Ulei de rozmarin: beneficii, proprietăți, contraindicații

Sănătate
05 Noiembrie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
Sticluta cu ulei de rozmarin

Despre uleiul de rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este un arbust veșnic verde cu frunze asemănătoare unor ace și o aromă lemnoasă și este originar din zona mediteraneană. Deși este cel mai bine cunoscut ca un condiment alimentar, este una dintre cele mai populare plante aromatice și medicinale din întreaga lume. Uleiul esențial de rozmarin - care deține componentele de bază ale plantei sau esența acesteia - este extras și vândut în sticluțe mici.

Ce beneficii are uleiul de rozmarin

  • Uleiul de rozmarin poate îmbunătăți funcția creierului

În Grecia și Roma antică, se credea că rozmarinul ajută memoria. Cercetările indică faptul că inhalarea uleiului de rozmarin ajută la prevenirea descompunerii acetilcolinei, o substanță chimică a creierului importantă pentru gândire, concentrare și memorie. Alte cercetări sugerează că respirarea (inhalarea) rozmarinului și a altor uleiuri esențiale poate îmbunătăți funcția cerebrală la adulții în vârstă cu demență, inclusiv la cei cu boala Alzheimer.

  • Uleiul de rozmarin stimulează creșterea părului

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cădere a părului este alopecia androgenetică, mai bine cunoscută sub numele de chelie masculină, deși poate afecta și femeile. Uleiul de rozmarin tratează alopecia androgenetică, împiedicând producerea de testosteron, care atacă foliculii de păr. Atunci când bărbații cu alopecie androgenetică și-au masat ulei de rozmarin diluat pe scalp de două ori pe zi, timp de șase luni, aceștia au înregistrat aceeași creștere a părului ca și cei care au folosit un remediu obișnuit pentru regenerarea părului.

  • Uleiul de rozmarin poate ajuta la ameliorarea durerii

În medicina populară, rozmarinul este utilizat ca un analgezic ușor. Într-un studiu de două săptămâni, supraviețuitorii unui accident vascular cerebral cu dureri de umăr care au primit un amestec de ulei de rozmarin cu acupresură timp de 20 de minute de două ori pe zi au înregistrat o reducere de 30% a durerii. Cei care au primit doar presopunctură au avut o reducere de 15% a durerii. În plus, un studiu pe animale a determinat că uleiul de rozmarin a fost puțin mai eficient pentru durere decât paracetamolul, un medicament obișnuit pentru durere fără prescripție medicală.

  • Uleiul de rozmarin poate ajuta circulația sângelui

Dacă o persoană se confruntă cu degete reci la mâini și picioare - chiar și la temperaturi relativ ridicate - merită să ia în considerare uleiul de rozmarin. Într-un studiu, o femeie cu boala Raynaud - care afectează circulația - și-a masat mâinile cu un amestec de ulei de rozmarin, constatând că acesta a ajutat la încălzirea degetelor mai mult decât un ulei neutru. Aceste efecte au fost confirmate prin imagistică termică. Uleiul de rozmarin poate ajuta prin dilatarea vaselor de sânge, încălzind astfel sângele pentru ca acesta să ajungă mai ușor la degetele de la mâini și de la picioare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte - dar rozmarinul se poate dovedi un experiment util și ieftin.

  • Uleiul de rozmarin poate lupta împotriva cancerului

Pentru că are efecte antioxidante și antiinflamatorii, studiile pe eprubeta sugerează că ar putea lupta împotriva celulelor canceroase, dar e nevoie de mai multe teste pentru a confirma acest lucru despre uleiul de rozmarin.

Ce proprietăți are uleiul de rozmarin

Rozmarinul este deosebit de bogat în substanțe fitochimice. Deși substanțele fitochimice nu sunt esențiale pentru supraviețuire, așa cum sunt vitaminele și mineralele, ele sunt totuși importante pentru combaterea bolilor și menținerea sănătății generale. Rozmarinul este, de asemenea, o sursă bogată de:

  • Acid pantotenic;
  • Niacină;
  • Tiamină;
  • Folat;
  • Riboflavină.

O singură crenguță de rozmarin conține:

  • Calorii: 3,9 calorii;
  • Proteine: 0,1 grame;
  • Grăsimi: 0.2 grame;
  • Carbohidrați: 0.6 grame;
  • Fibre: 0.4 grame;
  • Zahăr: 0 grame.
Ulei esential de rozmarin

Ce utilizări are uleiul de rozmarin

Frunzele de rozmarin pot fi consumate în stare proaspătă sau uscată. Planta este popular consumată sub formă de ceai sau ulei de rozmarin. Iată câteva recomandări simple pentru inhalarea sau utilizarea topică a uleiului de rozmarin.

Inhalare

Cel mai simplu mod de a inhala uleiul de rozmarin pentru o persoană este să deschidă pur și simplu sticluța de ulei și inhaleze. Mulți oameni folosesc difuzoare de aromaterapie, care distribuie uleiul esențial în aerul din jur. În general, se recomandă evitarea plasării unui difuzor în apropierea bebelușilor sau a copiilor mici, deoarece este dificil de estimat cantitatea pe care o inhalează.

Utilizare topică

Rozmarinul și alte uleiuri esențiale sunt ușor absorbite în sânge atunci când sunt aplicate pe piele. În general, se recomandă ca uleiurile esențiale să fie diluate cu un ulei neutru, cum ar fi uleiul de jojoba. Acest lucru ajută la prevenirea unei potențiale iritații a pielii și a evaporării premature a uleiului. 

De asemenea, uleiul de rozmarin este folosit în pesticidele naturale pentru a ucide anumite insecte, dar și la respingerea țânțarilor sau a căpușelor.

Recomandări pentru uleiul de rozmarin

Uleiul de rozmarin poate fi inhalat sau aplicat local. Este foarte concentrat, așa că ar trebui folosite doar câteva picături. Deși unii producători susțin că este sigur pentru persoane să înghită sau să consumă uleiurile esențiale, nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru - mai ales pe termen lung. Uleiurile esențiale nu trebuie înghițite niciodată.

Se mai crede că uleiul esențial de rozmarin are efecte deosebite pentru piele și este potrivit pentru toate tipurile de ten: uscat, mixt sau gras. Aplicat pe față, poate fi folosit ca tratament hidratant la domiciliu sau chiar anti-îmbătrânire, deoarece are proprietăți antioxidante. Cu toate acestea, dacă o persoană se confruntă cu acnee sau alte afecțiuni la nivel de ten, cel mai bine este să discute cu medicul dermatolog înainte de a testa uleiul de rozmarin pe piele.

Contraindicații pentru uleiul de rozmarin

În timp ce rozmarinul este o plantă nutritivă, nu este pentru toată lumea. Ar trebui evitată în timpul sarcinii, deoarece este cunoscută pentru că stimulează fluxul menstrual. Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează nu trebuie să folosească ulei de rozmarin decât dacă un medic le recomandă acest lucru. De asemenea, oamenii ar trebui să evite ca uleiul de rozmarin să le intre în ochi sau în gură și ar trebui să-l țină departe de copii. Nu există dovezi că uleiul de rozmarin funcționează în cazul căderii părului în copilărie sau că este sigur de utilizat pe scalpul copiilor.

Bibliografie

  1. https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits
  2. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rosemary
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării