Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Eritem infecţios
Descoperă informații utile despre boala obrajilor pălmuiţi: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Boala obrajilor pălmuiţi, cunoscută și ca ,,eritem infecțios” sau ,,boala a cincea”, este o infecție virală contagioasă, frecventă în rândul copiilor de vârstă școlară. Aproximativ 50% dintre adulți sunt imuni la boala obrajilor pălmuiţi deoarece au avut-o în copilărie, adesea fără să știe.
Nu există un vaccin pentru a cincea boală a copilăriei, care și-a primit numele cu mulți ani în urmă, când a fost a cincea pe o listă de șase boli recunoscute ca evoluând cu erupții cutanate în copilărie. Celelalte sunt rubeola, rujeola, scarlatina, varicela și roseola infantum.
Deși în majoritatea cazurilor boala este blândă și se autolimitează, există potențiale complicații, inclusiv anemie severă.
O caracteristică distinctivă a infecţiei este erupția roșie pe obrajii pacienților, care dă impresia că aceștia au fost pălmuiți. De asemenea, femeile însărcinate care contractează virusul și nu sunt imune pot prezenta un risc pentru făt, deși majoritatea nu vor avea complicații legate de sarcină.
Boala obrajilor pălmuiţi (eritemul infecțios sau a cincea boală a copilăriei) este cauzată de infecția cu Parvovirus B19, care este diferit de parvovirusul ce afectează câinii şi pisicile, prin urmare animalele nu pot fi vectori în acest caz.
Virusul se transmite de la o persoană la alta, în principal, prin picăturile Plügge, cum sunt cele eliberate atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbeşte. De asemenea, virusul poate fi transmis prin sânge sau produsele sanguine, dar și de la mamă la făt, în timpul sarcinii.
Mediile aglomerate, precum școlile sau grădinițele, pot favoriza transmiterea virusului, datorită proximității și a contactului frecvent dintre copii.
Boala este mai des întâlnită în timpul primăverii.
Termenul „eritem infecțios” se referă în mod specific la boala obrajilor pălmuiţi și nu este divizat în tipuri distincte în funcție de cauză. Cu toate acestea, manifestările clinice și evoluția bolii pot varia în funcție de grupa de vârstă și de starea generală de sănătate a persoanei.
Există mai mulți factori de risc asociați cu sindromul obrajilor pălmuiți (eritemul infecțios):
Perioada de incubație este între şapte şi 14 zile.
Boala obrajilor pălmuiți (eritemul infecțios) are simptome care pot varia de la ușoare la moderate:
Deși majoritatea adulților care sunt infectați cu Parvovirus B19 nu prezintă simptome, când acestea apar, pot fi diferite față de cele ale copiilor. Simptomele pot include dureri articulare și o erupție mai puțin evidentă.
La bebeluși și la copiii mici, boala obrajilor pălmuiți (eritemul infecțios sau a cincea boală a copilăriei) poate avea manifestări ușor diferite față de copiii mai mari.
Odată apărută erupţia, persoana nu mai este considerată contagioasă.
Boala obrajilor pălmuiți (eritemul infecţios) este, de obicei, diagnosticată de un medic pediatru în cazul copiilor. Diagnosticul se bazează, în primul rând, pe prezentarea clinică și pe aspectul caracteristic al erupției:
În multe cazuri, diagnosticul poate fi stabilit pe baza aspectului clinic și a istoricului medical, fără necesitatea testelor de laborator. Cu toate acestea, în situații specifice sau complicate, analizele de sânge pot fi esențiale pentru confirmarea diagnosticului sau pentru evaluarea complicațiilor.
Boala obrajilor pălmuiți (eritemul infecțios) este cauzată de o infecție virală și, în cele mai multe cazuri, este autolimitată, ceea ce înseamnă că se va rezolva de la sine. Nu există un tratament specific antiviral pentru această boală. În schimb, tratamentul pentru boala obrajilor pălmuiţi vizează ameliorarea simptomelor pacientului:
Este important să se știe că, odată ce erupția apare, persoana nu mai este considerată contagioasă, așa că izolarea nu este neapărat necesară. Cu toate acestea, este bine să consultați medicul pentru a obține sfaturi specifice legate de activitățile zilnice și de frecventarea instituțiilor de învățământ.
Boala obrajilor pălmuiți (eritemul infecțios) este, în general, o afecțiune benignă dar, în anumite situații, pot apărea complicații:
Deși nu există un vaccin specific pentru prevenirea acestei boli, există măsuri generale de prevenție care pot ajuta la reducerea riscului de a contracta sau de a răspândi virusul:
Deși aceste măsuri pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului, este important de subliniat că eritemul infecțios este o boală comună în copilărie și că multe persoane pot fi expuse la virus în diferite momente ale vieții lor. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care contractează virusul fie nu vor avea simptome, fie vor avea simptome ușoare și vor dezvolta imunitate împotriva infecțiilor viitoare.
Dr. Georgescu Miruna Cristina
Medic Specialist
Bibliografie
Boala lui Fanconi (Sindromul Fanconi) este o afecțiune rară și ereditară care afectează sistemul renal, în special tubulii proximali. În mod normal, tubulii proximali...
Vezi detalii
Borelioza sau boala Lyme este o infecţie produsă de bacteria Borrelia burgdorferi și, mai rar, de Borrelia mayonii. Ea se mai numește infecție Lyme sau boala căpușei și...
Boala Ménière, cunoscută și sub denumirea de hidrops endolimfatic idiopatic, este o afecțiune a urechii interne ce constă într-o creștere a presiunii hidraulice din...
Boala Paget este o tulburare de creștere a scheletului osos. Această afecțiune strică activitatea ciclică de reînnoire a osului și produce șubrezirea și deformarea...
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care debutează cel mai adesea între 40 și 70 de ani. Simptomele afecțiunii neurologice progresează lent, uneori cu un...
Boala pilonidală reprezintă o afecțiune a pielii din zona șanțului interfesier provocată de creșterea unui fir de păr sub piele. Inițial, ea se prezintă ca o inflamație,...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.