Angina instabila

Angina instabila este o afectiune care reprezinta o urgenta medicala si care se manifesta prin dureri toracice cauzata de un flux redus de sange catre muschii inimii.Angina este un alt cuvant pentru durerea toracica legata de inima. De asemenea, puteti suferi dureri in alte parti ale corpului, cum ar fi: umeri, gat, brate. Durerea se datoreaza alimentarii inadecvate a muschilor inimii care nu primesc suficient oxigen. 

Angina instabila (insuficienta coronariana acuta, preinfarct) se mai defineste ca: - angina de repaus prelungita – de obicei mai mult de 20 min;

 • - angina nou debutata, progresiva; 
 • - angina diagnosticata anterior, dar cu episoade din ce in ce mai frecvente, mai severe, mai lungi, sau declansate la eforturi mai mici.

Angina pectorala instabila este o durere care se produce in repaus sau cu efort sau stres. Durerea se agraveaza in frecventa si severitate. 

Un atac de angina instabila este o urgenta si trebuie sa cautati un tratament medical imediat. Daca este lasata netratata, angina instabila poate duce la atac de cord, insuficienta cardiaca sau aritmii (ritmuri neregulate ale inimii). Acestea pot fi conditii care pun viata in pericol.

Cauzele anginei instabile

Cauzele anginei instabile sunt aceleasi ca si pentru cea stabila: ruperea unei placi de aterom cu formare de trombi care obstructioneaza complet sau partial vasul, anemia severa, hipotensiunea si insuficienta cardiaca congestiva.

Cauza principala a anginei instabile este boala coronariana cauzata de acumularea sau placa de-a lungul peretilor arterelor. Placa determina ingustarea si rigiditatea arterelor. Acest lucru reduce fluxul de sange catre muschiul inimii. Atunci cand muschiul inimii nu are suficient sange si oxigen, simtiti dureri in piept.

In cautarea unui sens, angina instabila este considerata "instabila", deoarece nu mai urmeaza modelele previzibile tipice pentru "angina stabila". In primul rand, un contrast cu angina stabila, simptomele anginei instabile apar intr-un mod mai aleator si mai imprevizibil. Mai precis, in timp ce simptomele anginei stabile sunt aduse in mod obisnuit prin efort, oboseala, furie sau o alta forma de stres, in angina instabila, simptomele pot (si deseori) sa apara fara niciun declansator aparent.

De fapt, angina instabila apare adesea in repaus si poate chiar sa trezeasca o persoana dintr-un somn odihnitor. Mai mult, la o angina instabila simptomele persista adesea pentru mai mult de cateva minute.

Factori de risc pentru angina instabila

 • diabet;
 • obezitate;
 • un istoric familial al bolilor de inima;
 • hipertensiune arteriala;
 • colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasa (LDL);
 • colesterol de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL);
 • fiind barbat;
 • fumatul;
 • stilul de viata sedentar.

Barbatii cu varste de 45 de ani si peste, cu varsta de 55 de ani si peste, au mai multe sanse de a prezenta angina instabila.

Simptomele anginei instabile

Principalul simptom al anginei este disconfortul sau durerea toracica. Senzatia poate varia in functie de persoana.

 • durere toracica care se simte zdrobita, presanta sau ascutita;
 • durerea care radiaza la nivelul extremitatilor superioare (de obicei in partea stanga) sau inapoi;
 • greata;
 • anxietate; 
 • transpiratie;
 • dificultati de respiratie;
 • ameteala;
 • oboseala inexplicabila.

Este posibil ca angina stabila sa progreseze pana la angina instabila. Daca aveti o angina pectorala stabila, fiti constienti de orice durere pe care o simtiti chiar si atunci cand va odihniti. 

Diagnosticarea anginei instabile

Angina instabila are manifestari clinice variabile si anunta de obicei producerea unui infarct miocardic sau aparitia unei aritmii, iar mai rar prevesteste moartea subita cardiaca.

Pentru diagnosticare veti avea nevoie de un examen fizic care include verificarea tensiunii arteriale. Acestia pot utiliza alte teste pentru a confirma angina instabila, cum ar fi:

 • teste de sange, pentru a verifica daca creatin kinaza si biomarkerii cardiace (troponina) care se scurg din muschiul inimii in cazul in care a fost deteriorat;
 • electrocardiograma, pentru a vedea modele in bataile inimii care pot indica scaderea fluxului sanguin;
 • ecocardiografia, pentru a produce imagini ale inimii care dezvaluie dovezi ale problemelor de flux sanguin;
 • teste de stres, pentru a face inima sa functioneze si pentru a face mai usor de detectat;
 • tomografia computerizata;
 • angiografia coronariana si cateterismul cardiac pentru a studia starea si calibrul arterelor.

Deoarece angiografia coronariana ajuta medicul sa vizualizeze orice ingustare si blocaj al arterei aceasta este unul dintre cele mai frecvente teste pe care le utilizeaza pentru a diagnostica angina instabila.

Tratamentul anginei instabile

La aproximativ 30% din pacientii cu angina instabila se produce infarct miocardic in primele 3 luni de la debut. Cea mai frecventa manifestare este moartea subita cardiaca. Prezenta unor modificari ECG marcate, asociata cu durere toracica, indica un risc crescut de infarct miocardic sau deces.

Scopurile tratamentului sunt ameliorarea starii pacientului, combaterea ischemiei, limitarea volumului zonei de infact, reducerea travaliului cardiac si prevenirea si tratarea complicatiilor.

Anumiti agenti medicamentosi impiedica formarea trombilor, reduc riscul ca angina instabila sa evolueze spre atacul de cord si reduc astfel riscul de moarte. Acesti agenti sunt aspirina si alti antiagreganti plachetari (clopidogrel sau ticlopidina). Daca nu exista contraindicatii, tuturor pacientilor li se administreaza aspirina iar, la prima doza, mestecarea medicamentului accelereaza absorbtia. Aspirina reduce mortalitatea pe termen scurt si pe termen lung.

Daca aveti o blocare sau o ingustare severa a unei artere, medicul dumneavoastra va poate recomanda proceduri mai invazive. Acestea includ angioplastia, unde deschid o artera care a fost blocata anterior. Medicul dvs. poate deschide, de asemenea, un mic tub cunoscut sub numele de stent pentru a va mentine artera deschisa.

In cazuri grave, este posibil sa aveti nevoie de urmatoarele interventii chirurgicale.

 • Interventia coronariana percutana (PCI) poate fi necesara pentru a deschide o artera coronariana blocata. Pe scurt, aceasta procedura implica supunerea la cateterizare cardiaca, urmata de un cateter cu un mic balon gonflabil la varf. Balonul este umflat, placa deschisa se afla pe captuseala interioara a arterei coronare. Apoi, balonul este dezumflat si cateterul este retras. Aceasta procedura este adesea urmata de inserarea unui stent pentru a mentine vasul arterei coronare sprijinita pentru a permite un flux sanguin imbunatatit la nivelul muschiului cardiac.
 • Operatia de grefa by-pass a arterei coronare poate fi indicata in functie de amploarea blocajelor arterei coronare si a antecedentelor medicale. In aceasta procedura, un vas de sange este folosit pentru a trage sange in jurul partii blocate a arterei, formand un fel de ocolire.

Indiferent de severitatea afectiunii dvs., poate fi necesar sa va schimbati stilul de viata pe termen lung. Modificarile stilului de viata care va pot imbunatati sanatatea includ:

 • o dieta sanatoasa;
 • scaderea stresului;
 • practicarea sportului;
 • pierdere in greutate daca sunteti supraponderal;
 • renuntarea la fumat daca fumator in prezent.

Toate aceste modificari va pot diminua sansa unui atac de angina si puteti reduce riscul de atac de cord. 

Prognoza dupa un episod de angina instabila depinde de cat de multe artere coronare sunt bolnave, care artere sunt afectate si cat de grav sunt ele afectate. De exemplu, stenoza arterei principale stangi proximale sau echivalenta (stenoza arteriala stanga arteriala proximala si stenoza arterei circumflex) are un prognostic mai slab decat stenoza distala sau stenoza intr-o ramura arteriala mai ingusta. Functia ventriculara stanga influenteaza, de asemenea, foarte mult prognosticul. Pacientii cu disfunctie ventriculara stanga semnificativa (chiar si cei cu boala de 1 sau 2 boli) au un prag mai scazut pentru revascularizare.

In ansamblu, aproximativ 30% dintre pacientii cu angina instabila au un infarct miocardic in decurs de 3 luni de la debut. Moartea brusca este mai putin frecventa. 

Medici specialiști - Cardiologie

ID
Iuonas Daniela
Medic Specialist
ID
Iuonas Daniela
Medic Specialist

Cardiologie

DNC
Dragotoiu Nic-Claudiu
Medic Primar
DNC
Dragotoiu Nic-Claudiu
Medic Primar

Cardiologie

Lala Ioan-Radu
Medic Specialist, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta in Ecografie Vasculara, Ecocardiografie,Ecocardiografie transesofagiana
Lala Ioan-Radu
Medic Specialist, Doctor in Stiinte Medicale, Competenta in Ecografie Vasculara, Ecocardiografie,Ecocardiografie transesofagiana

Cardiologie și Ecografie Doppler Vascular

Demiras Ana Maria
Demiras Ana Maria
Medic Primar
Demiras Ana Maria
Demiras Ana Maria
Medic Primar

Cardiologie

SO
Simion Oana
Medic Specialist
SO
Simion Oana
Medic Specialist

Cardiologie

Tascan Nicoleta
Tascan Nicoleta
Medic Specialist
Tascan Nicoleta
Tascan Nicoleta
Medic Specialist

Cardiologie

TM
Tudose Mihai
Medic Primar
TM
Tudose Mihai
Medic Primar

Cardiologie

Vladoianu Mircea Corvin Claudiu
Vladoianu Mircea Corvin Claudiu
Medic Primar
Vladoianu Mircea Corvin Claudiu
Vladoianu Mircea Corvin Claudiu
Medic Primar

Cardiologie

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.


Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.