Somn odihnitor: importanța și beneficii asupra sănătății
Somnul este unul dintre cele mai importante procese ale organismului, prin care este stabilită starea de homeostazie a corpului. Lipsa de somn sau un somn neodihnitor duce, inevitabil, la o dimineață dificilă și la o zi neplăcută.
Problemele, însă, nu se opresc aici: lipsa de somn se acumulează de-a lungul timpului și se poate transforma în probleme de sănătate mult mai serioase decât o dimineață dificilă. Există o falsă impresie că dacă dormi mai mult la un moment dat o să recuperezi orele de somn pierdute. Adevărul este că perioadele de somn pierdute nu vor mai putea fi compensate niciodată.
Pe de altă parte, studiile au arătat că un somn de calitate și regulat poate aduce cu sine îmbunătățiri ale foarte multor indicatori de sănătate, de la tensiune arterială, colesterol, inflamație și multe altele.
Care este necesarul de somn
Numărul de ore de somn de care ai nevoie depinde de factori diverși, dar cel mai important este vârsta. Există diferențe de la individ la individ, așa că aceste recomandări în ceea ce privește necesarul unui somn odihnitor, pentru diferite grupe de vârstă (necesar calculat pentru 24 de ore) sunt generale.
- Sugarii de la 0 la 8 săptămâni dorm aproximativ un somn total de 14 - 18 ore, cu o perioadă de veghe de 45 minute - 1 oră și au 4 - 6 somnuri de zi;
- Sugarii de la 8 săptămâni la 3 luni dorm aproximativ un somn total de 12-16 ore, cu o perioadă de veghe de 1 ora -1,5 ore și au 3 - 4 somnuri de zi;
- Copiii de la 3 la 6 luni dorm aproximativ un somn total de 12-15 ore, cu o perioadă de veghe de 1,5 ore - 2 ore și au 3 somnuri de zi;
- Copiii de la 6 la 9 luni dorm aproximativ un somn total de 12-15 ore, cu o perioadă de veghe de 2,5 ore - 3 ore și au 2-3 somnuri de zi;
- Copiii de la 9 la 12 luni dorm aproximativ un somn total de 12-14 ore, cu o perioadă de veghe de 3 ore - 4 ore și au 2 somnuri de zi;
- Copiii de la 12 la 18 luni dorm aproximativ un somn total de 12-14 ore, cu o perioadă de veghe de 5 ore și au 1-2 somnuri de zi;
- Copiii de la 18 luni la 3 ani, dorm aproximativ un somn total de 11-14 ore, cu o perioadă de veghe de 5 ore - 6 ore și au 1 somn de zi;
- Copiii între 3 și 5 ani dorm aproximativ un somn total de 10 - 13 ore, cu o perioadă de veghe mai mare și au 1 somn de zi;
- Copiii între 6 și 12 ani dorm între 9 și 12 ore;
- Adolescenții între 13-18 ani dorm între 8 și 10 ore;
- Adulți dorm între 7 și 8 ore pe noapte.
Pentru o mai bună înțelegere a somnului, este important să înțelegem puțin și fazele somnului:
Somnul NON-REM
- Cuprinde trei etape: faza incipientă - starea de somnolență, nivelul intermediar de somn, somnul adânc - deep sleep);
- Printre rolurile somnului NON-REM se numără: repară și regenerează organismul, întărește sistemul imunitar, este esențial pentru buna funcționare a sistemului limfatic și participă la întărirea sistemului imunitar.
Somnul REM
- Somnul REM, pe de altă parte: este asociat cu creativitatea, dezvoltă memoria procedurală (achiziții motorii în cazul bebelușilor) dar și învățarea unui instrument, crește abilitatea de a găsi soluții creative la noile provocări și este conectat la modul în care stocăm amintirile și emoțiile.
Necesarul de somn nu trebuie calculat doar din punct de vedere cantitativ (adică numărul de ore), ci și calitativ (somnul trebuie să fie odihnitor, nu fragmentat). De exemplu, probabil că ați auzit despre sindromul de apnee în somn, care înseamnă oprirea respirației - nici nu inspiri, nici nu expiri. Apneea în somn se poate întâmpla oricui, mai ales după consumul de alcool sau în cazul persoanelor care sforăie.
Somnul la persoanele în vârstă
Există acest mit conform căruia persoanele în vârstă au nevoie de mai puțin somn, însă cercetările demonstrează ca nevoia de somn rămâne constantă în perioada adultă. Există mai mulți factori care contribuie la deteriorarea calității somnului pe măsură ce înaintăm în vârstă.
- Hormonii. Atunci când îmbătrânim, organismul secretă mai puțin din hormonii care asigură calitatea somnului: melatonina, cortizol și hormonul de creștere. Nivelul scăzut de melatonină poate duce la nevoia de a merge la culcare mai devreme seara și de a te trezi dimineața devreme. Hormonul de creștere este responsabil cu somnul profund (de aceea copiii dorm mult mai profund în primii ani de viață) dar, cu timpul, organismul secretă din ce în ce mai puțini hormoni de creștere, ceea ce duce la un somn mai puțin satisfăcător. Cortizolul este un hormon dintre hormonii steroizi și este sintetizat de glandele suprarenale. Este implicat în numeroase procese din corp deorece majoritatea celulelor conțin receptori de care acesta se leagă. Cele mai importante efecte ale cortizolului sunt: creșterea nivelului de glucoză în sânge, antiinflamator, imunosupresor (scade imunitatea), controlează tensiunea arterială, controlează echilibrul hidroelectrolitic. Cortizolul are un nivel maxim dimineața, în timp ce seara, între orele 16-20:00, are cel mai scăzut nivel. Această variație a secreției controlează ritmul circadian. Împreună cu melatonina și adenozina, controlează și asigură un somn de calitate.
- Menopauza declanșează o serie de modificări hormonale în cazul femeilor, determinate de un nivel scăzut al estrogenilor, cu simptome care afectează calitatea somnului (de tipul transpirațiilor nocturne, bufeuri, insomnii).
- Starea de sănătate. Afecțiunile cronice care apar odată cu vârsta aduc cu sine și deteriorări ale calității somnului (de exemplu artrita, diabetul, hiperplazia benignă de prostată, afecţiuni cardiovasculare, degenerări neurologice precum: Alzheimer, Parkinson).
- Schimbări ale stilului de viață. Pensionarea înseamnă, de obicei, o scădere semnificativă a ritmului și intensității activităților cotidiene, ceea ce afectează programul de somn.
- Medicamentele. Tratamentul medical folosit pentru unele boli cronice specifice vârstei a treia poate să aibă un impact negativ asupra somnul, iar în această situație este bine să consultaţi medicul.
Beneficiile unui somn odihnitor
Somnul joacă un rol important în meținerea sănătății fizice și mentale. Beneficiile unui somn odihnitor sunt:
- diminuarea frecvenței îmbolnăvirilor;
- menținerea unei greutăți corporale adecvate;
- reducerea riscului de apariţie a probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă;
- scăderea stresului și îmbunătățirea stării de spirit;
- gândire mai clară, mai limpede și creșterea capacității de concentrare la școală și la locul de muncă;
- îmbunătățirea abilităților de socializare;
- evitarea accidentelor - de exemplu, șoferii care adorm la volan sau care nu sunt suficient de odihniți provoacă mii de accidente de mașină în fiecare an.
Factori care afectează somnul
Pentru o reglare a somnului există câteva aspecte de care trebuie să se țină cont de:
- Evitarea utilizării prelungite a ecranelor care emit lumină chiar înainte de culcare. Este demonstrat științific că lumina emisă de ecranele dispozitivelor digitale împiedică creierul nostru să elibereze hormonul melatonină.
- Grijă la alimentație și la băuturile consumate. Înainte de somn este recomandată evitarea înfometării sau a meselor grele sau mari cu câteva ore înainte de culcare. Nicotina, cofeina și alcoolul perturbă și ele somnul, fiind neurostimulatoare.
- Fără efort fizic înainte de ora de culcare. Activitatea fizică este recomandată, dar, ideal ar fi să fie programată în prima parte a zilei.
- Corpul uman a evoluat pentru a fi treaz când este lumină și pentru a dormi când este întuneric. Birourile întunecate cu lumină artificială pot da peste cap acest ciclu și pot păcăli corpul să creadă că este mai târziu decât este. Este recomandată găsirea unei modalități de a obține cât mai multă lumină naturală în timpul zilei, stând lângă o fereastră sau făcând plimbări afară pe parcursul zilei.
Dacă una sau mai multe din punctele de mai sus nu sunt respectate, apar insomniile. Insomnia este o tulburare a somnului care poate duce la probleme de ordin fizic, dar și mintal.
Recomandări pentru un somn odihnitor
Există câteva obiceiuri și comportamente ce țin de igiena somnului care pot ajuta foarte mult în obținerea unui somn satisfăcător:
- Respectarea unui program de somn. Încearcaţi să mergi la culcare și să vă treziţi la aceleași ore în fiecare zi.
- Crearea unui mediu odihnitor, plăcut. Camera de somn ar trebui să fie răcoroasă, întunecată și liniștită.
- Relaxarea. Efectuarea unor activități de calmare înainte de culcare, cum ar fi o baie sau folosirea unor tehnici de relaxare și respirație (meditație), ar putea favoriza un somn mai bun.
- Gestionarea grijilor. Încercaţi să nu mergeţi la somn supărat sau cu îngrijorări.
- Ținerea unui jurnal al somnului ar putea să vă ofere informaţii prețioase, să învăţaţi foarte multe lucruri despre sine și despre cum să vă îmbunătățiţi calitatea somnului.
- În cazul copiilor, pot apărea mai multe tulburări de somn care pot afecta întreaga familie, nu doar pe cei mici. E important să existe o rutină și pentru părinți și pentru copii, pentru un somn cât mai odihnitor al întregii familii.
În timpul somnului, organismul se reface și își reglează funcțiile. Creierul se curăță de toxine, mută informațiile importante în memoria de lungă durată, iar pe cea de scurtă durată o pregătește pentru lucruri noi. Un program adecvat pe parcursul zilei, un echilibru în activităţi şi o igienă a somnului riguroasă ne poate îmbunătăţi semnificativ viaţa.
Bibliografie
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/how-many-hours-of-sleep-are-enough/faq-20057898
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379
- https://health.gov/myhealthfinder/healthy-living/mental-health-and-relationships/get-enough-sleep
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Acid boric: beneficii, proprietăți, contraindicații
Acidul boric este un compus cu multe beneficii și proprietăți. Familiarizează-te cu modalitățile de utilizare ale acestuia, recomandările privind administrarea, dar și posibile contraindicații!Acidul boric, cunoscut și sub numele de borax, este un compus chimic alb și inodor. Apare în mo...
Spălare pe mâini: reguli pentru igiena corectă a mâinilor
Spălatul pe mâini este o practică simplă, dar extrem de eficace, care ne protejează sănătatea și limitează transmiterea bolilor. Este esențial să ne spălăm mâinile în momente-cheie, cum ar fi după utilizarea toaletei, înainte de a mânca sau după ce atingem suprafețe comune.Este i...
Albastru de metilen: beneficii, proprietăți, contraindicații
Albastrul de metilen este o substanță cu multiple beneficii și proprietăți. Află ce este albastrul de metilen, care sunt avantajele sale pentru sănătate, dar și posibilele contraindicații; de asemenea, descoperă cum se utilizează corect pentru a-i maximiza beneficiile! Dacă informațiil...