Publicat la: 
23/05/2014

Persoanele care se trezesc in timpul noptii pentru ca au o senzatie de foame insatiabila pot da vina pe propriile gene, sugereaza o noua cercetare. Sindromul prin care acestia simt nevoia sa manance in mijlocul noptii poate aparea atunci cand genele care sincronizeaza programul meselor cu cel al somnului sunt defectuoase. Potrivit cercetarii efectuate pe soareci, acest lucru modifica orele de masa, ceea ce duce la supraalimentare si la cresterea in greutate.

Aproximativ 1-2% din oamenii din intreaga lume sufera de aceasta conditie. Simptomele includ trezitul in timpul noptii si incapacitatea de a merge inapoi la somn fara a manca.

Sindromul a fost clasificat de curand ca tulburare de alimentatie, dar cauza a ramas inca necunoscuta.

Alimentele consumate in timpul noptii sunt de cele mai multe ori nesanatoase si bogate in calorii, ceea ce duce la cresterea in greutate.

Studiul, publicat in revista Cell Reports, a fost realizat pe soareci la care a fost introdusa o gena umana, care controleaza "ceasul intern" al organismului.

Atunci cand gena a fost inhibata, soarecii au mancat mult mai devreme decat cei normali, atunci cand trebuiau sa doarma.

Mutatiile unei gene legate de "ceasul intern" al organismului, implicata in tulburarile de somn, a determinat soarecii sa doarma mai mult.

Cercetatorii cred ca genele lucreaza impreuna pentru a mentine obiceiul de a manca si cel de a dormi sincronizate

O defectiune in oricare gena determina intreruperi ale somnului si ale obiceiurilor de mancat.

"Pentru o lunga perioada de timp, oamenii au ignorat sindromul care determina persoanele sa manance in timpul noptii[...] Acest studiu deschide calea catre noi intrebari legate de aceste cicluri si cum sunt ele reglementate", a explicat Satchidananda Panda, autorul studiului.

Sursa: BBC

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Eu mereu,din copilarie,ma trezesc sa ciugulesc noaptea,din pacate.Foarte rar se intampla sa nu o fac.Chiar daca am 5 mese pe zi tot simt nevoia sa ma trezesc noaptea(sau sa mananc inainte sa adorm de multe ori..) sa deschid frigiderul ca sa musc din ceva de acolo..Doar daca nu sunt acasa nu o fac.Nu stiu daca este ereditar,dar daca a 2 zi nu fac miscare fizica,imediat vad ca se pune pe abdomen si..cantar,incet incet...Pacat.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Articole similare

Persoanele care se trezesc in timpul noptii pentru ca au o senzatie de foame insatiabila pot da vina pe propriile gene, sugereaza o noua cercetare. Sindromul prin care acestia simt nevoia sa manance in mijlocul noptii poate aparea atunci cand genele care sincronizeaza programul meselor cu cel al somnului sunt defectuoase. Potrivit cercetarii...