Sterilet: ce este și cum funcționează

Prevenție
15 August 2022
Autor: Echipa medicală MedLife
sterilet ce este si cum functioneaza

Despre sterilet (dispozitivul intrauterin)

Steriletul este un dispozitiv intrauterin din plastic flexibil care te poate proteja de o sarcină nedorită. De obicei, steriletul are forma literei T, dar mai poate fi şi în forma literei U, dublu S, sferic, ca o bilă sau cilindric.

Dispozitivul poate fi montat doar de medicul ginecolog, destul de adânc în uter, aşa încât penisul nu poate ajunge la el şi, deci, nu provoacă niciun disconfort în timpul actului sexual, nici pentru femeie şi nici pentru bărbat. Manevra de montare este una simplă şi nedureroasă. Dispozitivul este prevăzut cu nişte aţe de control care ajung până la nivelul vaginului şi care îi permit medicului să se asigure că este în poziţia corectă sau să îl scoată.

Important de precizat este că steriletul nu poate fi montat sau purtat de oricine. Înainte de montarea lui, medicul ginecolog se asigură că pacienta nu are leziuni la nivelul colului uterin, nu suferă de neoplazii uterine sau de boala inflamatorie pelvină, nu este însărcinată, uterul nu prezintă malformații, pacienta nu este alergică la cupru sau nu prezintă coagulopatii. În aceste cazuri, montarea steriletului are contraindicație absolută.

Există situații în care contraindicația este relativă sau temporară: vaginită, diabet zaharat neechilibrat, consum de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cicatrici uterine, cardiopatii valvulare, vârsta mai mică de 20 sau mai mare de 45 de ani.

Pe lângă faptul că steriletul este o metodă contraceptivă eficientă, cu o eficacitate de 99%, preţul steriletului, destul de scăzut, te scuteşte de grija pilulelor care trebuie luate zilnic. Costul pentru montarea lui depinde de la un medic specialist la altul.

Încă de la primul contact sexual după introducerea steriletului, dispozitivul intrauterin se poate dovedi a fi eficient împotriva apariţiei unei sarcini nedorite.

Steriletul te protejează de o sarcină nedorită, dar nu şi de bolile cu transmitere sexuală.

În cazul persoanelor cu o viaţă sexuală activă şi cu mai mulţi parteneri, prezervativul rămâne aliatul de bază.

Steriletul poate fi scos în orice moment în care femeia îşi doreşte să rămână însărcinată sau dacă medicul ginecolog a descoperit o infecţie pelvină, semne de cancer cervical ori endometrioză. În cazul în care apare disconfort, de asemenea este recomandată îndepărtarea dispozitivului. De această dată, este recomandat ca reluarea activităţii sexuale să aibă loc după câteva zile de la îndepărtarea lui.

În funcţie de modelul ales şi de perioada de purtare, steriletul poate fi:

  • sterilet hormonal (poate fi purtat până la 5 ani);
  • sterilet fără hormoni sau din cupru (poate fi purtat până la 10 ani).

Cum funcţionează steriletul hormonal

Steriletul hormonal eliberează treptat progestativ și previne o sarcină nedorită prin producerea unui mucus gros şi lipicios la nivelul colului uterin, aşa încât spermatozoizii nu mai pot trece spre uter unde să fertilizeze ovulul. În plus, steriletul hormonal are rolul de a subţia peretele uterului şi de a suprima parţial ovulaţia.

Eficacitate

Rata de succes este de 99%, deci în doar 1% din cazuri poate apărea o sarcină cu sterilet. Altfel spus, doar 1 din 100 de femei poate rămâne însărcinată, iar în cele mai multe dintre situaţii este vorba despre o sarcină extrauterină.

Impactul asupra sănătății

În general, steriletul hormonal nu prezintă reacţii adverse pentru sănătate; dispozitivul pare că şi-a demonstrat beneficiile prin reducerea sângerărilor la menstruaţie, diminuează crampele şi chiar pare că ar scădea riscul apariţiei cancerului de endometru.

Sunt şi cazuri în care pot apărea reacţii după montarea steriletului şi acestea pot fi:

  • dereglări hormonale;
  • creşteri în greutate;
  • acnee;
  • eventuale dereglări menstruale;
  • creşte riscul apariţiei chisturilor ovariene;
  • infecţii vaginale apărute la câteva săptămâni după montare;
  • scurgeri vaginale urât mirositoare;
  • febră;
  • dureri pelvine;
  • perforație uterină;
  • obstrucție tubară care poate duce la sterilitate secundară.

O altă cauză a respingerii dispozitivului intrauterin ar fi şi vârsta femeii: ori este prea tânără, ori nu a avut o sarcină înainte de montarea steriletului. De asemenea, alte cauze ale respingerii lui țin de forma şi dimensiunea uterului.

Protecţia împotriva BTS-urilor

După cum am spus încă de la începutul articolului, steriletul hormonal oferă protecţie pentru o sarcină nedorită, dar nu şi pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS).

sterilet ce este si cum functioneaza

Cum funcţionează steriletul din cupru

Eficacitate

Eficacitatea lui este de până la 10 ani de la montare.

Steriletul din cupru acționează prin eliberare lentă de cupru care este dăunător transportului spermei. Astfel, spermatozoizii nu mai ajung să fecundeze ovulul.

Impactul asupra sănătății

Un prim risc al steriletului din cupru ar putea apărea încă de la începutul montării lui de către medicul ginecolog. Poate apărarea o perforaţie la nivelul uterului, apoi acest tip de dispozitiv ar fi responsabil de menstruaţii mai consistente şi cu dureri mai puternice. În plus, sunt şi situaţii în care organismul nu acceptă steriletul din cupru, aşa că uterul îl poate expulza în primele luni de la introducere.

Protecţia împotriva BTS-urilor

La fel ca în cazul steriletului hormonal, nici cel de cupru nu oferă protecţie pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS). Şi în acest caz, prezervativul rămâne cel mai bun aliat al celor care au o viaţă sexuală activă şi cu mai mulţi parteneri.

Bibliografie

  1. US), Medicine, et al. “Contraceptive Technology and the State of the Science: Current and Near-Future Methods.” Nih.gov, National Academies Press (US), 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. “Hormonal IUD (Mirena) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/
  3. Hatcher RA, et al. The menstrual cycle. In: Managing Contraception 2017-2018. 14th ed. Tiger, Ga.: Bridging the Gap Foundation; 2017.
  4. “Hormonal IUD (Mirena) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării