Publicat la: 
29/06/2018

"In practica clinica, medicii se lovesc de multiple erori legate de osteoporoza, o boala subdiagnosticata si subtratata, pornind de la oportunitatea de indicatie a testului de osteodensitometrie, la numarul de segmente de analizat si, mai ales, in ultimii ani, datorita unor potentiale reactii adverse ale medicatiei", a spus dr. Cristina Copăescu, medic primar endocrinologie, Hyperclinica MedLife Grivița, in cadrul conferintei MedLife "Etiologia, tratamentul și prevenția erorilor medicale".

In acest context, dr. Cristina Copăescu evidentiaza de ce sunt importante diagnosticarea corecta a osteoporozei si a documentarii fracturii de fragilitate, precum si recomandarile, conform ghidurilor, pentru testul DXA.

"Osteoporoza este o boala scheletica, caracterizata prin alterarea rezistentei osoase, ceea ce predispune la un risc crescut de fractura. Este important sa stim ca rezistenta osoasa integreaza doua trasaturi importante, calitate si densitate osoasa", spune dr. Cristina Copăescu.

Osteoporoza: de ce trebuie abordata cu seriozitate?

"Pentru ca este total asimptomatica pana la producerea fracturii, deci, trebuie sa o cautam", spune dr. Cristina Copăescu. "Prevalenta bolii creste cu varsta, astfel incat 30% dintre femeile peste 50 de ani au osteoporoza. Incidenta fracturii de sold va creste substantial cu 240 % la femei respectiv 320% la barbati in 2050. Fracturile osteoporotice sau fracturile de fragilitate sunt fracturi care apar la traumatisme minore cu o forta echivalenta caderii de la propria inaltime, se localizeaza tipic la antebrat, sold si vertebre si daca la primele doua localizari vorbim de evidente clinice de fractura, in ceea ce priveste fracturile vertebrale, doar 30 % sunt simptomatice si trebuie sa ne gandim sa le cautam."

Osteoporoza prezinta si consecinte la distanta, pe langa complicatiile imediate sau pe termen mediu, cum ar fi durere, dizabilitate, artrita regionala, sindroame neurologice, diformitate si dr. Cristina Copăescu le enumera:

 • Exista 23% dintre pacienti cu recuperare functionala slaba la 6 luni post fractura de antebrat si vorbim de persoane tinere, in jur de 50, 55 de ani.
 • Dupa fracturile vertebrale, pe langa diminuarea calitatii vietii, cu pierderea stimei de sine, alterarea imaginii corporale, dependenta de narcotice, depresie, asistam si la o crestere a mortalitatii.
 • De departe, excesul de mortalitate il avem dupa o fractura de sold, 30% exces de mortalitate in primul an, excesul de mortalitate se mentine in primii 5 ani post fractura.
 • 50% dintre supravietuitori prezinta incapacitate permanenta. 20% dintre acestia necesita ingrijire permanenta la domiciliu, iar din acest 20 %, 80% prefera decesul unei astfel de situatii. Practic, rata de mortalitate in fractura de sold este similara cu cea a neoplasmului mamar. S-a demonstrat ca incidenta fracturilor la femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani este de aproximativ 5 ori mai mare decat incidenta neoplasmului mamar, a accidentului vascular cerebral, a mortalitatii prin infarct si boala cardiovasculara. E demonstrat si ca odata ce ai facut o fractura osteoporotica, iti creste exponential riscul aparitiei unei alte fracturi de fragilitate.

Testul osteodensitometric poate elimina erorile de diagnosticare a osteoporozei

O alta modalitate prin care putem elimina erorile tine de diagnosticarea corecta cu ajutorul testului osteodensitometric.

"Atentie, diagnosticul de osteoporoza se poate face doar prin DXA central, care evalueaza scheletul axial, astfel incat noi trebuie sa convingem pacientii care vin cu bilete de trimitere pentru DXA de calcai sau de falange ca nu putem sa le efectuam aceasta investigatie", avertizeaza dr. Cristina Copăescu.

Nu exista o diferenta semnificativa in ceea ce priveste densitatea minerala osoasa intre cele doua solduri, se efectueaza intotdeauna pentru diagnostic coloana lombara si un sold, datorita celor doua tipuri de os din organism, spune dr. Cristina Copăescu, care prezinta si un context particular "ar exista o singura situatie in care am putea sa facem sold bilateral, daca la unul dintre cele doua solduri, primul examinat sa spunem, avem un scor T de -2,4 si ne apropiem de pragul pentru diagnostic de osteoporoza, facem si celalalt sold, eventual gasim -2,5. Asta ne va schimba diagnosticul, dar nu o sa schimbe niciodata riscul de fractura al pacientului. Deci, doi pacienti, unul cu -2.4 si unul cu -2,5, desi au diagnostic diferit, osteopenie, respectiv osteoporoza, au un risc de fractura similar, daca luam in calcul numai valoarea osteodensitometriei".

DXA de antebrat se utilizeaza cand nu putem evalua primele doua segmente, in hiperparatiroidismul primar si in caz de obezitate, cand greutatea pacientului depaseste capacitatea mesei de a-l sustine.

Situatiile in care se recomanda testul DXA

Conform ghidurilor reunite ale Ministerului Sanatatii din Romania, ale Fundatiei Internationale de Osteoporoza si ale Societatii de Osteodensitometrie Clinica Internationala, trebuie sa trimitem la test pe toate femeile peste 65 de ani, barbatii peste 70 de ani, in cazul climaxului precoce, cand vrem sa monitorizam si indiferent de varsta, daca asociaza factori de risc. Factorii de risc sunt cei din FRAX: o fractura de fragilitate in antecedente, parinti cu fractura de sold, evidente radiologice de masa osoasa scazuta, sindromul subponderal, consumul de tutun, alcool, corticoterapia cronica si osteoporozele secundare care au cauze endocrine, reumatologice, digestive, boli de colagen si tesut conjunctiv.

"As vrea sa ramaneti cu o idee: Trimitem pacientul la DXA, obtinem un scor T, punem un diagnostic osteodensitometric de osteoporoza, osteopenie, dar sa nu uitati ca nu orice scor T sub -2,5 inseamna neaparat osteoporoza, dupa cum niciun scor T superior nu exclude osteoporoza", concluzioneaza dr. Cristina Copăescu.

Cum se calculeaza riscul de fractura osteoporotica

Riscul de fractura osteoporotica majora sau de fractura de sold se poate calcula prin intermediul unui algoritm de evaluare al riscului de fractura, care este adaptat la populatia Romaniei si se gaseste aici.

Osteoporoza - de la dezinteres la exagerare
Dr. Cristina Copăescu, medic primar endocrinologie, Hyperclinica MedLife Grivița Bucuresti
Prezentare din cadrul conferintei Medlife "Etiologia, tratamentul si prevenția erorilor medicale", care a avut loc in perioada 9-10 iunie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Bibliografie:

 1. NIH Consensus Development Panel. JAMA. 2001;285-785
 2. https://www.iofbonehealth.org/
 3. Osteoporosis essentials IOF-ISCD 2018
 4. Kiebzak GM et al Arch Intern Med 2002;162-2217; Ray NF et al J Bone Miner Res1997;12-24;Consensus Development Conference. Am J Med.1993;94-646; Chrischilles EA et al Arch Intern Med1991;151-2006; Gold et al Rheum Dis Clin North AM 2001;27-255-262; Kaukonen JP et al, Ann Chir Gynaecol 1988;
 5. Cauley et al, Osteoporosis Int 2008; Klotzbueker CM et al, J Bone Mineral Res 2000
 6. https://www.fda.gov/
 7. Khosda S et al ASBMR Task Force Report J Bone Miner Res 2007;22-1479/ R Rizzoli et al Bone 2008, 42; 841-847
 8. Hellstein et al Jada 2011; 142:1243-1251
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie pediatrica, Endocrinologie

Medic Specialist
Medic specialist
Bobeica Elena
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 14

Articole similare

Dr. Anca Dragutescu / Foto: MedLife Ne-am obisnuit sa asociem osteoporoza cu femeile, desi s-a dovedit ca aceasta boala nu "discrimineaza" barbatii. In momentul de fata, 30% din fracturile de sold apartin barbatilor, iar mortalitatea in aceste cazuri este mai mare decat la femei. Dupa varsta de 50 de ani, 1 din 8 pacienti va suferi o fractura...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Osteoporoza este o boala care poate fi prevenita. Daca in copilarie si adolescenta organismul primeste cantitati suficiente de calciu si vitamina D, riscurile de imbolnavire sunt mult mai mici la varsta adulta. O dieta sanatoasa de-a lungul vietii poate contribui de...
Dr. Delia Simion discutand despre osteoporoza/ Foto: HotNews.ro Despre factorii de risc si evolutia bolii, despre caile de preventie, importanta exercitiului fizic facut cu masura si mai ales despre intelepciunea unui echilibru alimentar, dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, a vorbit intr-un interviu pentru MedLive.ro. Factori asociati...
O dieta mediteraneana poate reduce pierderea tesutului osos in cazul oamenilor care sufera de osteoporoza. Astfel, consumul de fructe, legume, nuci, cereale nerafinate, ulei de masline si peste poate reduce pierderea de tesut osos in doar 12 luni, scrie eurekalert.org. Este primul studiu din Europa care analizeaza impactul dietei mediteraneene...
Fractura osteoporotica / Foto: Captura Youtube Osul este un tesut viu care se reconstruieste permanent. In copilarie si tinerete, organismul lucreaza in principal la constructia structurii osoase, iar in jurul varstei de 30 de ani masa osoasa atinge apogeul. Dupa acest moment, organismul mentine un echilibru intre procesul de formare si cel de...