medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Alergia la proteina din lapte

Alergia la proteina din lapte

Descoperă informații utile despre alergia la proteina din lapte: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre alergia la proteina din lapte

Alergia la proteina din lapte este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare. Se poate manifesta moderat sau sever și apare cel mai des la copii, însă uneori aceștia nu mai manifestă simptome ale alergiei pe măsură ce cresc. Alergia poate apărea și brusc, la adulți, așa că este necesar un consult medical de specialitate pentru un diagnostic corect.

Alergia la proteina din lapte reprezintă un răspuns atipic al sistemului imunitar la consumul de lapte sau produse care conțin lapte. Cel mai des alergia la proteina din lapte apare la consumul de lapte de vacă, însă reacțiile alergice pot fi cauzate și de lapte de oaie, de capră, de bivoliță sau alte mamifere. Alergia poate apărea la scurt timp, respectiv minute sau ore după ce laptele este consumat. Cel mai des apare la copii, iar în cazul sugarilor pot apărea reacții alergice și dacă sunt alăptați exclusiv la sân, dar mama a consumat lapte de vacă sau alt tip de lapte de origine animală. Simptomele pot fi moderate sau severe, pornind de la respirație șuierătoare, vomă, urticarie sau probleme digestive, până la reacții severe, care pun viața în pericol, așa cum este anafilaxia. Tratamentul principal constă în evitarea laptelui sau produselor care conțin lapte. Uneori copiii care fac alergie la proteina din lapte pot ajunge să o tolereze pe măsură ce cresc.

Cana si pahare cu lapte

Cauze

Alergia la proteina din lapte și intoleranța la lactoză sunt afecțiuni diferite. Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranța la lactoză nu implică sistemul imunitar. Pentru intoleranța la lactoză este necesar un tratament diferit față de cel care se administrează pentru alergia la proteina din lapte. Cele două afecțiuni au simptome comune, cum ar fi probleme digestive, precum balonare, flatulență sau diaree care apar după consumul de lapte sau produse lactate.

Toate alergiile au la bază o funcționare deficitară a sistemului imunitar, care identifică în mod greșit anumite proteine drept dăunătoare pentru organism. Considerându-le potențiali alergeni, sistemul imunitar primește comanda de a elibera histamine, ceea ce duce la apariția simptomelor și reacțiilor alergice.

Principalele proteine care pot cauza alergia la proteina din lapte sunt caseina, prezentă în partea solidă a laptelui, care se poate închega, și zerul, din partea lichidă care rămâne după închegare. Aceste proteine sunt prezente în multe alimente procesate, așa că sunt dificil de evitat. Uneori simptomele care apar sunt asemănătoare simptomelor cauzate de enterocolită.

Factori de risc

Printre factorii de risc pentru alergia la proteina din lapte se pot număra alte alergii, dermatita atopică, istoricul familial (părinți care au alergie la lapte, febra fânului, astm, eczeme sau urticarie) sau vârsta pacientului (apare mai des la copii). Pe măsură ce cresc, copiilor li se maturizează sistemul digestiv iar după ce acesta ajunge la dezvoltarea completă, există posibilitatea ca alergia la proteina din lapte să nu se mai manifeste.

Simptome

Simptomele care pot apărea în cazul declanșării alergiei la proteina din lapte sunt următoarele:

  • urticarie;
  • eczeme sau iritații;
  • tuse;
  • dificultăți de respirație;
  • respirație șuierătoare;
  • astm;
  • umflături la nivelul limbii, buzelor;
  • mâncărimi sau senzația de înțepături;
  • vomă;
  • scaun moale cu sânge;
  • nas care curge frecvent;
  • lăcrimare abundentă;
  • crampe abdominale;
  • colici la bebeluși;
  • paloare a feței.
Mana unei femei care refuza un pahar cu lapte deoarece sufera de alergie la proteina din lapte

Diagnosticare

Diagnosticul pentru alergia la proteina din lapte poate fi pus de medicul alergolog. Este ideal ca medicul să fie consultat în timp ce se manifestă simptomele, pentru diagnostic rapid și sigur. Acesta va examina fizic pacientul și va face o anamneză, apoi poate solicita teste de alergie specifice. Aceste analize pot fi realizate atât prin teste cutanate, cât și prin analiza sângelui. Astfel poate fi clarificată cauza alergiei.

Tratament

Dacă se constată că există alergie la proteina din lapte, medicul poate recomanda evitarea consumului de lapte, derivate din lapte sau produse care conțin lactate timp de patru săptămâni, apoi se poate încerca reintroducerea treptată a acestora în dietă. În cazul bebelușilor, se recomandă înlocuirea laptelui de origine animală cu formule vegetale sau alăptarea exclusivă la sân până la vârsta de un an. După această vârstă, se poate încerca reintroducerea treptată a laptelui în alimentație.

Uneori, persoanele care au alergie la proteina din lapte nu manifestă simptomele în cazul laptelui gătit, respectiv prezent în produse de cofetărie, de exemplu. Dacă simptomele reapar, este posibil ca alergia să fie permanentă. Atât copiii, cât și adulții care au alergie la proteina din lapte pot fi sfătuiți de către medicul nutriționist să suplimenteze dieta cu vitamine și minerale precum vitamina D3 (colecalciferol) și vitamina B2 (riboflavină).

În cazul în care alergia are forme grave, medicul poate recomanda ca pacientul să poarte permanent la el o seringă cu epinefrină pentru tratament de urgență. Pot fi necesare și o brățară sau medalion care să semnalizeze alergia severă în cazul consumului accidental. Acestea pot fi de ajutor la sosirea ambulanței, pentru ca medicii să știe ce au de făcut pentru acordarea primului ajutor rapid, fără a mai efectua diverse teste de identificare a problemei.


Complicații

Alergia la proteina din lapte poate cauza anafilaxie, o reacție alergică în timpul căreia căile respiratorii sunt îngustate iar respirația este blocată. Laptele este al treilea aliment care cauzează cel mai des anafilaxie, pe primele locuri fiind nucile și alunele. În caz de anafilaxie, care este o urgență medicală, este nevoie de tratament cu epinefrină. Persoanele care sunt predispuse la o reacție alergică severă poartă de obicei cu ele o seringă cu monodoză de epinefrină care trebuie să fie administrată de urgență, înainte de sosirea ambulanței.

Printre complicațiile care pot fi asociate cu alergia la proteina din lapte se numără posibilitatea apariției unor alte afecțiuni, precum deficiențe nutriționale și anemii.

Dat fiind faptul că proteinele din lapte se găsesc în foarte multe produse procesate și uneori chiar în produse precum pasta de dinți sau guma de mestecat, obligativitatea de a alege cu atenție orice aliment poate ajunge să fie chinuitoare pentru pacienți, care pot dezvolta stări de depresie și anxietate ca urmare a bolii.

Prevenție

Simptomele care pot fi asociate cu alergia la proteina din lapte trebuie să fie semnalizate medicului specialist, chiar dacă sunt variante ușoare sau moderate. Este important ca părinții care au copii cu alergie la proteină din lapte să anunțe profesorii sau îngrijitorii despre acest lucru, pentru a evita consumul de produse lactate sau pe bază de lapte și pentru a ști despre ce e vorba dacă apar simptome.

Persoanele care au fost diagnosticate cu alergie la proteina din lapte sunt sfătuite să citească foarte atent etichetele produselor alimentare pe care le consumă. Singura metodă de prevenție valabilă pentru alergia la proteina din lapte este evitarea consumului de lapte, derivate din lapte (unt, iaurt, înghețată, brânzeturi) sau alte produse care conțin substanțe prezente în laptele de origine animală.

Foarte multe pudre proteice folosite de sportivi în alimentație sunt pe bază de zer sau lapte. Cei care au alergie la proteina din lapte sunt sfătuiți să caute variante de pudre proteice vegane, pe bază de soia sau mazăre.

În cazul bebelușilor care au alergie la proteina din lapte, se recomandă alăptarea la sân sau suplimentarea cu lapte praf cu formulă hipoalergenică, cu proteină hidrolizată. Pentru bebelușii cu alergie la proteina din lapte trebuie să fie acordată o atenție specială în cazul în care se încearcă hrănirea cu lapte de soia, deoarece uneori poate apărea și alergia la soia.

Alergia la proteina din lapte poate pune viața în pericol atunci când se manifestă în forme severe, așa că este necesară solicitarea ajutorului medical de specialitate de îndată ce simptomele apar. Acest lucru este valabil chiar dacă persoana afectată nu a consumat lapte, deoarece este posibil să fi consumat accidental, fără să știe unele produse care conțin lapte sau derivate din lapte. Unele produse alimentare nu au toate ingredientele inscripționate pe etichetă sau sunt folosite derivate din lapte doar în procesul de preparare.

Bibliografie

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101
  2. https://www.allergy.org.au/patients/food-allergy/cows-milk-dairy-allergy
  3. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cows-milk-allergy
  4. https://www.urmc.rochester.edu/childrens-hospital/gastroenterology/conditions/cow-s-milk-protein-intolerance
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11315-milk-allergy

Echipa medicală - Alergologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.