Daltonism

Alte denumiri ale afectiunii:

Cecitate cromatica

Daltonismul, denumit stiintific cecitate cromatica, este o stare patologica, o tulburare a vederii cromatice, constand in incapacitatea de a deosebi unele culori de altele (mai ales rosu si verde, culorile complementare). In aceasta afectiune fie receptorul responsabil pentru culoarea verde, fie cel pentru culoarea rosie, nu functioneaza deloc si astfel persoanele vad in negru sau gri. 

Distingerea galbenului si a albastrului poate fi, de asemenea, problematica, desi aceasta forma de daltonism este mai putin frecventa.

Conditia variaza de la usoara la severa. Daca sunteti complet daltonist, forma cunoscuta sub numele de discromatopsie, vedeti numai in gri sau alb-negru. Cu toate acestea, aceasta conditie este foarte rara. 

Daltonismul este mai frecvent la barbati si poate fi mostenit sau dobandit.

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Nicodin Aurora
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 17

Daltonism - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeza daltonismul

Daltonismul apare atunci cand nu puteti vedea culorile in mod normal. In retina, exista doua tipuri de celule care detecteaza lumina. Ele sunt numite celule cu conuri si celule cu bastonase. Celulele cu bastonase detecteaza numai lumina si intunericul si sunt foarte sensibile la niveluri scazute de lumina. Celulele cu conuri, in schimb, detecteaza culoarea. Exista trei tipuri de celule cu conuri care permit distingerea culorilor: pentru rosu, verde si albastru. Daltonismul apare cand unul sau mai multi fotoreceptori din celulele cu conuri lipsesc, nu functioneaza sau nu detecteaza o culoare. Forma severa apare cand toti cei trei fotoreceptori de culoare lipsesc, iar forma usoara apare cand fotoreceptorii sunt prezenti, dar un tip de celule cu conuri nu functioneaza corect.

Cauzele care pot duce la daltonismul dobandit sunt:

 • Traumatisme ale retinei, ale nervului optic sau cerebrale;
 • Medicamente - unele medicamente care trateaza problemele cardiace, hipertensiunea arteriala, disfunctia erectila, infectiile, tulburarile nervoase si problemele psihologice;
 • Expunerea la toxine, precum sulfura de carbon sau anumite ingrasaminte;
 • Consumul de droguri;
 • Anumite boli, precum: anemia falciforma, diabetul, degenerescenta maculara, boala Alzheimer, glaucomul, boala Parkinson, alcoolismul cronic si leucemia.

Majoritatea oamenilor cu daltonism se nasc cu aceasta afectiune, boala fiind transmisa de la mama la copil. 

In cazul daltonismului dobandit boala poate sa nu afecteze ambii ochi simultan si in aceeasi masura. De asemenea, exista tendinta de a se agrava in timp.

La glaucom, presiunea interna a ochiului sau presiunea intraoculara este prea mare. Presiunea dauneaza nervului optic care poarta semnale de la ochi la creier pentru a putea vedea. Ca rezultat, capacitatea dvs. de a distinge culorile poate scadea. Incapacitatea persoanelor cu glaucom de a distinge albastru si galben a fost remarcata inca din secolul al XVIII-lea.

Factori de risc pentru daltonism

Barbatii au un risc mult mai mare de a se naste cu daltonism decat femeile, care rareori au aceasta problema. 

Avand anumite conditii, puteti creste riscul de deficit de culoare dobandit, inclusiv:

 • Glaucom;
 • Diabet;
 • Degenerarea maculara;
 • Boala Alzheimer;
 • Boala Parkinson;
 • Alcoolismul cronic;
 • Leucemie.

Anumite medicamente pot, de asemenea, creste riscul de a dobandi daltonismul, cum ar fi medicamentul de hidroxiclorochina. Acesta este utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, printre alte conditii.

Daltonism - Simptome

Simptomele daltonismului

Manifestarile daltonismului variaza in functie de forma acestuia. In unele cazuri, daltonismul are o manifestare usoara si pacientul nu realizeaza ca sufera de aceasta afectiune.

In general, semnele si simptomele sunt observate de parinti atunci cand acestia ii invata pe copii culorile. Semnele sunt:

 • Dificultati de a vedea culorile in mod obisnuit in conditii de iluminare corespunzatoare;
 • Incapacitatea de a face diferenta dintre nuantele aceleiasi culori sau dintre culori similare. Este mai frecvent pentru culorile rosu si verde sau albastru si galben;
 • Copiii nu sunt atenti cand coloreaza;
 • Probleme in identificarea creionului de culoare rosie sau verde sau a oricarui creion de culoare cu rosu sau verde in compozitia sa (de exemplu violet, maro);
 • Miros mancarea inainte de a manca;
 • Au un excelent simt al mirosului;
 • Vad bine noaptea;
 • Au sensibilitate la lumini puternice;
 • Intampina dificultati atunci cand citesc de pe pagini colorate sau scris colorat pe un fond altul decat alb;
 • Se pot plange ca ii dor ochii sau capul daca privesc ceva rosu pe fundal verde sau invers.

La unii oameni problema este nedetectata deoarece ei au invatat sa asocieze anumite culori cu anumite obiecte. De exemplu, ei stiu ca iarba este verde asa ca ei numesc culoarea pe care o vad verde. 

Ar trebui sa va adresati medicului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti daltonisti. Ei vor putea confirma diagnosticul si pot exclude alte probleme grave de sanatate.

Daltonism - Tratament

Diagnosticarea daltonismului

Pentru diagnosticul daltonismului se utilizeaza cel mai frecvent testul pseudoizocromatic Ishihara, care este format dintr-o serie de planse cu puncte colorate. O cifra (de obicei, una sau mai multe cifre arabe) este incorporata in imagine ca un numar de puncte de culoare putin diferita fata de restul si poate fi vazuta de cei cu vedere normala, dar nu si de cei care sufera de daltonism.

Setul complet de teste are o varietate de combinatii de culori pentru cifra sau fundal si permite diagnosticarea tipului de discromatopsie.

Testele pseudoizocromatice Stilling, Polack si Rabkin se bazeaza pe acelasi principiu ca si testele Ishihara, doar ca au reprezentate alte simboluri in loc de cifre. 

Testele de clasificare si asortare - teste Farnsworth - sunt formate din cutiute in culori spectrale, de saturatie si luminozitate constanta.

Tratamentul daltonismului

Nu exista tratament care sa vindece daltonismul. Doar in cazul daltonismului dobandit prin medicamente, expunere la toxice sau datorita unor boli, intreruperea medicatiei care cauzeaza probleme de vedere, toxicului sau tratarea afectiunilor oculare pot avea ca rezultat o imbunatatire a vederii cromatice. 

Purtarea unui filtru colorat pe ochelari sau o lentila de contact colorata poate imbunatati perceptia asupra contrastului dintre culori. Acest filtru schimba spectrul luminii care il traverseaza in asa fel incat acesta sa produca un stimul in ochiul persoanei care sufera de daltonism asemanator celui al unei persoane cu vedere cromatica sanatoasa. 

Folosind lentilele de corectie, daltonistii pot sa perceapa si nuantele cromatice pe care anterior nu le puteau distinge. Prin acest tip de lentile se poate imbunatati capacitatea unui daltonist de a distinge culorile, iar in 80% din cazuri poate determina corectia completa.

Daltonism - Preventie

Prevenirea daltonismului

Daltonismul nu poate fi prevenit. Incercati insa urmatoarele sugestii pentru a invata sa traiti cu aceasta afectiune:

 • Memorati ordinea obiectelor colorate. Daca este important sa cunoasteti culori individuale, cum ar fi semafoarele, memorati ordinea culorilor;
 • Etichetati elementele care se potrivesc cu alte elemente. Aveti pe cineva cu o daltonism? Aranjati-va hainele in dulap sau sertare astfel incat acestea sa poata fi impreuna sunt aproape unul de celalalt.

Oftalmologie, Oftalmologie Pediatrica - alte afectiuni

 •  
 • 1 of 10
Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical