Alimente interzise în sarcină: listă, recomandări

Sarcină
13 Iunie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
alimente interzise in sarcina lista recomandari

Despre alimentația în timpul sarcinii

O dietă sănătoasă este vitală pentru a face față cerințelor atât fizice, dar și psihice ale sarcinii și pentru a stimula sănătatea fătului. Cerealele integrale, fructele, legumele și alimentele bogate în fier pot fi toate benefice, dar alcoolul, cofeina și unele specii de pești și brânzeturi pot să nu fie sigure și intră la categoria alimentelor interzise în sarcină. Pentru o sarcină sănătoasă, dieta unei persoane ar trebui să includă un echilibru de proteine, carbohidrați și grăsimi.

Lista alimente interzise

Există alimente specifice care sunt interzise în timpul sarcinii.

  • Modificările hormonale din timpul sarcinii pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar și pot expune persoana însărcinată la un risc mai mare de a contracta o boală de origine alimentară. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a declarat că contractarea bolii de origine alimentară Listeria în timpul sarcinii poate provoca uneori naștere prematură, avort spontan și chiar moartea fătului. Trebuie spus că femeile însărcinate au un risc de 20 de ori mai mare de a contracta Listeria. Șansele de a contracta Listeria sunt reduse dacă sunt evitate mezelurile sau cârnații fermentați sau uscați, cu excepția cazului în care acestea sunt încălzite la o temperatură internă de 165°C sau până la o temperatură aburindă chiar înainte de servire.
  • Femeile însărcinate nu ar trebui să consume brânzeturi moi, cum ar fi feta, queso blanco, queso fresco, brie, Camembert, blue-veined sau panela (queso panela), decât dacă sunt etichetate ca fiind fabricate din lapte pasteurizat.
  • Atenție deosebită la etichete! Sunt interzise în sarcină alimentele precum pateul sau carnea tartinabilă refrigerate. Alimentele care nu au nevoie de refrigerare, cum ar fi pateul și carnea tartinabilă la conservă sau la raft, pot fi consumate în siguranță. După deschiderea conservei, ele trebuie ținute în frigider.
  • Alte alimente care au o probabilitate mai mare de a provoca toxiinfecții alimentare includ sushi, cărnurile și păsările de curte (pui) insuficient gătite, carnea de vită, ouăle crude, sosul Caesar și maionezele.
  • Un alt aliment care necesită atenție pentru femeile însărcinate este peștele. Deși peștele este o alegere proteică sănătoasă și cu conținut scăzut de grăsimi, există anumiți pești care au niveluri ridicate de metil mercur sau de bifenili policlorurați (PCB), un poluant din mediul înconjurător. Consumul de pește cu niveluri ridicate de metil mercur în timpul sarcinii a fost asociat cu leziuni cerebrale și întârzieri în dezvoltarea bebelușilor.
  • Alte alimente interzise în sarcină sunt orice fel de pește crud. Rechinul, peștele-spadă, macroul și peștele-țiglă, chiar și atunci când sunt gătite, au niveluri mai ridicate de mercur și trebuie evitate. Alți pești care conțin niveluri mai ridicate de PCB și care nu trebuie să facă parte din regimul alimentar în timpul sarcinii sunt: peștele albastru, bibanul, somonul de apă dulce, știuca, păstrăvul și somnul.
  • Pentru a elimina orice bacterie dăunătoare, fructele și legumele crude trebuie spălate foarte bine. Sunt de evitat germenii cruzi de orice fel - inclusiv lucerna, trifoiul, ridichea care, de asemenea, ar putea conține bacterii care cauzează boli.
  • Alcoolul este interzis total în timpul sarcinii, indiferent că este vorba de primul trimestru sau ultimul trimestru de sarcină. Alcoolul din sânge trece la făt prin cordonul ombilical, iar o expunere prea mare la alcool poate submina grav dezvoltarea fătului.

Cantități recomandate pentru alimentele din timpul sarcinii

Pentru a menține o sarcină sănătoasă, sunt necesare aproximativ 300 de calorii suplimentare în fiecare zi. Aceste calorii trebuie să provină dintr-o dietă echilibrată de proteine, fructe, legume și cereale integrale. Dulciurile și grăsimile ar trebui să fie menținute la minimum.

Serviciul de Sănătate Publică al SUA recomandă ca toate femeile de vârstă fertilă să consume zilnic 400 micrograme (0,4 mg) de acid folic. Acidul folic este un nutrient care se găsește în:

  • Unele legume cu frunze verzi.
  • Cele mai multe fructe de pădure, nuci, fasole, citrice și cereale pentru micul dejun.
  • Unele suplimente de vitamine.

Acidul folic poate ajuta la reducerea riscului de defecte ale tubului neural, care sunt defecte congenitale ale creierului și măduvei spinării. Defectele de tub neural pot duce la diferite grade de paralizie, incontinență și, uneori, la dizabilități intelectuale. Acidul folic este cel mai util în primele 28 de zile de la concepție, când apar cele mai multe defecte ale tubului neural. Din păcate, este posibil ca femeile să nu știe că sunt însărcinate înainte de 28 de zile. Prin urmare, aportul de acid folic ar trebui să înceapă înainte de concepție și să continue pe toată durata sarcinii. Doar medicul poate stabili care este doza recomandată în funcție de istoricul și nevoile fiecărei persoane.

alimente interzise in sarcina lista recomandari

Simptomele sarcinii variază. Unele femei pot avea dificultăți cu grețuri matinale, diaree sau constipație. Iată câteva sugestii de la experți:

  • Grețurile de dimineață: Pentru grețurile de dimineață, este recomandat să se consume biscuiți, cereale sau covrigi, înainte ca femeia însărcinată să se ridice din pat. Trebuie evitate alimentele grase, prăjite și mesele ar trebui să fie mici și mai dese.
  • Constipație: Aportul de fibre poate fi crescut consumând cereale bogate în fibre și fructe și legume proaspete. De asemenea, trebuie consumată multă apă, cel puțin 10-12 pahare pe zi.
  • Diaree: Se recomandă a se consuma alimente care conțin pectină și fibre de gumă, pentru a ajuta la absorbția excesului de apă, cum ar fi compotul de mere, bananele, orezul alb, fulgii de ovăz și pâinea din făină integrală.
  • Arsuri la stomac: Mese mici și frecvente pe parcursul zilei, mestecatul încet și bine, de evitat alimentele picante sau bogate în grăsimi și cofeina. Lichide mai puține în timpul mesei, ele trebuie consumate între mese. Imediat după masă, femeia nu ar trebui să se întindă în pat, iar capul ar trebui să fie cât mai ridicat la somn.

Multe femei vor avea pofte alimentare în timpul sarcinii, dar sunt altele care nu au. Dacă există pofte alimentare, este în regulă să le dați curs, atât timp cât se încadrează într-o dietă sănătoasă și nu apar prea des. Dacă există poftă de produse nealimentare, cum ar fi gheață, detergent de rufe, pământ, lut, cenușă sau așchii de vopsea, este posibil să aveți o afecțiune cunoscută sub numele de “pica”. În acest caz, ar trebui consultat medicul imediat.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/246404
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12593-pregnancy-nutrition
  3. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-nutrition/art-20043844
  4. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/nutrition-during-pregnancy

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării