RUTINA DE VINERI

20% reducere la consultații și analize!

Află mai mult
medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Crustele de lapte

Crustele de lapte

Alte denumiri: Psoriazis seboreic

Descoperă informații utile despre crustele de lapte: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre crustele de lapte

Crustele de lapte sau psoriazisul seboreic sunt o afecțiune cronică inflamatorie a pielii bebelușilor, care vizează regiunile corpului bogate în glande producătoare de sebum (o substanță uleioasă, ce are rolul de a acoperi, hidrata și proteja pielea). În cazul în care sebumul este produs în exces, la nivelul tegumentului apar crustele seboreice.

Dermatita seboreică este cea mai frecvent întâlnită boală inflamatorie care afectează pielea scalpului.

Bebelus cu cruste de lapte

Cauze

Cauzele ce duc la apariția crustelor de lapte nu sunt pe deplin elucidate. Se pare că boala are o legătură cu susceptibilitatea genetică a fiecărui om, la care se adaugă factorii de mediu și răspunsul la antigeni.

În cazul bebelușilor se crede că, din cauza hormonilor materni care persistă în organism săptămâni sau luni după naștere, sebumul este produs în exces, ceea ce face ca celulele moarte ale pielii să nu se usuce și să se elimine, așa cum este normal, ci să rămână atașate de suprafața pielii.

Pacienții cu dermatită seboreică pot prezenta la nivelul pielii o ciupercă, ce poate cauza diverse iritații.

Factori de risc

Anumiți factori cresc riscul de apariție a crustelor de lapte:

  • vârsta: crustele de lapte apar mai frecvent la bebeluși și, în acestă situație, vorbim de dermatită seboreică infantilă. În perioada de sugar, crustele de lapte se întâlnesc cu cea mai mare frecvență în jurul vârstei de trei luni. După această vârstă, afecțiunea scade progresiv, din punct de vedere al frecvenței, ca apoi să fie din nou întâlnită mai frecvent în perioada de adolescență. La adulții tineri, această afecțiune se întâlnește doar într-un procent de 3-5%;
  • sexul: crustele de lapte apar mai frecvent la bărbați decât la femei, din cauza faptului că reglarea producției de sebum de glandele sebacee se află sub influența hormonilor androgeni;
  • factorii de mediu: vremea rece și uscată poate favoriza apariția crustelor de lapte;
  • stresul: reprezintă un factor favorizant; așa se explică de ce perioada de adolescență este caracterizată de apariția sau intensificarea dermatitei seboreice, din cauza diverselor modificări prin care trece corpul;
  • susceptibilitatea: din punct de vedere genetic, unele persoane sunt mai predispuse la dermatită seboreică, față de altele; persoanele care au imunitatea scăzută (HIV/SIDA, cancere, boală Parkinson) sunt mai predispuse la apariția crustelor de lapte.

Simptome

Dermatita seboreică se manifestă prin:

  • prezența unor regiuni roșii, prost delimitate, acoperite cu cruste alb-gălbui, grăsoase, care se descuamează și, de regulă, nu provoacă mâncărime. Acestea sunt localizate superficial la nivelul zonelor de pe piele bogate în glande sebacee (caracteristic în pielea capului, sprâncene, în jurul nasului sau a urechilor, dar și în axilă sau în zona inghinală);
  • prezența mătreții la nivelul scalpului (în adolescență).

La persoanele cu ten închis la culoare, la nivelul zonelor afectate de crustele de lapte, pielea se poate înnegri sau decolora. Când crustele de lapte sunt foarte groase sau foarte extinse, se pot desprinde cu tot cu fire de păr.

Femeia ingrijeste scalpul bebelusului in caz de Psoriazis seboreic

Diagnosticare

Diagnosticul de cruste de lapte se bazează pe anamneză și pe examenul obiectiv:

  • anamneza: furnizează date referitoare la momentul apariției crustelor de lapte, la localizarea și extinderea lor, la impactul acestora asupra vieții pacientului.

Crustele de lapte apar, de obicei, în primele două – trei luni de viață (dermatită seboreică infantilă), sub forma unei erupții roșii, care se descuamează, fiind localizată în special la nivelul pielii păroase a capului bebelușului. Dermatita seboreică nu este contagioasă și evoluează în pusee, apariția ei fiind favorizată de factorii de risc.

De regulă, erupția nu provoacă mâncărime sau este foarte puțin pruriginoasă; acesta reprezintă unul dintre criteriile de diferențiere de dermatita atopică, în care erupția este foarte deranjantă pentru pacient, nu numai din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al posibilității de a se odihni, mâncărimea constantă de la nivelul leziunilor provocându-i o agitație continuă.

Prezența dermatitei seboreice se asociază cu un risc mai mare de apariție a dermatitei atopice.

  • investigațiile de laborator: nu sunt neapărat necesare; totuși, în formele grave, care răspund greu la tratament, este necesară căutarea unor cauze de scădere a imunității, care pot întreține crustele de lapte (ex: testarea pentru HIV).

Nivelurile scăzute de zinc și de fosfatază alcalină sunt, de asemenea, factori favorizanți în apariția și întreținerea crustelor de lapte.

Medicul pediatru sau cel de familie sunt cei care pot pune diagnosticul de dermatită seboreică. În formele grave, care nu răspund la tratamentul instituit, pentru diferențierea de alte forme de dermatită, este necesar ca pacientul să se prezinte la medicul alergolog sau dermatolog.

Tratament

Deoarece dermatita seboreică este o boală cronică și recurentă, tratamentul este atât unul de întreținere, cât și unul care se adresează puseurilor acute de boală.

Obiectivele tratamentului în cazul crustelor seboreice constau în:

  • reducerea excesului de sebum;
  • combaterea inflamației;
  • reducerea numărului de ciuperci care se dezvoltă la nivelul pielii.

În formele ușoare de boală, este suficientă utilizarea de produse emoliente (glicerină, unt de shea, vitamina E). Combaterea excesului de sebum se realizează prin folosirea de geluri de curățare fără săpun sau șampoane antiseboreice cu seleniu și zinc. Atunci când există componentă inflamatorie, pot fi folosite, pe perioade scurte de timp, creme care conțin corticoizi. Combaterea apariției ciupercii se face utilizând șampoane speciale.

Tratamentele naturiste utile în combaterea crustelor de lapte constau în aplicarea locală de suc de lamâie, care, datorită conținutului său de acid ascorbic, are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii; acesta se aplică pe leziunile de dermatită seboreică cu ajutorul unui pulverizator, se lasă să acționeze pe piele aproximativ 10 minute și apoi se clătește cu apă din abundență. Procedura se poate repeta de două ori pe săptămână.

Un alt tratament naturist utilizat în combaterea crustelor de lapte îl constituie gelul sau sucul de aloe vera, plantă bogată în ingrediente umectante și antioxidante, ce are rol în combaterea inflamației, stimularea producției de colagen, combaterea bacteriilor sau ciupercilor; gelul se aplică pe zona afectată, se lasă să acționeze aproximativ o jumătate de oră, după care se spală cu săpun. Procedura se poate face de câteva ori pe săptămână.

Mierea este un tratament naturist eficient și pentru dermatita seboreică, cunoscându-se proprietățile ei de combatere a inflamației, colonizării cu bacterii și ciuperci a pielii. Se folosește diluată în apă călduță și se aplică pe leziune; se lasă să acționeze aproximativ o jumătate de oră, apoi se clătește cu apă și șampon.


Complicații

Trebuie evitată desprinderea forțată a crustelor de lapte, folosind unghia sau alte obiecte abrazive, care pot răni pielea bebelușului și, în aceste condiții, poate predispune la dezvoltarea de bacterii.

Prevenție

Deși crustele de lapte nu sunt cauzate de alergeni sau de lipsa igienei, se pare că o igienă precară sau expunerea la alergeni pot contribui la agravarea bolii.

O alimentație echilibrată în vitamine și principii nutritive poate asigura fortifierea sistemului imunitar și protecția în fața bolii; la fel și un nivel adecvat de zinc.

Evitarea situațiilor stresante constituie o măsură de prevenție în dermatita seboreică.

Diferențele de temperatură (umezeală, transpirație sau vreme răcoroasă, frig) trebuie evitate pentru prevenirea apariției dermatitei seboreice. Se vor evita soluțiile cu alcool, care contribuie la agravarea uscăciunii pielii.

Autor

Dr. Vidrighin Anca

Medic Primar Pediatrie

Echipa medicală - Pediatrie , Dermatovenerologie și Alergologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.