ESTETICĂ

10 Octombrie 2021

Operații pentru căutarea unor defecte

Operații pentru căutarea unor defecte

Chirurgia plastică are tot mai multe aplicaţii și este o specialitate cu o curbă a popularităţii ascendentă, dat fi ind interesul crescut al societăţii pentru o imagine cât mai armonioasă și cât mai aproape de perfecţiune. Iar prin rafi narea și dezvoltarea procedurilor și tehnicilor, atât defectele din naștere, cât și cele rezultate în urma unor traumatisme, persoanele tratate benefi ciază de intervenţii cu rezultate net superioare.

Procedeele chirurgicale folosite în chirurgia plastică sunt diverse și oferă soluții pentru corectarea și reconstrucția estetică a tuturor părților din corp care sunt acoperite de piele. Cei interesați pot benefi cia de anumite intervenții de chirurgie plastică și estetică în cadrul Centrului de Excelență în Dermatologie și Medicină Estetică DermaLife, în cele mai bune condiții și conform standardelor europene de bună practică.

Corecții la nivelul pleoapelor

La acest nivel pot avea loc două fenomene: căderea pleoapelor superioare (ptoză palpebrală) și/sau căderea pleoapelor inferioare (ectropion).

Corecția ptozei palpebrale constă în excizia unei părți din aponevroza mușchiului ridicător al pleoapei superioare (n. e. – un fel de tendon lat, prelungirea tendinoasă) sau suspensia acesteia la frunte. În ceea ce privește tratamentul ectropionului, acesta presupune reatașarea pleoapei la peretele lateral al orbitei, uneori fi ind necesar să fi e excizată o mică parte din pleoapă.

Corecții la nivelul nasului

Rinoseptoplastia are drept scop, pe lângă obținerea unui nas proporțional, în armonie cu celelalte trăsături, corectarea deviației de sept și eliberarea căii respiratorii, pentru a obține o respirație normală postoperator. Aceste lucruri se realizează prin două tehnici: tehnica de prezervare și cea clasică. Ambele tehnici corectează deviația de sept prin îndepărtarea unei părți a acestuia. Diferența între cele două, însă, vine din abordarea asupra valvei nazale interne: dacă în tehnica clasică, aceasta este distrusă și reconstruită, prin tehnica de prezervare este păstrată cât mai mult această structură.

Corecții la nivelul sânilor

Reducția mamară presupune atât excizia parțială a glandei, cât și a pielii afl ate în exces. Excizia glandei se face astfel încât să fi e păstrată areola și mamelonul, iar excizia pielii se face în așa fel încât cicatricile fi nale să fi e cât mai ascunse (în cazurile de gigantomastie, cicatricea va avea, cel mai adesea, formă de T inversat). Reconstrucția mamară după rezecțiile oncologice dispune de o gamă largă de proceduri, cu țesuturi proprii sau cu proteze. Procedeele autologe presupun transferul de țesuturi proprii de la nivelul spatelui, abdomenului sau regiunii fesiere la nivelul sânilor, iar cele cu proteze reconstruiesc sânul cu ajutorul expanderelor cutanate și al implanturilor de silicon.

Corecții la nivelul mâinilor

Tratamentul sindactiliei simple (al degetelor lipite), atât la mâini, cât și la picioare, constă în secționarea punții cutanate și, totodată, în croirea unor lambouri pentru a închide defectele cutanate restante. Acoperirea acestora se poate face și cu grefe de piele. Chirurgia reconstructivă a mâinii în sindromul Laurin-Sandrow (polidactilie cu absența policelui, așa-numita „mână în oglindă”) este o intervenție foarte complexă și constă în amputația degetelor suplimentare, în policizarea, adică transformarea unui deget în police (deget mare) și în oponensplastie, prin repoziționarea unor tendoane pentru a obține mișcarea de opoziție a noului police.

Corecții la nivel genital

Chirurgia estetică genitală feminină cuprinde mai multe intervenții asupra labiilor, reunite generic sub termenul de labioplastie. La nivelul labiilor mici, se realizează o reducere a dimensiunilor acestora și a prepuțului clitorisului, prin îndepărtarea porțiunilor afl ate în exces. La nivelul labiilor mari, poate fi realizată fi e reducerea dimensiunilor prin excizie chirurgicală, fi e, mai frecvent, mărirea volumului acestora cu grăsime proprie, prin lipotransfer sau cu acid hialuronic. Lipotransferul presupune recoltarea de țesut adipos de la nivelul zonelor unde acesta se afl ă în exces, de obicei din zona abdominală, urmată de prelucrarea grăsimii și de transferul acesteia la nivelul zonelor defi citare (față, labii mari etc.).

Corecții în etape

Există mai multe probleme de la nivelul pielii și țesuturilor subcutanate a căror rezolvare necesită intervenții chirurgicale care se desfășoară etapizat. Nevii congenitali gigantici sau cicatricile posttraumatice sau postarsură se pot îndepărta prin excizii seriate, reducându-se treptat dimensiunea acestora până la excizie completă. Expandarea cutanată este o procedură ce presupune mai multe intervenții chirurgicale și este folosită în reconstrucția mamară, precum și în reconstructia diverselor defecte. Practic, în prima intervenție este introdus expanderul, care este conectat la un port prin care poate fi umfl at. După vindecarea plăgii, se începe procesul de expandare, prin injectarea de ser fi ziologic de două-trei ori pe săptămână. La câteva luni după obținerea cantității necesare de țesut, se realizează a doua intervenție chirurgicală prin care expanderul este îndepărtat și înlocuit cu un implant siliconic, în cazul reconstrucției sânului, sau țesutul obținut este folosit pentru a acoperi diferite defecte. De asemenea, reconstrucția după excizia unor tumori, în special de la nivelul feței, se poate realiza în mai multe etape. De exemplu, tumorile cutanate de la nivelul piramidei nazale necesită adesea excizii largi, ce lasă în urmă defecte mari ce cuprind mai multe părți ale nasului. Singura modalitate de acoperire a unor astfel de defecte o reprezintă lamboul frontal, adică mutarea unei bucăți de piele și de țesut subcutanat de la nivelul frunții la nivelul nasului. Această transferare de țesuturi se realizează în doi timpi. Primul timp poate avea loc simultan cu excizia și presupune croirea lamboului și mutarea acestuia pe defect. Ulterior, după două-trei săptămâni, printr-o nouă intervenție chirurgicală se întrerupe conexiunea lamboului cu regiunea frontală, acesta fi ind capabil să supraviețuiască în zona în care a fost transferat.

Articol publicat în revista InfoLife nr. 94, realizat împreună cu sprijinul dr. Cezar Buzea, medic specialist chirurgie plastică, DermaLife – Centrul de Excelenţă în Dermatologie și Medicină Estetică.

Dr. Cezar Buzea este medic specialist chirurgie plastică, fiind acreditat de Boardul European de Chirurgie Plastică. Până în prezent, a efectuat sute de intervenţii de chirurgie plastică reconstructivă, dar și estetică. De asemenea, dr. Cezar Buzea este membr al Academiei Europene de Chirurgie Plastică a Feţei (EAFPS), al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Plastică Estetică (ISAPS) și al Societăţii Sud-Africane de Rinoplastie (SORSSA). Ca parte a pregătirii profesionale continue, dr. Buzea a participat la nenumărate congrese și cursuri de perfecţionare în Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Suedia și Cipru și este autor publicat de mai multe jurnale știinţifice de specialitate, printre care și prestigiosul „Journal of Hand Surgery” – European Volume (Jurnalul de Chirurgia mâinii – volumul european).Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.