Acalculia este pierderea capacitatii de a efectua calcule matematice simple. Aceasta tulburare a fost descrisa pentru prima data de neurologul Salomon Henschen in 1925 si continua sa uimeasca lumea stiintifica.
Stiati ca o anumita zona din creier face calcule matematice? Este un fel de calculator intern. Astfel, acalculia afecteaza in mod direct abilitatile aritmetice. Vatamarea cerebrala provoaca aceasta afectiune, nu este ceva cu care oamenii se nasc.
Nivelul acalculiei difera la fiecare individ diagnosticat, iar rationamentul din spatele diferentei nu este inca inteles complet. Un exemplu excelent este un caz descris in literatura de specialitate, unde un pacient nu putea rezolva toate functiile matematice de baza, cu exceptia scaderii. Prin urmare, nu fiecare functie matematica trebuie sa fie disfunctionala pentru ca o persoana sa aiba acalculie.
Acalculia este la fel ca discalculia?
Este important sa retineti ca acalculia nu este acelasi lucru cu discalculia. Discalculia este o tulburare de dezvoltare care apare in general la inceputul vietii. Acalculia poate aparea oricand in viata din cauza unui traume neurologice. Uneori, cele doua pot fi confundate, avand in vedere ca imposibilitatea de a efectua exercitii matematice simple este comuna atat acalculiei, cat si discalculiei.
Acalculia este de obicei cauzata de deteriorarea zonelor creierului legate direct de ratiunea matematica, in special lobul parietal stang al girusului unghiular. Loviturile la nivelul capului, leziunile cerebrale si tumorile pot contribui la dezvoltarea acalculiei.
Acalculia este un simptom al unei afectiuni neurologice numita sindrom Gerstmann. Sindromul Gertmann este rar, dar poate aparea dupa un accident vascular cerebral sau traumatism cerebral traumatic.
Alte cauze pot fi:
- Encefalita;
- Infectie.
De ce pacientii cu leziuni cerebrale frontale au probleme cu numerele?
In primul rand, rezolvarea sarcinilor numerice necesita integrarea diferitelor concepte matematice. Pentru a rezolva o problema de adunare, de exemplu, trebuie sa intelegeti conceptul de adaugare. In al doilea rand, majoritatea problemelor de matematica necesita abilitati de rationament abstract. Lipsa inhibitiei in sindroame din leziunile lobului frontal face acest proces dificil, deoarece pacientii au probleme de concentrare.
In cele din urma, integrarea slaba a stimulilor vizuali si/sau auditivi afecteaza atentia selectiva si integrarea secventiala pe care o necesita operatiile numerice.
Exista doua mari categorii ale acestei tulburari. Diferentele dintre ele constau in abilitatile afectate si localizarea leziunii cerebrale. In general, pacientii cu acalculie au leziuni in emisfera stanga a creierului, care este partea rationamentului logic. Clasificarea depinde si de gradul in care leziunea afecteaza abilitatile pacientului.
Acalculia primara
Acalculia primara apare atunci cand afectarea calculului nu este legata de alte tulburari. Pacientii cu aceasta tulburare isi pierd capacitatea de a intelege numerele sau combinatiile de numere.
Principala problema este executarea operatiilor. De asemenea, intampina dificultati cu probleme abstracte, cum ar fi utilizarea si interpretarea semnelor. Leziunile cerebrale care provoaca acalculia primara se gasesc de obicei in lobul frontal al emisferei stangi. In consecinta, modificarile lobului frontal pot lasa pacientii in imposibilitatea de a comuta inainte si inapoi intre concepte matematice.
Acalculia secundara
Aceasta este o modificare a abilitatilor matematice asociate cu alte tulburari neuropsihologice. Astfel, acalculia secundara ar putea proveni din afectarea lingvistica, spatiala sau functionala executiva. Diferitele posibilitati sunt grupate in urmatoarele categorii:
Acalculia afazica. Defectele de calcul provin din modificari lingvistice.
Acalculia alexica. Acest lucru este legat in primul rand de dificultatea de a citi si de a recunoaste simbolurile numerice. Pacientii sunt pur si simplu incapabili sa inteleaga lucrurile citindu-le.
Acalculia agrafica. Agrafia este incapacitatea de a comunica si a te exprima prin scris. Provine din neintelegerea actului de a scrie la nivel simbolic. In consecinta, pacientul nu poate scrie numere.
Acalculie frontala. Acesta este probabil cel mai frecvent tip de acalculie si este oarecum legat de tulburarile de deficit de atentie. Pacientii cu acest tip de acalculie au tendinta de a repeta in mod sistematic aceleasi greseli. Practic, pacientii nu sunt capabila sa inteleaga unde au gresit. De asemenea, pacientii cu aceasta problema au dificultati in gasirea solutiilor.
Acalculia semantica. Pacientilor cu acest tip de acalculie le este greu sa gestioneze concepte de relatii intre lucruri. Un exemplu clar ar fi imposibilitatea de a asocia problemele de matematica cu pasii necesari pe care trebuie sa ii faceti pentru a le rezolva.
Acalculia spatiala. Aceasta afectiune este rezultatul unei leziuni a emisferei drepte. Problemele cu aritmetica sunt asociate cu probleme de procesare spatiala.
Cum nu exista nici un remediu pentru acalculie si nici pentru sindromul Gerstmann, tratamentul se concentreaza pe terapia ocupationala si ingrijirea de sustinere. Unii oameni se recupereaza spontan de acalculie, iar altii observa ca simptomele lor se diminueaza in timp. Cu toate acestea, unele deficite raman de obicei pentru tot restul vietii unei persoane.
Diagnosticul acalculiei
Cel mai important lucru este sa vedeti daca simptomele sunt atat orale, cat si scrise. Pacientii cu acalculie primara isi pierd conceptul de numere, dar specialistii uneori confunda simptomele cu alte probleme afazice. Este important sa fie inteleasa originea afectarii. Se datoreaza pierderii conceptului sau esecul vine din neintelegea instructiunile verbale.
In agrafie, acalculia este uneori legata de incapacitatea de a scrie cantitati. In consecinta, tipul de acalculie va depinde de tipul de agrafie.
Pacientii cu afazie Wernicke fac greseli atunci cand copiaza numere dictate. Pentru a face fata problemei lor de intelegere verbala, pacientii au spus ca tind sa inventeze numere si sa le atribuie propria lor ordine.
Tratamentul acalculiei
Cel mai important lucru de inteles despre aceasta tulburare este ca diferita foarte mult de discalculie, desi numele lor sunt similare. Discalculia este o problema de dezvoltare si invatare care necesita diferite strategii de interventie. Neuropsihologii sunt calificati pentru a diagnostica aceasta afectiune efectuand o varietate de teste pe pacient. Testele implica aritmetica mentala, matematica scrisa si operatii succesive. De asemenea, testeaza interpretarile pacientilor cu privire la simbolurile matematice si alinierea numerelor in coloane.
Tratamentul pentru acalculia primara va depinde de tipul si gravitatea leziunii. Nimeni nu poate recupera tesutul nervos pierdut, astfel incat reabilitarea tinde sa se concentreze asupra predarii unor noi strategii bazate pe neuroplasticitate.
In cele din urma, desi pacientul nu se va recupera niciodata complet, tratamentul poate oferi instrumente care ii ajuta sa se adapteze la noua lor situatie. Tratamentul pentru acalculia secundara, pe de alta parte, variaza in functie de tulburarea asociata. Vestea buna este ca noua tehnologie ofera informatii si aplicatii pentru a ajuta pacientii cu aceasta afectiune complexa.
Bibliografie
exploringyourmind.com
www.ruf.rice.edu
www.goodtherapy.org
Alte afecțiuni similare
Aberaţia cromozomială
Aberațiile cromozomiale sunt anomalii structurale sau numerice ale cromozomilor. Acestea pot fi de natură congenitală sau pot apărea spontan şi pot avea un impact...
Vezi detalii
Abulia
Ținând cont de faptul că face parte din domeniul tulburărilor de impuls și activitate, abulia reprezintă o reducere cantitativă a activității unui individ, concomitent...
Vezi detalii
Acalazie
Acalazia este o tulburare rară de deglutiție (actul fiziologic reflex prin care bolul alimentar trece din gură, prin esofag, în stomac/înghițire), care afectează...
Vezi detalii
Accident vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când fluxul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi....
Vezi detalii
Acnee
Acneea vulgară este o afecțiune ocluzivă și inflamatorie localizată la nivelul foliculului pilosebaceu - structurile asociate firului de păr în profunzimea pielii ce...
Vezi detalii
Acnee hormonală
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care apare predominant la adolescenți, cu o prevalență de 70-87%. În apariția leziunilor de acnee, un...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.