Balanopostita

Alte denumiri: Inflamatia penisului

Balanopostita se refera la inflamatia penisului si a preputului. Este mai degraba un termen descriptiv decat un diagnostic. Acesta poate fi considerat un tip special de dermatoza care apare in interiorul unui pliu al pielii (un intertrigo). Prin definitie, balanopostita nu poate sa apara la un barbat circumcis, desi balanita (inflamatia penisului gland) ar putea. Afectiunea poate aparea la orice varsta si are multe cauze.

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Un numar de factori va pot creste riscul de balanopostita, infectiile fiind cele mai precvente, spre exemplu chlamydia, gonoree, herpes, sifilis sau infectiile cauzate de fungi si ciuperci. Infectiile cu ciuperci sunt printre cele mai frecvente cauze, cum este cazul candidei, un tip de ciuperci care se gaseste in mod normal in cantitati mici in corpul uman. De asemenea, si conditiile non-infectioase pot creste riscul de balanopostita. Unele dintre aceste conditii includ balanita cronica, eczema, iritarea cauzata de frecare sau zgariere, iritarea cauzata de expunerea la substante chimice. In alte cazuri, balanopostita poate aparea la cateva zile dupa actul sexual si ar putea fi rezultatul frecarii sau utilizarii prezervativelor de latex.

Simptome

Semnele de balanopostita apar in apropierea capului si preputului penisului si pot varia de la usoare la severe. Acestia pot face inconfortabil urinarea sau contactul sexual.

Simptomele frecvente includ:

  • Durere, sensibilitate si iritare;
  • Eliminari seroase sau sero-purulente din sacul preputial;
  • Cresterea in volum a ganglionilor inghinali;
  • Prurit in zona organelor genitale;
  • Eroziunea pielii in zona afectata;
  • Aparitia unor pete albicioase in zona afectata.

Tratament

Tratamentul pentru balanopostita depinde de cauza iritatiei. Uneori, cauza este necunoscuta iar tratamentele se concentreaza pe minimizarea disconfortului in timpul urinarii sau a sexului. In general, cremele antibiotice si antifungice sunt tratamentele comune, dar se pot prescrie si creme de corticosteroid. Igiena este foarte importanta si se recomanda evitarea sapunurilor si a altor potentiali iritanti.

Coduri de diagnostic asociate
  • Balano-prostita
Specialități asociate
  • Urologie

Medici specialiști - Urologie

Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist
Grelus Alin Ioan
Grelus Alin Ioan
Medic Specialist

Urologie și

DRA
Danau Razvan Alexandru
Medic Specialst
DRA
Danau Razvan Alexandru
Medic Specialst

Urologie

IC
Iatagan Cristian
Medic Primar
IC
Iatagan Cristian
Medic Primar

Urologie

MC
Moldoveanu Cristian
Medic Primar
MC
Moldoveanu Cristian
Medic Primar

Urologie

©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.