medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Dismenoree

Dismenoree

Alte denumiri: Dureri menstruale

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre dismenoree

Dismenoreea este un termen medical pentru durerile asociate menstruației. Mai mult de 50% dintre femeile care au menstruație prezintă dureri pentru 1-2 zile în fiecare lună. De obicei, durerea este de intensitate medie, suportabilă, dar sunt unele femei cărora durerea menstruală le împiedică activitatea normală. De cele mai multe ori, durerea menstruală severă se însoțește și de alte simptome, precum diaree, greață, vomă, dureri de cap, amețeli.

Medlife

Cauze

Este foarte important de știut că există două tipuri de dureri menstruale: primare și secundare.


Dismenoreea primară

Este durerea sub formă de crampe menstruale, apărută înainte și în timpul menstruației. Această durere este produsă de niște substanțe numite „prostaglandine”, care se secretă în mod normal în mucoasa uterului și care fac ca acest organ să se contracte (să se strângă). În prima zi de menstruație, secreția de prostaglandine este mai crescută, ceea ce duce la contracții mai puternice ale uterului. Dacă uterul se contractă mai puternic, poate să preseze pe vasele de sânge din vecinătate, întrerupând aportul de oxigen către țesutul muscular. Când o parte a mușchiului uterului își pierde pentru scurt timp aportul de oxigen, apare durerea.


Dismenoreea secundară

Durerea menstruală din dismenoreea secundară este urmarea unor probleme la nivelul aparatului reproducător. Acestea pot fi:

 • endometrioza: apare atunci când țesut similar cu cel din interiorul uterului (endometru) crește în alte zone, cum ar fi ovarele, trompele uterine, în spatele uterului sau vezica urinară. La fel ca țesutul din interiorul uterului, și acesta se desprinde și sângerează sub acțiunea factorilor hormonali, producând durere, mai ales în timpul menstruației;
 • adenomioza: este o afecțiune în care mucoasa uterului crește în mușchiul uterului, producând o creștere în volum a acestuia, urmată de sângerări anormale și durere;
 • boala inflamatorie pelvină (BIP): este o infecție cauzată de unele bacterii dezvoltate în uter care se poate răspândi către celelalte organe reproductive;
 • fibroamele: sunt tumori benigne dezvoltate în interiorul sau în afara uterului;
 • diferite malformații congenitale ale uterului și trompelor uterine.

Factori de risc

Apariţia durerilor menstruale depinde în special de anumiţi factori:

 • Pubertate precoce, la 11 ani sau înainte de această vârstă;
 • Vârsta femeilor mai mică de 30 ani;
 • Menstruație abundentă;
 • Sângerări menstruale neregulate;
 • Fumatul;
 • Lipsa activității fizice;
 • Nuliparitatea (lipsa sarcinilor);
 • Regim drastic de slăbire, în special în cazul tinerelor între 12-20 ani.

Dismenoreea primară nu este urmată de consecințe, dar poate afecta activitatea cotidiană. În cazul dismenoreei secundare, cauza care a produs-o poate avea unele complicații, cum este endometrioza, de exemplu, care poate produce infertilitate.

Simptome

Pentru unele femei, simptomele ciclului menstrual se rezumă la un disconfort minim, însă altele acuză dureri menstruale groaznice pentru această perioadă. Printre cele mai frecvente simptome ale menstruației sunt:

 • durere la nivelul abdomenului inferior care uneori poate fi severă;
 • senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului;
 • dureri la nivelul șoldurilor, partea inferioară a spatelui, în interiorul coapselor.

Asociat durerilor menstruale mai pot să apară:

 • Tulburări digestive de genul greață, vărsături, diaree, în funcție de intensitatea durerii resimțite;
 • Amețeală;
 • Dureri de cap;
 • Tensiune la nivelul sânilor;
 • Balonare;
 • Stare de oboseală mergând până la leșin.

Aceste simptome pot apărea cu 1-2 zile înainte de menstruație și pot fi resimțite mai puternic odată cu declanșarea acesteia.

Simptome

Diagnosticare

Diagnosticul se pune în urma consultului ginecologic și a ecografiei pelvine. În unele cazuri, medicul ginecolog poate recomanda o laparoscopie (intervenție chirurgicală prin care se pot vizualiza direct organele din interiorul pelvisului).

Tratament

Medicația este, de obicei, primul pas în calmarea durerilor menstruale. Pastilele reduc secreția de prostaglandine și diminuează astfel efectele acestora. Medicamentele utilizate se numesc antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) şi trebuie administrate la primele semne ale apariției durerii menstruale.

Pilulele contraceptive pe bază de estrogeni și progesteron, inelul vaginal, precum și plasturii contraceptivi pot fi folosiți pentru cuparea durerii menstruale.

Dispozitivul intrauterin hormonal este folosit de asemenea în tratamentul dismenoreei.

Dacă nu se dorește o sarcină, se poate discuta cu medicul ginecolog despre o metodă contraceptivă eficientă și în tratarea crampelor menstruale.

În cazul dismenoreei secundare, tratamentul se adresează cauzei care a dus la apariția acesteia. De mare ajutor în reducerea simptomelor din timpul menstruației, în special a durerii, pot fi și o alimentație echilibrată, practicarea cu regularitate a exercițiilor sportive și evitarea consumului de alcool și a fumatului.


Complicaţii

Dismenoreea nu cauzează alte complicaţii, dar poate avea un impact negativ asupra calităţii vieţii, a activităţilor şcolare, de muncă sau sociale.

Totuşi, unele probleme ale aparatului reproducător care produc durerile menstruale, precum endometrioza, pot duce la complicaţii.

Prevenție

Dincolo de tratamentul medical care te poate ajuta să scapi de durerile menstruale insuportabile, există câteva sfaturi pentru prevenție.

Sportul

Chiar dacă este ultimul lucru la care ne putem gândi în perioada menstruației, activitatea fizică poate ameliora durerea resimțită. Practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice ajută pe termen lung la diminuarea sau chiar la dispariția durerilor menstruale.

Fumatul

Este dovedit că există o corelație între dismenoree și consumul de tutun. Renunțarea la fumat ar putea ajuta la ameliorarea durerii resimțite lunar.

Controlul periodic

Controlul periodic poate depista apariția precoce a unor patologii ce pot produce dismenoree netratate la timp.

Autor

Dr. Deutsch Ioana Raluca

Medic Specialist Ginecologie și Obstetrică-Ginecologie

Echipa medicală - Ginecologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.