medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Displazie de col uterin

Displazie de col uterin

Alte denumiri: displazie cervicală

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre displazia de col uterin

Displazia cervicală, sau displazia colului uterin, este o afecțiune caracterizată de prezența unor celule anormale la nivelul colului uterin. Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului care pătrunde în vagin.

Prezența acestor celule atipice este considerată o stare precanceroasă (sau premalignă), întrucât acestea se pot transforma, la un moment dat, în celule canceroase, dând naștere cancerului de col uterin. Pentru ca această transformare a celulelor anormale în celule canceroase să aibă loc, sunt necesari mai mulți ani de evoluție a displaziei. Acest tip de anomalie a celulelor colului uterin se mai numește și neoplazie intraepitelială cervicală (prescurtat CIN), iar modificările pot fi de diferite grade de severitate, în funcție de adâncimea leziunii (CIN 1, 2 sau 3).

Lipsa tratamentului displaziei cervicale poate să ducă, în timp, la dezvoltarea cancerului de col uterin care este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și al doilea cel mai frecvent cancer în țările în curs de dezvoltare (România).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, deoarece are o fază preinvazivă lungă, iar leziunile precanceroase sunt ușor de identificat prin examen clinic, citologic și histopatologic. Incidența acestei boli este, prin urmare, direct legată de infrastructura medicală a unei țări și de resursele disponibile pentru screening-ul la nivel de populație și tratamentul cancerelor identificate. Obiectivele programelor de screening pentru cancerul de col uterin includ identificarea și tratamentul leziunilor precanceroase ale colului uterin, adică a displaziilor.

femeie in timpul unei consultatii ginecologice

Cauze

Principala cauză a apariției modificărilor displazice la nivelul colului uterin o reprezintă infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Infecția cu HPV este una dintre cele mai frecvente și contagioase infecții din lume, prevalența infecției cu HPV la femei fiind mare, respectiv 80%-90% dintre acestea se vor infecta cu acest virus în decursul vieții.

Au fost identificate peste 200 de genotipuri HPV. Infecțiile cu tulpini HPV cu risc crescut, precum genotipurile 16 și 18, se asociază cu apariția displaziilor și, ulterior, a cancerului de col uterin.

Majoritatea infecțiilor genitale cu HPV sunt tranzitorii, cu o rată de persistență (prezența HPV mai mult de 2 ani) de mai puțin de 10% pentru infecțiile cu o tulpină HPV cu risc crescut.

Factori de risc

Deși infecția cu HPV (cu risc crescut) este o condiție prealabilă pentru displazia de col uterin și cancerul de col uterin, sunt necesari câțiva alți cofactori pentru ca transformarea malignă (canceroasă) să aibe loc:

 • persistența infecției cu HPV mai mult de 2 ani este foarte predictivă pentru un risc crescut de apariție a displaziei colului uterin. Genotipul HPV (tulpina HPV) pare să fie cel mai important factor de persistență, tulpinile HPV-16 și HPV-18 fiind cel mai probabil să persiste;
 • o imunitate scăzută promovează persistența infecției cu HPV;
 • fumatul activ și fumatul pasiv;
 • infecția cu HPV se transmite pe cale sexuală, prin urmare, un număr crescut de parteneri sexuali poate crește riscul de infecție cu acest virus, precum și lipsa metodelor de protecție în timpul actului sexual și debutul vieții sexuale la o vârstă fragedă;
 • alți cofactori care pot juca un rol în infecția persistență includ factorii ce țin de gazdă și anume vârsta și genetica, precum și cofactorii externi, cum ar fi nutriția și mediul înconjurător.

Simptome

În marea majoritate a cazurilor, displazia cervicală nu produce niciun simptom. De aceea este important să se efectueze regulat testul Babeș-Papanicolau care este un test de screening pentru displaziile colului uterin.

În unele cazuri, pacientele pot acuza sângerări pe cale vaginală, mai ales după contactul sexual, dar acest lucru nu este obligatoriu.

ginecolog cu un model 3d al unui uter

Diagnosticare

Metodele de diagnostic ale displaziilor cervicale sunt reprezentate de testul Babeș-Papanicolau, colposcopia și biopsia cervicală. Din fericire, aceste metode sunt ușor de efectuat și la îndemâna oricărui cabinet specializat. Detectarea infecției cu virusul HPV este de asemenea posibilă, precum și genotiparea acestuia.

Testul Babeș-Papanicolau reprezintă testul de screening pentru cancerul de col uterin. Screening-ul este conceput pentru a detecta leziunile precanceroase cervicale, adică displaziile, precum și cancerele precoce (aflate într-un stadiu incipient). Îndepărtarea leziunilor displazice duce la prevenirea cancerului. Acest test presupune recoltarea cu ajutorul unei periuțe (în mediu lichid) a celulelor de pe suprafața colului uterin și trimiterea lor la un anatomopatolog pentru a fi analizate la microscop.

Dacă rezultatele acestui test vor fi anormale, investigațiile vor continua cu efectuarea unei colposcopii (examinarea mărită a colului uterin cu ajutorul unor lupe) și, dacă se indică, efectuarea unei biopsii de la nivelul zonei anormale. Biopsia va fi din nou trimisă pentru analiză la anatomopatolog care va pune diagnosticul de displazie cervicală.

Tratament

Tratamentul displaziei cervicale constă din îndepărtarea zonei anormale de la nivelul colului uterin prin efectuarea unei conizații (se îndepărtează o porțiune sub formă de con). Există mai multe metode de îndepărtare a zonei displazice:

 • conizația cu bisturiul rece (metoda de elecție pentru displaziile moderate și severe – CIN 2 și 3);
 • excizia cu ansa diatermică (LEEP) (recomandată pentru leziunile ușoare, mai puțin extinse).

După îndepărtarea zonei displazice, aceasta se va trimite la examenul histopatologic pentru analiză. Rezultatul analizei piesei de conizație va dicta conduita ulterioară și anume:

 • dacă rezultatul examenului histopatologic al piesei de conizație pune în evidență un grad de displazie, iar marginile piesei sunt lipsite de celule anormale (asta însemnând că toate celulele anormale au fost îndepărtate), nu mai este necesar niciun alt tratament suplimentar;
 • în cazul în care conizația evidențiază celule canceroase, va fi nevoie de tratament și investigații suplimentare. Recuperarea după o astfel de procedură este rapidă, pacientele putându-și relua activitatea după aproximativ 5-7 zile.

Complicații

Complicațiile frecvente după conizație pot include:

 • crampe ușoare asemănătoare menstruației;
 • sângerări din vagin în prima săptămână;
 • pete (cantități mici de sânge) sau scurgeri maro-închis exteriorizate din vagin în următoarele 2-3 săptămâni.

Complicații mai puțin frecvente includ:

 • sângerare abundentă vaginală;
 • durere persistentă;
 • infecție.

Complicațiile pe termen lung a conizației sunt reprezentate de creșterea riscului de naștere prematură.

Prevenție

Prevenția apariției leziunilor la nivelul colului uterin este reprezentată, în primul rând, de vizita anuală la medicul ginecolog, cu efectuarea testului Babeș-Papanicolau. Având în vedere că infecția persistentă cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin, utilizarea testării HPV pentru screening-ul cancerului de col uterin este recomandată și utilizată, în principal, în stratificarea pacienților cu rezultate anormale ale testului Papanicolau.

Pe lângă efectuarea testului Papanicolau, vaccinarea împotriva HPV este esențială în prevenirea displaziilor și implicit a cancerului de col uterin. În ciuda capacității lor de a oferi protecție împotriva infecției cu HPV (a tulpinilor cu risc crescut), vaccinurile HPV nu sunt terapeutice, deoarece nu sunt eficiente în vindecarea infecțiilor HPV preexistente. Prin urmare, programele actuale de vaccinare împotriva HPV sunt vizate în principal ambelor sexe înainte de începerea vieții sexuale, având ca scop reducerea incidenței cancerului de col uterin și a altor tumori legate de HPV atât la bărbați cât și la femei.

România, din păcate, se află pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Acest lucru se întâmplă, în principal, din cauza numărului redus de paciente care se prezintă anual la ginecolog în vederea efectuării testelor de screening, precum și procentului mic de paciente care se vaccinează.

Din perspectiva prevenției, un rol crucial îl joacă educația sexuală. Informarea populației prin programe educaționale asupra bolilor cu transmitere sexuală, riscurile acestora și metodele disponibile de protecție este principala metodă de prevenție a leziunilor precanceroase și canceroase ale colului uterin.

Autor

Dr. Chera Elisabeta Ioana

Medic Specialist Ginecologie

Echipa medicală - Ginecologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.