Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: AAT
Descoperă informații utile despre anevrism de aortă toracică: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Anevrismul de aortă toracică reprezintă dilatarea anormală a porțiunii aortei care trece prin torace. Aorta este cea mai mare arteră din corp, care transportă sângele oxigenat de la inimă către restul corpului. În mod normal, pereții aortei sunt elastici, permițându-i să se dilate și să se contracte sub presiunea sângelui pompat de inimă.
Când se formează un anevrism aortic, o porțiune a acestui vas de sânge se slăbește și se extinde sau „balonează” anormal. Această balonare poate crește în dimensiuni în timp, iar pe măsură ce peretele aortic devine mai subțire și mai întins, riscul de ruptură de aortă sau disecție (fisură în stratul interior al peretelui aortic) crește. Ruptura unui anevrism aortic toracic este o urgență medicală și poate fi fatală deoarece cauzează sângerare internă severă.
Anevrismele pot varia în mărime și viteză de creștere, unele rămânând mici și stabile pe parcursul multor ani, în timp ce altele cresc rapid și devin amenințătoare pentru viață. Monitorizarea regulată a unui anevrism de aortă toracică este importantă pentru gestionarea riscului de complicații.
În unele cazuri, aorta toracică este alungită sau curbată neobișnuit, ducând la o formă derulată sau „răsucită”. Acest lucru poate să apară din cauza vârstei, hipertensiunii arteriale sau poate reflecta o anumită patologie a țesutului conjunctiv. O aortă toracică „derulată" sau elongată poate crește riscul de complicații precum anevrismul sau disecția de aortă toracică.
La complicații similare poate să conducă şi anevrismul de aortă abdominală, dacă nu este monitorizat și gestionat corespunzător.
Cauzele anevrismului de aortă toracică pot varia dar unele dintre cele mai frecvente includ:
Multe anevrisme se dezvoltă fără o cauză evidentă și pot fi descoperite în timpul investigațiilor pentru alte probleme de sănătate.
Factorii de risc pentru dezvoltarea anevrismului de aortă toracică includ o combinație de stil de viață, condiții medicale și factori genetici:
Anevrismul de aortă toracică poate fi periculos şi, uneori, poate să nu provoace simptome până când nu devine foarte mare sau se rupe. Atunci când apar simptome, acestea pot include:
Diagnosticarea anevrismului de aortă toracică este, în general, făcută de un medic, cum ar fi un cardiolog, un chirurg vascular sau un medic de medicină internă, bazându-se pe o combinație de istoric medical, examinare fizică și teste de diagnosticare imagistică. Următoarele investigații sunt adesea necesare pentru a confirma diagnosticul și pentru a stabili planul de tratament:
Dacă este descoperit un anevrism, medicul va evalua riscul de rupere bazându-se pe mai mulți factori, inclusiv mărimea anevrismului, rata de creștere și localizarea acestuia, precum și pe istoricul medical și factorii de risc individuali ai pacientului. Pe baza acestei evaluări, poate fi recomandată fie monitorizarea atentă, fie intervenția chirurgicală.
Tratamentul pentru anevrismul de aortă toracică depinde de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea și rata de creștere a anevrismului, localizarea acestuia, precum și simptomele și starea generală de sănătate a pacientului:
Tratament conservator:
Tratament chirurgical:
Gestionarea urgențelor:
În cazul unei rupturi sau a unei disecții iminente a anevrismului, este necesară o intervenție chirurgicală de urgență, pentru a preveni complicațiile fatale.
Anevrismul de aortă toracică poate avea complicații grave, unele dintre ele fiind potențial letale:
Monitorizarea regulată a anevrismelor aortice toracice și intervenția la momentul optim sunt cruciale pentru prevenirea acestor complicații. În cazul simptomelor care sugerează o complicație iminentă, cum ar fi o durere bruscă și severă în piept sau spate, este necesară asistență medicală de urgență.
Prevenirea anevrismului aortic toracic include controlul factorilor de risc și adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a minimiza probabilitatea dezvoltării dilatației aortei. Iată câteva măsuri care pot contribui la prevenția anevrismelor:
Deși aceste măsuri nu pot garanta prevenirea anevrismelor, ele pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta anevrisme și alte probleme cardiovasculare.
Bibliografie
Anemia feriprivă nu este niciodată o boală de sine stătătoare, ci este un diagnostic secundar. Prin urmare, este necesară aflarea cauzei acestei afecţiuni.
Vezi detalii
Anevrismul aortic reprezintă o zonă slăbită în interiorul aortei (cea mai mare arteră a organismului uman care transportă sângele oxigenat către majoritatea organelor,...
Un anevrism de aortă abdominală reprezintă o dilatare apărută în artera din abdomen, într-o zonă în care peretele acesteia se slăbește.Aorta este cel mai mare vas de...
Angina pectorală instabilă este definită ca suferinţa ischemică a muşchiului inimii (miocardului) în repaus sau la eforturi minime, în absenţa distrugerii complete a...
Angina este un simptom al bolii coronariene. Afecțiunea se poate manifesta la femei și la bărbați, în egală măsură. Cel mai adesea, pacienții descriu simptomele sub...
Angioedemul sau edemul Quincke reprezintă o varietate de urticarie profundă, care se produce în dermul profund și în hipoderm, fără a fi însoțită de papule urticariene,...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.