Boala pilonidala

Alte denumiri ale afectiunii:

Chist pilonidal, Sinus pilonidal, Abces pilonidal

Boala pilonidala este o infectie a pielii de deasupra santului interfesier, undeva in zona dintre anus si capatul coloanei vertebrale. Desi este o problema foarte des intalnita, mai ales la barbati, deseori nu este discutata sau tratata din cauza jenei. Aceasta poate aparea ca un caz izolat, dar poate si degenera intr-o afectiune cronica. Netratarea corespunzatoare poate duce la complicatii, in unele cazuri fiind necesare o interventie chirurgicala pentru eliminarea chistului.

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

  •  
  • 1 of 32

Boala pilonidala - Cauze / agent infectios / factori de risc

Desi nicio categorie de oameni nu este complet ferita de boala pilonidala, aceasta este de 3-4 ori mai comuna la barbati decat la femei. Apare de asemenea mult mai frecvent la persoane supraponderale si cu o pilozitate corporala excesiva. Isi face aparitia in general intre adolescenta si varsta de 40 de ani, cele mai dese cazuri aparand la barbati intre 20 si 35 de ani.

Alti factori favorizanti ai acestei boli sunt hainele foarte stramte, dar si un stil de viata ce implica perioade lungi de stat jos, fiind astfel raspandita printre soferi profesionisti si persoane ce stau mult pe scaun la birou.

Cauzele exacte ale aparitiei bolii pilonidale nu sunt complet cunoscute, dar cel mai probabil aceasa este provocata de fire de par ce raman prinse in piele. Aceste fire provoaca o reactie din partea organismului, rezultatul fiind o inflamare locala. Netratata, aceasta imflamare se transforma intr-un cist, cu potentialul de a degenera intr-o infectie sau abces.

Boala pilonidala - Simptome

Simptome In general primul simptom este durerea locala, ce variaza de la usoara la severa. Aceasta creste de asemenea in intensitate atunci cand pacientul sta jos sau pune orice forma de presiune asupra zonei. De asemenea, in zona afectata ar putea aparea o gropita sau o umflatura, iar in unele cazuri este eliminat un lichid sangeriu, urat mirositor.

Alte simptome ale bolii pilonidale sunt greata, febra si oboseala extrema. Daca acestea isi fac aparitia, este recomandata o vizita urgenta la medic.

Diagnosticul se pune in general in urma unei examinari fizice si bazat pe simptomele raportate de catre pacient, nefiind necesare teste suplimentare, precum analize de sange sau radiografii.

Boala pilonidala - Tratament

In prima faza, chistul este inlaturat printr-o mica incizie, cu ajutorul anesteziei locale. Insa in multe cazuri acesta isi va face din nou aparitia, fiind apoi nevoie de o interventie chirurgicala mai complexa pentru a inlatura definitiv problema.

Recuperarea dupa operatia de boala pilonidala

Dupa interventia chirugicala, exista doua optiuni de recuperare:

  • Lasarea ranii sa se vindece singura este o optiune ce reduce semnificativ riscurile unei reaparitii a bolii, insa procesul de vindecare este unul de durata
  • Inchiderea ranii cu ajutorul copcilor face ca rana sa se vindece rapid, insa riscul de reaparitie este mai mare.

Dupa interventia chirurgicala va fi prescris n tratament bazat pe antibiotice pentru a lupta cu infectia.

Daca boala este tratata prompt, sansele ca aceasta sa nu degenereze intr-o afectiune cronica cresc considerabil. Cu cat e lasata sa se dezvolte si nu e tratata corespunzator, cu atat mai dificila va fi inlaturarea ei completa. Desi sansele de complicatii grave sunt mici, rata de reaparitie a bolii pilondale este de 40-50%.

Boala pilonidala - Preventie

Cea mai buna modalitate de preventie a bolii pilonidale este igiena corespunzatoare a zonei. De asemenea, mentinerea unei greutati corporale adecvate si evitarea sedentraismului contribuie la micsorarea sanselor aparitiei acestei probleme. Persoanele ce au suferit de aceasta afectiune in trecut trebuie sa ia masuri suplimentare, si anume inlaturarea constanta a firelor de par din zona.

Boala pilonidala - Bibliografie