Nutriție

20 Decembrie 2012

Stevia - un indulcitor non-caloric de origine naturala

Pana de curand, îndulcitorii sintetici au fost singura solutie posibila la problema scoaterii zaharului dintr-un numar de produse, fara sa se piarda gustul de dulce. Glicozidele derivate din steviol (E960) au fost adaugate recent de Uniunea Europeana (UE) pe lista de indulcitori autorizati. Acest lucru înseamna ca, pentru prima data, exista un îndulcitor non-caloric derivat din natura. Este extras dintr-un arbust numit Stevia rebaudiana, care este originar din Paraguay, unde frunzele au fost folosite de peste un secol si este cultivat la scara larga în America de Sud, dar o mare parte a aprovizionarii mondiale comerciale provine din Asia. Stevia a fost supusa unor investigatii biologice și toxicologice de mai mult de 50 de ani. EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranta Alimentara) a fost solicitata sa evalueze siguranta substantei. Agentia a concluzionat ca îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociati cu orice toxicitate reproductiva/de dezvoltare si a stabilit o doza zilnica acceptabila (DZA) de 4 mg/kg greutate corporala/zi. Estimarile prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atat la adulti, cat si la copii, sugereaza ca este probabil ca DZA sa fie depasita la nivelurile maxime de utilizare propuse. În timp ce bauturile aromatizate reprezinta oportunitatea cea mai mare pe piata, acest indulcitor se poate utiliza si pentru alte categorii de alimente: produse lactate, de patiserie, gustari și deserturi. Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Redactia MedLive In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.