Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Alte denumiri: Edem Quincke
Angioedemul (sau edemul Quincke) este o maladie caracterizata de o inflamatia rapida (edem) a pielii, tesutului subcutanat, tesuturilor mucoase si submucoase. Este o boala similara urticariei si poate fi observata o extravazare dermica (subcutanata sau submucoasa) de lichid ce conduce la edem localizat. Umflarea se intampla deoarece se acumuleaza lichid. Aceasta tinde sa afecteze zonele libere de tesut, in special fata si gatul, precum si membrele si organele genitale.
Nu este neobisnuit sa aveti si urticarie si angioedem in acelasi timp. Atat angioedemul, cat si urticaria, pot fi cauzate de o reactie alergica sau de intoleranta la alimente, fiind un efect secundar sau o alergie la un medicament sau un alergen din mediul inconjurator, cum ar fi polenul, parul de animale si veninul muscaturilor de insecte.
In cazuri foarte rare, umflarea poate fi un simptom al unor afectiuni mai grave de sanatate, cum ar fi limfomul cu celule B non-Hodgkin. Unele zone ale corpului, cum ar fi pleoapele, buzele si limba, sunt mai predispuse la angioedem decat altele.
Cand angioedemul este transmis genetic de la parinte la copil aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de angioedem ereditar. Episoadele de angioedem ereditar au cauze diferite de angioedemul dobandit, dar in ambele cazuri simptomele si abordarea tratamentului vor fi similare. Angioedemul poate indica o afectiune grava. Atunci cand este tratat corespunzator sansele de recuperare sunt favorabile. Daca cineva are doar un angioedem usor acesta se poate vindeca singur, fara tratament.
Exista patru tipuri principale de angioedem: alergic, idiopatic, indus de medicamente si ereditar.
Angioedemul poate fi idiopatic sau indus de medicamente, alergeni (alimente) sau agenti fizici (vibratii, caldura).
Urticaria acuta este o afectiune comuna care poate afecta pana la 20% din populatie la un moment dat in viata, fiind de cele mai multe ori autolimitata. Mecanismele prin care apare urticaria si angioedemul presupun eliberarea diversilor mediatori chimici vasoactivi ce rezulta din activarea anumitor celule ale sistemului imun.
Cauza angioedemului poate fi una dintre urmatoarele:
Alte declansatoare includ sarcina, pilule contraceptive, infectii sau traume. Pacientii sunt de obicei tratati eficient cu medicamente. Episoadele pot fi severe si necesita spitalizare.
Uneori cauza nu poate fi identificata la unii pacienti cu edem angioneurotic.
Urticarea si angioedemul sunt frecvente. Este posibil sa aveti un risc crescut daca:
Cea mai periculoasa complicatie a angioedemului este umflarea gatului si a cailor respiratorii. Conditia este, in mod normal, usoara, dar daca progreseaza rapid sau daca afecteaza gatul poate provoca asfixierea. Aceasta va conduce la urmatoarele semne:
De obicei, edemul nu provoaca prurit (mancarime) comparativ cu urticaria, dar poate determina senzatia de arsura si usturime. Debutul este rapid si se remite in 72 de ore. In unele cazuri, zonele umflate se pot simti calde si, eventual, dureroase.Semne ale angiodemului apar la nivel cutanat (fata, extremitati, organe genitale).
La nivel gastrointestinal edemul se manifesta prin durere abdominala intermitenta inexplicabila, iar la nivel respirator se poate asocia cu o reactie anafilactica generalizata, potential fatala.
Diagnosticul de urticarie si angioedem este unul clinic si se face pe baza observarii directe a leziunilor tipice: papule eritematoase, pruriginoase care palesc la apasare si au caracter fugace (in general nu persista mai mult de 24 ore), respectiv edem asimetric, alb, la nivelul extremitatilor insotit de usor prurit/senzatie de arsura/durere, ce se poate remite spontan sau cu tratament.
In cazuri severe, din cauza angiodemului poate sa apara soc anafilactic si acest lucru poate pune viata in pericol. Sunt necesare medicamente de urgenta daca persoana:
Medicul dumneavoastra va va examina zonele umflate daca acestea sunt inca prezente pentru a identifica cauzele posibile. In functie de datele obtinute din anamneza si examenul fizic al pacientului medicul stabileste investigatiile necesare pentru a identifica sau a confirma cauza angioedemului.
Astfel, printre posibilele cauze, care uneori definesc tipuri particulare de urticarie, putem enumera:
In functie de cauza, medicul verifica nivelurile si functia de proteine specifice ale sangelui daca angioedemul ereditar este un posibil diagnostic.
Prima masura terapeutica este evitarea expunerii la alergenul/factorul declansator atunci cand se reuseste identificarea acestuia. In acest caz fericit evitarea expunerii este si singura masura necesara pentru ca episoadele sa nu se mai repete. Cazurile in care angioedemul progreseaza repede ar trebui tratate precum urgente medicale, intrucat pot fi obstructionate caile respiratorii si se poate produce sufocarea. Persoanele cu simptome usoare de angioedem pot sa nu aiba nevoie de tratament. Cu toate acestea, cei cu simptome moderate sau severe pot necesita anumite medicamente pentru a ajuta la ameliorarea edemelor intense. Aceste medicamente pot include:
Anumite remedii de la domiciliu pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea includ:
Cardiologie
Call Center - (021) 9383
Call Center - (021) 9646
Call Center - (026) 4960
Call Center - (023) 9960
Call Center - (025) 9960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.