Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
TESTARE RT-PCR COVID-19
Alege prevenția! Află mai multe informații despre testul Real Time PCR.
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Angina instabila este o afectiune care reprezinta o urgenta medicala si care se manifesta prin dureri toracice cauzata de un flux redus de sange catre muschii inimii.Angina este un alt cuvant pentru durerea toracica legata de inima. De asemenea, puteti suferi dureri in alte parti ale corpului, cum ar fi: umeri, gat, brate. Durerea se datoreaza alimentarii inadecvate a muschilor inimii care nu primesc suficient oxigen.
Angina instabila (insuficienta coronariana acuta, preinfarct) se mai defineste ca: - angina de repaus prelungita – de obicei mai mult de 20 min;
Angina pectorala instabila este o durere care se produce in repaus sau cu efort sau stres. Durerea se agraveaza in frecventa si severitate.
Un atac de angina instabila este o urgenta si trebuie sa cautati un tratament medical imediat. Daca este lasata netratata, angina instabila poate duce la atac de cord, insuficienta cardiaca sau aritmii (ritmuri neregulate ale inimii). Acestea pot fi conditii care pun viata in pericol.
Cauzele anginei instabile sunt aceleasi ca si pentru cea stabila: ruperea unei placi de aterom cu formare de trombi care obstructioneaza complet sau partial vasul, anemia severa, hipotensiunea si insuficienta cardiaca congestiva.
Cauza principala a anginei instabile este boala coronariana cauzata de acumularea sau placa de-a lungul peretilor arterelor. Placa determina ingustarea si rigiditatea arterelor. Acest lucru reduce fluxul de sange catre muschiul inimii. Atunci cand muschiul inimii nu are suficient sange si oxigen, simtiti dureri in piept.
In cautarea unui sens, angina instabila este considerata "instabila", deoarece nu mai urmeaza modelele previzibile tipice pentru "angina stabila". In primul rand, un contrast cu angina stabila, simptomele anginei instabile apar intr-un mod mai aleator si mai imprevizibil. Mai precis, in timp ce simptomele anginei stabile sunt aduse in mod obisnuit prin efort, oboseala, furie sau o alta forma de stres, in angina instabila, simptomele pot (si deseori) sa apara fara niciun declansator aparent.
De fapt, angina instabila apare adesea in repaus si poate chiar sa trezeasca o persoana dintr-un somn odihnitor. Mai mult, la o angina instabila simptomele persista adesea pentru mai mult de cateva minute.
Barbatii cu varste de 45 de ani si peste, cu varsta de 55 de ani si peste, au mai multe sanse de a prezenta angina instabila.
Principalul simptom al anginei este disconfortul sau durerea toracica. Senzatia poate varia in functie de persoana.
Este posibil ca angina stabila sa progreseze pana la angina instabila. Daca aveti o angina pectorala stabila, fiti constienti de orice durere pe care o simtiti chiar si atunci cand va odihniti.
Angina instabila are manifestari clinice variabile si anunta de obicei producerea unui infarct miocardic sau aparitia unei aritmii, iar mai rar prevesteste moartea subita cardiaca.
Pentru diagnosticare veti avea nevoie de un examen fizic care include verificarea tensiunii arteriale. Acestia pot utiliza alte teste pentru a confirma angina instabila, cum ar fi:
Deoarece angiografia coronariana ajuta medicul sa vizualizeze orice ingustare si blocaj al arterei aceasta este unul dintre cele mai frecvente teste pe care le utilizeaza pentru a diagnostica angina instabila.
La aproximativ 30% din pacientii cu angina instabila se produce infarct miocardic in primele 3 luni de la debut. Cea mai frecventa manifestare este moartea subita cardiaca. Prezenta unor modificari ECG marcate, asociata cu durere toracica, indica un risc crescut de infarct miocardic sau deces.
Scopurile tratamentului sunt ameliorarea starii pacientului, combaterea ischemiei, limitarea volumului zonei de infact, reducerea travaliului cardiac si prevenirea si tratarea complicatiilor.
Anumiti agenti medicamentosi impiedica formarea trombilor, reduc riscul ca angina instabila sa evolueze spre atacul de cord si reduc astfel riscul de moarte. Acesti agenti sunt aspirina si alti antiagreganti plachetari (clopidogrel sau ticlopidina). Daca nu exista contraindicatii, tuturor pacientilor li se administreaza aspirina iar, la prima doza, mestecarea medicamentului accelereaza absorbtia. Aspirina reduce mortalitatea pe termen scurt si pe termen lung.
Daca aveti o blocare sau o ingustare severa a unei artere, medicul dumneavoastra va poate recomanda proceduri mai invazive. Acestea includ angioplastia, unde deschid o artera care a fost blocata anterior. Medicul dvs. poate deschide, de asemenea, un mic tub cunoscut sub numele de stent pentru a va mentine artera deschisa.
In cazuri grave, este posibil sa aveti nevoie de urmatoarele interventii chirurgicale.
Indiferent de severitatea afectiunii dvs., poate fi necesar sa va schimbati stilul de viata pe termen lung. Modificarile stilului de viata care va pot imbunatati sanatatea includ:
Toate aceste modificari va pot diminua sansa unui atac de angina si puteti reduce riscul de atac de cord.
Prognoza dupa un episod de angina instabila depinde de cat de multe artere coronare sunt bolnave, care artere sunt afectate si cat de grav sunt ele afectate. De exemplu, stenoza arterei principale stangi proximale sau echivalenta (stenoza arteriala stanga arteriala proximala si stenoza arterei circumflex) are un prognostic mai slab decat stenoza distala sau stenoza intr-o ramura arteriala mai ingusta. Functia ventriculara stanga influenteaza, de asemenea, foarte mult prognosticul. Pacientii cu disfunctie ventriculara stanga semnificativa (chiar si cei cu boala de 1 sau 2 boli) au un prag mai scazut pentru revascularizare.
In ansamblu, aproximativ 30% dintre pacientii cu angina instabila au un infarct miocardic in decurs de 3 luni de la debut. Moartea brusca este mai putin frecventa.
Cardiologie
Call Center - (021) 9646
Cardiologie și Ecografie Doppler Vascular
Call Center - (025) 7960
Call Center - 0245222142
Call Center - (021) 9383
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.