Variola maimuței — ce este și cum se manifestă?

Specialități
30 Mai 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
variola maimutei ce este si cum se manifesta

Ce este variola maimuței

Variola maimuței (monkeypox) este o infecție virală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței. Boala este o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ 40 de ani. A fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe studiate în laborator, de unde și numele de „variola maimuțelor” sau „monkeypox”.

Primul caz uman de variolă a maimuței a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo (RDC), într-o perioadă de efort intens pentru eliminarea variolei. De atunci, variola maimuțelor a fost raportată la oameni din alte câteva țări din Africa Centrală și de Vest, care sunt zone endemice, majoritatea infecțiilor fiind în Republica Democrată Congo. Cazurile au apărut și în afara Africii, ca urmare a călătoriilor internaționale sau a importului de animale, inclusiv în Statele Unite, precum și în Israel, Singapore și Regatul Unit.

Există două tipuri de virus, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Virusul raportat în regiune europeană este varianta vest-africană. În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Cum se transmite

Variola maimuței se poate răspândi prin contactul animal-om sau prin contactul uman. Aceasta este mai puțin contagioasă decât variola obișnuită și provoacă cazuri mai puțin severe.

Focare de variola maimuței au apărut de obicei în populațiile care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat. În ultimii ani, au apărut cazuri din ce în ce mai mult în zonele urbane din țările endemice. Cazuri de import din Africa de Vest către Marea Britanie și alte trei țări au fost înregistrate în ultimii ani.

Se suspectează că virusul poate fi transmis și de alte animale, precum rozătoarele, dar incertitudinea cu privire la istoria naturală a virusului variolei maimuțelor rămâne și sunt necesare studii suplimentare pentru a identifica rezervorul exact și modul în care circulația virusului este menținută în natură.

În cazul contactului uman, în general, virusul nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate.

Multe dintre cazurile actuale de variola maimuței au fost depistate la clinicile de sănătate sexuală, iar particularitatea bolii pare să fie o formă genitală și o răspândire similară cu cea a unei infecții cu transmitere sexuală, potrivit unui reprezentant OMS.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație. Perioada de incubație a variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. Pentru că încă mai sunt multe lucruri de înțeles, autoritățile încă studiază toate căile posibile de transmitere, pentru a proteja sănătatea publică.

variola maimutei ce este si cum se manifesta

Simptome

Infecția poate fi împărțită în două perioade:

  • perioada de invazie (durează între 0–5 zile) caracterizată prin febră, cefalee intensă, limfadenopatii (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgii (dureri musculare) și astenie intensă (lipsa de energie). Limfadenopatia este o caracteristică distinctivă a variolei maimuței în comparație cu alte boli care pot apărea inițial similare (varicela, rujeola, variola);
  • erupția cutanată, care începe de obicei în 1-3 zile de la apariția febrei. Erupția tinde să fie mai concentrată pe față și pe extremități, mai degrabă decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri), palmele și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate mucoasele bucale (în 70% din cazuri), organele genitale (30%) și conjunctivele (20%), precum și corneea. Erupția cutanată evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plată) la papule (leziuni ferme ușor ridicate), vezicule (leziuni pline cu lichid limpede), pustule (leziuni pline cu lichid gălbui) și cruste care se usucă și cad. Numărul de leziuni variază de la câteva, la câteva mii. În cazurile severe, leziunile se pot uni până când secțiuni mari de piele se desprind.

Variola maimuței este de obicei o boală autolimitată, cu simptome care durează de la 2 până la 4 săptămâni. Cazurile severe apar mai frecvent în rândul copiilor și sunt legate de gradul de expunere la virus, starea de sănătate a pacientului și natura complicațiilor. Deficiențele imune subiacente pot duce la rezultate mai grave. Complicațiile variolei maimuțelor pot include infecții secundare, bronhopneumonie, sepsis, encefalită și infecție a corneei cu pierderea vederii. Este necunoscută măsura în care poate apărea și o infecția asimptomatică. Rata de mortalitate a variat istoric de la 0 la 11% în populația generală și a fost mai mare în rândul copiilor mici. În ultima periodă, rata mortalității a fost de aproximativ 3-6%, după cum arată OMS.

Câte cazuri au fost depistate recent?

Primul caz de variola maimuței raportat recent a apărut Marea Britanie, iar ulterior au fost descoperite și alte cazuri în țări europene, precum Italia, Suedia, Spania, Portugalia, dar și în SUA și Canada. Până în prezent, au fost confirmate peste 200 de cazuri, în aproape 20 de țări din diferite țări supravegheate de OMS.

Ceea ce a atras atenția specialiștilor este faptul că multe dintre cazurile depistate în prezent în întreaga Europă nu au călătorit într-o zonă endemică. Cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. Acest lucru este neobișnuit și sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.

Până la acest moment, în România nu a fost înregistrat niciun caz de infectare.

Cum ne protejăm

O primă măsură importantă este cea a igienii mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. Este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variolei maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

Sunt în curs de desfășurare studii științifice pentru a evalua fezabilitatea și oportunitatea vaccinării pentru prevenirea și controlul variolei maimuțelor. Unele țări au sau dezvoltă politici pentru a oferi vaccin persoanelor care pot fi expuse riscului, cum ar fi personalul de laborator, echipele de răspuns rapid și lucrătorii din domeniul sănătății.

Este cazul să ne îngrijorăm?

Potrivit specialiștilor, deocamdată, nu există motive de îngrijorare, având în vedere că răspândirea virusului este condiționată de un contact uman foarte apropiat și boala este autolimitativă și mai blândă.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării