Spirometrie: ce este, când se recomandă și cum te pregătești pentru acest test

Specialități
14 Iulie 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
spirometrie ce este cand se recomanda si cum te pregatesti pentru acest test

Ce este spirometria?

Spirometria este un test de respirație frecvent folosit pentru măsurarea funcției pulmonare. Pentru realizarea testului se folosește un dispozitiv de mici dimensiuni (spirometru), care are atașat, printr-un cablu, un muștiuc de plastic de unică folosință prin care pacientul trebuie să expire.

Cu ajutorul acestui test este măsurată atât cantitatea de aer inspirată, cât și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni. Rezultatele acestui test sunt oferite pe loc, iar pentru acuratețe, testul poate fi repetat de 2-3 ori în cadrul aceluiași consult.

Când este recomandată determinarea spirometriei?

Spirometria se folosește pentru a diagnostica astmul, BPOC (Boala pulmonară obstructivă cronică), dar și alte afecțiuni ale plămânilor, cum ar fi fibroza chistică. De asemenea, spirometria poate să fie folosită periodic pentru a verifica starea de sănătate a plămânilor sau dacă tratamentul urmat pentru o afecțiune pulmonară ajută în obținerea unei respirații mai bune.

Altfel spus, în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză există deja, spirometria poate indica felul în care reacționează pacientul la tratament. Un test de spirometrie este recomandat în mai multe situații, însă cel mai frecvent este folosit în următoarele cazuri:

  • Durere în piept;
  • Dificultăți de respirație timp mai îndelungat;
  • Tuse pe o perioadă prelungită;
  • Frecvente boli inflamatorii ale bronhiilor;
  • Viitoare intervenții chirurgicale în anumite cazuri;
  • Modificări obstructive cronice ale plămânilor (pentru a determina stadiul bolii);
  • Evaluarea eficacității tratamentului astmului bronșic;
  • Boli ale altor organe asociate tulburărilor de respirație (diabet, boli de inimă, boli reumatismale);
  • Sporturi intensive;
  • Fumat prelungit;
  • Muncă în condiții periculoase.
spirometrie ce este cand se recomanda si cum te pregatesti pentru acest test

Pregătirea pacientului pentru spirometrie

Există o serie de recomandări de care pacientul trebuie să țină cont înainte de efectuarea spirometriei. În cazul fumătorilor, înainte de spirometrie, este recomandată o pauză de 24 de ore de la fumat.

Deși în cele mai multe cazuri acest lucru e dificil, uneori este suficientă și o pauză de câteva ore înainte de efectuarea testului, însă este necesar să îi comunicați aceste detalii medicului care realizează testul de spirometrie.

Înainte de test evitați mesele bogate, consumul de băuturi acidulate și de alcool. Nu purtați haine strâmte care ar putea afecta felul în care respirați. Dacă folosiți bronhodilatatoare în mod frecvent, ar trebui să opriți utilizarea lor înainte de a realiza testul. De asemenea, este recomandat ca pacientul să-și golească vezica înainte de test.

Interpretarea rezultatelor

Spirometria este un test simplu care durează aproximativ 15-30 de minute și ale cărui rezultate apar imediat după încheierea testului. Medicul interpretează datele și graficele obținute în urma spirometriei și vă poate oferi informații în context clinic.

Valorile normale ale spirometriei variază în funcție de vârstă, sex, înălțime, însă în medie, VEMS normal este considerat cel în jurul valorii de 80% din valoarea considerată ideală.

Un test de spirometrie presupune înregistrarea felului în care expirați și pe baza acestor înregistrări se obțin rezultate numerice și grafice. De aceea, mulți denumesc acest test și spirogramă.

Datele obținute din acest test îi permit medicului să facă o evaluare a capacității și volumelor respiratorii. Rezultatele pot indica existența sau absența unei obstrucții a căilor respiratorii, ce tip de problemă respiratorie există și cât este de gravă.

Interferențe și limite

În unele cazuri, testul se repetă de mai multe ori pentru a obține un rezultat cât mai corect. În alte situații, pe lângă o spirometrie standard, se poate face și un test de spirometrie cu bronhodilatator.

În acest caz, după testul standard se administrează o doză de medicament cu efect bronhodilatator prin nebulizator sau inhalator. La 20 de minute după administrare se repetă spirometria. O creștere de peste 200 ml FEV1 (volumul expirator maximum pe secundă) se consideră a fi un rezultat pozitiv.

Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Bibliografie

  1. Spirometry. 2022, www.nhs.uk
  2. “Spirometry - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2017, www.mayoclinic.org
  3. “Spirometry.” WebMD, WebMD, 5 Jan. 2017, www.webmd.com
  4. “Spirometry (Lung Function Test).” Cleveland Clinic, 2018, https://my.clevelandclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării