Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre balanopostita: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Balanopostita este o inflamație a glandului penian (balanita) și a prepuțului - pielea care acoperă glandul (postita). Deși această afecțiune poate apărea la orice vârstă, este mai des întâlnită la băieții cu vârste preșcolare și la bărbații necircumciși.
Cele mai frecvente cauze pentru apariția acestei afecțiuni sunt: igiena slabă a zonei genitale, în special după contacte sexuale neprotejate, iritațiile locale produse de anumite săpunuri sau alte substanțe inadecvate zonei intime, sau o serie de afecțiuni predispozante precum lichenul plan, fimoza (îngustarea orificiului prepuțului) sau diabetul zaharat.
Literatura de specialitate identifică următoarele tipuri de balanopostită:
Principala cauză de apariție a balanopostitei este acumularea de urină și smegmă în spațiul dintre gland și prepuț, amplificată de stagnarea acestui conținut. Odată cu acumularea acestor detritusuri, se dezvoltă frecvent bacterii sau fungi care produc infecții locale. Printre agenții patogeni cei mai frecvent implicați se remarcă:
Există mai mulți factori de risc pentru balanopostită:
Manifestările balanopostitei apar în apropierea capului și prepuțului penisului. Ele pot fi ușoare sau severe; în orice caz, sunt inconfortabile la urinare sau în timpul contactului sexual. Iată care sunt cele mai frecvente simptome:
Un medic specialist (urologie) poate diagnostica foarte ușor balanopostita după manifestările clinice tipice și aspectul caracteristic al glandului la examenul local. În anumite cazuri pot fi solicitate și alte investigații:
Tratamentul pentru balanopostită depinde de cauza iritației. Uneori, cauza este necunoscută, iar în acest caz tratamentul se concentrează pe ameliorarea disconfortului în timpul urinării sau contactului sexual. Medicul specialist poate prescrie creme antibiotice, creme antifungice, sau creme cu antiinflamatoare corticosteroidiene. De asemenea, nu se recomandă utilizarea săpunurilor sau a substanțelor iritante.
Așadar, pentru tratarea balanopostitei se folosesc:
În lipsa unui tratament adecvat, pot apărea multiple ulcerații, care produc dureri locale atât spontan cât și în timpul urinării și al contactului sexual. Dacă tratamentul balanopostitei este început precoce, se poate reduce semnificativ riscul apariției complicațiilor.
Dintre complicațiile cel mai des întâlnite putem aminti:
Balanopostita cronică poate crește riscul umor afecțiuni precum:
În cazul balanopostitei, prognosticul este cel mai adesea favorabil. Dacă pacientul nu răspunde la tratament, poate exista suspiciunea de neoplazie (cancer), iar în acest caz poate fi nevoie de o biopsie peniană pentru a se exclude, eventual, diagnosticul de neoplazie primară și secundară care implică penisul. Dacă este vorba despre un pacient imunocompromis, prezența unei infecții sistemice fungice poate conduce la afectarea penisului și poate determina o leziune ulcerată la nivel profund.
Măsurile profilactice care vor preveni apariția balanopostitei și care sunt recomandate de medicul specialist sunt:
Cercetările au evidențiat faptul că bărbații care au sau au avut balanopostită pot prezenta un risc crescut de a fi diagnosticați cu diabet zaharat. De multe ori, diabetul zaharat creează predispoziția pentru apariția infecțiilor genitale şi a fimozei. Și obezitatea și creșterea nivelului de glucoză din sânge pot determina un risc mai mare de infecție cu candida, ceea ce poate pregăti terenul pentru balanopostită.
Atenție!
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. Manifestările unor probleme medicale diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medicul de familie sau la medicul specialist pentru consult și tratament ori de câte ori există o problemă de sănătate.
Bibliografie
Azoospermia este termenul medical folosit atunci când nu există spermatozoizi în lichidul seminal ejaculat. Afecțiunea poate fi de natură obstructivă, în cazul în care...
Vezi detalii
Babesioza este o boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor și cauzată de paraziți din familia Babesia, ce atacă celulele roșii ale sângelui. Deși în...
Balanita este o afecțiune inflamatorie a glandului penian. Principalele cauze ale apariţiei ei sunt infecțiile fungice sau bacteriene, dar boala poate să apară și din...
Balonarea este reprezentată de senzația de abdomen umflat, deseori pacientul descriind-o ca „stomac plin”, iar uneori poate fi vizibilă și distensia abdominală...
Glandele Bartholin sunt localizate de-o parte și de alta a introitului vaginal (deschiderea la exterior a vaginului). Aceste glande secretă mucus, o substanță care ajută...
Hipercheratoza sau bătăturile sunt acumulări de piele superficială, formate în urma unei presiuni în exces exercitate asupra anumitor zone. Ele apar îndeosebi pe talpa...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.