Anevrism toracic aortic

Un anevrism toracic aortic (TAA) este o zona slabita in partea superioara a aortei. Aorta este vasul de sange major care alimenteaza sange corpului.

Un anevrism toracic aortic poate fi denumit anevrism toracic si disectie aortica (TAAD) deoarece un anevrism poate duce la o ruptura in peretele arterei (disectie) care poate provoca sangerari care pot pune viata in pericol. Anevrismele aortice toracice mici si cu crestere lenta nu se pot rupe, dar anevrismele mari cu crestere rapida se pot rupe.

In functie de cauza, marimea si rata de crestere a anevrismului toracic aortic, tratamentul poate varia de la atenta asteptare la interventia chirurgicala de urgenta. In mod ideal, chirurgia pentru un anevrism aortic toracic poate fi planificata daca este necesar.

Anevrismele aortei toracice reprezinta un sfert din anevrismele aortice, barbatii si femeile fiind afectate in mod egal. 

Statisticile arata ca aproximativ 40% din TAA apar la nivelul aortei toracice ascendente (intre valva aortica si emergenta arterei brahiocefalice), 10% afecteaza arcul aortic (inclusiv arterele brahiocefalica, carotida si subclavie), 35% apar la nivelul aortei toracice descendente (distal de emergenta arterei subclavii stangi), iar 15% sunt localizate la nivelul abdomenului superior (anevrisme toraco-abdominale).

Medici specialiști - Chirurgie Cardio Vasculara

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele anevrismului toracic aortic

Majoritatea TAA sunt cauzate de arteroscleroza. 

Bolile congenitale de tesut conjunctiv (sindrom Marfan, sindrom Ehlers-Danlos) produc necroza chistica a mediei, o modificare degenerativa care conduce la TAA complicate cu disectie aortica si dilatatia aortei proximale si a valvei aortice (ectazie anulo-aortica), care produce insuficienta aortica. 

TAA infectate (micotice) sunt consecinta diseminarii hematogene a infectiilor sistemice sau locale (ex. sepsis, pneumonie), a diseminarii pe cale limfatica (in turbeculoza), sau a extensiei directe (in osteomielita sau pericardita). 

Cauze rare sunt endocardita bacteriana si sifilisul tertiar. TAA apar si la pacienti cu anumite boli de tesut conjunctiv (arterita temporala, arterita Takayasu, granulomatoza Wegener).

Traumatismele toracice inchise pot cauza pseudoanevrisme (se formeaza hematoame extramurate prin acumularea sangelui scurs la nivelul unei leziuni a peretelui aortic).

TAA pot diseca, comprima sau eroda structurile adiacente, ceea ce conduce trombembolism, sangerare si rupere.

Factori de risc ai anevrismului toracic aortic

 • varsta. Anevrisme aortice toracice apar cel mai frecvent la persoanele de 65 de ani si peste;
 • fumatul. Utilizarea tutunului este un factor de risc puternic pentru dezvoltarea unui anevrism aortic;
 • tensiune arteriala crescuta. Cresterea tensiunii arteriale dauneaza vaselor de sange din organism, crescand sansele de dezvoltare si anevrism;
 • ateroscleroza. Inmultirea grasimilor si a altor substante care pot deteriora mucoasa vasului de sange (ateroscleroza) creste riscul unui anevrism. Acesta este un risc mai frecvent la persoanele in varsta;
 • istoria familiei. Persoanele care au antecedente familiale cu anevrisme aortice prezinta un risc crescut de a avea unul. Cei cu istoric familial de anevrisme tind sa dezvolte anevrisme la o varsta mai mica si prezinta un risc mai mare de rupere. Acesta este un factor de risc principal pentru persoanele mai tinere;
 • sindromul Marfan si afectiunile asociate. Daca aveti sindrom Marfan sau afectiuni asociate, cum ar fi sindromul Loeys-Dietz sau sindromul Ehlers-Danlos, aveti un risc semnificativ mai mare de anevrism toracic aortic;
 • supapa aortica bicuspida. Aproape jumatate dintre cei care au o valva aortica cu doua cuspi in loc de trei (supapa aortica bicuspidala) se pot dezvolta in anevrism aortic.

Complicatii ale anevrismului toracic aortic

Ruptura aortei reprezinta principala complicatie a anevrismului aortic toracic. Un anevrism aortic rupt poate duce la sangerari interne ce pot pune viata in pericol. In general, cu cat este mai mare anevrismul, cu atat este mai mare riscul ruperii.

Semnele si simptomele ruperii anevrismul toracic aortic includ:

 • dureri de piept sau dureri de spate brusca, intense si persistente;
 • durerea care radiaza in spate;
 • probleme de respiratie;
 • scaderea tensiunii arteriale;
 • pierderea constiintei;
 • dificultati de respiratie;
 • probleme de inghitire;
 • slabiciune sau paralizie a unei parti a corpului, dificultati de vorbire sau alte semne de accident vascular cerebral/

O alta complicatie a anevrismelor aortice este riscul de formare a cheagurilor de sange. Se pot dezvolta cheaguri de sange mici in zona anevrismului aortic. Daca un cheag de sange se desprinde de peretele interior al unui anevrism, acesta poate bloca un vas de sange in alta parte a corpului, putand provoca complicatii grave.

Simptome

Simptomele anevrismului toracic aortic

Anevrismele toracice aortice cresc adesea incet si, de obicei, fara simptome, facandu-le dificil de detectat. Unele anevrisme nu se vor rupe niciodata. Multe incep mici si raman mici, desi multi se extind in timp. Cat de repede poate creste un anevrism aortic este dificil de prezis.

Cad un anevrism aortic toracic creste, unii oameni pot observa:

 • durere in piept;
 • dureri de spate;
 • raguseala;
 • tuse;
 • dificultati de respiratie.

Anevrismele aortice se pot dezvolta oriunde de-a lungul aortei, care curge din inima prin piept si abdomen. Cand apar in piept, se numesc anevrisme toracice aortice. Anevrismele pot aparea oriunde in aorta toracica, incluzand aorta ascendenta de langa inima, arcul aortic in curba aortei toracice si aorta descendenta in partea inferioara a aortei toracice.

Anevrismele care se formeaza in partea inferioara a aortei - numite anevrisme aortice abdominale - sunt mai frecvente decat anevrismele aortice toracice. Un anevrism poate aparea si in partile superioare si inferioare ale aortei. Acest tip de anevrism se numeste anevrism toracoabdomina.

Majoritatea TAA sunt asimptomatice pana la apartia complicatiilor (insuficienta aortica, disetie de aorta). 

Comprimarea structurilor adiacente poate produce durere toracica sau dorsala, tuse, disfagie, disfonie (din cauza comprimarii nervului laringeu recurent sau nervului vag), durere toracica (prin comprimarea unei artere coronare) si sindrom de vena cava superioara. Cand anevrismul erodeaza plamanii, pacientii pot prezenta hemoptizie sau pneumonita. Trombembolismul poate cauza accident vascular cerebral, durere abdominala (secundara embolismului mezentric), sau durere la nivelul extremitatilor.

Pacientii care nu decedeaza imediat din cauza ruperii TAA prezinta durere toracica sau dorsala severa, hipotensiune sau stare de soc. Hemoragia se produce de obicei in cavitatea pleurala sau pericardica. Cand eroziunea esofagului (fistula aortoesofagiana) precede ruperea, pacientii pot prezenta hematemeza masiva.

Anevrismele sifilitice ale radacinii aortice determina insuficienta aortica si stenoza inflamatorie a ostiilor coronare, care se poate manifesta prin durere toracica secundara ischemiei miocardice. Anevrismele sifilitice nu provoaca disectie aortica.

Tratament

Diagnosticarea anevrismului toracic aortic

Anevrisme aortice toracice sunt adesea gasite in timpul testelor medicale de rutina, cum ar fi radiografia toracica, scanarea CT sau ultrasunetele inimii sau abdomenului, uneori comandate dintr-un alt motiv.Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti un anevrism aortic, testele specializate il pot confirma. Aceste teste pot include:

 • raze X - Medicul dvs. poate diagnostica mai intai un anevrism aortic toracic prin examinarea imaginilor cu raze X a toracelui; 
 • ecocardiografie - aceasta tehnica este adesea folosita pentru a examina pacientii care au in familie membri cu anevrism aortic toracic. O ecocardiograma utilizeaza unde sonore pentru a capta imagini in timp real ale inimii si aortei ascendente. Ecocardiogramele arata cum functioneaza camerele si supapele inimii. Ocazional, pentru a va vedea mai bine aorta, medicul dumneavoastra va poate recomanda o ecocardiograma transesofagiana - in care undele sonore sunt generate in interiorul corpului dumneavoastra de un dispozitiv infundat in esofag.
 • tomografia computerizata (CT) - Acest test nedureros va poate oferi medicului dumneavoastra imagini clare despre aorta si poate detecta dimensiunea si forma unui anevrism. Scanarea CT genereaza raze X pentru a produce imagini transversale ale corpului. Medicii va pot injecta o substanta in vasele de sange care va ajuta arterele sa fie mai vizibile pe imaginile CT (angiografie CT).
 • rezonanta magnetica (RMN) - un RMN este un test de imagistica nedureros, care poate fi folosit pentru a diagnostica anevrismul si a determina dimensiunea si localizarea acestuia. 

Tratamentul anevrismului toracic aortic

Scopul tratamentului este de a preveni cresterea anevrismului si de a interveni inainte de a se diseca sau rupe. In general, optiunile de tratament sunt medicatia, monitorizarea sau interventia, care implica de obicei interventii chirurgicale. Decizia medicului depinde de marimea anevrismului aortic si de cat de rapid creste.

Monitorizare medicala. Daca anevrismul aortic toracic este mic, medicul poate recomanda medicamente, monitorizarea imagistica si gestionarea altor afectiuni medicale care ar putea fi anevrismul dumneavoastra. Medicul dvs. va va intreaba, de asemenea, despre orice alte probleme familiale, cum ar fi anevrismul, precum si despre semne sau simptome care pot fi legate de anevrism.

Medicamente. Daca aveti tensiune arteriala crescuta sau arterele blocate este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si reducerea nivelului de colesterol pentru a reduce riscul complicatiilor din anevrism. 

Chirurgie. Daca aveti anevrism toracic aortic, chirurgia este, in general, recomandata daca anevrismul este de aproximativ 5 pana la 6 cm si mai mare. Daca aveti sindromul Marfan, o alta boala de tesut conjunctiv, o valva aortica bicuspida sau un istoric familial de disectie aortica, medicul dumneavoastra va poate recomanda interventii chirurgicale pentru anevrisme mai mici deoarece aveti un risc mai mare de a avea o disectie aortica.

Majoritatea persoanelor cu anevrism toracic aortic au interventii chirurgicale toracice, dar in unele cazuri va puteti gasi un candidat pentru o reparatie mai putin invaziva care utilizeaza un cateter numit chirurgie endovasculara. 

Chirurgie endovasculara. Un tub subtire (cateter) care este introdus printr-o artera in picior si infiptat in aorta. Graftul - un tub tesut acoperit de un suport metalic - este plasat la locul anevrismului si fixat in pozitie cu carlige mici. Graftul a intarit sectiunea slabita a aortei pentru a preveni ruptura anevrismului. Timpul de recuperare este, in general, mai rapid cu aceasta procedura decat cu interventia chirurgicala in piept deschis, dar chirurgia endovasculara nu poate fi facuta tuturor. 

Alte operatii cardiace. Daca o alta conditie contribuie la dezvoltarea anevrismului, cum ar fi o problema cu supapele inimii, medicul dumneavoastra poate recomanda interventii chirurgicale suplimentare pentru a repara sau a inlocui supapele deteriorate pentru a opri anevrismul de la administrare orala.

Operatie de urgenta. Desi este posibila repararea unui anevrism aortic rupt cu interventie chirurgicala de urgenta, riscul este mult mai mare si exista o sansa mai mare de complicatii. Din acest motiv, medicii prefera sa trateze anevrisme toracice aortice inainte de a se rupe si sa urmeze monitorizarea pe toata durata vietii si o interventie chirurgicala preventiva adecvata.

Coduri de diagnostic asociate
 • Anevrismul Toracic,cu Ruptura
Specialități asociate
 • Chirurgie Cardio Vasculara

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.