Publicat la: 
5/02/2020

Autor: Dr. Draganita Ana Maria, Medic Specialist Dermatovenerologie si Dermatoestetica, HyperClinica MedLife Ploiesti

In ultimele decade, la nivel mondial, a crescut interesul pacientilor pentru procedurile estetice non-invazive in vederea obtinerii unui aspect cat mai natural. Efectuarea unor astfel de interventii determina o imbunatatirea vizibila a texturii pielii, fiind asociate totodata si cu o crestere a calitatii vietii pacientilor.

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o procedura estetica non-invaziva, ce consta in indepartarea straturilor de celule moarte de la suprafata pielii (exfoliere) si stimularea producerii de noi celule (regenerare celulara), avand drept scop imbunatatirea aspectului pielii. Peelingul chimic determina netezirea si uniformizarea pielii, fiind un tratament nedureros si cu rezultate vizibile intr-un timp scurt, ce poate fi realizat in egala masura atat de femei, cat si de barbati.

Care sunt indicatiile peelingului chimic?

Peelingul chimic poate fi efectuat la nivelul fetei, decolteului, mainilor si a toracelui posterior.

Printre indicatiile acestei proceduri se numara acneea, in special acneea retentionala, cicatricile post-acnee, petele maronii cauzate de expunerea excesiva la soare, cum ar fi melasma, tenul imbatranit prematur, cu aspect neuniform, rejuvenarea faciala sau ridurile fine.

Cand se efectueaza peelingul chimic?

Peelingul chimic se recomanda sa fie efectuat in perioada octombrie-martie, cand zilele sunt mai putin insorite si radiatiile ultraviolete nu sunt atat de puternice.

Care sunt tipurile de peeling chimic?

In functie de profunzimea la care actioneaza, peelingurile chimice pot fi impartite in 3 categorii:

  • superficiale – actioneaza doar la nivelul stratului superior al pielii (epiderm)

  • medii – la nivelul intregului epiderm si dermului superior (papilar)

  • profunde – de la nivelul epidermului pana la dermul profund (derm reticular)

Peelingurile superficiale se realizeaza cu alpha-hidroxi acizi (acid glicolic, lactic, citric sau malic) sau beta-hidroxi acizi (acid salicilic), in timp ce pentru peelingurile medii-profunde se utilizeaza acid tricloracetic sau fenol.

Cum se realizeaza peelingul chimic?

Alegerea tipului de peeling si a substantei folosite se stabileste in urma unei consultatii dermatologice si este individualizata pentru fiecare pacient in parte, in functie de tipul de piele, de afectiunile prezente si de dorintele pacientului.

Inainte de inceperea peelingului, zona tratata se degreseaza cu ajutorul unei solutii de curatare, pentru a indeparta grasimile naturale situate la suprafata pielii. Ulterior, se aplica substanta (acid glicolic, acid salicilic, acid lactic, acid tricloracetic etc.) timp de 3-5 minute, urmand a fi indepartata cu solutii de neutralizare si/sau clatire.

Cum decurge perioada de recuperare?

In functie de profunzimea peelingului, procesul de exfoliere poate dura de la cateva zile pana la aproximativ 2 saptamani. Dupa terminarea procedurii, pacientului i se recomanda sa utilizeze in mod constant o crema de fotoprotectie cu factor SPF minim 30. Se recomanda evitarea expunerii excesive la soare si evitarea utilizarii solarului. De asemenea, pentru a creste confortul pacientului este indicat sa se utilizeze o crema cu rol hidratant si antiinflamator.

Ce rezultate se obtin prin efectuarea peelingului chimic?

In functie de tipul de afectiune, rezultatele pot fi vizibile chiar de la prima sedinta. Prin indepartarea straturilor superficiale ale pielii, peelingul chimic contribuie la ameliorarea texturii pielii, conferindu-i un aspect mai luminos, mai neted si mai intinerit.

Cu ajutorul acestei proceduri ridurile fine se diminueaza, petele maronii se amelioreaza sau dispar in totalitate, cicatricile se diminueaza, porii se reduc in dimensiuni si textura pielii se imbunateste considerabil.

Cicatricile post-acnee, una din indicatiile peelingului chimic, pot afecta pana la 95% din pacientii cu acnee. Numeroase studii de specialitate au demonstrat de-a lungul timpului ca atat petele pigmentare (maronii) cauzate de expunerea excesiva la soare, cat si cicatricile post-acnee, au un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor, prezenta lor fiind asociata cu stima de sine scazuta, depresie sau chiar izolare sociala (The Psychosocial Impact of Acne Vulgaris. Ind J dermatol 2016).

Prin urmare, efectuarea peelingului chimic reprezinta o alegere optima de tratament pentru aceste afectiuni, contribuind in acelasi timp si la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

 

 Adresa: Bd. Republicii Nr 17-25
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 Adresa: Sos. Bucuresti-Ploiesti Nr 10
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Str. Livada Vulturului Nr 10
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Str. Motilor Nr 32, Cluj-Napoca
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Bdult Eroilor de la Tisa Nr 28
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 
 
 Adresa: Str. Vasile Lupu Nr 78
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 Adresa: Bd. Republicii Nr 17-25
 Programare telefonica: 0219646
 Programare online: medlife.ro/programare-online
 
 

Articole similare

Dr. Viviana Iordache, coordonatorul clinicii DermaLife MedLife a lansat, marti, Centrul de Excelenta in Dermatologie Estetica DermaLife, unul dintre cele mai mari centre de specialitate din tara, care ofera servicii integrate pentru problemele pielii. Una dintre noutatile pe care le aduce aceasta clinica este tehnologia eMax, disponibila in...
Dr. Gilia Oprea / Foto: MedLive.ro Una dintre cele mai frecvente boli de piele intalnite la copii este dermatita atopica, insa nu este singura. Vitiligo, scabia, impetigo sau dermatita seboreica afecteaza pielea si viata copiilor. Cum ar trebui sa reactioneze parintii in asemenea cazuri, la ce evolutie a bolii ar trebui sa se astepte, ce se...
Pielea tanara si frumoasa este un deziderat al oricarei persoane si procesul de imbatranire nu iarta pe nimeni. Ce se intampla cu pielea cand imbatranim si ce solutii avem, ne explica dr. Nectara Mitroi, medic primar dermatovenerologie, DermaLife si Hyperclinica MedLife Baneasa. Nu toti imbatranim in mod egal, aceasta din cauza ca fiecare vine...
Vara, problemele pielii, sau asa cum sunt numite de specialisti, "dermatozele de vara" sunt foarte comune. Cele mai frecvente conditii ale pielii sunt arsurile solare. Cu toate acestea, exista cateva alte afectiuni care apar odata cu vremea calda, care v-ar putea strica concediul. Care sunt cele mai des intalnite cinci conditii ale pielii si cum...
Incepand cu schimbarile hormonale ce au loc in organism odata cu inaintarea in varsta si a celor ce apar pe fond de stres, exista numeroase cauze ale aparitiei acneei la varsta matura. Iata care sunt cauzele declansarii problemelor de ten dupa varsta de 40 de ani, conform prevention.com. Cercetarile arata ca 35% dintre femeile in varsta de 20 de...