Dismenoree

Alte denumiri ale afectiunii:

Durere menstruala

Dismonoreea reprezinta o durere pelvina asociata menstruatiei.

Echipa medicala MedLife - Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Doctor
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 138

Dismenoree - Cauze / agent infectios / factori de risc

Dismonoreea primara debuteaza la varsta adolescentei si nu poate fi explicata prin afectiuni ginecologica structurale. De obicei, dismonoreea secundara incepe in timpul perioadei de adult si se datoreaza unei anomalii pelvine subiacente.

Dismonoreea primara este foarte obisnuita. Ea debuteaza, de regula, in timpul adolescentei si tinde sa se amelioreze dupa sarcina. Durerea se crede ca se datoreaza contractiilor uterine si ischemiei, mediate probabil de prostaglandine produse de endometrul sectretor. Alti factor care contribuie la durere pot fi reprezentati de pasajul tesutului menstrual prin cervix, de un ostiu cervical ingust, de un uter malpozitionat, de lipsa de exercitiu fizic si de anxietatea vis a vis de ciclul mestrual.

Cauzele frecvente ale dismonoreei secundare sunt reprezentate de endometrioza, adenomioza uterina, fibroame si, in putine cazuri, un ostiu cervical extrem de ingust (secundar unei conizatii, criocauterizari sau termocauterizari) care devine dureros in momentul in care uterul incearca sa expulzeze tesut in faza menstruala. Durerea mai poate aparea ocazional datorita unui fibrom pedunculat submucos sau a unui polip endometrial care iese prin cervix.

Dismenoree - Simptome

Simptomele in dismenoree

Durerea pelvina este asociata fazei mestruale sau precedente cu 1-3 zile. Durerea tinde sa prezinte un maxim la 24 ore dupa debutul menstruatiei si sa cedeze dupa 2-3 zile. Durerea este adesea ascutita dar poate avea si un caracter surd, constant. Ea poate iradia la nivelul portiunii lombare inferioare sau la nivelul picioarelor. Ocazional durerea poate fi insotita de cefalee, greata, costipatie sau diaree, varsaturi. Simptomatologia sindromului premenstrual poate aparea la fiecare mestruatie sau doar uneori. Uneori se expulzeaza cheaguri endometriale.

Diagnosticul de dismenoree

Dismonoreea primara este suspectata daca simpomatologia debuteaza imediat dupa menarha sau in timpul adolescentei. Dismonreea secundata se suspecteaza cand simpotomatologia debuteaza dupa perioada de adolescenta. Diagnosticul pozitiv necesita existenta unui istoric de simptomatologie caracteristica, recurenta. Pentru diferentierea dismonoreei primare de cea secundara se vor exclude afectiunile ginecologice structurale prin evaluarea clinica, ecografia pelvina si efectuarea testelor pentru alte afectiuni suspicionate clinic.

Dismenoree - Tratament

Se vor trata cauzele subiacente. Durerea este tratata cu AINS si uneori cu doze mici de contraceptive estrogen-progesteronice.

Tratamentul simptomatic incepe cu o odihna adecvata si prin efectuarea de exercitii regulate. Femeile cu dismonoree primara vor fi linistite prin negarea unor afectiuni ginecologice structurale. Totusi prezenta unei dureri cauzatoare de o dismonoree primara sau secundara necesita tratament medicamentos: se incepe cu un AINS cu 24-48 de ore inainte si continuat 1-2 zile dupa debutul menstruatiei. Daca aceste masuri sunt ineficiente, se recomanda suprimarea ovulatiei cu o doza mica dintr-un contraceptiv oral estrogeno-progesteronic.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical