Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri: Osteitis Deformans
Boala Paget este o afectiune cronica a scheletului osos care interfereaza cu procesul de reciclare normal al corpului, in care tesutul osos nou inlocuieste treptat tesutul osos vechi. In timp, boala face ca oasele afectate sa devină fragile si defecte. Riscul de boala Paget creste cu varsta.
Ortopedie
Etiologie este necunoscuta. Aspectul electromicroscopic al osului afectat sugereaza infectia virala, dar o cauza virala nu a putut fi inca stabilita. Boala Paget este cateodata familiala si a fost sugerat un model genetic specific.
Oricare din oasele corpului poate fi afectat. Oasele afectate in ordine descrescatoare a frecventei sunt: pelvisul, femurul, craniul, tibia, vertrebele, clavicula si humerusul.
Degradarea osoasa este accelerata la nivelul oaselor afectate. Leziunile care apar sunt active metabolic si au o implicare vasculara crescuta. Osteoblastele sunt mai active, producand lamele si trabecule ingrosate, neregulate, grosiere. Aceasta structura anormala a osului are ca efect slabirea osului, in ciuda mariri de volum si a calcificarii masive. Modificarile de dimensiuni ale osului duc la compresia nervilor sau a altor structuri. Este posibil sa apara artroza articulatiilor adiacente osului afectat.
Boala poate fi asimptomatica sau se poate instala gradat cu durere si deformare osoasa.
Simptomele au o instalare insidioasa, cu durere, rigiditate, fatigabilitate si deformare osoasa. Durerea osoasa este o durere surda, continua, ocazional severa, cu posibile exacerbari nocturne. Durerea poate fi cauzata si de neuropatia de compresie sau de artroza. Cand craniul este afectat pot sa apara cefaleea si surditatea.
Semnele includ marirea craniului anterior, la nivelul oaselor frontale si temporala (boselare frontala), dilatarea vaselor scalpului, surdiatea uni- sau bilaterala, striuri angioide ale fundului de ochi, torace cifotic, scurtat, cu aspect simian, mers schiopatat, angulare antero-laterala a coapsei sau a membrului inferior, frecvent insotita de senzatie de caldura si sensibilitate dureroasa. Poate sa apara stenoza spinala sau compresia maduvei spinarii. Leziunile masive sau numeroase pot duce la insuficienta cardiaca cu debit crescut. Deformarile osoase apar datorita angularii oaselor lungi sau artrozei. Pot exista fracturi patologice.
Hipercalcemia poate sa apara ocazional la pacientii cu Paget care dezvolta hiperparatiroidism secundar.
Boala Paget trebuie suspectata la pacientii cu durere osoasa sau deformari osoase inexplicabile. Se mai suspecteaza boala la pacientii cu imagini radiologice sugestive, pacientii cu crestere inexplicabila a fosfatazei alcaline la testele de laborator de rutina si la pacientii in varsta cu hipercalcemie in timpul decubitului dorsal.
Daca se suspecteaza aceasta boala se vor obtine radiografii simple si valori serice ale fosfatazei alcaline, calciului si fosfatului. Modificarile radiologice caracteristice sunt: densitatea osoasa crescuta, arhitectura anormala cu trabecule corticale grosiere sau ingrosate, angulatie sau marirea de volum a osului. Pot exista, de asemenea, microfracturi de stres ale tibiei sau femurului.
Testele de laborator au urmatoarele modificari caracteristice: valori crescute ale fosfatazei alcaline serice (datorita activitatii anabolice crescute a osului) cu valori normale ale fosfatului seric. Calciul seric este normal, de obicei, dar poate sa creasca in conditii de imobilizare sau cand exista hiperparatiroidism.
Scintigrafia cu bifosfonati marcati radioactiv cu technetiu poate fi folosita pentru evaluarea extinderii bolii. Pentru stabilirea diagnosticului trebuie sa existe confirmarea radiologica.
Tratamentul include masuri simptomatice si medicatie, de obicei biofosfonati.
Boala asimptomatica, localizata, nu necesita tratament.
Tratamentul simptomatic include analgezice sau AINS pentru durere. Ortezele pot ajuta la corectarea mersului anormal datorat deformarilor osoase. Unii pacienti necesita interventii chirurgicale ortopedice (ex. inlocuirea articulatiei soldului sau genunchiului, decompresia maduvei spinarii). Se va evita decubitul dorsal prelungit si se va recomanda efectuarea de exercitii cu greutati.
Terapia medicamentoasa are drept scop suprimarea activitatii osteoclastelor. Este indicata pentru prevenirea sangerarii in cavitate crescuta in timpul operatiei si pentru prevenirea sau intarzierea progresiei complicatiilor (ex. surditate, deformari osoase, artroza, parapareza, paraplegie sau alte deficite neurologice, mai ales la pacientii cu risc crescut intraoperator). De asemenea, terapia medicamentoasa se recomanda si pentru tratarea durerii osoase cauzata de aceasta boala si nu datorata altei cauze (ex. artroza).
Desi progresia bolii poate fi intarziata, deficitul deja existent (deformarile osoase, artroza, surditatea, deficitul neurologic) nu este reversibil. In general, pacientii cu valori ale fosfatazei alcaline serice de doua ori mai mari decat valoarea superioara a limitei normale trebuie tratati.
Bisfosfonatii sunt medicamentele indicate. Calcitonia de somon sintetica este o alternativa a acestora pentru pacientii care nu tolereaza sau nu raspund la terapia cu bisfosfonati.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.