Boala pilonidala

Alte denumiri ale afectiunii:

Chist pilonidal, Sinus pilonidal, Abces pilonidal

Boala pilonidala este o infectie a pielii de deasupra santului interfesier, undeva in zona dintre anus si capatul coloanei vertebrale. Desi este o problema foarte des intalnita, mai ales la barbati, deseori nu este discutata sau tratata din cauza jenei. Aceasta poate aparea ca un caz izolat, dar poate si degenera intr-o afectiune cronica. Netratarea corespunzatoare poate duce la complicatii, in unele cazuri fiind necesare o interventie chirurgicala pentru eliminarea chistului.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Specialist
Medic Specialist
Cheregi Cornel Dragos
Medic Specialist
Eisler Cristina,Medic specialist
Medic specialist
 •  
 • 1 of 24

Boala pilonidala - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele chistului pilonidal

Desi nicio categorie de oameni nu este complet ferita de boala pilonidala, aceasta este de 3-4 ori mai comuna la barbati decat la femei. Apare de asemenea mult mai frecvent la persoane supraponderale si cu o pilozitate corporala excesiva. Isi face aparitia in general intre adolescenta si varsta de 40 de ani, cele mai dese cazuri aparand la barbati intre 20 si 35 de ani.

Alti factori favorizanti ai acestei boli sunt hainele foarte stramte, dar si un stil de viata ce implica perioade lungi de stat jos, fiind astfel raspandita printre soferi profesionisti si persoane ce stau mult pe scaun la birou.

Cauzele exacte ale aparitiei bolii pilonidale nu sunt complet cunoscute, dar cel mai probabil aceasa este provocata de fire de par ce raman prinse in piele. Aceste fire provoaca o reactie din partea organismului, rezultatul fiind o inflamare locala. Netratata, aceasta imflamare se transforma intr-un cist, cu potentialul de a degenera intr-o infectie sau abces.

Factori de risc pentru aparitie chistului pilonidal

 • sexul (bărbaţii sunt de patru ori mai expusi riscului de a dezvolta această afectiune)
 • varsta (chisturile pilonidale apar cu precadere in randul adolescenţilor, la pubertate)
 • obezitatea
 • excesul de par pe corp
 • sedentarismul

Boala pilonidala - Simptome

In prima faza, chistul pilonidal are aspectul unui coş sau al unei umflături la suprafaţa pielii. Problema apare atunci când chistul se infectează și crezte în volum, caz în care pot apărea simptome precum:

 • durere puternica,care radiază în zona lombară
 • inroşirea zonei dureroase
 • eliminarea de puroi sau/şi sânge din chist, cu miros neplăcut
 • sensibilitate la atingere
 • febră (cazuri mai rare)
 • durere în poziţia şezut
 • formarea unor mici găuri în chist
 • fire de păr care ies din chist

Dacă apar astfel de simptome, vom apela la  medicului dermatolog, pentru un diagnostic precis şi un tratament corect. Sub nicio formă nu stoarce chistul ca pe un coş şi nu se ia antibiotice, pentru că acestea nu vor avea niciun efect.

Boala pilonidala - Tratament

Diagnosticul de chist pilonidal se stabileşte pe baza examenului clinic, care constă în observarea simptomelor şi evaluarea acestora de către medic. Dacă infecţia este gravă, medicul dermatolog poate recomanda efectuarea unor analize de sânge, pentru a elimina posibilitatea infectării cu o bacterie. Testele imagistice nu sunt necesare şi nici utile în cazul unui chist pilonidal.

Tratamentul chistului pilonidal infectat diferă în funcţie de simptome şi de evoluţia afecţiunii. Iniţial, acesta constă în drenarea puroiului şi eliminarea mizeriei colectate prin intermediul unei mici incizii, realizată sub anestezie locală.

Dacă simptomele reapar şi infecţia se agravează, e posibil ca medicul să apeleze la excizia completă a chistului,  pentru a permite astfel puroiului să iasă, dar şi pentru ca pielea să se vindece de la interior la exterior. Acest proces de vindecare poate fi de lungă durată, uneori chiar şi de două luni, dar previne totodată riscul de recidivă.

De aceea este foarte important să se acorde o atenţie sporită igienei în zona respectivă după efectuarea acestei proceduri, dar şi simptomelor. Dacă reapar roşeaţa, durerea sau puroiul, medicul trebuie anunţat de îndată.

Boala pilonidala - Preventie

Cea mai buna modalitate de preventie a bolii pilonidale este igiena corespunzatoare a zonei. De asemenea, mentinerea unei greutati corporale adecvate si evitarea sedentraismului contribuie la micsorarea sanselor aparitiei acestei probleme. Persoanele ce au suferit de aceasta afectiune in trecut trebuie sa ia masuri suplimentare, si anume inlaturarea constanta a firelor de par din zona.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical