Hipotensiunea arterială în sarcină: ce trebuie să știi despre ea

Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul viitoarei mame se adaptează la efortul necesar pentru a da naștere unui copil. Este important ca femeile însărcinate să efectueze controale regulate la medicul lor ginecolog și la medicul de familie, în toate etapele sarcinii. Tensiunea mică în sarcină este frecventă, mai ales în primele două trimestre de sarcină.
Fluctuațiile hormonale (relaxarea mușchilor care înconjoară vasele de sânge, mediată de progesteron), dilatarea vaselor de sânge și schimbările de circulație pot scădea adesea tensiunea arterială, în special în primul și al doilea trimestru de sarcină. De cele mai multe ori, această afecțiune nu cauzează probleme majore, iar tensiunea arterială va reveni la nivelul de dinainte de sarcină după naștere. În unele cazuri, însă, tensiunea arterială foarte scăzută poate fi periculoasă atât pentru mamă cât și pentru copil.
Ce este hipotensiunea arterială
Tensiunea arterială scăzută, cunoscută și sub numele de hipotensiune arterială, este o tensiune arterială sub 90/60 milimetri coloană de mercur. Multe persoane nu prezintă niciun simptom.
Atunci când provoacă simptome, acestea sunt de obicei perturbatoare, cum ar fi amețeli, leșin, un sentiment de teamă sau că ceva nu este în regulă, senzaţie de suprîncălzire, dureri de cap, vedere înceţoşată, senzaţie de greaţă şi tahicardie (bătăi rapide ale inimii). Exista posibilitatea ca aceste simptome să apară la ridicarea în picioare sau imediat după duș.
În unele cazuri, hipotensiunea arterială este periculoasă, așa că diagnosticarea și tratamentul precoce sunt importante, mai ales în cazul hipotensiunii la gravide.
Care este modul corect de măsurare a tensiunii arteriale? Ideal, persoana nu trebuie să mănânce și să bea cu 30 de minute înainte de măsurare. De asemenea, nu trebuie să facă efort cu 30 de minute înainte de măsurare. Poziția trebuie să fie confortabilă, pe scaun, cu spatele sprijinit și ambele picioare pe pământ. Brațul trebuie să fie sprijinit la înălțimea pieptului, iar manșeta pentru măsurarea tensiunii arterială, cu dimensiune potrivită dimensiunii braţului gravidei, bine fixată dar nu prea strânsă, poziţionată puţin mai sus de plica cotului. Manșeta trebuie să stea pe pielea goală, nu peste haine. Persoana căreia i se măsoară tensiunea arterială nu trebuie să vorbească pe parcursul procedurii.
Care sunt simptomele hipotensiunii în sarcină
Tensiunea arterială în timpul sarcinii se modifică ușor în funcție de nivelul de energie, nervozitatea, stilul de viață și nivelul de stres al gravidei. De asemenea, tensiunea arterială poate fi mai mare sau mai mică în funcție de momentul zilei. În timp ce tensiunea arterială scăzută nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, simptomele pot fi îngrijorătoare sau pot reduce calitatea vieții pentru unele femei, mai ales dacă nu au mai avut aceste simptome înainte.
Simptomele tensiunii arteriale scăzute includ:
- amețeli sau confuzie;
- greață;
- amețeală care poate duce la leșin;
- oboseală generală care se poate înrăutăți pe parcursul zilei;
- respirație grea, obositoare;
- sete constantă;
- piele rece, palidă sau umedă;
- probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau vedere dublă;
- depresie.
Cauzele tensiunii scăzute în sarcină
Tensiunea arterială a femeii poate fi mai mică în primele 24 de săptămâni de sarcină. Acest lucru este probabil cauzat de sistemul circulator, deoarece vasele de sânge se dilată pentru a lăsa sângele să circule spre uter. Există și alte cauze temporare, cum ar fi ridicarea prea rapidă în picioare sau statul prea mult timp într-o baie fierbinte.
Deși acest lucru este obișnuit, unii factori pot contribui la această problemă și pot face ca tensiunea arterială să scadă și mai mult decât de obicei. În cazul femeilor însărcinate, cele mai comune cauze ale tensiunii scăzute pot fi:
- Afecțiuni ale inimii și ale valvelor inimii
Un atac de cord, insuficiența cardiacă, bolile valvelor cardiace și o frecvență cardiacă extrem de scăzută pot provoca o tensiune arterială mică.
- Bolile legate de hormoni (tulburări endocrine)
Afecțiunile care afectează glandele paratiroide sau suprarenale, cum ar fi boala Addison, pot determina scăderea tensiunii arteriale. Nivelul scăzut al zahărului din sânge (hipoglicemie) și, uneori, diabetul pot, de asemenea, să scadă tensiunea arterială.
- Deshidratarea
Atunci când organismul nu are suficientă apă, cantitatea de sânge din corp (volumul sanguin) scade. Acest lucru poate face ca tensiunea arterială să scadă și ea. Febra, vărsăturile, diareea severă, utilizarea excesivă a diureticelor și exercițiile fizice intense pot duce la deshidratare.
- Pierderea de sânge
Pierderea unei cantități mari de sânge, cum ar fi în urma unei leziuni sau a unei hemoragii interne, reduce, de asemenea, volumul de sânge, ceea ce duce la o scădere severă a tensiunii arteriale.
- Infecția severă (septicemie)
Atunci când o infecție din organism intră în fluxul sanguin poate duce la o scădere a tensiunii arteriale care pune în pericol viața (șoc septic).
- Reacție alergică severă (anafilaxie)
Simptomele unei reacții alergice severe includ o scădere bruscă și dramatică a tensiunii arteriale.
- Lipsa de nutrienți din alimentație
Nivelurile scăzute de vitamina B-12, acid folic și fier pot împiedica organismul să producă suficiente globule roșii (anemie), ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale.
- Medicamente care pot provoca scăderea tensiunii arteriale
Unele medicamente pot provoca tensiune arterială scăzută, printre care:
- Diuretice;
- Alfa-blocante;
- Beta-blocante;
- Medicamente pentru boala Parkinson;
- Anumite tipuri de antidepresive.
Tensiunea arterială extrem de scăzută poate fi, de asemenea, un semn al unei complicații la începutul sarcinii, cum ar fi sarcina ectopică, în care un ovul fertilizat se implantează în altă parte decât în uter.

Riscurile hipotensiunii în sarcină
Unul dintre principalele riscuri pentru femeile care au tensiunea arterială scăzută este căderea cauzată de leșin. Unele femei cu tensiune arterială scăzută care se ridică prea repede în picioare după ce stau jos sau întinse pot leșina. Leșinurile frecvente pot fi periculoase, mai ales când femeile sunt însărcinate. O femeie se poate răni dacă va cădea, iar pierderea presiunii circulației sângelui poate cauza probleme interne.
Complicațiile pe care hipotensiunea le poate produce pot fi: naștere prematură, naștere de fetus mort, căderi și accidentări sau accentuarea grețurilor matinale.
În același timp, tensiunea arterială scăzută severă poate duce la șoc sau la afectarea organelor. Semnele de șoc includ: piele umedă, respirație rapidă și pielea care devine albăstruie. Dacă va confruntați cu oricare dintre aceste simptome, trebuie să solicitați de urgență ajutor specializat. Această poate împiedica sângele să ajungă la copil, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea acestuia.
Cum se tratează hipotensiunea în sarcină
În mod obișnuit, nu este nevoie de tratament pentru tensiune arterială scăzută în timpul sarcinii. De obicei, medicii nu recomandă medicamente pentru femeile însărcinate decât dacă simptomele sunt grave sau dacă există riscul unor complicații. Tensiunea arterială va începe probabil să crească de la sine în timpul celui de-al treilea trimestru. Dacă o femeie are antecedente de tensiune arterială scăzută, ar trebui să menționeze acest lucru medicului ginecolog sau medicului sau de familie, în timpul controalelor inițiale de sarcină pentru a se asigura că tensiunea arterială nu scade prea mult. Medicul va monitoriza, de obicei, tensiunea arterială a unei femei în timpul controalelor periodice de sarcină și va oferi sfaturi sau opțiuni de tratament în cazul în care aceasta este prea mică sau prea mare. Tensiunea arterială ridicată este o problemă mai frecventă în timpul sarcinii.
Câteva recomandări care pot ajuta, în cazul tensiunii arteriale scăzute în timpul sarcinii (dacă simptomele nu sunt îngrijorătoare):
- Viitoarea mamă nu trebuie să se ridice rapid din poziția culcat;
- Fără stat în picioare pentru perioade lungi de timp;
- Mese mici și frecvente pe parcursul zilei;
- Fără băi sau dușuri foarte fierbinți;
- Hidratare adecvată, cu creșterea cantității de lichide ingerate;
- O dietă sănătoasă;
- Suplimentele prenatale în timpul sarcinii pentru a preveni simptomele tensiunii arteriale scăzute (la recomandarea medicului).
Bibliografie
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320303#symptoms
- https://www.healthline.com/health/pregnancy/low-blood-pressure-during-pregnancy
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Evitarea naşterii premature: cinci lucruri pe care le poţi controla
Nașterea prematură se referă la nașterea unui copil înainte de a se împlini 37 de săptămâni de gestație. Sarcina umană durează, în mod normal, aproximativ 39- 40 de săptămâni, vârsta sarcinii fiind calculată de la prima zi a ultimei menstruații și până la nașterea copilului, 9...

Alimente interzise în sarcină: listă, recomandări
O dietă sănătoasă este vitală pentru a face față cerințelor atât fizice, dar și psihice ale sarcinii și pentru a stimula sănătatea fătului. Cerealele integrale, fructele, legumele și alimentele bogate în fier pot fi toate benefice, dar alcoolul, cofeina și unele specii de pești și...

Recuperarea după naștere: ce trebuie să știi
Nașterea unui copil este copleșitoare pentru orice femeie. Schimbările în organism survenite în timpul celor nouă luni de sarcină sunt și mai pronunțate după naștere, când corpul trebuie să facă față unui efort uriaș, iar modificările de structură a sistemului osos, muscular, horm...