Sexul după naștere. Cât de dureros și cât de diferit va fi?

Obstetrică
25 Aprilie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
sexul dupa nastere cat de dureros si cat de diferit va fi

Relațiile sexuale după sarcină și naștere ar putea fi ultimul lucru din agenda ta. Se poate întâmpla, desigur, dar primele lucruri de care trebuie să te ocupi sunt cele legate de durerile vaginale și de epuizare. Indiferent dacă ai starea de spirit corespunzătoare sau dacă sexul este ultimul lucru la care ai chef să te gândești după nașterea copilului, noi îți spunem câte ceva despre problemele cu care te-ai putea confrunta.

Problemele care pot să apară în ceea ce privește reluarea vieții sexuale după naștere sunt:

  • vaginul afectat în timpul nașterii;
  • uscăciunea vaginală în timpul nașterii;
  • durerea;
  • operația cezariană;
  • epuizarea;
  • stresul;
  • grijile cotidiene;
  • dezechilibrele hormonale;
  • nemulțumirea față de felul în care arăți;
  • colpitata de postpartum;
  • prolapsul uterin/vaginal.

Recomandări generale privind sexul după naștere

Sunt mai multe recomandări pe care medicii ginecologi le fac pentru a ușura problema sexului după naștere. Iată-le pe cele mai importante:

  • poți folosi o cremă sau gel lubrifiant pentru a îndepărta disconfortul din timpul sexului, știut fiind faptul că modificările hormonale suferite în timpul sarcinii pot lăsa vaginul uscat.
  • poți, de asemenea, să încerci poziții noi, mai comode pentru perioada prin care treci, și comunică partenerului cum te simți. Este important să te concentrezi pe moment și nu pe copil sau îndatoririle casnice.
  • este foarte posibil ca excitarea să fie afectată de scăderea tonusului muscular din vagin. Nu te îngrijora, ar trebui să fie ceva temporar. Poți să tonifiezi mușchii pelvieni prin exercițiile Kegel. Strânge mușchii pelvieni ca și cum ai vrea să oprești fluxul de urină. Fă asta în reprize de câte 5 secunde, de 4 sau 5 ori la rând. Poți avansa până la 10 secunde contracția mușchilor, apoi 10 secunde relaxare. Odată ce te obișnuiești, poți face până la 3 seturi de câte 10 exerciții Kegel pe zi.
  • ce să faci dacă ești prea obosită pentru sex: este foarte posibil ca la finalul unei zile să fii epuizată și să nu mai ai chef de sex. Spune asta partenerului. Poți găsi oricând o altă ocazie, dimineața când bebelușul doarme sau atunci când de copil are grijă altcineva.
  • intimitatea nu înseamnă doar sex: adaptarea la viața de mamă nu este nici pe departe simplă. Este posibil să nu te mai simți atrăgătoare sau, pur și simplu, să nu-ți mai dorești să faci sex, este de înțeles. Asta înseamnă că nu ești pregătită pentru sex. Comunică ce simți partenerului. Puteți petrece timp împreună fără copil, chiar dacă nu faceți sex. Există numeroase moduri în care vă puteți exprima afecțiunea.
  • atenție la semnele de depresie postpartum: iritabilitate intensă, furie, epuizare, lipsă de bucurie, dificultate în apropierea de copil. Este important să poți depăși aceste stări, în măsura în care ele apar. Dacă nu poți depăși aceste stări cu ajutorul partenerului, apelează la ajutor specializat, pentru că tratamentul poate accelera recuperarea.

Cand poți să faci sex după naștere

Din punct de vedere medical, o proaspătă mămică poate să înceapă activitatea sexuală atunci când se simte pregătită să o facă. Acest moment depinde și de tipul de naștere avut: naturală sau prin cezariană. În general, medicul recomandă să treacă 6 săptămâni de la naștere, pentru a exista siguranța că lohiile (sângerările postnatale) s-au oprit.

Importanța controlului ginecologic înainte de a face sex după naștere

Trebuie să știi că fiecare organism este diferit și reacționează diferit. Tocmai de aceea este necesar să te programezi la un consult ginecologic înainte de a începe viața sexuală. Mai mult decât atât, este indicat să apelezi la medicul ginecolog și dacă după o perioadă încă simți dureri sau disconfort în timpul actului sexual.

Contracepția după naștere este, de asemenea, un subiect pe care l-ai putea aborda la consultul ginecologic: în cazul în care nu dorești să rămâi din nou însărcinată sau nu atât de repede, ar trebui să ai în vedere o metodă de contracepție, chiar dacă alăptezi. Medicul poate recomanda pentru început prezervative și spermicide. Dacă alăptezi și vrei să folosești pilule contraceptive, întreabă medicul pentru a fi sigură că optezi pentru cele care sunt potrivite pentru tine.

Sexul după nașterea naturală

Nașterea naturală nu este lipsită de probleme. Îți spunem care ar putea fi acestea și cum ai putea să le faci față.

Probleme care pot să apară

Cea mai supărătoare problemă este cea legată de contracepția după naștere. Atunci când vei dori să revii la viața sexuală, vei avea nevoie de o metodă de contracepție. Chiar dacă alăptezi și menstruația nu a revenit, este foarte posibil să rămâi gravidă la numai 3 săptămâni după naștere. Așadar, sexul după naștere necesită o metodă de contracepție. Unii medici recomandă 18-24 de luni între naștere și o nouă încercare de a rămâne însărcinată. Ca metode contraceptive se pot folosi pilule contraceptive sau dispozitive contraceptive interne.

Se consideră că pilulele contraceptive care conțin estrogen și progesteron diminuează producția de lapte matern, dar cercetările făcute în acest sens nu au demonstrat că acest lucru este adevărat.

Recomandările medicilor

Iată ce sfaturi dau medicii obstetricieni și ginecologi pentru îmbunătățirea vieții sexuale după nașterea naturală:

  • folosește lubrifiant;
  • alege o poziție care nu pune o presiune prea mare pe zonele sensibile;
  • evită penetrarea profundă;
  • adoptă o alimentație echilibrată;
  • relaxează-te și ai grijă de sănătatea ta; asta înseamnă să faci consult medical atunci când este recomandat sau atunci când apar probleme, să faci investigațiile recomandate, ecografii de exemplu;
  • apelează la exerciții pentru întărirea musculaturii pelvine.

Este important să știi că recuperarea fizică după naștere este similară, indiferent dacă nașterea a fost naturală sau prin cezariană. Procesul de recuperare este, însă, diferit în zona abdominală pentru mamele care au trecut prin intervenție chirurgicală. Incizia făcută are nevoie de 6 săptămâni postpartum pentru a se vindeca, așadar este normal pentru femeie să resimtă un disconfort în zona respectivă. Este posibil ca unele paciente să resimtă furnicături și o ușoară amorțeală locală, la multe luni după operație. Este un simptom normal atâta timp cât durerea nu crește și nu apar alte manifestări, precum febra.

Sexul după nașterea prin cezariană

Nașterea prin cezariană protejează zona vaginală mai bine decât nașterea naturală, dar viața sexuală este o provocare și pentru femeile care nasc prin această procedură chirurgicală.

După o operație de cezariană, medicul recomandă abstinența sexuală vreme de 6 săptămâni. După o lună și jumătate, la controlul medical, medicul va spune dacă este nevoie de prelungirea perioadei sau nu. Trebuie să știi că în primele 6 săptămâni după naștere proaspăta mămică are sângerări. Uterul necesită aproximativ 6 săptămâni pentru a se vindeca după naștere, iar colul uterin se închide tot cam în aceeași perioadă de timp (sexul nu este recomandat înainte de închiderea colului uterin). Important este să acorzi timp corpului să se refacă, să se vindece.

Probleme care pot să apară

sexul dupa nastere cat de dureros si cat de diferit va fi
  • Zona abdominală este sensibilă și dureroasă: cu toate că zona vaginală nu este solicitată la nașterea prin cezariană, zona abdominală poate fi încă sensibilă și dureroasă, prin urmare și sexul poate crea probleme, uneori chiar și după trecerea celor 6 săptămâni. Se recomandă alegerea unor poziții care să nu pună presiune pe zona abdominală. Astfel se pot evita durerile.
  • Dezechilibrele hormonale: sunt foarte normale după naștere, dar ele stau la baza uscăciunii vaginale și, de aceea, sexul poate fi dureros după naștere. În plus, alăptatul și anticoncepționalele determină şi ele modificări hormonale care contribuie la uscăciunea vaginală. După nașterea prin cezariană se recomandă şi folosirea lubrifianților, pentru reluarea vieții sexuală fără dureri.

Recomandările medicilor

Pentru viața sexuală de după operația de cezariană și de după cele 6 săptămâni de așteptare pentru refacerea organismului, medicii recomandă:

  • nu uita că alăptarea afectează viața sexuală, în sensul creșterii sensibilității sânilor și reducerii dorinței sexuale.
  • ține cont de faptul că vaginul este mai uscat ca de obicei după naștere. Este perfect normal să fie așa, pentru că nivelul de estrogen din corp a scăzut, comparativ cu nivelul din timpul sarcinii. Dacă mama alăptează, nivelul de estrogen este și mai redus. Se poate apela la lubrifiante.
  • acordă-ți timp pentru refacere: sarcina, nașterea și grija pentru bebeluș sunt epuizante. Dacă ești prea obosită, acordă-ți timp pentru a te obișnui cu viața de mamă.
  • percepția asupra propriului corp este, de asemenea, un element important ; și pentru acest aspect vei avea nevoie de timp pentru a te obișnui cu modificările survenite și pentru a reveni la greutatea de dinaintea sarcinii.
  • nu uita de contracepție! Chiar și în cazul nașterii prin cezariană, contracepția este importantă. Medicul îți poate recomanda cea mai bună măsură contraceptivă.

Bine de știut!

Cele mai multe femei care au trecut prin experiența unei cezariene preferă să aștepte 4-6 săptămâni înainte de a relua viața sexuală, pentru că au probleme cu sensibilitatea zonei în care a fost făcută incizia, cu sângerările vaginale sau cu epuizarea postpartum.

Sfaturi pentru o recuperare mai rapidă după naștere

Cele mai multe probleme sexuale se rezolvă în decurs de 1 an după naștere. Pentru a fi pregătită pentru sex, este indicat să ții seama de următoarele sfaturi:

  • adaptează-te vieții de părinte;
  • apreciază modificările corpului tău, învață să le accepți;
  • adoptă o dietă sănătoasă;
  • hidratează-te adecvat;
  • fă mișcare;
  • ai grijă la stres și dacă ai nevoie de ajutor nu pregeta să-l soliciți.

Important de reținut!

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. De asemenea, tratamentul medicamentos este prezentat cu caracter strict informativ. Tratamentele medicamentoase pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult și tratament, ori de câte ori ai o problemă de sănătate.

Bibliografie

  1. Healthline, „What to expect from sex after giving birth”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/sex-after-birth
  2. NHS, „Sex and contraception after birth”: https://www.nhs.uk/conditions/baby/support-and-services/sex-and-contraception-after-birth/
  3. Mayo Clinic, „Sex after pregnancy: Set your own timeline”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/sex-after-pregnancy/art-20045669
  4. NHS, „Vagina changes after childbirth”: https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/vagina-changes-after-childbirth/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării