Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre alergia la nichel: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Alergia la nichel este o formă des întâlnită de dermatită de contact, în care sistemul imunitar reacționează negativ la expunerea la nichel. Această afecțiune este deosebit de frecventă, afectând aproximativ 8% până la 19% dintre adulți și 8% până la 10% dintre copii în țările industrializate, cu o incidență mai mare la femei.
Nichelul este un metal de culoare argintie care se găsește în mod natural în mediu. Este adesea amestecat cu alte metale și utilizat pentru a obține diverse articole de zi cu zi. O alergie la nichel apare atunci când o persoană are un răspuns imun exagerat la un produs care conține nichel. În unele cazuri, pot apărea reacții sistemice, cu simptome manifestate la distanță de locul contactului inițial.
Alergia la nichel apare atunci când sistemul imunitar identifică în mod eronat nichelul ca fiind o substanță nocivă, provocând o reacție alergică la contact. Această sensibilizare se poate dezvolta după expunerea inițială sau repetată la articole care conțin nichel. Sursele comune de expunere la nichel includ bijuteriile, elementele de fixare a hainelor, monedele, ramele ochelarilor și anumite dispozitive electronice. Contactul prelungit sau frecvent cu aceste articole crește probabilitatea de a dezvolta o alergie la nichel.
Mai mulți factori pot crește riscul de a dezvolta o alergie la nichel:
Alergia la nichel se manifestă, de obicei, sub formă de dermatită alergică de contact, simptomele apărând la 12 - 72 de ore după expunerea la articole care conțin nichel:
Aceste simptome apar, de obicei, la locul contactului cu nichelul, dar uneori se pot răspândi la distanță de zona inițială. În anumite cazuri, pot apărea reacții sistemice, ducând la simptome manifestate dincolo de locul contactului inițial.
Alergia la nichel este, de obicei, diagnosticată de un dermatolog sau de un alergolog. Principala metodă de diagnosticare a acestei afecțiuni este prin intermediul unei patch testări/test patch. În timpul acestei proceduri, cantități mici de nichel și alți alergeni potențiali sunt aplicate pe piele sub plasturi adezivi. Acești plasturi rămân pe piele timp de 48 de ore, după care sunt îndepărtați, iar pielea este examinată pentru depistarea oricăror reacții. Dacă pielea de sub plasturele cu nichel prezintă inflamație, aceasta indică o alergie la nichel.
În unele cazuri, testele de sânge pot fi utilizate pentru a detecta sensibilitatea la metale, deși acestea sunt utilizate mai rar și pot să nu fie la fel de precise ca testele pe plasture/patch testările.
Alergia la nichel este tratată în primul rând prin evitarea contactului cu articole care conțin nichel. Atunci când expunerea duce la o erupție cutanată sau iritație a pielii, tratamentele se concentrează pe ameliorarea simptomelor. Tratamentele recomandate includ:
Alergia la nichel duce, în primul rând, la dermatită de contact, dar pot apărea şi alte complicații, în special în cazul expunerii prelungite sau repetate:
Prevenirea alergiei la nichel implică, în general, minimizarea expunerii la articole care conțin nichel. Mai multe alternative pot ajuta la reducerea probabilității de reacții alergice:
Adoptarea acestor măsuri preventive poate reduce semnificativ probabilitatea de a dezvolta alergie la nichel sau de a experimenta reacții alergice asociate.
Bibliografie
Alergia la cafea este rară și apare atunci când sistemul imunitar reacționează anormal la proteinele din boabele de cafea, în special cafeina sau alte componente, precum...
Vezi detalii
Căpșunele sunt fructe foarte apreciate pentru aroma lor specifică și sunt incluse în multe deserturi, dar consumul lor poate declanșa reacții alergice la unii oameni....
Alergia la medicamente este o reacție imunologică anormală declanșată de un medicament, implicând mecanisme de hipersensibilitate imediată (mediată de IgE) sau...
Alergia la praf este o reacție imunologică declanșată de acarieni, particule organice și alte substanțe din praful casnic. Acarienii sunt principala cauză, iar alergenii...
Alergia la proteina din lapte este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare. Se poate manifesta moderat sau sever și apare cel mai des la copii, însă uneori...
Alergia este o reacție a sistemului imunitar la anumite substanțe denumite alergeni. În esență, este un răspuns exagerat al sistemului imunitar la substanțe care sunt,...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.