Despre azoospermie
Azoospermia este termenul medical folosit atunci când nu există spermatozoizi în lichidul seminal ejaculat. Afecțiunea poate fi de natură obstructivă, în cazul în care există un blocaj care împiedică spermatozoizii să pătrundă în lichidul seminal, sau poate fi non-obstructivă, atunci când se datorează scăderii producției de spermă de către testicul.
Azoospermia este una dintre principalele cauze ale infertilității masculine și afectează aproximativ un procent din populația masculină a lumii. Cu toate acestea, conceperea unui copil nu este imposibilă pentru bărbații care suferă de această afecțiune şi se reuşeste, de multe ori, cu ajutorul tratamentelor specifice și a tehnicilor de reproducere asistată.
Cauze
Cauzele azoospermiei pot fi datorate unor condiții obstructive sau unor surse nonobstructive.
Obstrucțiile care duc la azoospermie apar cel mai frecvent în canalele deferente, epididimul sau canalele ejaculatoare. Problemele care pot provoca blocaje în aceste zone sunt determinate de:
- traume sau răni;
- infecții;
- inflamaţie;
- operații anterioare în zona pelvină;
- dezvoltarea unui chist;
- vasectomia - procedura contraceptivă permanentă, în care canalele deferente sunt tăiate sau prinse pentru a preveni fluxul de spermatozoizi;
- mutația genei fibrozei chistice - determină fie lipsa formării vasului deferent, fie o dezvoltare anormală a acestuia.
Cauzele nonobstructive ale azoospermiei includ:
- cauze genetice, cum ar fi:
- Sindromul Kallmann (tulburare genetică moștenită, transmisă pe cromozomul X și care, netratată, poate duce la infertilitate);
- Sindromul Klinefelter (un bărbat poartă un cromozom X suplimentar). ștergerea cromozomului Y (lipsesc secțiuni critice ale genelor de pe cromozomul masculin, responsabile pentru producerea spermatozoizilor).
- dezechilibre hormonale/tulburări endocrine, inclusiv hipogonadism hipogonadotrop, hiperprolactinemie și rezistență la androgeni;
- probleme de ejaculare, cum ar fi ejacularea retrogradă, unde materialul seminal ajunge în vezică.
Există și cauze ale azoospermiei care țin de funcționarea testiculelor:
- anorhie (absența testiculelor);
- criptorhidie (testiculele nu au coborât în scrot);
- Sindromul celulelor Sertoli (testiculele nu reușesc să producă spermatozoizi vii);
- oprirea spermatogenezei (testiculele nu reușesc să producă spermatozoizi complet maturi);
- Orhita Oreionului (testicule inflamate cauzate de oreion la pubertate târzie);
- torsiune testiculară;
- tumori;
- Varicocel (venele din scrot, denumite plexus pampiniform, sunt dilatate, împiedicând producția de spermatozoizi sau întârzierea dezvoltării testiculului).
Există și alți factori care pot cauza azoospermia, cum ar fi reacțiile la anumite tratamente medicamentoase, care pot afecta producția de spermatozoizi, tratamentele agresive cu radiații, dar și declanșarea unor boli precum diabetul, ciroza sau insuficiența renală.
Factori de risc
Fiecare tip de azoospermie are propriul său set de cauze posibile sau afecțiuni asociate. În general, afecțiunile genetice care afectează cromozomul Y pot provoca între 10% și 15% din cazurile de lipsă sau număr scăzut de spermatozoizi.
Principalii factori de risc în dezvoltarea azoospermiei sunt în conexiune directă cu unele afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul Klinefelter, cu tratamente medicale, cum ar fi chimioterapia sau radiațiile, medicamentele recreative, unele narcotice, dar și cu anomaliile anatomice, cum ar fi varicocelul sau absența canalului deferent de fiecare parte.
În majoritatea cazurilor, azoospermia se datorează unor factori pentru care nu există explicații, cum ar fi condițiile genetice, dezvoltarea slabă a testiculelor ca făt/copil sau toxinele din mediu.
Simptome
Majoritatea bărbaților care se confruntă cu această afecțiune nu au niciun simptom și nu sunt conștienți de existența ei până când eforturile de concepere se dovedesc fără succes. Orice alte semne sau simptome care pot apărea au drept cauză factorii care stau la bază, cum ar fi dezechilibrele hormonale sau afecțiunile cromozomiale genetice.
Există, însă, și posibile simptome care v-ar putea determina să faceți investigații timpurii, cum ar fi:
- apetit sexual scăzut;
- disfuncție erectilă;
- nodul, umflare sau disconfort în jurul testiculelor;
- lipsa sau diminuarea pilozității de pe față sau corp.
Diagnosticare
Azoospermia este diagnosticată atunci când, în două teste separate, proba de spermă nu dezvăluie spermatozoizi, atunci când este examinată la microscop.
Ca parte a diagnosticului, medicul specialist va investiga istoricul medical, astfel:
- succesul sau eșecul fertilității în trecut (capacitatea de a avea copii);
- bolile copilăriei;
- leziuni sau intervenții chirurgicale în zona pelvină (acestea ar putea cauza blocarea ductelor sau aprovizionarea slabă cu sânge a testiculelor);
- infecții urinare sau ale tractului reproducător;
- istoricul infecțiilor cu transmitere sexuală;
- expunerea la radiații sau chimioterapie;
- medicație actuală și anterioară;
- orice abuz de alcool, marijuana sau alte droguri;
- febre recente sau expunere la căldură, inclusiv saune frecvente sau băi de aburi (căldura ucide spermatozoizii);
- istoric familial de malformații congenitale, dificultăți de învățare, insuficiență de reproducere sau fibroză chistică.
Medicul va efectua și un examen fizic și va verifica:
- semne de lipsă de maturizare a corpului și a organelor reproducătoare;
- penisul și scrotul pentru a verifica prezența canalului deferent, sensibilitatea sau umflarea epididimului, dimensiunea testiculelor, prezența sau absența unui varicocel și orice blocaj al canalului ejaculator (prin examen prin rect), după cum este evidențiat prin vezicule seminale mărite.
Pentru un diagnostic clar și fără echivoc al azoospermie, se pot solicita și următoarele teste:
- măsurarea nivelurilor de testosteron și hormon foliculostimulant;
- testare genetică;
- raze X sau ultrasunete ale organelor de reproducere, pentru a vedea dacă există probleme cu forma și dimensiunea și pentru a vedea dacă există tumori, blocaje sau o aport inadecvat de sânge;
- imagistica creierului, pentru a identifica tulburările hipotalamusului sau ale glandei pituitare;
- biopsie (prelevare de țesut) a testiculelor. O biopsie normală ar însemna că este probabil un blocaj la un moment dat în sistemul de transport al spermei.
Tratament
Tratamentul azoospermiei depinde de cauză. Testarea genetică și consilierea sunt, adesea, o parte importantă a înțelegerii și tratării afecțiunii.
Dacă un blocaj este cauza azoospermiei, intervenția chirurgicală poate debloca tuburile sau poate reconstrui și conecta structurile anormale sau niciodată dezvoltate.
Dacă producția scăzută de hormoni este cauza principală, se pot administra tratamente hormonale.
Dacă varicocelul este cauza producției slabe de spermă, venele problematice pot fi legate printr-o procedură chirurgicală, păstrând structurile din jur neafectate.
La unii pacienți, spermatozoizii vii pot fi extrași direct din testicul cu o biopsie extinsă și prelevați pentru a fi folosiți în tehnici de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro sau injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor (injectarea unui spermatozoid într-un ovul).
Există și metode de medicină alternativă recomandate pentru a ajuta la creșterea producției de spermă care, însă, pot sau nu funcționa, pe fondul diagnosticului de azoospermie. Creșterea numărului de spermatozoizi poate fi determinată de consumul unor plante medicinale sau de modificări ale dietei, însă condiția absenței spermei, din cauza unei obstrucții sau a unei afecțiuni genetice, nu poate fi reversibilă.
Medicii susțin modificarea stilului de viață în scopul ameliorării azoospermiei. Asta înseamnă o dietă bine echilibrată, odihnă suficientă, consum suficient de lichide și controlul stresului.
Pentru îmbunătățirea producției de spermă luați în considerare:
- o dietă de alimente bogate în nutrienți, pentru a stimula producția de spermă;
- sport regulat, care poate ajuta la creșterea nivelurilor de testosteron;
- yoga sau meditație pentru a vă reduce nivelul de stres. Cortizolul (hormonul stresului) poate afecta producția de testosteron;
- consultați medicul în legătură cu aportul de plante și suplimente care pot promova fertilitatea masculină, cum ar fi Tribulus Terrestris, semințe negre, coenzima Q10, acid folic, castan de cal, L-carnitină, Panax, Ginseng și zinc.
Complicații
Principala complicație determinată de azoospermie este neputința de a concepe copii. În urma diagnosticării exacte a cauzelor care produc azoospermia, medicul vă poate asigura că o astfel de afecţiune nu presupune, neapărat, că nu puteți avea urmași biologici.
Este important să aflați mai întâi care este cauza problemei. După stabilirea diagnosticului și a cauzei care o produce, medicul vă va oferi diferite opțiuni de tratament care corectează afecțiunea, dacă este vorba de un blocaj. În caz contrar, procedurile și tehnicile de reproducere asistată vă pot ajuta să obțineți o sarcină cu partenerul dvs.
Prevenție
Nu există o modalitate cunoscută de a preveni problemele genetice care cauzează azoospermia. Dacă boala nu este de natură genetică, puteți lua câteva măsuri pentru a reduce șansele de a fi diagnosticat cu azoospermie:
- evitați activitățile care ar putea afecta organele de reproducere;
- evitați expunerea la radiații;
- informați-vă asupra riscurilor medicamentelor care ar putea dăuna producției de spermă;
- evitați expunerea îndelungată a testiculelor la temperaturi ridicate.
Autor
Bibliografie
- “Azoospermia.” Hopkinsmedicine.org, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org
- Marcin, Ashley. “What Is Azoospermia?” Healthline, Healthline Media, 11 Dec. 2019, www.healthline.com/
- Clinic, Cleveland. “Azoospermia (No Sperm Count): Types, Causes, Tests & Treatments - Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2020, https://my.clevelandclinic.org
Alte afecțiuni similare
Atrofia cerebrală
Atrofia cerebrală se caracterizează prin diminuarea volumului cerebral. Presupune o scădere a numărului de neuroni, a conexiunilor acestora și, implicit, a...
Vezi detalii
Atrofia musculară spinală
Atrofia musculară spinală (SMA) este o afecțiune neuromusculară progresivă, caracterizată prin slăbiciune și atrofie musculară. Acestea apar în urma pierderii neuronilor...
Vezi detalii
Azbestoza
Azbestoza este o boală pulmonară fibrozantă interstiţială cronică, cauzată de expunerea prelungită la fibrele de azbest. Azbestul este un mineral fibros care a fost...
Vezi detalii
Babesioza
Babesioza este o boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor și cauzată de paraziți din familia Babesia, ce atacă celulele roșii ale sângelui. Deși în...
Vezi detalii
Balanita
Balanita este o afecțiune inflamatorie a glandului penian. Principalele cauze ale apariţiei ei sunt infecțiile fungice sau bacteriene, dar boala poate să apară și din...
Vezi detalii
Balanopostita
Balanopostita se refera la inflamatia penisului si a preputului. Este mai degraba un termen descriptiv decat un diagnostic. Acesta poate fi considerat un tip special de...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.