Sucraloza: beneficii, proprietăți, contraindicații
Ce este sucraloza
Sucraloza este un îndulcitor artificial, dintr-o varietate de îndulcitori artificiali disponibili, care imită gustul dulce al zahărului (zaharozei), dar fără aportul de calorii aferent. Sucraloza este singurul îndulcitor artificial făcut din zahăr real, printr-un proces chimic care îi modifică structura chimică, făcându-l de 600 de ori mai dulce decât zahărul, dar fără a păstra și efectul caloric al acestuia.
Acest îndulcitor se regăsește într-o mare diversitate de produse, cum ar fi gumă de mestecat, bomboane, sifon fără zahăr, înghețată sau iaurt. Pentru că își păstrează stabilitatea chimică la căldură, poate fi folosit și în produsele de patiserie.
O altă particularitate a sucralozei este aceea că o mare parte a acesteia trece prin organism fără a fi stocată pentru a fi folosită ulterior ca energie. Acest lucru este posibil prin modificarea unor părți naturale ale moleculei de zahăr, numite hidroxil, care sunt înlocuite cu clor.
Ce beneficii are sucraloza
Sucraloza a fost introdusă în alimentație în urmă cu aproximativ 20 de ani și de atunci milioane de oameni o consumă ca o modalitate de a se bucura de gustul dulciurilor preferate, dar cu mult mai puține calorii.
Principalul beneficiul al sucralozei față de zahăr este că limitează semnificativ aportul de calorii. Acest lucru este considerat extrem de util în special pentru persoanele diagnosticate cu diabet, care sunt obligate să-și monitorizeze aportul de zahăr. Înlocuitorul artificial îndulcește alimentele și băuturile, dar nu face ca nivelul zahărului din sânge să crească la fel ca în cazul zahărului obișnuit.
Sucraloza este folosită și în dietele pentru scădere în greutate. Deși au un conținut scăzut de calorii, asta nu înseamnă neapărat că ajută la scăderea în greutate în absența unei diete adecvate subcalorice. Un studiu care a urmărit obiceiurile mai multor oameni, care au slăbit 30 de kilograme sau mai mult și au reușit să păstreze greutatea dobândită, a arătat că un consum de sucraloză sau alți îndulcitori artificiali a ajutat la monitorizarea mai atentă a caloriilor consumate și a determinat astfel scăderea în greutate.
Sucraloza conține zero calorii, așa că este adesea preferată față de îndulcitorii calorici precum zahărul de masă și siropul de porumb. Două lingurițe de zahăr granulat conțin 32,6 calorii, în timp o linguriță de sirop de porumb conține 53,4 calorii.
Ce proprietăți are sucraloza
Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt clasificați în funcție de originea, dulceața și numărul de calorii pe care le conțin. Sucraloza este considerată un îndulcitor artificial de intensitate ridicată, fără calorii și este obținut prin modificarea chimică a zaharozei.
Sucraloza nu conține calorii și este mult mai dulce decât zahărul obișnuit, motiv pentru care este adăugată în mod obișnuit la produsele dietetice.
Sucraloza îndulcește alimentele, fără a adăuga caloriile suplimentare ale îndulcitorilor obișnuiți cum ar fi zahărul de masă și siropul de porumb. Este cea mai promovată alternativă favorabilă la zahărul de masă pentru diabet și pierderea în greutate, deoarece nu conține calorii.
Sucraloza generează o senzație de dulce prin activarea receptorilor de gust dulce din cavitatea bucală. De asemenea, activează și receptori ai gustului amar, dar are un gust mai puțin amar decât alți îndulcitori artificiali populari, cum ar fi zaharina și acesulfam-K.
Dintre toți îndulcitorii artificiali, sucraloza seamănă cel mai mult cu gustul zahărului, motiv pentru care este cel mai des folosit îndulcitor artificial la nivel mondial.
Cum se utilizează sucraloza
Sucraloza este percepută de majoritatea consumatorilor cu aroma cea mai apropiată de cea a zahărului. Are un gust dulce curat și rapid perceptibil și, de asemenea, o bună solubilitate și stabilitate termică. Acest îndulcitor este folosit într-o gamă largă de produse, de la băuturi răcoritoare, până la produse de panificație.
Un avantaj al consumului de sucraloză este acela că cea mai mare parte a acesteia nu este absorbită în organism și trece prin sistemul digestiv pentru a fi excretată în fecale. Pentru că este slab absorbită de tractul digestiv, doar 5 până la 20% din ea trece efectiv în sânge, restul fiind îndepărtată fără să fie stocată în țesuturi.
Utilizarea sa este permisă în majoritatea țărilor de pe glob și cercetările au concluzionat că este un produs sigur. În Uniunea Europeană, nivelul de siguranță al consumului de sucraloză este de 15 mg pe kg de greutate corporală, pe zi. În Canada, doza zilnică acceptabilă a fost stabilită la o valoare recomandată de 9 mg/kg/zi, în timp ce în SUA la 5 mg/kg/zi.
În ce situații este recomandată sucraloza
Înlocuitorii de zahăr au devenit tot mai populari în ultimii ani, mai ales în contextul creșterii continue a numărului global de persoane cu obezitate, ceea ce a subliniat nevoia de alternative mai sănătoase la alimentația care conține zahăr.
În ultimii câțiva ani, au devenit disponibili diverși înlocuitori noi de zahăr, inclusiv aspartam, sucraloză, eritritol și extracte de frunze de stevie.
Sucraloza este recomandată în special pentru persoanele diagnosticate cu diabet și pentru dietele administrate pentru persoanele cu obezitate morbidă, în care este esențial controlul caloric. Cercetările recente au arătat că, atunci când a fost consumat, îndulcitorul artificial sucraloză nu a cauzat o creștere a nivelului de endotoxine bacteriene în organism, în comparație cu consumul de zahăr (zaharoză).
În ce situații este contraindicată sucraloza
Majoritatea organizațiilor de siguranță alimentară din lume consideră sucraloza sigură pentru consumul uman. Cu toate acestea, există și opinii ale unor experți în sănătate care avertizează că îndulcitorii artificiali, precum sucraloza, pot dăuna sănătății și pot crește riscul de îmbolnăvire dacă sunt consumați în mod regulat, pe perioade îndelungate.
Un studiu care a inclus 103.388 de persoane a demonstrat că un consum mai mare de îndulcitori artificiali, inclusiv sucraloză, a fost asociat cu un risc crescut de boli generale de inimă și boli cerebrovasculare sau afecțiuni care afectează fluxul sanguin către creier.
Utilizarea de îndulcitori artificiali, inclusiv utilizarea sucralozei, a fost legată de posibilitatea creșterii riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cele legate de obezitate.
De asemenea, studiile au arătat că un consum excesiv de îndulcitori, inclusiv sucraloza, poate avea un impact negativ asupra bacteriilor intestinale, determinând un mediu proinflamator în intestin. Adulții care au consumat 48 mg de sucraloză în fiecare zi, timp de zece săptămâni, au experimentat o creștere de trei ori a Blautia coccoides, un tip de bacterie care se regăsește în intestinul persoanelor cu intoleranță la glucoză și niveluri ridicate de insulină. De asemenea, s-a demonstrat scăderea Lactobacillus acidophilus, un tip de bacterie care ajută la reglarea zahărului din sânge și a nivelului de insulină.
Un alt studiu a asociat consumul de sucraloză cu o creștere a nivelului de insulină și de zahăr din sânge. Cercetătorii au sugerat că ingestia de sucraloză poate induce disbioză intestinală (dezechilibru bacterian), care contribuie la creșterea nivelului de insulină și de zahăr din sânge.
Chiar dacă sucraloza și alți îndulcitori artificiali sunt considerați siguri de către majoritatea organizațiilor de reglementare în domeniul alimentar, cercetătorii continuă să investigheze efectele lor pe termen lung asupra sănătății umane.
Bibliografie
- https://www.facebook.com/Health. “What You Should Know about Sucralose.” Health, 2023, www.health.com/sucralose-7496152. Accessed 30 Sept. 2024.
- Food Insight. “Everything You Need to Know about Sucralose - Food Insight.” Food Insight, 28 Apr. 2021, foodinsight.org/everything-you-need-to-know-about-sucralose/
- https://www.facebook.com/WebMD. “What to Know about Sucralose.” WebMD, 14 June 2011, www.webmd.com/diet/what-to-know-about-sucralose
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Ulei de chimen negru (Negrilica): beneficii, proprietăți, utilizări
Uleiul de chimen negru, cunoscut și sub denumirea de ulei de Nigella sativa, este extras din semințele plantei de chimen negru, o plantă medicinală cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice. Uleiul de chimen negru a fost folosit de secole în medicina tradițională din Orientul Mijloci...
Ceai rooibos: beneficii, proprietăți, contraindicații
Ceaiul de rooibos, cunoscut și sub numele de „ceai roșu”, este apreciat nu doar pentru aroma sa plăcută, ci și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Originar din Africa de Sud, acest ceai a devenit popular în întreaga lume datorită proprietăților sale antioxidante și li...
Injecția intramusculară: beneficii, recomandări, contraindicații
Injecția intramusculară este tehnica folosită pentru a administra un medicament în mușchi, ceea ce permite fluxului sanguin să absoarbă rapid medicamentul.Este una dintre cele mai utilizate proceduri medicale, folosită încă de la naștere, atunci când se administrează primul vaccin.Este ...