Cardiomiopatie restrictiva

Cardiomiopatia restrictiva se caracterizeaza prin scaderea compliantei peretilor ventriculari , cu cresterea rezistentei la umplerea diastolica; pot fi afectati unul sau ambii ventriculi (de obicel, ventriculul stang).

Simptomele includ:  oboseala si dispnee de efort. Diagnosticul se stabileste prin ecocardiografie. Tratamentrul este adeseori lipsit de eficacitate si cel mai bine este cand se urmareste combatelerea cauzei.

Uneori este utila interventia chirurgicala.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Paun Nicolae,Medic primar medicina interna si cardiologie
Medic primar...
Medic Primar
Tatu-Chitoiu Alexandrina,Medic Primar Cardiologie
Medic Primar...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26

Cardiomiopatie restrictiva - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cardiomiopatia restrictiva (RCM) este cea mai rara forma de cardiomiopatie. Se clasifica in neobliterativa (infiltrarea miocardului de catre o substanta anormala ) sau obliterariva (fibroza endocardica si subendocardica).

Oricare tip poate fi difuz sau non difuz (cand boala afecteaza numai un ventricul sau o parte dintr-un ventricul).

Cardiomiopatie restrictiva - Simptome

Simptomele sunt : dispnee de efort, ortopnee si – in caz de afectare ventriculara dreapta – edeme periferice. Oboseala apare din cauza debitului cardiac fix, consecinta a rezistentei la umplerea ventriculara. Sunt frecvente aritmii atriale si ventriculare, precum si blocul atrioventricular ; rareori pacientii prezinta angina si sincopa.

La examinarea fizica se constata atenuarea zgomotelor cardiace, puls carotidian slab si rapid, cracmente pulmonare si distensie marcata a venelor gatului.

Aproape intotdeauna se asculta zgomotul cardiac 4 (S4); zgomotul cardiac 3 (Z3) poate aparea si trebuie diferentiat de impactul precordial produs de pericardita constrictiva.

Uneori apare un suflu de insuficienta functionala mitrala sau tricuspidiana , cauzat de modificarea cordajelor tendinoase sau a geometriei ventriculare, produse de infiltrarea sau fibroza miocardului sau endocardului.

Nu se constata puls paradoxal.

Cardiomiopatie restrictiva - Tratament

Diagnosticul de cardiomiopatie restrictiva

Este necesara efecturea de radiografii toracice EKG si ecocardiografii.

EKG evidentiaza modificari nespecifice cum ar fi anomalii ale segmentului ST si unde, iar uneori hipovoltaj.

Unii pacienti prezinta unde Q patologice care insa nu sunt consecinta unor infarcte miocardice vechi.

In anumite situatii se constata hipertrofie ventriculara stanga secundara hipertrofiei miocardice. Aspectul radiologic al cordului este adeseori normal sau redus, insa in fazele avansate ale amiloidozei sau hemocromatozei se poate constata cardiomegalie.

Ecografia cardiaca arata daca functia sistolica este normala.

Constatari frecvente sunt dilatatia atriala si hipertrof miocardica.

CT are sensibilitate pt identificarea zonelor de pericard normal iar RMN evidentiaza mai bine textura anormala a miocardului prezenta in bolile cu infiltratie miocardica.

De obicei cateterizarea cardiaca si biopsia cardiaca nu sunt necesare.

Tratament:ul pentru cardiomiopatie restrictiva

Pt majoritatea pacientilor nu exista tratament ; se pot asigura terapii simptomatice, suportive.

Diureticele trebuie folosite cu prudenta deoarece scad pre-sarcina; ventriculii au complianta mica si depind de presarcina pt mentinerea debitului cardiac.

Digitala amelioreaza nesemnificativ tulburarile hemodinamice si poate fi periculoasa la cei cu cardiomiopatie secundara amiloidozei, care de obicei au sensibilitate foarte crescuta la digitala.

Medicamentele care scad post sarcina (nitriti) pot produce hipotensiune marcata si de obicei nu sunt utilizati.

Daca diagnosticul este stabilit intr-o faza precoce, poate fi de ajutor tratamentul specific al hematozei, sarcoidozei, sau sindromului Loffler.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical