AFECȚIUNI

05 Iulie 2022

Vergeturile: Ce sunt, de ce apar și cum pot fi tratate?

Vergeturile: Ce sunt, de ce apar și cum pot fi tratate?

Ce sunt vergeturile

Vergeturile sunt dungi apărute pe piele după ce aceasta a fost supusă unei întinderi excesive. Mai exact, atunci când stratul mijlociu al pielii este întins foarte tare, fibrele de colagen se rup și astfel apar mici cicatrici pe piele numite vergeturi. Cel mai des apar în timpul sarcinii, dar vergeturile pot afecta deopotrivă femeile și bărbații, indiferent de vârstă sau de tipul de piele.

Vergeturile apar cu precădere la nivelul abdomenului, sânilor, pe șolduri, fese și coapse, ori pe brațe și spate, și sunt provocate de schimbările hormonale sau de creșterea bruscă în greutate. Pubertatea este perioada asociată cu apariția vergeturilor la fete și băieți, iar la bărbați, cei mai expuși sunt sportivii.

Vergeturile pot fi de culoare roz, violacee ori purpurie în faza iniţială de formare (imediat după ruperea/destrămarea fibrelor de colagen), dar devin progresiv alb-sidefii odată cu trecerea timpului (faza cicatricială propriu-zisă). Ele nu sunt dureroase și nu ne afectează sănătatea, dar ne pot afecta calitatea vieții. De aceea, multe persoane își doresc să le șteargă de pe piele, dar deocamdată tratamentele existente pot doar estompa parţial aceste semne inestetice. Specialiștii caută însă metode pentru vindecarea lor în totalitate.

Tipuri de vergeturi

Când apar, vergeturile sunt de culoare roșie, roz, violacee ori purpurie, dar în timp își schimbă culoarea.

Vergeturi roșii (striae rubrae)

Această culoare a vergeturilor este semn că striațiile apărute pe piele sunt recente, iar nuanța roșiatică este dată de dilatarea vaselor de sânge foarte subțiri, numite capilare. Acumularea sângelui colorează aceste linii fine în roșu.

Vergeturi albe (striae albae)

Culoarea albă a vergeturilor este culoarea lor finală, de stadiu cicatricial constituit, ceea ce înseamnă că semnele de la nivelul pielii sunt deja mai vechi și mai greu de estompat.

De ce apar vergeturile

 

De ce apar vergeturile

Vergeturile apar ca urmare a întinderii excesive a pielii provocată de o creștere bruscă în greutate sau înălțime, lucru care determină o rupere a fibrelor de colagen. Acest proces poate fi influențat și de predispoziția genetică, de tulburările genetice, ori de nivelul de cortizol din organism, dar cauzele apariției vergeturilor pot fi mult mai diverse:

Vergeturi la copii și adolescenți

În acest caz, una dintre principalele cauze ale apariției vergeturilor sunt schimbările hormonale prin care trece corpul adolescenților. Dezvoltarea foarte rapidă în perioada pubertății poate duce la apariția vergeturilor.

Vergeturi în sarcină

Specialiștii susțin că aproape 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu vergeturi pentru că, în această perioadă, gravida ia rapid în greutate dar trece și prin numeroase schimbări hormonale. Uneori, vergeturile apărute în sarcină se atenuează mult după naștere, alteori nu. Unele rămân la fel de proeminente și deranjante vizual.

Vergeturi apărute ca urmare a unor afecțiuni medicale

Sindromul Marfan, Sindromul Cushing, sindromul Ehlers-Danlos, precum și alte afectiuni ale glandelor suprarenale sunt recunoscute ca fiind responsabile de apariția vergeturilor. Sindromul Marfan e caracterizat de scăderea elasticităţii pielii, iar Sindromul Cushing provoacă organismul să producă un hormon care duce la o fragilizare a pielii prin creşterea rapidă în greutate. Afecțiunile suprarenale cresc producția de cortizol care duce, implicit, la apariția vergeturilor.

Vergeturile apărute în urma administrării medicamentelor pe bază de corticosteroizi

Folosirea acestor medicamente pentru o perioadă lungă de timp poate duce la o scădere a nivelului de colagen și deci la o pierdere a rezistenţei pielii, crescând astfel riscul apariției vergeturilor.

Vergeturi provocate de luarea în greutate

Când o persoană ia în greutate foarte mult într-un timp foarte scurt, atunci pielea nu poate ține ritmul cu schimbările bruște, iar fibrele de colagen se rup și apar vergeturile.

Cum pot fi tratate vergeturile

 

Cum pot fi tratate vergeturile

Pentru moment, medicii nu au reușit să găsească niciun tratament complet pentru eliminarea vergeturilor, dar există metode care ajută la estomparea lor.

Tratament cu laser

Această metodă de tratament presupune efectuarea mai multor ședințe cu laser fracționat CO2. Acesta ajută pielea să crească producția de colagen și duce la o scădere a dimensiunii și grosimii vergeturilor de până la 60%. Există însă și un dezavantaj: terapia cu laser fracționat CO2 nu este la fel de eficientă şi în cazul vergeturilor foarte proeminente.

Terapie cu lumină intens pulsată

Acest tip de terapie este eficientă în cazul vergeturilor nou apărute, iar terapia IPL încearcă să estompeze aceste cicatrici stimulând producția de colagen și elastină de la nivelul pielii. Totuşi, persoanele cu tenul închis la culoare ar putea să se confrunte cu o decolorare a pielii.

Microneedling

Procedura presupune înţeparea vergeturilor cu un dispozitiv prevăzut cu un set de ace extrem de fine care pătrund în piele la o anumită adâncime prestabilită şi stimulează astfel procesele de reparare de la nivelul pielii, procese care implică formarea de noi fascicule de colagen ce „strâng””/îngustează vergeturile.

Creme pentru vergeturi

Acest tip de tratament este la îndemâna oricui și presupune aplicarea direct pe zona cu probleme a unor creme/uleiuri/geluri cu scopul de a hidrata şi hrăni pielea. Cel mai adesea, cremele sunt mai eficiente în prevenirea apariției vergeturilor decât în tratarea lor și sunt folosite în special de femeile însărcinate.

Microdermabraziune

Acest tip de tratament presupune o exfoliere fină a pielii cu ajutorul unor cristale foarte mici. În acest fel, primul strat de piele este îndepărtat cu blândețe, iar aspectul vergeturilor este atenuat. Înainte de a apela la acest tip de tratament este indicat să discuți cu medicul tău dermatolog.

Tratamente naturiste

Tratamentele naturiste pentru prevenirea şi ameliorarea vergeturilor constau în aplicarea direct pe piele a diferitelor tipuri de ulei precum:

  • ulei de cocos;
  • ulei de măsline;
  • ulei de migdale;
  • ulei de argan;
  • ulei de măceșe.

Rolul lor este de a crește nivelul de hidratare şi emoliere a pielii și deci de a preveni apariția vergeturilor ori agravarea celor deja existente. De asemenea, și aloe vera aplicată direct pe piele ajută la ameliorarea zonelor cu semne fine.

Tratament chirurgical

Sunt și persoane care doresc ștergerea completă a vergeturilor de pe corpul lor, iar pentru acest lucru apelează la intervenții chirurgicale. Metoda este eficientă dar implică riscurile clasice ale unei operații și este și destul de costisitoare.

Cum pot fi prevenite vergeturile

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni apariţia vergeturilor. Încearcă astfel să ai o dietă echilibrată, să faci suficientă mișcare și să te hidratezi corespunzător (șase - opt pahare de apă de zi).

Este bine, de asemenea, să eviți fluctuațiile în greutate și dietele extreme, iar în alimentație ai grijă să ai un aport corect de vitamina A și C, dar și zinc și seleniu.

În sarcină, evită să „mănânci pentru doi” și astfel să iei în greutate brusc și alege alimente și gustări sănătoase. Este bine și să îți faci masaje blânde ale pielii în mod regulat, cu crème și/sau uleiuri nutritive, pentru a preveni apariția vergeturilor.

 

Bibliografie

  1. Bernstein, Susan. “Stretch Marks.” WebMD, WebMD, 3 Feb. 2017, www.webmd.com
  2. McAvoy, Brian R. “No Evidence for Topical Preparations in Preventing Stretch Marks in Pregnancy.” British Journal of General Practice, vol. 63, no. 609, Apr. 2013, pp. 212–212, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3399/bjgp13x665431Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.