VIDEO Cum se trateaza leziunile genunchiului? Dr. Gabriela Soare: In leziuni de menisc este indicata artroscopia

De vorbă cu medicii
23 Mai 2016
Autor: Echipa medicală MedLife
video cum se trateaza leziunile genunchiului dr gabriela soare in leziuni de menisc este indicata artroscopia

Leziunile genunchiului nu trebuie ignorate, de cele mai multe ori fiind foarte important sa stim cu ce avem de a face pentru a putea reactiona in consecinta. Dr. Gabriela Soare, medic specialist ortopedie traumatologie, a explicat cand ar trebui sa ne facem griji pentru o durere de genunchi, cand trebuie sa apelam la artroscopie si care sunt riscurile pe care ni le asumam atunci cand lasam netratate traumatismele genunchiului.

Traumatismele genunchiului

Gravitatea unui traumatism al genunchiului este determinata, in general, de durere. Traumatismele genunchiului inseamna o fractura, o luxatie, o entorsa (leziune de ligament sau de menisc) sau o contuzie, o lovitura directa.

  • In momentul in care apare o fractura, durerea este foarte puternica si imposibilitatea de a calca este marcata.
  • In cazul unei luxatii nu mai putem face nicio miscare
  • In cazul unei entorse, va aparea o durere accentuata de anumite miscari, in functie de ligamentul lezat.

Video realizat cu echipament Nikon

Tratament

In cazul unei dureri intense, foarte intense, si in care nu mai puteti calca, este clar, trebuie sa mergeti de urgenta la doctor.

In cazul unei dureri intermitente, va puteti adresa unui medic, dar nu in urgenta. Pana atunci puteti tine piciorul sus, cu o compresa cu gheata si un gel antiinflamator, intins fara sa fie masat.

Ce se intampla cu traumatismele netratate?

Riscul cel mai important in cazul traumatismelor netratate este lezarea cartilajului articular, care in timp va duce la artroza genunchiului respectiv.

Depinde si aici de tipul de durere, de intensitate, de miscarile la care apare aceasta durere.

In general, o durere pe care o resimtim ca apare la aceeasi miscare, in timp va trebui semnalata unui medic.

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o interventie chirurgicala ortopedica, o cale de abord. Practic ne uitam in articulatie cu o camera, astfel vedem toate structurile articulare si printr-o incizie putem introduce o ustensila care ne ajuta in ceea ce dorim sa facem.

Artroscopia este indicata in leziuni de menisc, in inflamatii ale membranei sinoviale, in cazul unei leziuni ligamentare sau cand avem de a face cu corpi straini.

Perioada de recuperare a pacientilor depinde de afectiune. In cazul majoritatii afectiunilor care se trateaza cu artroscopie recuperarea este imediata. Pacientul se poate ridica in aceeasi zi in care a avut loc operatia.

In cazul unei leziuni de menisc, care se poate sutura, aici intervin particularitati si dureaza mai mult perioada de recuperare.

Metode de prevenire in cazul persoanelor active din punct de vedere fizic

Intinderea si incalzirea sunt esentiale intr-o prima etapa, atat inainte cat si dupa efortul fizic.

In ceea ce priveste alergatul, este importanta si suprafata pe care o facem pentru ca o suprafata dura nu absoarbe nimic din socuri si se transmite inapoi catre genunchi. Avem nevoie de o suprafata moale, ideal tartan, pe iarba.

De baza ramane insa incalzirea inainte de orice activitate fizica.

Fizioterapia ajuta. Niciodata nu este suficient sa tratezi o leziune daca nu ai si o parte de recuperare post sau pre operatorie.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării