RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Alergia la vopsea de păr

Alergia la vopsea de păr

Descoperă informații utile despre alergia la vopsea de păr: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre alergia la vopsea de păr

Vopsirea părului poate declanșa reacții alergice, indiferent dacă este vorba despre produse profesionale sau produse din comerț. Este importantă identificarea ingredientelor din vopsea care declanșează alergia și evitarea produselor care le conțin în viitor.

Multe vopsele de păr pot cauza iritații ale pielii și alte tipuri de reacții alergice. Este important ca orice persoană care își vopsește sau decolorează părul să fie conștientă că poate apărea alergia la vopsea de păr. Dacă este vorba despre vopsea de păr achiziționată din comerț, trebuie să fie citite cu atenție și respectate atât instrucțiunile de aplicare, cât și instrucțiunile de testare. Atunci când este vorba despre schimbarea culorii de păr la un salon profesionist de înfrumusețare, hairstylistul va face testul respectiv înainte de prima vopsire și va informa clientul/clienta în legătură cu posibilitatea apariției unor reacții alergice. În cazul în care acestea apar sau dacă se știe că există posibilitatea să apară la fiecare vopsire, se pot administra înainte de vopsire medicamente antihistaminice. Acestea pot fi administrate și după apariția simptomelor de alergie la vopsea de păr.

Mana unei femei care sufera de alergie la vopsea de par

Cauze

Alergia la vopsea de păr apare mai des atunci când este vorba despre culori închise sau despre folosirea pudrei decolorante. Cel mai des este vorba despre o dermatită de contact, adică o reacție a pielii care apare atunci când intră în contact cu unele substanțe prezente în vopseaua de păr. Dermatita de contact se poate manifesta prin umflare, înroșire, iritare sau uscare excesivă a zonei în care a fost aplicată vopseaua de păr. Substanța respectivă poate fi un alergen care declanșează o reacție alergică sau un agent iritant, care afectează în mod direct pielea.

Substanța care afectează cel mai des pielea se numește P-fenilendiamină, un compus organic folosit atât în vopsele de păr, cât și în vopsele pentru materiale textile. Această substanță este extrem de toxică dacă este înghițită, fiind posibil să cauzeze probleme grave cu respirația sau insuficiență renală. Vopseaua de păr care conține P-fenilendiamină poate fi folosită în siguranță, atunci când sunt respectate corect instrucțiunile de folosire. Riscul de a fi declanșată alergia la vopsea de păr când se folosește o astfel de vopsea este mult mai mare dacă în trecut persoana respectivă și-a colorat părul sau a avut tatuaje cu produse pe bază de henna, în special henna neagră.

Persoanele care au alergie la vopsea de păr din cauza conținutului de P-fenilendiamină pot avea alergie și la alte substanțe, cum ar fi anestezice. Prin urmare, e bine ca dentistul sau alți medici care pot folosi substanțe cu efect anestezic să fie informați că există alergia la vopsea de păr cu P-fenilendiamină.

Factori de risc

Nu se recomandă vopsirea părului dacă există factori de risc pentru alergia la păr, cum ar fi un scalp foarte sensibil, iritat, care prezintă erupții sau unele leziuni. De asemenea, nu se recomandă vopsirea părului nici dacă există leziuni sau iritații la nivelul feței. Persoanele care au făcut de mai multe ori alergie la vopsea de păr trebuie să fie conștiente că această experiență se poate repeta oricând, chiar dacă se schimbă produsul aplicat. În același timp, sunt considerați factori de risc pentru alergia la vopsea de păr tatuajele cu henna neagră la care s-a făcut alergie.

Nu doar persoanele care își vopsesc des părul riscă să se confrunte cu alergia la vopsea de păr, ci și profesioniștii din domeniul înfrumusețării, care folosesc des vopsea de păr și prin urmare ating sau inhalează produsele respective foarte des. Aceștia pot dezvolta adesea dermatită de contact sau probleme respiratorii care trebuie să fie tratate. În același timp, pot avea reacții alergice la vopsea de păr și persoanele care lucrează în industria textilă, unde materialele sunt vopsite cu produse care conțin și ingrediente similare sau comune cu vopseaua obișnuită de păr.

Simptome

Printre simptomele care pot apărea în caz că se declanșează alergia la vopsea de păr se pot număra următoarele:

  • înroșire și mâncărimi ale pielii, mai ales pe scalp;
  • iritații apărute pe piele;
  • pot apărea bășici, vezicule sau supurări ale scalpului;
  • senzația de arsură;
  • umflare a ochilor sau a gurii;
  • stări de greață;
  • vomă;
  • umflarea gâtului sau a limbii;
  • senzația de înțepături în anumite zone ale corpului;
  • dificultăți ale respirației;
  • leșin.
Femeie cu vopsea de par pe cap

Diagnosticare

Diagnosticarea pentru alergia la vopsea de păr poate fi făcută de medicul alergolog, imunolog sau dermatolog. Simptomele sunt de cele mai multe ori vizibile cu ochiul liber. Medicul va dori să știe ce fel de produs a fost folosit, ce conține acesta, în urmă cu cât timp s-a folosit și care au fost reacțiile resimțite în timpul sau în urma vopsirii părului. În funcție de simptome, se vor recomanda tratamente care să amelioreze starea pacientului.

Tratament

În cazul unei reacții alergice puternice este nevoie să se apeleze la 112 de urgență și să se ofere tratament. Dacă persoana afectată de alergie la vopsea de păr a mai experimentat astfel de situații este posibil să poarte cu ea o seringă cu un medicament necesar imediat. Persoanele care sunt în apropiere trebuie să urmeze indicațiile medicilor de la serviciul de urgență înainte ca ambulanța să sosească.

În cazul în care reacțiile alergice sunt ușoare sau moderate, părul trebuie să fie clătit, folosindu-se un șampon care să îndepărteze orice urmă de vopsea de pe păr și scalp. Pentru pielea afectată de iritații sau umflare poate fi folosită o cremă emolientă sau vaselină cosmetică pentru a grăbi calmarea. În lipsa acestora, poate fi de ajutor și o compresă cu ulei de măsline și suc de lămâie, pentru efectul de calmare.

Pentru inflamațiile severe se pot folosi creme cu corticosteroizi topici, ca în cazul tratamentului specific dermatitei de contact. Medicamentele cu efect antihistaminic pot opri sau reduce inflamațiile și senzația de mâncărime a pielii. În cazul în care reacțiile alergice sunt recurente, persoanele respective pot fi sfătuite să încerce vopsea de păr cu ingrediente de origine vegetală.


Complicații

Complicațiile care pot apărea atunci când apare alergia la vopsea de păr pot fi reacțiile grave, precum declanșarea sau agravarea unor alte alergii. Persoanele care au astm bronșic pot experimenta agravarea simptomelor specifice astmului. În situații rare poate apărea șocul anafilactic.

Prevenție

Ca factor de prevenție pentru alergia la vopsea de păr este necesară efectuarea unui test specific, numit și test de alertă a reacțiilor cutanate. Acest test se face în mod normal cu 48 de ore înainte de aplicarea vopselei de păr. Pentru efectuarea testului, se aplică o cantitate mică de vopsea în spatele urechii sau pe braț, în interiorul cotului și se lasă să se usuce sau aproximativ 30-40 de minute, dacă așa cer instrucțiunile de pe ambalaj. Dacă apar iritații pe piele, senzația de rău sau greață, nu este indicat să se folosească vopseaua respectivă de păr.

Uneori reacțiile alergice apar imediat și nu este nevoie de perioada de așteptare. În alte cazuri, reacțiile alergice apar în decursul celor 48 de ore indicate până la vopsire. În niciunul dintre cazuri nu trebuie să se folosească vopseaua respectivă de păr.

Un test de alergii se poate face și în cadrul unei clinici specializate, pentru a afla și care sunt substanțele care pot declanșa reacții alergice. Ulterior, înainte de vopsire se poate citi lista de ingrediente de pe cutia de vopsea de păr și se pot evita cele care conțin una sau mai multe dintre substanțele respective.

Dacă în urma testelor de alergie nu au apărut reacții alergice, nu înseamnă că ele nu pot apărea în timpul vopsirii părului. De aceea este important să se respecte instrucțiunile de folosire a produselor, respectiv durata menținerii vopselei pe păr, folosirea mănușilor la aplicare, precum și clătirea completă a părului după folosire. Aplicarea vopselei de păr trebuie să fie făcută cu grijă pentru ca produsul să nu intre în contact cu ochii sau gura, să nu fie inhalat și mai ales să nu fie înghițit, eventual în timpul procesului de clătire. În același timp, vopseaua de păr nu trebuie să fie folosită pentru colorarea sprâncenelor, bărbii sau părului aflat în alte zone ale corpului.

În cazul în care au apărut reacții alergice la un anumit tip de vopsea de păr, este indicat ca produsul respectiv să nu mai fie folosit în viitor. Dacă a fost vorba despre o vopsea care conține P-fenilendiamină, se pot alege în viitor produse care să nu conțină substanța respectivă. Este important de știut că alergia la vopsea de păr poate apărea și la câteva zile după vopsirea părului, așa că e important să se apeleze la un consult medical în caz că apar reacții alergice ca iritații sau erupții pe piele sau probleme cu respirația. Medicul trebuie informat că a avut loc o vopsire a părului înainte de apariția unor astfel de simptome.

Bibliografie

  1. https://www.nhs.uk/conditions/hair-dye-reactions/
  2. https://www.healthline.com/health/hair-dye-allergy
  3. https://www.verywellhealth.com/hair-dye-allergy-82754
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320505
  5. https://www.anaphylaxis.org.uk/fact-sheet/allergy-to-hair-dye/

Echipa medicală - Alergologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.