Publicat la: 
21/03/2016

Uleiul esential de rozmarin stimuleaza trei tipuri de memorie

Proprietatile uleiului esential de rozmarin ajuta la dezvoltarea abiltatilor gandirii aritmetice, imbunatateste memoria de lunga durata si memoria prospectiva, sunt de parere cercetatorii unui studiu prezentat in cadrul "Annual Conference of the British Psychological Society".

Pentru acest studiu cercetatorii au efectuat o serie de teste de memorie pe 66 de voluntari, impartiti in doua grupuri. Participantii din primul grup au fost testati in camere normale de examinare, pe cand cei care apartineau celui de-al doilea grup au fost examinati in camere improspatate cu parfumul uleiului esential de rozmarin.

Datele au aratat ca participantii celui de-al doilea grup au avut rezultate mai bune in urma evaluarilor.

Studiile efectuate anterior au aratat ca mirosul de rozmarin stimuleaza gandirea de tip aritmetic si memoria de lunga durata, insa in cadrul acestui studiu am observat ca aceasta aroma imbunatateste si memoria prospectiva, care presupune capacitatea de a tine prezent in memorie programa evenimentelor planificate pentru viitor si de a finaliza diferite sarcini in momente cheie, abilitati esentiale pentru viata de zi cu zi. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care trebuie sa respecte un regim medicamentos contruit pe un orar strict," este de parere Dr. Mark Moss, unul dintre autorii studiului.

"Aceste observatii sunt valoroase pentru tratarea persoanelor cu probleme de memorie. Pornind de la descoperirile anterioare conform carora uleiul esential de rozmarin imbunatateste capacitatile cognitive la adulti, am ajuns sa descoperim ca aceasta aroma imbuntateste memoria evenimentelor trecute si viitoare, contribuind astfel la finalizarea cu succes a sarcinilor programate in cazul persoanelor cu deficit de memorie. Cu totii stim ca deficitul de memorie este frustrant si uneori poate avea consecinte neplacute asupra calitatii vietii de zi cu zi. De aceea trebuie sa efectuam mai multe cercetari pentru a investiga posibilitatea unui tratament pe baza de rozmarin pentru tratarea problemelor de memorie la adulti," declara Jemma McCready, coautoarea studiului.

Sursa: spring.org.uk

G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie