Azbestoza

Alte denumiri ale afectiunii:

Fibroza pulmonara cauzata de azbest

Azbestoza este o boala inflamatorie cronica ce afecteaza țesutul parenchimetos al plămânilor cauzata de inhalarea de azbest.

Fibroza pulmonara determinata de inhalarea de azbest este denumita azbestoza.

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Lazar Marina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
Gafitei Dan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Azbestoza - Cauze / agent infectios / factori de risc

Azbestoza apare de obicei după expunerea prelungita sau prin aspirarea cantitatilor mari de azbest fiind o boala profesională.

Pacienții ce suferă de aceasta boala profesională pot dezvolta anumite neoplasme , incuzand cancerul pulmonar și mezoteliomul.

Pacienții difera prin succeptibilitatea la azbest în funcție de curatarea pulmonara și alți factori încă necunoscuți.Persoanele fumatoare au risc crescut în dezvoltarea azbestozei.

Azbestoza - Simptome

Semnele și simptomele de azbestoza nu se manifesta imediat , ci după o perioada lunga de expunere .

Principalul simptom este dispnea (lipsa de aer , jena de a respira), mai ales la efort și se agraveaza pe măsura ce boala progreseaza. Perioada de latenta poate fi mai scurta după expunerile intense.

Pacienții pot manifesta un disconfort toracic nespecific , tuse neproductiva. O tuse productiva sugerează bronsita sau infecție respiratorie concomitenta.

Cazurile avansate de azbestoza pot conduce la insuficienta respiratorie și chiar deces.

Azbestoza - Tratament

Diagnosticul de azbestoza este pus în prezenta a trei caracteristici importante : perioada de timp expusa , evidentierea fibrozei prin radiografii și examenul fizic specific respectiv teste ce releva capacitatea respiratorie.

Studiile imagistice arata locarizarea placilor de azbest atât pe coaste cât și la baza plămânilor , se observa ingrosarea pleurala.In faza avansata a boli apar „fagurii de miere” - spatii chistice la nivel pulmonar.

Computerul tomograf este util în indentificarea anomaliilor pleurale (placi , mezoteliom malign).

Testele respiratorii  indica astfel capacitatea pulmonara totala , fiind redusa în azbestoza ca și în alte boli restrictive . Folosind spirometria capacitatea vitala pare redusa.

Oximetria măsoară gazele pulmonare , este importanta deoarece hipoxemia (Scădere a presiunii și a cantității de oxigen din sângele arterial). necorectata determina hipertensiune pulmonara și cord pulmonar.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni , silicoza,sarcoidoza, fibroza pulmonara idiopatica , dermatomiozita etc.

Tratamentul azbestozei în primul rând se face prin controlul locului de munca , aceasta fiind cea mai buna metoda de tratament prin oprirea expunerii la azbest.

Fumatorii trebuie sa inceteze fumatul .

Tratamentul medicamentos cuprinde tratarea infectiilor respiratorii și imunizarea împotriva gripei și a pneumoniei pneumococice. În general , se utilizeaza antibiotic în cazul infectiilor. Se va evalua statusul de oxigernare atât în repaus cât și la efort , dacă testarea detecteaza hipoxemie se va prescrie oxigenoterapie.

Medicamentele nu sunt eficiente în tratarea azbestozei , cortixosteroizii și imunosuspensoarele nu modifica cursul bolii.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical