miezul nopții, în momentul trecerii de la 31 decembrie la 1 ianuarie, se desfășoară tradițional focurile de artificii. Acestea reprezintă o modalitate spectaculoasă de a marca începutul noului an și sunt adesea organizate în orașele mari din întreaga lume.

Tradițiile de Anul Nou variază în funcție de cultură și țară. Unele tradiții includ obiceiul de a săruta pe cineva la miezul nopții, a face zgomot pentru a alunga spiritele rele, a arunca obiecte vechi pentru a face loc celor noi și multe altele.

Mulți oameni aleg să-și formuleze rezoluții pentru noul an. Acestea pot include obiective legate de sănătate, carieră, relații sau dezvoltare personală. Este o oportunitate de a începe un nou capitol cu determinare și aspirații pozitive. Multe culturi au tradiția de a servi o cină specială în noaptea de Revelion. Mesele festive includ adesea mâncăruri specifice și băuturi alese pentru a marca evenimentul.

Anul Nou este o sărbătoare plină de entuziasm și speranță, oferind oportunitatea de a celebra începutul unui nou capitol și de a privi cu optimism către viitor.

 

Bibliografie

 1. “Cervical Cancer Prevention Week Reminded Us Why HPV Vaccines and Smear Tests Are so Crucial | EPF.” Www.epfweb.org, www.epfweb.org/node/386
 2. Roman, Bogdan. “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului .” Https://Insp.gov.ro/, 4 Feb. 2022
 3. ICCD, internationalchildhoodcancerday.org/
 4. “Ziua Mondială a Rinichiului: ”Rinichi Sănătoși Pentru Toată Lumea!”.” Https://Www.srnefro.ro/, 14 Mar. 2019, www.srnefro.ro/14-martie-2019-ziua-mondiala-a-rinichiului%EF%BB%BF-rinichi-sanatosi-pentru-toata-lumea/
 5. “Ziua Mondiala a Sanatatii Orale.” Https://Insp.gov.ro/, 21 Mar. 2022, insp.gov.ro/2022/03/21/ziua-mondiala-a-sanatatii-orale-20-martie-2022-comunicat-de-presa/
 6. “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.” Insp.gov.ro, 24 Mar. 2023, insp.gov.ro/2023/03/24/24-martie-ziua-mondiala-de-lupta-impotriva-tuberculozei/
 7. “Ziua Naţională a Inimii .” Insp.gov.ro, 4 May 2022, insp.gov.ro/2022/05/04/4-mai-ziua-nationala-a-inimii/
 8. “Obiceiuri de Sfintele Pasti.” Www.crestinortodox.ro, www.crestinortodox.ro/paste/obiceiuri-traditii-paste/obiceiuri-sfintele-pasti-71072.html
 9. “International Nurses Day.” ICN - International Council of Nurses, www.icn.ch/how-we-do-it/campaigns/international-nurses-day
 10. “World Blood Donor Day.” Who.int, 2018, www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day
 11. “World Breastfeeding Week (WBW).” World Alliance for Breastfeeding Action, waba.org.my/wbw/
 12. World Heart Day, world-heart-federation.org/world-heart-day/about-whd/
 13. World Health Organization. “World Mental Health Day 2023.” Www.who.int, www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2023
 14. “Breast Cancer Awareness Month | UICC.” Www.uicc.org, www.uicc.org/what-we-do/thematic-areas/breast-cancer/breast-cancer-awareness-month
 15. “World Prematurity Day 2023.” Www.unicef.org, www.unicef.org/vietnam/press-releases/world-prematurity-day-2023Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.