Exerciții Kegel: Ce sunt, când sunt indicate și cum se efectuează

Mama și copilul
20 Iunie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
exercitii kegel ce sunt cand sunt indicate si cum se efectueaza

Despre exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel au rolul de a antrena mușchii din zona pelvină. Acestea sunt exerciții foarte ușor de făcut, un avantaj al lor fiind tratarea problemelor vezicii urinare sau a prolapsului genital, dar și îmbunătățirea controlului asupra intestinului. În timpul antrenamentelor sunt stimulați mușchii care susțin vezica urinară, rectul și uterul.

Practic, prin introducerea exercițiilor Kegel pentru vezica urinară în rutina zilnică, o persoană poate să evite mai ușor eliberarea de urină, ceea ce are un impact pozitiv asupra calității vieții.

Mulți factori, inclusiv sarcina și nașterea, intervențiile chirurgicale și îmbătrânirea, pot slăbi mușchii din zona pelvină. O consecinţă a acestui fapt poate să fie scurgerea unor cantități mici de urină, scaun sau gaze. Exercițiile Kegel pot ajuta la oprirea scurgerilor. În plus, studiile în domeniu arată că antrenamentul de acest tip poate să îmbunătățească semnificativ viața sexuală. Totuși, înainte de a începe antrenarea mușchilor, este recomandat să se ceară opinia unui specialist.

Avantajele și beneficiile exercițiilor Kegel

Beneficiile exercițiilor Kegel sunt numeroase, atunci când ele sunt efectuate corespunzător. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, crește riscul de a dezvolta afecțiunea numită prolaps de organe pelvine sau prolaps genital (sistemul de sprijin al organelor pelvisului devine întins sau sfâșiat).

Este important să antrenezi acești mușchi pentru a obține următoarele avantaje:

  • întărirea mușchilor podelei pelvine a bărbaților și a femeilor;
  • susținerea vezicii urinare și a intestinului;
  • îmbunătățirea vieții sexuale printr-un control mai mare asupra ejaculării, dar și printr-o senzație accentuată în timpul orgasmului.

Exercițiile Kegel în sarcină prezintă următoarele avantaje:

  • Control îmbunătățit al vezicii urinare, risc redus de incontinență urinară;
  • Consolidarea suportului organelor pelvine după nașterea naturală;
  • Risc redus de incontinență fecală;
  • Întărirea mușchilor planșeului pelvin în timpul sarcinii ajută, de asemenea, la dezvoltarea capacității de a te relaxa și de a controla acești mușchi în pregătirea pentru travaliu și naștere;
  • În perioada postpartum, exercițiile Kegel pot ajuta la vindecarea țesuturilor perineale, care sunt întinse în timpul nașterii naturale.

Cum faci exercițiile Kegel

Atunci când simți nevoia de a urina, odată ce lichidul începe să se scurgă, încordează zona podelei pelvine pentru a opri urinarea. În acel moment, ar trebui să simți cum mușchii devin mai contractați. O altă formă de a face exerciții Kegel pentru bărbați, dar și pentru femei, este prin încordarea musculară, cu scopul de a evita scăparea de gaze. Relaxează-te și încearcă din nou.

Pentru început, este suficient să strângi mușchii preț de câteva secunde, maxim trei, apoi să relaxezi pentru alte trei secunde. Repetă această mișcare de zece ori consecutiv, acesta fiind un set complet. Cu timpul, încearcă să ajungi la mai multe repetări a câte zece mișcări de acest fel. Partea bună atunci când faci exerciții Kegel este că poți să desfășori orice altă activitate simultan: poți să fii la volan, la cină sau în orice altă activitate care ține de rutina ta zilnică.

O altă formă de exerciții Kegel pentru femei presupune introducerea degetului în vagin, în așa fel încât să știi că lucrezi mușchii pelvini. Imediat, activează mușchii, la fel cum faci atunci când încerci să reții urina. Atunci când ai o senzație de strângere în jurul degetului, mușchii antrenați sunt cei potriviți. Exercițiile Kegel pentru bărbați se realizează la fel, cu excepția faptului că degetul se introduce în anus.

Cât de des trebuie făcute exercițiile Kegel

Exercițiile Kegel pot să fie făcute chiar și de trei ori pe zi. Pentru rezultate cât mai bune, se recomandă efectuarea lor din trei poziții: culcat, așezat și în picioare. Schimbând pozițiile, întărești mușchii în mod eficient. Un program complet poate să includă:

  • Set de exerciții dimineața, eventual când pregătești micul dejun;
  • Set de exerciții după-amiază, în timp ce iei pauza de masă sau atunci când ești la volan;
  • Set de exerciții seara, când ești întins și te pregătești de culcare.

Nu ar trebui ca exercițiile Kegel să îți ia mai mult de cinci minute, de trei ori pe zi. Primele rezultate, adică îmbunătățirea controlului asupra vezicii urinare, apar, de obicei, după trei-șase săptămâni. Nu exagera cu numărul de repetări deoarece antrenarea în exces a mușchilor poate să conducă la nevoia de a depune efort atunci când urinezi. 

 

Bibliografie

  1. Huang, Yi-Chen, and Ke-Vin Chang. “Kegel Exercises.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. “Kegel and Pelvic Floor Exercises - Urology Care Foundation.” Urologyhealth.org, 2023, www.urologyhealth.org
  3. “Physical Activity and Exercise during Pregnancy and the Postpartum Period.” Acog.org, 2020, www.acog.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării