Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Artrita septică
Descoperă informații utile despre artrita infecţioasă acută: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Artrita infecțioasă acută este o inflamație a unei articulații, care apare ca urmare a unei infecții bacteriene şi poate afecta atât articulațiile mari, cum ar fi genunchii sau șoldurile, dar și articulațiile mai mici. Infecția poate ajunge în articulații fie prin sânge (hematogen), fie direct, printr-o leziune deschisă sau o intervenție chirurgicală.
Într-o altă formă de artrită, numită artrită reactivă, trebuie făcută o anamneză minuțiosă, pentru a identifica în antecedentele personale patologice ale pacientului existența unei infecții în sfera gastrointestinală (diaree), respectiv în sfera urogenitală (infecția cu chlamydia trahomatis), anterior debutului articular cu circa 2-4 săptămâni, care declanșează și răspunsul inflamator în articulații. Spre deosebire de artrita septică, însă, germenul microbian nu este prezent în articulație.
Mai multe tipuri de infecții sistemice, inclusiv boala Lyme, hepatita infecțioasă, oreionul, rujeola și febra reumatică pot avea simptome articulare sau pot provoca artrită, dar, ca și în cazul artritei reactive, în articulație nu există agentul microbian declanșator al artritei.
Artrita inflamatorie este o categorie mai largă care include diverse afecțiuni reumatologice, cum ar fi artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă și artrita psoriazică. Aceste condiții au ca bază o reacție anormală a sistemului imunitar care provoacă inflamație cronică în articulații.
Sugarii și adulții în vârstă au cea mai mare probabilitate să dezvolte artrită septică. Infecția poate deteriora rapid și sever cartilajul și osul în articulație, astfel că tratamentul prompt este crucial.
Artrita infecțioasă acută este cauzată de o infecție bacteriană care ajunge în articulație, determinând inflamația acesteia. Infecția poate să pătrundă în articulație în mai multe moduri, inclusiv prin sânge, direct prin leziuni deschise sau prin intervenții chirurgicale.
Principalele cauze ale artritei infecțioase acute includ:
Există o serie de factori care pot crește riscul de dezvoltare a artritei infecțioase acute, care includ:
Simptomele artritei infecțioase acute pot varia în funcție de gravitatea infecției și de articulația afectată. Unele dintre simptomele comune includ:
Diagnosticul artritei infecțioase acute implică evaluarea clinică de un medic, de obicei un reumatolog, ortoped, un medic de urgență sau un specialist în boli infecțioase. Diagnosticul se bazează pe istoricul medical al pacientului, examinarea fizică și rezultatele investigațiilor și analizelor.
Investigațiile și analizele care pot fi utilizate pentru a confirma diagnosticul includ:
Este important ca diagnosticul să fie stabilit cât mai devreme posibil, deoarece tratamentul prompt cu antibiotice este esențial pentru controlul infecției și prevenirea complicațiilor.
Tratamentul artritei infecțioase acute implică abordarea infecției bacteriene care afectează articulația şi include:
Tratamentul artritei infecțioase acute necesită o abordare rapidă și coordonată pentru a preveni complicațiile severe, cum ar fi distrugerea permanentă a articulației sau răspândirea infecției în alte părți ale corpului. Este important să se urmeze cu atenție indicațiile medicului și să se completeze întregul curs de antibiotice prescris, chiar dacă simptomele încep să se amelioreze. Pacienții trebuie să fie monitorizați de un specialist, pentru a se asigura că tratamentul este eficace și că nu apar complicații.
Tratamentele naturiste pot fi adesea folosite ca complement la tratamentul convențional al artritei infecțioase acute, dar nu ar trebui să fie folosite ca substitut.
Artrita infecțioasă acută poate să determine o serie de complicații grave dacă nu este tratată corespunzător, printre acestea se numără:
Prevenirea artritei infecțioase acute implică adoptarea unor măsuri care să reducă riscul de a dezvolta infecții care pot afecta articulațiile. Iată câteva recomandări generale:
Este important să se urmeze îngrijirile preventive și să se acorde atenție semnelor de infecție, în special în cazul persoanelor cu factori de risc crescut. Consultarea unui medic pentru o evaluare și sfaturi personalizate poate contribui la dezvoltarea unui plan de prevenire adecvat.
Bibliografie
Arsurile solare sunt un răspuns imediat (acut), tranzitoriu, inflamator al pielii la expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UVR) provenite din lumina naturală a...
Vezi detalii
Arterita Takayasu este o formă particulară de vasculită autoimună sau de inflamație a vaselor de sânge. Boala afectează arterele de dimensiuni mai mari, cum ar fi aorta...
Artritele reprezintă afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor, de cauze multiple, factorul declanșator fiind cel care le determină forma și evoluția.Procesul inflamator...
Artrita reumatoida, cunoscuta si ca reumatism, este o tulburare inflamatorie cronica care poate afecta mai mult decat articulatiile. La unii oameni afectiunea poate sa...
Artroza este o afecțiune de tip degenerativ (de tip uzură) a articulațiilor, a cărei cauză nu este pe deplin cunoscută și care afectează cu preponderență persoanele în...
Aspergiloza este o infecție cauzată de inhalarea sporilor de Aspergillus, un mucegai comun care poate provoca boli ușoare până la severe. De obicei, persoanele afectate...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.