Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Alte denumiri: Arterioscleroza
Ateroscleroza este o ingustare a arterelor cauzata de acumularea de placi. Arterele sunt vasele de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive de la inima la restul corpului.
Arterioscleroza apare atunci cand vasele de sange care transporta oxigenul si substantele nutritive din inima spre restul corpului (arterele) devin groase si rigide - uneori restrictionand fluxul de sange catre organele si tesuturile dumneavoastra. Arterele sanatoase sunt flexibile si elastice, dar in timp, peretii din arterele dvs. se pot ingrosa, o afectiune denumita in mod obisnuit rigidizarea arterelor.
Ateroscleroza este o problema destul de frecventa asociata cu imbatranirea. Aceasta conditie poate fi prevenita si exista multe optiuni de tratament de succes.
Odata ce peretele interior al unei artere este deteriorat, celulele sanguine si alte substante se aduna adesea la locul leziunii si se acumuleaza in interiorul captuselii interioare a arterei.
De-a lungul timpului, depozitele de grasime (placa) din colesterol si alte produse celulare se acumuleaza si la locul leziunii si se intaresc, ingustandu-va arterele. Organele si tesuturile conectate la arterele blocate nu primesc suficient sange pentru a functiona corespunzator.
In cele din urma, bucatile de depozite de grasimi se pot rupe si pot intra in sange.
In plus, mucoasa neteda a placii se poate rupe, varsand colesterolul si alte substante in fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca un cheag de sange, care poate bloca fluxul de sange intr-o anumita parte a corpului, cum ar fi cand fluxul sanguin blocat in inima provoaca un atac de cord. Un cheag de sange poate calatori si in alte parti ale corpului, blocand fluxul catre alt organ.
Afectiunea poate fi cauzata de urmatoarele:
Initial, ateroscleroza este asimptomatica, uneori timp de zeci de ani. Manifestarile clinice apar cand leziunile afecteaza fluxul sanguin. Semnele de ischemie tranzitorie apar cand placile stabile cresc si determina reducerea lumenului arterial cu 70%. Manifestarile de angina instabila sau infarct, accident vascular ischemic, sau durere de repaus la nivelul membrelor apar cand se produce ruptura unei placi instabile si obstructia acuta a unei artere majore prin supraadaugarea trombozei sau embolismului.
Arterioscleroza poate conduce la anevrisme si disectie arteriala, care se manifesta prin durere, prezenta unei formatiuni pulsatile, absenta pulsurilor, sau moarte subita.
Simptomele aterosclerozei moderate pana la severe depind de care artere sunt afectate. De exemplu, daca aveti ateroscleroza in arterele inimii, este posibil sa aveti simptome, cum ar fi durere in piept sau presiune (angina pectorala).
Daca aveti ateroscleroza in arterele care va duc la creier, este posibil sa aveti semne si simptome precum amorteala sau slabiciune brusca la nivelul bratelor sau picioarelor, dificultati de vorbire sau vorbire neclara, pierderea temporara a vederii intr-un singur ochi sau muschii infundati in fata dumneavoastra. Acestea semnaleaza un atac ischemic tranzitor (TIA), care, daca este lasat netratat, poate progresa la un accident vascular cerebral.
Daca aveti ateroscleroza in arterele din bratele si picioarele dumneavoastra, este posibil sa aveti simptome de boala arteriala periferica, cum ar fi durerea la picioare atunci cand mersul pe jos (claudication).
Daca aveti ateroscleroza in arterele care duc la rinichi, dezvoltati tensiune arteriala crescuta sau insuficienta renala.
Medicul dumneavoastra va efectua un examen fizic daca aveti simptome de ateroscleroza. Ei vor verifica:
Un cardiolog va poate asculta inima pentru a vedea daca aveti sunete anormale. Ei vor asculta pentru un zgomot care indica faptul ca o artera este blocata. Medicul dumneavoastra va comanda mai multe teste daca crede ca ati putea avea ateroscleroza. Testele pot include:
Tratamentul arteriosclerozei consta in controlul factorilor de risc si modificari ale dietei, activitate fizica si administrare de medicamente antiplachetare. Aceste modificari ale stilului de viata si medicamentele amelioreaza in mod direct sau indirect functia endoteliala, reduc inflamatia si imbunatatesc prognosticul.
Se recomanda reducerea marcata a aportului de grasimi saturate si carbohidrati simpli si cresterea aportului de fructe, legume si fibre.
Medicamentele pentru tratarea aterosclerozei includ:
Aspirina este deosebit de eficienta pentru persoanele cu antecedente de boala cardiovasculara aterosclerotica (de exemplu atac de cord si accident vascular cerebral). Un regim de aspirina va poate reduce riscul de a avea un alt eveniment de sanatate.
Daca nu exista antecedente de boala cardiovasculara aterosclerotica, ar trebui sa utilizati aspirina numai ca medicamente preventive daca riscul de sangerare este scazut si riscul dumneavoastra de boala cardiovasculara aterosclerotica este mare.
Daca simptomele sunt deosebit de severe sau daca muschii sau tesutul pielii sunt pe cale de disparitie, poate fi necesara o interventie chirurgicala.
Operatiile posibile pentru tratarea aterosclerozei includ:
Cardiologie
Call Center - (023) 6960
Cardiologie și Cardiologie interventionala
Call Center - (021) 9383
Cardiologie și Cardiologie pediatrica
Call Center - (023) 2960
Call Center - (0251) 960
Call Center - (021) 9646
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.