Tratamentul endoscopic al varicelor gastrice

tratamentul endoscopic al varicelor gastrice

Informații generale despre procedură

Tratamentul endoscopic al varicelor gastrice reprezintă o procedură minim invazivă care este utilizată pentru tratarea varicelor gastrice care sângerează. Endoscopia presupune introducerea unui tub flexibil cu o cameră și instrumente specializate prin gură și în stomac pentru a localiza și trata varicele.

Tratamentul endoscopic al varicelor gastrice este, în general, sigur și eficient și poate fi utilizat pentru a preveni sau a opri sângerarea de la varice. Cu toate acestea, este posibil să nu fie recomandat tuturor pacienților, iar abordarea specifică a tratamentului va depinde de istoricul medical al fiecăruia în parte și de gravitatea afecțiunii sale.

Ce sunt varicele gastrice

Varicele gastrice sunt venele umflate din stomac care se pot dezvolta ca urmare a presiunii crescute în vena portă, cea care transportă sângele de la organele digestive la ficat. Această presiune crescută este adesea rezultatul unei boli hepatice, cum ar fi ciroza, care poate provoca cicatrizări și blocaje la nivelul ficatului.

Varicele gastrice pot apărea și în absența unei boli hepatice, cum ar fi în cazul trombozei venei porte, o afecțiune în care vasul de sânge este blocat de un cheag. De obicei, boala nu dă simptome decât în cazuri grave.

Varicele gastrice pot fi periculoase deoarece pot sângera și pot provoca complicații care pun viața în pericol, iar riscul de sângerare, în această situaţie, este mai mare decât în cazul varicelor esofagiene, care sunt vene varicoase la nivelul esofagului. Tratamentul pentru varicele gastrice poate implica:

  • medicaţie specifică pentru a reduce presiunea în vena portă;
  • proceduri endoscopice pentru a opri sângerarea;
  • intervenții chirurgicale.

În ce constă endoscopia varicelor gastrice

Există mai multe tratamente endoscopice pentru varicele gastrice, printre care:

Scleroterapia endoscopică

Această procedură presupune injectarea unei soluții, cunoscută sub numele de agent sclerozant, în varice, pentru a le determina să se cicatrizeze și să se închidă, ceea ce poate ajuta la prevenirea sângerărilor viitoare.

Procedura se efectuează, de obicei, cu ajutorul unui endoscop, permițând medicului să vizualizeze varicele și să administreze agentul sclerozant direct în ele.

Ligatura endoscopică a varicelor

Procedura presupune plasarea unei benzi sau a unei cleme în jurul varicelor pentru a opri fluxul sanguin și a determina cicatrizarea și micșorarea varicelor.

Ea se efectuează, de obicei, cu ajutorul unui endoscop, permițând medicului să vizualizeze varicele și să aplice banda de cauciuc sau clema direct pe acestea.

Înainte de procedură, pacientului i se poate administra un sedativ sau o un anestezic pentru a-l ajuta să se relaxeze și pentru a evita disconfortul ce poate apărea în timpul procedurii.

Se pot plasa mai multe benzi sau clipuri în timpul unei singure proceduri, în funcție de mărimea și numărul de varice. Intervenţia este, de obicei, bine tolerată și durează doar câteva minute.

Injecția endoscopică de cianoacrilat

În cadrul acestei proceduri, se injectează un adeziv medical, numit cianoacrilat, în varice, pentru a le sigila și a preveni sângerarea.

Endoscopul este folosit pentru a identifica locul de sângerare în esofag sau stomac. Medicul va folosi o tehnică de endoscopie colorată sau o sondă cu ultrasunete Doppler pentru a stabili cu exactitate locul de sângerare.

Cianoacrilatul este amestecat cu lipiodol, un agent de contrast care ajută ca adezivul să fie vizibil sub imagistica cu raze X. Odată identificat locul de sângerare, un ac este trecut prin endoscop și apoi introdus în venă. Amestecul de cianoacrilat este injectat apoi pentru a sigila locul de sângerare. După injectarea adezivului, se folosește endoscopul pentru a confirma că hemoragia s-a oprit. Dacă este necesar, se pot face injecții suplimentare.

Obliterarea retrogradă transvenoasă cu balon-ocluzionată (BRTO)

Aceasta este o procedură mai avansată care implică injectarea unui agent sclerozant în venele care alimentează varicele cu sânge, blocând temporar fluxul sanguin către ficat cu ajutorul unui balon.

Se introduce un cateter cu balon prin punctul de acces și se avansează în vena care alimentează cu sânge varicele gastrice. Balonul este umflat pentru a oclude vena, împiedicând fluxul sanguin către varice. Odată ce vena este ocluzată, se injectează un agent sclerozant prin endoscop și în varice. Acest lucru face ca varicele să se închidă și previne alte sângerări.

Când este recomandată intervenția

Tratamentul endoscopic al varicelor gastrice este recomandat în următoarele situații:

Sângerare gastrică variceală

Dacă un pacient prezintă o hemoragie gastrică acută de varice, tratamentul endoscopic este metoda ideală pentru controlul sângerării, având eficienţă în până 90% din cazuri.

Varice gastrice cu risc ridicat

Pacienții cu varice gastrice mari, cu semne roșii (cum ar fi pete roșii ca de cireșe) sau cu antecedente de episoade anterioare de sângerare, sunt considerați ca având un risc ridicat de sângerare și pot beneficia de tratament endoscopic preventiv.

Screening endoscopic

Pacienții cu antecedente cunoscute de hipertensiune portală, cum ar fi ciroza sau tromboza venei porte, trebuie să fie supuși unui screening endoscopic periodic pentru a detecta prezența varicelor gastrice. În cazul în care acestea sunt detectate, se poate recomanda un tratament endoscopic pentru a preveni sângerarea.

Eșecul tratamentului medicamentos

În unele cazuri, este posibil ca terapia medicamentoasă (cum ar fi betablocantele) să nu fie eficientă în prevenirea hemoragiei varicele gastrice. Tratamentul endoscopic poate fi recomandat în aceste cazuri ca o opțiune de tratament alternativ.

Recomandări înainte de endoscopia varicelor gastrice

Înainte de tratamentul endoscopic al varicelor gastrice, este important să urmați anumite recomandări pentru a vă asigura că procedura este sigură și eficientă. Iată câteva orientări generale:

  • Discutați cu un gastroenterolog

Pacientul trebuie să discute riscurile și beneficiile tratamentului endoscopic cu un medic gastroenterolog cu experiență în tratarea varicelor gastrice. Specialistul poate evalua istoricul medical al pacientului, poate efectua un examen fizic și poate comanda testele necesare pentru a determina cea mai potrivită opțiune de tratament.

  • Postul

Pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea nimic timp de cel puțin şase ore înainte de procedură, pentru a se asigura că stomacul este gol.

  • Medicamente

Pacientul trebuie să informeze gastroenterologul cu privire la toate medicamentele pe care le ia, inclusiv cele fără prescripție medicală și suplimentele. Este posibil ca unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, să trebuiască să fie oprite înainte de procedură.

  • Sedare

Este posibil ca pacientului să i se administreze un sedativ înainte de intervenţie, așa că ar trebui să ia măsuri pentru ca cineva să îl însoțească și să îl conducă acasă după procedură.

Recomandări după procedură

După procedură, pacientul este, de obicei, monitorizat pentru o perioadă scurtă de timp pentru a se preveni complicații imediate, cum ar fi sângerări sau dificultăți de respirație. De asemenea, pacientului i se pot administra medicamente pentru a ajuta la gestionarea oricărui disconfort sau greață.

Starea generală va fi monitorizată atent de medicul gastroenterolog. Este, totuşi, posibil să fie necesare tratamente endoscopice suplimentare, dacă varicele persistă sau dacă sângerarea reapare.

Pacientul trebuie să evite să mănânce alimente solide timp de câteva ore după procedură și poate fi instruit să urmeze o dietă cu lichide sau alimente moi timp de câteva zile după aceea. De asemenea, trebuie să evite activitățile intense sau ridicarea de greutăți timp de câteva zile după procedură.

Pacientul trebuie să fie conștient de semnele complicațiilor, cum ar fi febră, dureri abdominale severe, dificultăți de respirație sau sângerare persistentă. Dacă apare oricare dintre aceste simptome, trebuie contactat de urgenţă medicul sau solicitată imediat asistență medicală.

Riscuri asociate cu această procedură

Tratamentul endoscopic al varicelor gastrice este, în general, considerat sigur și eficient dar, ca orice procedură medicală, prezintă anumite riscuri:

  • Sângerare

Deși tratamentul endoscopic este adesea utilizat pentru a preveni sângerarea, există riscul de hemoragie în timpul sau după procedură. Cei mai predispuşi sunt pacienții cu afecțiuni hepatice severe sau tulburări de coagulare.

  • Infecție

Tratamentul endoscopic poate provoca o infecție în zona tratată, cum ar fi pneumonia sau sepsisul. Acest risc poate fi redus la minimum prin respectarea procedurilor adecvate de control al infecției.

  • Perforație

Există riscul ca tratamentul endoscopic să producă o leziune la nivelul stomacului sau esofagului, ceea ce poate duce la complicații grave. Acest risc este, în general, scăzut, dar poate apărea la pacienții cu afecțiuni medicale de bază sau la cei supuși unor tratamente mai complexe.

  • Reacții adverse la medicamente

Tratamentul endoscopic poate implica utilizarea de medicamente, cum ar fi sedative sau antibiotice, care pot provoca reacții alergice sau alte efecte adverse.

  • Complicații legate de anestezie

În unele cazuri, tratamentul endoscopic poate necesită sedare sau anestezie, ceea ce poate duce la complicații precum depresie respiratorie, tensiune arterială scăzută sau aritmii.

Bibliografie

  1. Al-Osaimi, Abdullah M. S., and Stephen Caldwell. “Medical and Endoscopic Management of Gastric Varices.” Seminars in Interventional Radiology, vol. 28, no. 03, 15 Aug. 2011, pp. 273–282, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1055/s-0031-1284453
  2. Triantafyllou, Maria. “Update on Gastric Varices.” World Journal of Gastrointestinal Endoscopy, vol. 6, no. 5, 2014, p. 168, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.4253/wjge.v6.i5.168
  3. Bhat, RiyazAhmad, et al. “Gastric Varices: Classification, Endoscopic and Ultrasonographic Management.” Journal of Research in Medical Sciences, vol. 20, no. 12, 2015, p. 1200, https://www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.4103/1735-1995.172990
  4. Maydeo, Amit, and Gaurav Patil. “How to Approach a Patient with Gastric Varices.” Gastroenterology, vol. 162, no. 3, Mar. 2022, pp. 689–695, https://www.gastrojournal.org, https://doi.org/10.1053/j.gastro.2021.12.277

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu billet de trimitere în decontare cu Casă de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării