Tumora rectala

Rectul este partea inferioara a colonului, ce leaga intestinul gros de anus, avand ca principala functie depozitarea materialelor fecale inainte de evacuare.

Tumorile la colon si cele rectale sunt similare din multe puncte de vedere, insa tratamentele sunt foarte diferite. Particularitatile tumorilor rectale sunt in general legate de pozitia rectului in organism, spatiul restrans si apropierea de alte organe facand interventia chirurgicala foarte dificila. Atat inainte cat si dupa operatie tumora trebuie tratata pentru a reduce sansele ca aceasta sa revina in viitor.

In trecut, in marea majoritate a cazurilor tumorile rectale se dovedeau a fi fatale pentru pacienti, insa avansurile tehnologice din ultimele decenii au crescut semnificativ speranta de viata a pacientilor ce sufera de aceasta problema.

Diagnosticul tumorilor rectale

Cea mai folosita si eficienta metoda pentru a diagnostica o tumora rectala este colonoscopia. Aceasta procedura consta in introducerea unui tub flexibil si subtire, cu o camera video in varf, pentru o examinare riguroasa a colonului si rectului. In multe cazuri tumorile in aceasta zona nu prezinta niciun simptom clar, din acest motiv colonoscopiile regulate fiind recomandate tuturor persoanelor de peste 50 de ani. Colonoscopul poate de asemenea sa recolteze mostre din tesuturile suspecte, analiza de laborator ulterioara conformand sau infirmand diagnosticul initial.

Odata ce tumora a fost confirmata, urmatorul pas este determinarea stagiului in care se afla. Determinarea exacta a extinderii cancerului este foarte importanta in stabilirea tratamentului ulterior.

Stagiile unei tumori sunt:

 • Stagiul 0 – Aparitia unor celule canceroase la nivelul mucoasei rectului
 • Stagiul I – Tumoarea s-a extins dupa mucoasa rectala, in unele cazuri penetrand chiar peretele rectal.
 • Stagiul II – Tumora a trecut pana dupa peretele rectal, ajungand in unele cazuri sa afecteze tesuturi de langa rect
 • Stagiul III – Tumora a invadat nodulii limfatici din zona rectului, dar si alte tesuturi din afara peretelui rectal
 • Stagiul IV – Tumora s-a extins in organism, ajungand in zone departate de rect

Pe langa determinarea stagiului in care se afla cancerul, analizele de laborator determina de asemenea si natura tumorii, pentru a putea prezice viteza cu care aceasta va creste. Daca tumora are potentialul de a se dezvolta rapid, un tratament mai agresiv este necesar.

Medici specialiști - și Chirurgie generala

Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar
Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar

Proctologie , Camera de garda și Chirurgie generala

Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar
Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar

Chirurgie generala și Proctologie

SMH
Stanca Marius Horatiu
Medic Primar
SMH
Stanca Marius Horatiu
Medic Primar

Chirurgie generala și Proctologie

PIA
Popentiu Ioan Adrian
Medic Primar
PIA
Popentiu Ioan Adrian
Medic Primar

Chirurgie generala

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Tumorile rectale se dezvolta in general pe parcurusul a mai multor ani, primul semn fiind in general o acumulare necanceroasa numita polip. Unii polipi au potentialul de a se transforma in tumori si de a penetra peretele rectului, insa cauza precisa pentru aceasta transformare este neclara. Exista insa o serie de factori ce favorizeaza semnificativ aparitia unei tumori rectale. Acestia sunt:

 • Inaintarea in varsta, cel mai semnificativ factor de risc, comun tuturor tipurilor de cancer. Marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu tumori rectale au varste de peste 50 de ani.
 • Un stil de viata sedentar, lipsit de activitate fizica
 • Fumatul si consumul excesiv de alcool
 • Cazuri in familie de persoane cu tumori rectale sau la colon
 • O dieta bogata in grasimi si bazata in special pe alimente din surse animale
 • Existenta unei boli imflamatorii intestinale
 • Obezitatea

Simptome

Cele mai des intalnite simptome ale unei tumori la nivelul rectului sunt legate de procesul de excretie. Printre acestea se numara alterarea rutinei zilnice prin constipatie sau diaree, scaun ce contine sange, sau dureri la excretie. De asemenea, deseori pacientii simt ca intestinul nu s-a golit complet dupa o vizita la toaleta. Alte semne sunt o scadere dramatica in greutatea corporala sau o stare continua de oboseala. Daca constatati vreunul din aceste simptome, in special sange in scaun sau o scadere semnificativa in greutate, o vizita la medic este urgent necesara. La fel ca in cazul altor tumori, cea rectala apare atunci cand celule sanatoase din organism dezvolta o serie de erori. Din inmultirea continua a acestora si acumularea lor rezulta o tumora. In timp, celulele canceroase se extind si afecteaza tesuturile sanatoase din jur, ajungand chiar si in alte parti ale corpului decat cele adiacente tumorei initiale.

Tratament

In cele mai multe cazuri tumorile rectale necesita un tratament mixt, format din interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii, chimoterapie si radioterapie. Interventia chirurgicala este esentiala in marea majoritate a cazurilor, existand mai multe tipuri de proceduri ce se aleg in functie de stagiul si dimensiunea tumorii, varsta pacientului, sanatatea si istoricul medical al acestuia, precum si preferintele personale ale persoanei afectate. Daca tumora e depistata in stagiul I, in general extirparea chirurgicala a acesteia este suficienta, sansele ca boala sa revina fiind extrem de mici. Daca tumora se afla in stagiile II sau III, se recomanda in general chimoterapia si radioterapia atat dupa interventia chirurgicala, pentru a reduce sansele recurentei cancerului, cat si inainte de aceasta, pentru a reduce dimensiunile tumorei, facilitand astfel extirparea acesteia. Daca s-a ajuns in stagiul IV, chimoterapia este in general singura optiune viabila pentru prelungirea vietii pacientului. In functie de locatia exacta, stagiul si particularitatile tumorii, exista mai multe optiuni de interventie chirurgicala ce pot fi alese de catre medic si pacient. In ultimii ani, printre cele mai populare metode de eliminare chirurgicala a tumorii este chirurgia minim invaziva. Prin aceasta procedura instrumente speciale, precum si o camera video atasata de un instrument numit laparoscop, sunt introduse in organism prin mici incizii facute in abdomen. Astfel, medicul chirurg are posibilitatea de a extirma tumora fara ajutorul unei incizii majore, cicatricile ulterioare fiind minime.

Coduri de diagnostic asociate
 • Tumora Rectului Cu Evolutie Imprevizibila Si Necunoscuta
Specialități asociate
 • Chirurgie generala

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.