Traumatologia sportivă și intervențiile complexe din domeniul acesteia
Domeniul chirurgiei artroscopice și al traumatologiei sportive este într-o continuă evoluție și conține tratamente ortopedice sau chirurgicale care, prin intermediul unor tehnici avansate, redau pacientului dreptul la normalitate.
Tratamentul patologiilor de natură ortopedică este orientat spre recuperarea sănătății pacientului cu afecțiuni osteo-articulare și reabilitarea anatomică și funcțională a regiunilor traumatizate într-o perioadă cât mai scurtă de disconfort. Dr. Florin Oancea, medic specialist ortopedie și traumatologie, detaliază aplicarea principiilor de tratamente, ortopedice și chirurgicale, asupra leziunilor traumatice produse în timpul activităților sportive. Deși specialitatea studiată presupune diagnosticul și tratamentul tuturor afecțiunilor ortopedice și traumatice, practica dr. Florin Oancea este orientată către patologia traumatică, fracturi, luxații sau leziuni ligamentare. Majoritatea pacienților pe care îi tratează au probleme la nivelul articulației genunchiului, leziuni meniscale, leziuni ale ligamentului încrucișat anterior, leziuni osteocondrale sau fracturi ale platoului tibial.
Când și unde apar leziunile
În momentul actual este destul de dificil să mai împărțim patologia ortopedică pe sezoane, cald sau rece. În sezonul rece poate crește numărul de fracturi determinate de alunecările pe gheață sau zăpadă, fracturi ale humerusului sau ale epifizei distale de radius, fracturi ale bazinului, șoldului, femurului sau gleznei. Această patologie este mai des întâlnită la persoanele în vârstă, în activitățile de zi cu zi.
În schimb, pentru persoanele tinere, active, a crescut numărul de cazuri de leziuni articulare, rupturi meniscale sau ligamentare la nivelul genunchiului sau leziuni ligamentare, tendinoase sau luxații la nivelul articulației umărului determinate de practicarea sporturilor de iarnă, schi sau snowboard. Nu puține au fost și cazurile de leziuni ligamentare ale genunchiului sau umărului ori fracturi costale cauzate de practicarea kitesurfingului, în zone cu climă caldă, deși acum ne aflăm în plin sezon rece.
Atenție la echipamentul necesar activităților sportive
Din păcate, foarte mulți pacienți au necesitat tratamente ortopedice sau chirurgicale ca urmare a unor traumatisme având ca și cauză secundară utilizarea unor echipamente improprii, neadecvate mărimii sau nivelului de cunoaștere.
Spre exemplu, închirierea echipamentelor de schi. În cazul în care clăparii nu asigură un nivel de confort și de siguranță corespunzător sau perechea de schiuri nu este direct proporțională cu greutatea, înălțimea ori nivelul de performanță, pot apărea accidente cu rezultate uneori catastrofale pentru sănătate (fracturi deschise sau fracturi cu interesare articulară).
Domeniul traumatologiei sportive
Patologia sportivă reprezintă un segment aparte al leziunilor traumatice ale individului activ și cuprinde foarte multe capitole în funcție de specificul fiecărui sport, de mecanismele de producere a leziunilor, de perioada competițională și, totodată, de vârsta sau sexul sportivului.
Specificitatea traumatologiei sportive este dată în primul rând de asumarea unei conduite terapeutice care să asigure, într-o perioadă cât mai scurtă, o vindecare cât mai aproape de starea de dinaintea producerii leziunilor sau de momentul când se poate interveni asupra unei leziuni traumatice. Astfel, uneori se recurge, cu acordul informat al sportivului, la tratamente simptomatice, de ameliorare a semnelor și simptomelor generate de anumite leziuni ale aparatului locomotor, care să permită acestuia participarea sau continuarea unei competiții, cu asumarea posibilității de agravare pe termen lung a acestor leziuni în absența unui tratament curativ adecvat.
Comunicarea între sportiv și staff-ul medical este foarte importantă pentru alegerea tipului de tratament în funcție și de perioada competițională. Trebuie menționat că acești sportivi nu ar trebui încurajați să concureze „în orice condiții”, deoarece participarea le-ar putea genera infirmități ireversibile pentru toată viața.
Ca o concluzie, traumatologia sportivă este, de fapt, o supraspecializare care derivă din aplicarea principiilor de tratamente, ortopedice și chirurgicale, asupra leziunilor traumatice produse în timpul activităților sportive. Prin păstrarea proporțiilor, se poate asimila cu „chirurgia de campanie”, specifică acțiunilor de luptă din diverse războaie.
Tehnici chirurgicale complexe
Probabil cea mai constantă intervenție chirurgicală pe care o efectuez în cadrul MedLife este reconstrucția asistată artroscopic a ligamentului încrucișat anterior de la nivelul genunchiului. Practic, se realizează transplantarea unei grefe tendinoase (prelucrată din tendoanele mușchilor gracilis și semitendinos) în locul ligamentului încrucișat anterior rupt, utilizând tehnici chirurgicale miniinvazive specifice chirurgiei endoscopice (artroscopie).
Efectuarea acestei intervenții chirurgicale, deși pare simplă la prima vedere, presupune o curbă de învățare destul de lungă, meticulozitate, vedere în spațiu, manualitate, cu rezultate greu de previzionat imediat postoperator. Reușita acestei intervenții chirurgicale nu înseamnă doar implantarea unei grefe și fixarea acesteia; despre reușita operației putem vorbi abia după un tratament de reabilitare funcțională, într-o perioadă de 6-9 luni, când pacientul își poate relua activitatea fizică la nivelul de dinaintea traumatismului care a generat ruptura ligamentului încrucișat anterior cu efect asupra stabilității genunchiului. Poate rezulta o intervenție chirurgicală cu succes maxim, dar cu un efect în timp nesatisfăcător. Deși totul este realizat ca la carte, există riscul ca grefa ligamentară să nu se integreze sau să nu asigure stabilitatea completă a genunchiului și pacientul este total nesatisfăcut ‒ vorbim despre o operație „perfectă”, cu rezultate nule.
Astfel, reconstrucția ligamentului încrucișat anterior continuă să fie o provocare pentru traumatologia sportivă, chiar dacă în ultimii ani s-au perfecționat tehnicile chirurgicale, instrumentarul folosit sau metodele de reabilitare funcțională.
Cum tratează traumatologia afecțiunile care provoacă dureri cronice
Terapia durerii presupune asocierea unor tratamente complexe cu adresabilitate în sfera ortopedică, dar și în cea neurologică, centrală și periferică. Un tratament chirurgical poate corecta un ax biomecanic sau funcționalitatea unei articulații cu ameliorarea simptomatologiei dureroase. Uneori este nevoie să „desființăm” o articulație, artrodeza, pentru a reduce durerea; sacrificăm funcția în detrimentul durerii.
Cel mai interesant caz
Îmi este greu să aleg un caz; fiecare pacient are povestea lui. Îmi fuge gândul la un pacient cu o fractură complexă de gleznă, traumatism prin cădere de la înălțime, care a necesitat o intervenție chirurgicală complexă pentru reducerea focarelor de fractură și fixarea acestora cu plăcuțe metalice și șuruburi. De ce îl consider special? La două luni postoperator mi-a trimis un mesaj că se simte foarte bine, nu are nicio problemă funcțională și își îndeplinește misiunile primite, ca militar al Armatei Române, în teatrul de operațiuni din Afganistan. Probabil cel mai ușor rememorez pacienții cu ocazia mesajelor pe care le primesc de sărbători.
Cum își recapătă sportivii întregul potențial după accidentare
Recuperarea și reintegrarea sportivă nu sunt ușor de realizat și depind de foarte mulți factori, fizici și psihici. Important este să stabilești cu sportivul o legătură empatică, să-l înțelegi în tot ansamblul lui și să găsești soluții pentru fiecare problemă medicală care poate să apară în timpul perioadei de tratament până la reluarea cvasinormală a activității sportive. Soluțiile terapeutice trebuie adaptate la profilul sportivului, la solicitările impuse de sportul practicat, la riscuri și complicații.
Cel mai important aspect în tratarea sportivilor atât acum, cât și în viitor
Sportivul român are o mare tendință de „autodistrugere” în favoarea unui rezultat competițional și a trebuit să găsesc cele mai bune soluții medicale astfel încât, peste ani, să nu rămână cu sechele care să-i afecteze cursul vieții.
După atâția ani petrecuți în mijlocul sportivilor am reușit să-i înțeleg, să-mi asum anumite riscuri alături de ei și, cel mai important, să mă dezvolt profesional. Fiecare problemă a unui sportiv m-a obligat să citesc mai mult, să studiez mai mult, să devin mai bun alături de el.
Inovații în domeniu și beneficiile introducerii acestora în practica chirurgicală
Cea mai semnificativă schimbare este, probabil, dezvoltarea chirurgiei artroscopice. Perfecționarea instrumentarului utilizat și a implanturilor folosite pentru fixarea grefelor ligamentare și suturilor meniscale a scurtat foarte mult perioada de recuperare posttraumatică și a minimalizat leziunile asociate actului chirurgical. De asemenea, apariția și dezvoltarea substituenților osoși și osteocondrali au însemnat o revoluție în chirurgia reparatorie osteo-articulară.
Nu în ultimul rând trebuie să amintesc de dezvoltarea tehnicilor și aparaturii folosite în tratamentul de reabilitare funcțională posttraumatică. Se poate spune, cu un oarecare grad de exagerare, că în acest moment putem restabili integritatea și funcționalitatea oricărei articulații.
Articol publicat în revista InfoLife nr. 96, ediția decembrie 2021-ianuarie 2022, și realizat cu sprijinul dr. Florin Oancea, medic specialist ortopedie-traumatologie, supraspecializat în patologia traumatică sportivă. Atestat în managementul medical al antrenamentului sportiv, dr. Oancea asigură tratamentul de specialitate pentru pacienți din diverse ramuri sportive, în colaborare cu Spitalul de Ortopedie și Chirurgie Plastică MedLife, încă din 2018. Dr. Oancea este președintele Comisiei Medicale a Federației Române de Baschet și a efectuat asistența medicală de specialitate a sportivilor de înaltă performanță.
Articole similare
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.