Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Cancer de esofag
Descoperă informații utile despre cancer esofagian: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Esofagul este partea tubului digestiv care unește regiunea posterioară a gurii cu stomacul. El are rolul de a transporta mâncarea mestecată din cavitatea bucală până la nivelul stomacului, pentru a fi digerată.
Cancerul esofagian este cancerul care apare la nivelul esofagului şi este mai frecvent întâlnit la bărbați, comparativ cu femeile. La sexul masculin, această boală oncologică ocupă poziția şapte ca incidență, la femei poziția 13 și poziția opt în populația generală. Conform datelor OMS, cancerul esofagian este mai des întâlnit în zone precum estul Asiei și sud-estul Africii. Din păcate, mortalitatea acestei boli este foarte mare, constituind a şasea cauză de deces din cauze oncologice din lume, rata de supraviețuire fiind de doar 10-30% dintre pacienți la cinci ani, ceea ce conduce la o speranță de viață mai mult decât modestă în cazul acestor pacienți.
85% dintre cazuri sunt carcinoame scuamocelulare și doar 14 % sunt adenocarcinoame, restul de 1 % fiind alcătuit din forme celulare rare (sarcoame în cea mai mare parte).
Cauza cancerului esofagian reprezintă transformarea celulelor esofagiene, sub acțiunea factorilor chimici, fizici și biologici, în celule disfuncționale și, într-o etapă ulterioară, în celule neoplazice. Este nevoie ca mai mulți factori să acționeze pe o perioadă îndelungată pentru a putea produce suficient de multe modificări la nivelul celulelor esofagiene astfel încât acestea să sufere modificări de tip cancer.
Apariția adenocarcinomului este mai frecvent legată de următorii factori:
Carcinomul scuamo-celular este mai frecvent asociat cu fumatul și consumul cronic de alcool. Atât fumatul cât și alcoolul produc injurii, în mod direct, la nivelul mucoasei esofagului care, acționând în mod repetat, vor conduce la apariția celulelor modificate tumoral. În plus, atât fumatul cât și consumul de alcool produc scăderea imunității locale la nivelul esofagului, creând astfel premisele ca primele celule tumorale apărute să nu poată fi identificate și distruse din timp de sistemul imun. În acest fel, cei doi factori acționează sinergic, permițând apariția și, ulterior, multiplicarea celulelor tumorale la nivel esofagului.
De asemenea, consumul regulat de maté (ceai cu efect stimulant) este asociat cu un risc mai mare de carcinom scuamocelular esofagian, la fel cum un consumul excesiv de carne procesată este un factor de risc pentru toate formele de cancer de esofag.
Simptomele în cancerul esofagian variază, în funcție de extensia bolii. Astfel în stadiile incipiente, pacientul poate acuza:
În stadiile avansate, pacientul poate prezenta semnele și simptomele invaziei locale sau la distanță:
Diagnosticul de certitudine în cancerul esofagian este bazat pe investigaţii precum radiografia şi endoscopia şi este, în cele mai multe cazuri, pus de medicul gastroenterolog. Pentru stabilirea prezenței tumorii, se pot face următoarele investigații:
În a doua etapă, cea a diagnosticului stadial, se va stabili extensia reală a bolii:
După ce au fost identificate cele trei categoriii T, N și M, se poate stabili stadiul inițial al bolii:
Pentru a putea personaliza tratamentul pentru fiecare pacient, mai trebuie delimitate și comorbiditățile cu impact pentru tratament sau, în limbaj comun, ce alte boli are pacientul, a căror evoluție poate influența tolerabilitatea tratamentului oncologic.
Se mai pot recomanda, după caz: consult cardiologic, diabetologic, nefrologic și, categoric, trebuie luat în considerare deficitul nutrițional al pacientului deoarece, în cazul pacienților cu neoplasm esofagian, acesta este mare și conduce la apariția unor tulburări metabolice importante.
Tratamentul fiecărui pacient cu cancer de esofag este personalizat și este stabilit în cadrul unei echipe multidisciplinare, alcătuită din oncolog medical, chirurg generalist și/sau chirurg toracic (în funcție de localizarea bolii), radioterapeut și, în mod obligatoriu, nutriționist. În cadrul evaluării se va ține cont de: tipul histopatologic, localizarea, extensia locală, stadiul bolii și comorbiditățile pacientului.
Cancerul de esofag poate fi tratat prin mai multe mijloace terapeutice:
Primele două metode terapeutice sunt cu acțiune locală sau, respectiv, loco-regională, pe când chimioterapia și terapiile țintite sunt metode de tratament sistemic (se adresează întregului organism, nu doar unei regiuni). Modul în care aceste metode terapeutice vor fi folosite în cazul unui pacient, precum și succesiunea sau concomitența lor, vor fi stabilite de echipa multidisciplinară, pentru fiecare caz.
Cele mai frecvente complicații ale cancerului de esofag sunt:
Măsurile de prevenție în cazul cancerului esofagian sunt:
Dr. Mustata Roxana Maria
Medic Specialist Oncologie
Bibliografie
Cancerul de colon, ca și cancerul de rect, își au originea la nivelul celulelor mucoasei care căptușește colonul (intestinul gros) sau rectul (porțiunea finală a...
Vezi detalii
Cancerul cutanat este o afecțiune care apare atunci când, la nivelul țesuturilor pielii, are loc o creștere necontrolată a celulelor ce pot duce, în timp, la formarea...
Cancerul de prostată este cea mai gravă boală care afectează prostata, o mică glandă în formă de nucă, situată sub vezica urinară și în fața rectului, la bărbați....
Cancerul buzei este definit ca tumora malignă care apare la nivelul buzelor. Aceasta poate fi întâlnită atât pe suprafața exterioară, cât și pe cea internă a...
Acest tip de cancer își are originea în laringe, parte a structurilor anatomice care ne ajută să vorbim și să înghițim. Acesta pornește din cavitatea bucală și este...
Cancerul la sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei. Boala se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare încep să se înmulțească...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.