medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Cancer renal

Cancer renal

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre cancerul renal

Cancerul renal este reprezentat de creșterea anormală, exagerată, a celulelor maligne la nivelul rinichiului. În timp, aceste celule formează o masă numită tumoare. Procesul neoplazic debutează ca urmare a acțiunii unor factori cancerigeni care determină pierderea mecanismelor normale de creștere și multiplicare a celulelor renale.

O tumoare canceroasă sau malignă se poate răspândi și la alte țesuturi și organe vitale. Definiția medicală a acestui proces de extensie se numește metastază.

Cancerul la rinichi este diagnosticat mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani. Bărbații au risc de două ori mai mare decât femeile de a dezvolta boala.

Cancerul renal este rar întâlnit la copii. Cu toate acestea, 500 - 600 de copii sunt diagnosticați anual în Statele Unite cu o tumoare Wilms (un tip de cancer de rinichi).

Există mai multe tipuri de cancer renal, cum ar fi:

 • Carcinom cu celule renale - este cea mai comună formă de cancer renal la adulți și reprezintă 85% din toate cancerele la rinichi. Carcinomul cu celule renale se dezvoltă, de obicei, ca o singură tumoare, într-un singur rinichi, dar există şi cazuri când poate afecta ambii rinichi. Cel mai frecvent tip de carcinom cu celule renale este carcinomul cu celule clare.
 • Cancerul cu celule tranziționale - carcinomul cu celule tranziționale reprezintă 6% - 7% din toate cancerele de rinichi. Acest cancer începe, de obicei, în zona în care ureterul se conectează la partea principală a rinichiului. Această zonă se numește pelvisul renal. Carcinomul cu celule tranziționale poate apărea și în uretere sau vezica urinară.
 • Sarcomul renal - este cea mai puțin frecventă formă de cancer renal, reprezentând doar 1% din cazurile de cancer la rinichi. Boala debutează în țesuturile conective ale rinichilor și, dacă nu este tratată, se poate răspândi la organele și oasele din apropiere.
 • Tumora Wilms - este cel mai frecvent tip de cancer renal la copii şi reprezintă aproximativ 5% din cancerele de rinichi.

Prognosticul în cazul cancerului renal depinde, în cea mai mare măsură, de stadiul în care este diagnosticată boala. Persoanele care dezvoltă tumori doar la rinichi au un prognostic mai bun decât cele la care cancerul s-a răspândit în afara rinichiului.

Tumorile diagnosticate în stadii incipiente au un prognostic mai bun decât tumorile avansate. Tumorile cu grad de diferențiere au şanse mai mici să se răspândească, deoarece au o evoluţie lentă. Tumorile cu grad de diferențiere înalt sunt mai agresive și tind să se răspândească rapid.

Informatii generale despre cancerul renal

Cauze

Cauzele exacte care determină dezvoltarea cancerului renal nu sunt cunoscute. Cercetările medicale au stabilit că dezvoltarea celulelor canceroase începe atunci când unele celule renale dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor, mutații care determină creșterea celulelor și multiplicarea lor necontrolată. Celulele anormale care se acumulează formează o tumoare, care se poate extinde dincolo de rinichi. Unele celule se pot desprinde și se pot răspândi (metastază) la distanță, în corp.

Unele tumori ale rinichilor sunt necanceroase (benigne). Aceste tumori sunt, în general, mai mici decât tumorile canceroase și nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Îndepărtarea chirurgicală este tratamentul pentru tumorile renale necanceroase.

Factori de risc

Factorii care cresc riscul apariției cancerului renal sunt:

 • vârsta înaintată - riscul dezvoltării cancerului de rinichi crește odată cu vârsta;
 • fumatul - fumătorii au un risc mai mare de cancer renal decât nefumătorii. Riscul scade pentru cei care renunță la fumat;
 • obezitatea;
 • hipertensiunea arterială – o tensiune arterială crescută crește riscul de cancer de rinichi;
 • tratamentul pentru insuficiența renală - persoanele care fac dializă pe termen lung pentru a trata insuficiența renală cronică au un risc mai mare de a dezvolta cancer renal;
 • boli moștenite - persoanele care se nasc cu anumite sindroame, cum ar fi boala von Hippel-Lindau, sindromul Birt-Hogg-Dube, complexul de scleroză tuberoasă, carcinom papilar ereditar cu celule renale sau cancer renal familial, pot avea un risc crescut de cancer de rinichi;
 • istoric familial de cancer de rinichi - riscul de cancer renal este mai mare dacă membrii apropiați ai familiei au avut boala.

Simptome

În multe cazuri, nu există simptome evidente la început, iar diagnosticul de cancer de rinichi este pus în timpul testelor pentru o altă afecțiune sau ca urmare a unor investigații care vizează și zona renală.

Dacă există însă simptome, acestea pot include:

 • prezența sângelui în urină – este posibil să observați că urina este de culoare mult mai închisă decât de obicei sau chiar de culoare roșiatică;
 • durere persistentă în partea inferioară a spatelui sau în lateral, chiar sub coaste;
 • un nodul sau umflarea laterală (simptom rar întâlnit deoarece tumorile care cauzează cancer de rinichi sunt adesea prea mici pentru a fi simțite sau vizibile);

Oricare dintre simptomele descrise mai sus sunt, însă un motiv suficient pentru a solicita sfatul unui medic și pentru a efectua analizele curente și investigațiile necesare pentru clarificarea unui diagnostic.

Consult urologic al unui pacient cu durerei cauzate de cancer renal

Diagnosticare

Dacă aveți simptome de cancer la rinichi, medicul specialist va efectua un istoric medical complet și un examen fizic. Medicul poate solicita anumite teste care vor ajuta la diagnosticarea și evaluarea stadiului cancerului:

 • Analiza de urină - o probă de urină este testată pentru a vedea dacă conține sânge;
 • Analize de sânge – prin aceste teste se vor număra diferitele tipuri de celule sanguine, precum și nivelul diferiților electroliți din corp. Un test de sânge poate arăta dacă există prea puține celule roșii din sânge, ceea ce indică anemie, sau dacă funcția rinichilor este afectată (analiza creatininei);
 • Scanare CT - se face, adesea, cu contrast intravenos. Este posibil ca persoanele cu insuficiență renală să nu poată tolera substanța de contrast;
 • Scanare RMN - este un test care produce imagini ale interiorului corpului folosind un câmp electromagnetic;
 • Ultrasunete - este util în detectarea tumorilor care au o densitate diferită de cea a țesuturilor sănătoase;
 • Biopsie de masă renală - un ac subțire este introdus în tumoare și o mică probă din țesut este prelevată (biopsie). Un anatomopatolog va examina țesutul la microscop pentru a vedea dacă există celule canceroase.

Majoritatea cancerelor sunt grupate în funcție de stadiu, mai precis o descriere a cancerului, care ajută la planificarea tratamentului. Determinarea stadiului unui cancer se bazează pe:

 • locația și dimensiunea tumorii;
 • măsura în care sunt afectați ganglionii limfatici;
 • gradul în care cancerul este răspândit în corp, local, loco-regional sau la distanță.

Pentru a determina stadiul cancerului renal, medicul specialist va utiliza informațiile furnizate de diferite teste, inclusiv CT, RMN și biopsie:

 • Stadiul I - Tumoarea are 7 centimetri (cm) sau mai mică și se află numai în rinichi. Celulele canceroase nu s-au răspândit la ganglionii limfatici sau la alte țesuturi.
 • Stadiul II: Tumoarea este mai mare de 7 cm, dar este localizată doar în rinichi, nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte țesuturi.
 • Stadiul III: Tumoarea s-a răspândit la vasele de sânge majore ale rinichiului, respectiv vena renală și vena cavă inferioară, sau în țesutul din jurul rinichiului ori la ganglionii limfatici din apropiere;
 • Stadiul IV: Tumoarea s-a răspândit în afara rinichiului, la glanda suprarenală sau la ganglionii limfatici, la distanță sau alte organe.

Tumorile sunt, de asemenea, clasificate, în funcție de cât de diferit arată celulele lor față de celulele renale normale. Evaluarea tumorii poate spune specialistului cât de repede și cât de probabil va crește tumora. Tumorile ale căror celule nu arată ca celule normale și se divid rapid sunt numite tumori de grad înalt. Tumorile de grad înalt tind să crească și să se răspândească mai repede decât tumorile de grad scăzut.

Tratament

Tratamentul cancerului de rinichi depinde de stadiul și gradul tumorii, precum și de vârsta pacientului și de sănătatea generală. Opțiunile de tratament includ:

 • intervenții chirurgicale

  Intervenția chirurgicală este tratamentul de elecție pentru majoritatea stadiilor cancerului renal. Pot fi luate în considerare mai multe opțiuni chirurgicale:

  • Nefrectomie parțială, în care chirurgul îndepărtează partea din rinichi care conține tumoarea.
  • Nefrectomie radicală, în care chirurgul îndepărtează întregul rinichi și o parte din țesutul din jurul acestuia. De asemenea, pot fi eliminați unii ganglioni limfatici din zonă. Când un rinichi este îndepărtat, rinichiul rămas este, de obicei, capabil să îndeplinească activitatea ambilor rinichi.
 • ablație

  Ablația – în unele cazuri, celulele canceroase reacționează la tratamentul prin căldură, care le poate distruge. Pacienții care nu sunt candidați pentru o astfel de operație pot beneficia de crioablație sau ablație cu radiofrecvență.

  • Crioablația este procedura medicală prin care se introduce un ac prin piele, în tumoarea de rinichi. Celulele canceroase sunt apoi înghețate cu gaz rece.
  • Ablația cu radiofrecvență presupune introducerea un ac prin piele și în tumoare de rinichi, apoi un curent electric este trecut prin celulele canceroase pentru a le distruge.
 • radioterapie

  Terapia cu radiații – medicul specialist va recomanda radioterapia dacă pacientul are un singur rinichi sau dacă nu este eligibil pentru o intervenție chirurgicală. Radioterapia este folosită, cel mai adesea, pentru ameliorarea simptomelor cancerului renal, cum ar fi durerea, și pentru încetinirea evoluției locale a bolii.

 • terapie medicamentoasă țintită

  Terapie medicamentoasă țintită - tratamentul direcționat blochează anumite mecanisme care ajută celulele canceroase să prolifereze. Medicamentele pot opri creșterea noilor vase de sânge sau a proteinelor care hrănesc cancerul. Terapia medicamentoasă țintită este adesea folosită când intervenția chirurgicală nu este o opțiune. În unele cazuri, aceste medicamente pot fi administrate și după o intervenție chirurgicală, pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului.

 • imunoterapie

  Imunoterapie - folosește medicamente cu rolul de a stimula anumite părți ale sistemului imunitar. Acest lucru ajută corpul să recunoască și să distrugă celulele canceroase mai eficient. Imunoterapia poate fi administrată ca tratament independent sau împreună cu o intervenție chirurgicală.

Prognosticul cancerului de rinichi depinde de tipul și stadiul cancerului. Șansa de recuperare depinde și de starea generală de sănătate. La fel ca majoritatea cancerelor, cancerul de rinichi are cele mai mari șanse să fie tratat cu succes atunci când este diagnosticat în stadiile incipiente. În general, dacă cancerul este detectat devreme, înainte de a depăși învelișul exterior al rinichiului, este adesea vindecabil.


Complicații

Există o serie de complicații care pot apărea din cauza cancerului renal. Uneori, ele apar chiar înainte de diagnosticare, dar, cel mai adesea, se amplifică atunci când tumoarea este avansată. Complicațiile pot apărea din cauza tumorii în sine, din cauza tratamentelor administrate, dar, mai ales, din cauza prezenței metastazelor.

Principalele complicații ale cancerului renal sunt:

 • Hematurie macroscopică – prezența sângelui abundent în urină apare mai rar, ca prim simptom al cancerului de rinichi, dar este, totuși, prezentă la o cincime dintre pacienții diagnosticați. Poate fi foarte înfricoșător să urinezi brusc cu cantități mari de sânge, dar tratamentul prompt poate, de cele mai multe ori, controla sângerarea.
 • Efuziune pleurală – atunci când cancerul renal se răspândește la plămâni sau la foița care învelește plămânii (pleura) poate determina acumularea de lichid între membranele care învelesc plămânii (pleura) și provoacă dificultăți semnificative de respirație. Toracenteză este o procedură care implică introducerea unui ac fin prin piele, pe peretele toracic și în cavitatea pleurală, pentru a extrage lichidul.
 • Fracturi pe os patologic - durerea osoasă poate fi un simptom precoce al cancerului de rinichi, atunci când sunt prezente metastazele. Când cancerul se infiltrează în os, slăbește structura osoasă și poate duce la fracturi cu traumatisme minime, numite fracturi pe os patologic. Când cancerul de rinichi se extinde la nivelul coloanei vertebrale inferioare, microfracturile coloanei vertebrale pot duce la colapsul vertebrelor și pot apăsa pe rădăcinile nervoase, provocând compresia măduvei spinării. Acest lucru poate duce la slăbiciunea picioarelor, împreună cu pierderea controlului folosirii vezicii urinare și intestinului și este o urgență medicală.
 • Tensiune arterială crescută - rinichii joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Cancerul renal poate duce la hipertensiune arterială persistentă și, uneori, la hipertensiune arterială malignă, care este o tensiune arterială foarte greu de controlat.
 • Hipercalcemie - nivelul ridicat de calciu din sânge poate duce nu numai la simptome precum greață, ci și slăbiciune musculară severă, confuzie, comă și chiar deces.
 • Eritrocitoză - numărul mare de celule roșii din sânge poate să apară chiar dacă anemia este frecventă la începutul cancerului de rinichi. Acest lucru se întâmplă din cauza producției de celulele canceroase a proteinei care stimulează măduva osoasă să formeze globule roșii. Excesul de globule roșii, la rândul său, poate crește riscul formării de cheaguri de sânge, atacuri de cord și accident vascular cerebral, din cauza faptului că sângele devine mai vâscos.
 • Insuficiență hepatică - cancerul renal poate afecta ficatul atât prin răspândirea cancerului, cât și ca parte a unui sindrom paraneoplazic. Deoarece ficatul detoxifică sângele, la fel ca și rinichiul, combinația dintre disfuncția ficatului și a rinichilor poate provoca acumularea de toxine în sânge, ceea ce duce la confuzie, schimbări de dispoziție și multe altele.

Prevenție

Există măsuri de reducere a riscului de a dezvolta cancer renal, prin îmbunătățirea stării generale de sănătate:

 • renunțați la fumat;
 • mențineți o greutate normală;
 • controlați-vă hipertensiunea arterială.

Autor

Dr. Mustata Roxana Maria

Medic Specialist Oncologie

Bibliografie

 1. “Kidney Cancer - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
 2. NHS Choices. Kidney Cancer. 2023, www.nhs.uk
 3. “Kidney (Renal) Cancer: Introduction.” Hopkinsmedicine.org, 19 Nov. 2019, www.hopkinsmedicine.org

Echipa medicală - Oncologie și Urologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.