Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Prolaps uterin și vaginal
Descoperă informații utile despre prolapsul genital: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Prolapsul genital are loc atunci când sistemul de susținere al pelvisului feminin își pierde integritatea și permite organelor să își schimbe poziția normală. Poate să fie afectat uterul, intestinul, vezica sau partea superioară a vaginului. Simptomele prolapsului genital constau în durere și disconfort, însă nu pun viața în pericol.
Prolapsul uterin (uter căzut/uter ieșit afară) constă în coborârea uterului spre sau dincolo de introitus (intrarea în vagin). În funcție de gradul de coborâre, uterul prolapsat se clasifică în:
Prolapsul vaginal (de gradul II sau III) este afecțiunea ce cauzează coborârea vaginului sau a bontului vaginal după histerectomie.
Prolapsul genital este cauzat de slăbirea mușchilor și a țesuturilor care susțin organele pelvine (podeaua pelvină). Deplasarea organelor pelvine se produce atunci când organele nu mai pot fi ținute în poziție fermă.
Cele mai frecvente cauze ale prolapsului vaginal și uterin sunt următoarele:
Factorii care pot crește riscul de prolaps uterin includ:
Simptomele prolapsului genital includ:
La prolapsul de gradul I simptomatologia tinde să fie minimă. Pe de altă parte, în cazul prolapsurilor uterine de grad II sau III sunt frecvente simptome de genul plenitudine și presiune, precum și senzația de coborâre a organelor genitale.
Nu în ultimul rând, prolapsul uterin de gradul III se poate manifesta ca o bombare sau o protruzie a cervixului sau a bontului, deși poate avea loc și o reducere spontană înainte ca pacientele să se prezinte la medic. Mucoasa vaginală poate fi uscată, îngroșată, inflamată cronic, infectată și poate prezenta ulcerații, uneori dureroase sau care pot sângera, fiind confundate cu un cancer genital.
Simptomatologia prolapsului vaginal este similară. De obicei, se asociază prezența cistocelului și a rectocelului.
Uneori, prolapsul organelor pelvine nu prezintă simptome și este depistat în timpul unei examinări interne efectuate din alt motiv, cum ar fi screening-ul cervical. În timpul examenului pelvin medicul poate pune întrebări pentru a descoperi o mișcare intestinală, informație care poate ajuta specialistul să evalueze cât de mult a alunecat uterul în vagin. Un chestionar este o altă metodă ce poate ajuta medicul să afle gradul de afectare a calității vieții, precum și să stabilească un tratament.
În cazul în care pacienta prezintă incontinență severă, medicul poate recomanda teste pentru a măsura cât de bine funcționează vezica (test urodinamic).
Prolapsul asimptomatic sau cel de gradul I sau II nu necesită tratament. Prolapsul simptomatic sau cel de gradul III poate fi tratat nechirurgical dacă perineul poate susține structural pesarul.
Dacă simptomele sunt severe sau persistente, este indicată intervenția chirurgicală, de obicei o histerectomie însoțită de reparație chirurgicală a structurilor pelvine de susținere (colporafie) și suspendarea vaginului (suturarea porțiunii superioare a vaginului de structură stabilă din proximitate). Intervenția chirurgicală este temporizată până la vindecarea tuturor ulcerațiilor.
Prolapsul vaginal este tratat similar celui uterin.
Medicul specialist ginecolog poate recomanda și măsuri de autoîngrijire. Dacă prolapsul uterin cauzează simptome ușoare sau dacă este asimptomatic, simplele măsuri de autoîngrijire pot preveni agravarea prolapsului. Exercițiile Kegel pentru întărirea mușchilor pelvieni, pierderea în greutate și tratarea constipației sunt metode eficiente de tratament pentru întărirea uterului și a organelor din zonă.
Prolapsul uterin este adesea asociat cu prolapsul altor organe pelvine:
Pentru a reduce riscul de prolaps uterin, există câteva metode eficiente de prevenție, mai ales dacă sunt aplicate în timp util:
Echipa medicală MedLife
Bibliografie
Priapismul este definit drept o afecțiune medicală rară, caracterizată prin erecții dureroase și persistente ale penisului, care pot dura mai mult de patru ore și nu...
Vezi detalii
Prolapsul valvei mitrale este una dintre cele mai frecvente boli valvulare cardiace și afectează valva mitrală, situată între camerele stângi ale inimii (atriul stâng și...
Prolapsul rectal, cunoscut şi sub denumirea de prolaps anal sau prolaps anorectal, apare atunci când rectul (ultima parte a intestinului gros) se desprinde în interiorul...
Prostatita este o tulburare a prostatei asociată, de obicei, cu o inflamație. Ea provoacă, adesea, urinare dureroasă sau dificilă, urinare frecventă, imperiozitate...
Prostatita acută este o afecțiune dureroasă și frecventă care afectează bărbații de toate vârstele, în special pe cei sub 50 de ani. Aceasta poate apărea brusc și este...
Pruritul este termenul medical pentru senzația de mâncărime. Este definit ca o senzație particulară, întâlnită exclusiv la nivelul pielii, care determină necesitatea...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.