Tipuri de măști de protecție - FFP1, FFP2, FFP3, K95

Sănătate
21 Octombrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Femeie purtand o masca FFP2

Cele mai eficiente metode de protecție a celor din jur atunci când există risc de contaminare cu viruși, bacterii sau alte microorganisme sunt distanțarea socială și menținerea strictă a igienei corespunzătoare. Totuși, atunci când este nevoie de contact cu alți oameni, măștile de protecție pot fi opțiuni foarte bune. Folosirea lor necesită respectarea instrucțiunilor de utilizare pentru a le spori eficiența.

Când sunt recomandate măștile de protecție

Măștile de protecție sunt în general recomandate personalului medical specializat și persoanelor care vizitează bolnavi în spitale. În afara spitalelor, poate fi de ajutor purtarea unei măști de protecție atunci când există probleme de sănătate cum ar fi gripe sau răceli, sau de persoanele care fac tratamente pentru întărirea sistemului imunitar și încearcă să se protejeze mai bine de infecții virale. În timpul pandemiei, purtarea măștilor era recomandată peste tot în public, în condițiile în care distanțarea socială era dificilă sau imposibilă.

Ce fel de măști de protecție pot fi utilizate

Există și acum pe piață mai multe tipuri de măști textile, care pot fi achiziționate și purtate în caz de nevoie. Printre acestea se numără măștile faciale pentru uz civil, măștile faciale speciale pentru uz medical, precum și măștile faciale pentru protecție respiratorie, numite măști tip FFP. Măștile faciale de protecție pot fi măști cu valvă sau măști fără valvă. Cele fără valvă au sistemul de filtrare încorporat în material, fiind mai ușor de purtat. Cele cu valvă sunt mai grele, dar se poate respira mai ușor cu ele.

Măștile faciale care pot fi utilizate de oricine în orice spațiu, nu doar în spitale și nu doar în timp de epidemie sunt cele textile simple. Sunt de obicei confecționate din trei straturi de material și au trei pliuri, fiind susținute de elastice care se prind după urechi. Ele au o punte pentru nas, care se apasă pentru fixare, pentru a se adapta mai ușor formei feței. Aceste măști nu împiedică total, dar limitează pătrunderea sau proiectarea secrețiilor respiratorii, salivei sau sputei. Acestea pot apărea atât în timp ce o persoană vorbește, cât și în timpul tusei sau strănutului. Nu sunt eficiente în cazul persoanelor bolnave.

Măștile chirurgicale obișnuite, de unică folosință, sunt recomandate în spital persoanelor deja bolnave sau aflate în timpul investigațiilor. Acestea protejează parțial și sunt greu de purtat pe termen lung. Ele sunt eficiente prin faptul că împiedică parțial răspândirea particulelor infectate, care pot apărea prin strănut sau tuse. Nu sunt potrivite, însă, pentru a proteja împotriva virozelor sau microorganismelor care se transmit prin aer, așa cum sunt COVID-19 sau alte coronavirusuri. Se recomandă aruncarea lor după folosire în containere speciale sau în pungi, fără a fi atinsă masca propriu-zisă, ci doar elasticele de prindere.

Măștile elastomerice au avantajul că pot fi folosite de mai multe ori, fiind dezinfectate cu înălbitor. Ele au filtre care se aruncă după fiecare folosire. Nu sunt confecționate din materiale textile, ci din materiale sintetice sau cauciuc.

Pot fi folosite în spitale și măști de tipul purificatoarelor de aer portabile, numite PAPR (Powered Air Purifying Respirators). Acestea sunt mult mai confortabile și mai eficiente. Trebuie respectate strict instrucțiunile de folosire și sunt dezinfectate de fiecare dată după ce s-au folosit. Acest tip de măști este costisitor și nu se recomandă folosirea lor în afara spitalelor.

Cele mai bune măști de protecție sunt considerate a fi măștile pentru protecție respiratorie tip FFP, care sunt de trei tipuri, fiind clasificate în funcție de puterea de filtrare. Aceste măști protejează inclusiv împotriva unor particule și aerosoli de mici dimensiuni. Sunt considerate mult mai eficiente decât celelalte tipuri de măști de protecție. Ele sunt testate de foarte multe ori pentru a împiedica pătrunderea microparticulelor de dimensiuni care încep de la 0,3 microni. Acest tip de măști se găsesc în comerț sub denumirile de măști FFP1, măști FFP2 și măști FFP3, deosebindu-se între ele prin eficiența de filtrare.

Diverse tipuri de masti de protectie pe o masa

Măști FFP1

Măștile FFP1 sunt măști de protecție cu filtru eficient în proporție de 78-80%. Acest tip de măști sunt recomandate în spațiile unde există praf, ciment, cărbune, gips, celuloză, fum, zahăr sau polen și protejează împotriva pulberilor care nu sunt toxice. Având mai puțin material cu funcție de filtrare, aceste măști sunt cele mai ușor de purtat din punct de vedere al ușurinței de a respira.

Măști FFP2

Măștile FFP2 sunt măști de protecție cu filtru eficient în proporție de 94-95%. Acest tip de măști sunt recomandate pentru protecție împotriva particulelor chimice, cum sunt fabricile de vopsea sau locurile unde se zugrăvește, dar și în fabricile de pesticide sau atunci când sunt utilizate pesticide în diverse medii. Măștile FFP2 sunt recomandate și pentru protecție împotriva răspândirii unor viruși cum sunt COVID-19 sau TBC (tuberculoza).

Măști FFP3

Măștile FFP3 sunt măști de protecție cu filtru eficient în proporție de 98-99%. Acest filtru este cel mai puternic existent pe piață. Măștile FFP3 se folosesc în medii de lucru riscante sau în locuri unde există expunere la substanțe nocive. Prin urmare, pot fi purtate în spitale sau locuri unde sunt bolnavi și riscul de infecție este deosebit de ridicat. În același timp, sunt recomandate în locurile unde există risc de expunere la substanțe deosebit de periculoase, ca gudron, plumb, mercur sau azbest.

Măști KN95

Măștile de protecție N95 sau KN95 sunt echivalente cu măștile FFP2 și mai eficiente decât cele de unică folosință, reușind să filtreze până la 95% particulele de viruși. De la acest procent li se trage și denumirea. Pot fi folosite și de către persoanele care lucrează în industria chimică sau atunci când se zugrăvește sau se fac renovări, pentru a împiedica persoanele care le folosesc să inspire praf sau particule de vopsea.

Pentru a fi cu adevărat eficiente, măștile KN95 trebuie să se potrivească foarte bine feței. Este important ca fața să fie „sigilată”, astfel încât aerul să nu poată să iasă sau pătrundă în interior prin marginile măștilor. Bărbații care poartă barbă trebuie să le aleagă ținând cont de acest aspect.

Măștile KN95 au o valvă specială pentru respirație, dar sunt incomode și nu pot fi purtate pe termen lung, deoarece ajung să se încingă. Respirația este mai dificilă atunci când sunt purtate măști de protecție. Pentru a fi purtate corect, dar și pentru îndepărtarea lor, este nevoie de instrucțiuni speciale.

Este foarte important ca măștile de protecție să fie folosite conform instrucțiunilor și să fie alese special pentru mediul în care se desfășoară activitatea. În mediile foarte poluate sau cele în care există risc de infectare și de răspândire a unor boli sunt necesare anumite tipuri de măști. Ele trebuie să fie nu doar alese și purtate, ci și curățate, dezinfectate sau aruncate în mod corespunzător.

Bibliografie

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7422455/
  2. https://betafit.com/respiratory-protection-ffp-classes-explained/
  3. https://sciencetaskforce.ch/en/policy-brief/considerations-regarding-the-mandatory-use-of-ffp-masks-for-the-general-population/
  4. https://www.dtc-uk.com/buying-guides/what-is-the-difference-between-protective-face-masks/
  5. https://www.iqair.com/newsroom/air-pollution-masks-what-works-what-doesn-t

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării