Publicat la: 
12/07/2018

electrocardiograma

Utilizarea tigaretelor electronice cu continut de nicotina are un impact nociv semnificativ asupra functiilor vasculare, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Vascular Medicine: SAGE Journals," informeaza sciencedaily.com.

Studiul, realizat pe tema efectelor secundare ale utilizarii tigarilor electronice, arata ca fumatorii ce utilizeaza tigari electronice au un risc de dezvoltare a bolilor cardiovasculare cel putin la fel de mare precum fumatorii de tigari obisnuite.

Noile constatari au implicatii semnificative asupra intelegerii efectelor secundare pe termen lung ale utilizarii acestor dispozitive pe fondul adictiei de nicotina.

In ce a constat studiul

Pentru a ajunge la aceste constatari, oamenii de stiinta germani de la University Hospital Schleswig-Holstein au monitorizat semnele vitale ale voluntarilor in timpul utilizarii acestor dispozitive, pe durata utilizarii tigarilor obisnuite si dupa.

Constatarile cheie privind impactul utilizarii tigarilor electronice asupra riscului cardiovascular

Cercetatorii au descoperit ca utilizarea e-tigaretelor si a tigarilor obisnuite, prin comparatie cu utilizarea e-tigaretelor fara continut de nicotina, au avut acelasi impact nociv asupra semnelor vitale, tensiunii arteriale si a frecventei cardiace.

Tensiunea arteriala sistolica periferica a crescut semnificativ pe o durata de 45 de minute dupa utilizarea tigarii electronice si pe o durata de 15 minute dupa stingerea tigarii obisnuite.

Ritmul cardiac a ramas, de asemenea, crescut timp de 45 de minute de la utilizarea e-tigaretelor, cu o crestere de 8% in primele 30 de minute.

Prin comparatie, tigarile obisnuite au crescut ritmul cardiac pe o perioada de numai 30 de minute, iar tigaretele electronice fara continut de nicotina nu au declansat cresteri ale ritmului cardiac.

In urma analizei datelor medicale colectate pe perioada studiului, autorii concluzioneaza ca tigarile electronice cu continut de nicotina pot fi cel putin la fel de periculoase ca tigarile obisnuite.

"Parametrii crescuti ai analizelor indica un risc cardiovascular crescut si pentru utilizarea tigaretelor electronice cu nicotina, riscul fiind deja cunoscut in cazul utilizarii tigarilor obisnuite," declara Klaas Frederik Franzen, autorul principal al studiului.

"Studiile viitoare ar trebui sa se concentreze asupra efectelor cronice ale lichidelor pentru vaping ce contin sau nu nicotina, precum presiunea sanguina periferica si centrala, dar si rigiditatea arteriala," adauga acesta.

Odata cu evidentierea acestor teme de cercetare, studiul de fata furnizeaza dovezi clare in ceea ce priveste posibilele probleme cardiovasculare asociate utilizarii e-tigaretelor si provoaca opinia comuna conform careia tigarile electronice prezinta un risc scazut pentru declansarea problemelor de sanatate asociate fumatului, prin comparatie cu tigarile obisnuite.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Tigarile electronice sunt nocive pentru utilizatori si pentru cei din jur? Se pare ca raspunsul la aceasta intrebare este o problema nerezolvata inca. Cate substante diferite expira persoanele care fumeaza tigari electronice si ce sunt acestea? Un nou studiu incearca sa raspunda la aceste intrebari. Utilizarea tigarilor electronice a ajuns la un...
Tigarile electronice sunt cu 95% mai putin daunatoare decat tutunul si ar trebui sa fie promovate ca solutie pentru a ajuta fumatorii sa se lase de fumat, conform unui studiu realizat de o agentie a Ministerului Sanatatii din Marea Britanie, scrie reuters.com. Tigarile electronice si alte dispozitive fara tutun, pe care oamenii folosesc pentru a...
Utilizarea tigaretelor electronice cu continut de nicotina are un impact nociv semnificativ asupra functiilor vasculare, conform unui studiu publicat recent in revista de specialitate "Vascular Medicine: SAGE Journals," informeaza sciencedaily.com. Studiul, realizat pe tema efectelor secundare ale utilizarii tigarilor electronice, arata ca...