Cardiomiopatie hipertrofica

Cardiomiopatia hipertrofica este o boala congenitala sau dobandita caracterizata prin hipertrofie ventriculara marcata asociata cu disfunctie diastolica, insa fara cresterea post-sarcinii (stenoza valvulara aortica, coarctatie de aorta, hipertensiune sistemica).

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 29

Cardiomiopatie hipertrofica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cardiomiopatia hipertrofia (HCM) este cauza frecventa de moarte subita de cauza cardiaca la atletii tineri. Poate produce sincopa neexplicata si adeseori este diagnosticata numai la autopsie.

Majoritatea cazurilor de HCM sunt ereditare.

Cardiomiopatie hipertrofica - Simptome

Simptomele pentru cardiomiopatie hipertrofica

In mod tipic, simptomele apar intre 20 si 40 ani si sunt determinate de efort.

Simptomle include durere toracica, dispnee, sincopa si moarte subita. Pacientii pot avea una sau mai multe manifestari. In mod tipic, pacientii cu tip obstructiv de cardiomiopatie hipertrofica prezinta un suflu sistolic accentuat in timpul manevrei Valsalva.

Diagnosticul de cardiomiopatie hipertrofica

Diagnosticul se stabileste prin ecografie cardiaca.

Diagnosticul este suspectat pe baza prezentei suflului  si simptomelor tipice. Sincopa neexplicata prezenta la atletii tineri ar trebui sa ridice intotdeauna suspiciunea de cardiomiopatie hipertrofica.

Adeseori se fac radiografii toracice, dar acestea sunt de obicei normale deoarece ventriculii nu sunt dilatati. Efectuarea unui test de efort si monitorzarea Holter sunt utile in cazul pacientilor cu risc inalt, desi identificarea acestora este dificila.

Diferite forme de cardiomiopatie pot fi diferentiate prin ecografie Doppler bidimensionala, care totodata cuantifica gradul de obstructie a tractului de ejectie, gradientul de presiune si aria segmentului stenotic. Aceste determinari sunt deosebit de utile pentru monitorizarea efectului tratamentului medical sau chirurgical. 

Cardiomiopatie hipertrofica - Tratament

Tratamentul consta in administrare de ß-blocante, verpamil, disopiramida si uneori reducerea chimica sau indepartarea chirurgicala obstructiei tractului de ejectie.

Daca se produce sincopa sau stop cardiac, sau daca aparitia de aritmii este confirmata prin monitorizarea ECG 24 ore, ar trebui luate in considerare montarea unui defibrilator intern sau tratamentul antiaritmic. La pacientii cu HCM se recomanda profilaxia cu antibiotice pentru endocardita infectioasa. Sporturile de competitie ar trebui evitate, deoarece multe morti subite se produc in perioadele de efort crescut.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical