Despre fibromul uterin
Fibromul uterin, numit în termen de specialitate și leiomiom sau miom uterin, este o excrescență, formată din mușchi și țesut, care se formează pe peretele uterului sau în interiorul acestuia. Este, de regulă, o excrescență benignă, cel mai frecvent tip de tumoare necanceroasă la femei.
Configurația fibromului poate arăta ca un singur nodul sau un grup de noduli care pot varia în dimensiune de la 1 milimetru până la mai mult de 20 de centimetri sau chiar cu un diametru mai mare.
Fibromul este un tip foarte comun de tumoare benignă, fiind întâlnit la aproximativ 40% până la 80% dintre femei. Apare, deseori, între 30 și 50 de ani și este rar întâlnit la adolescentele care nu au avut prima menstruație. Și femeile la care s-a instalat menopauza experimentează mai rar apariția fibromului.
Fibroamele de mari dimensiuni pot distorsiona interiorul și exteriorul uterului. În cazurile extreme, fibroamele pot atinge dimensiuni suficient de mari pentru a invada interiorul pelvisului și pot afecta intestinele sau alte viscere abdominale, făcând persoanele afectate să aibă inclusiv aparența unei femei însărcinate.
Diagnosticarea fibroamelor este mai frecventă la femeile supraponderale sau obeze, studiile arătând că supraponderalitatea crește nivelul de estrogen din organism. De asemenea, fibromul apare mai rar la femeile care au născut.
Tipuri de fibrom uterin
Există diferite tipuri de fibrom uterin, în funcție de localizarea lor în uter și de modul de atașare.
- Fibroame intramurale - este cel mai comun tip de fibrom, încorporat în peretele muscular al uterului;
- Fibroame submucoase - se formează sub mucoasa interioară a uterului;
- Fibroame subserozale - cresc sub căptușeala suprafeței exterioare a uterului. Acest tip de fibrom poate avea dimensiuni mari și poate invada pelvisul;
- Fibroame pedunculate - sunt rar întâlnite și se atașează de uter cu o tulpină.
Cauze
Cauza exactă a apariției fibroamelor nu este cunoscută, dar studiile au relevat importanța rolului jucat de hormonii estrogen și progesteron în formarea acestora. Un factor cunoscut este că cele mai multe dintre aceste tumori își fac apariția la vârsta reproductivă iar studiile au arătat că tendința de creștere este influențată de nivelurile hormonale crescute, cum ar fi cele din timpul sarcini, în timp ce, în timpul tranziției spre menopauză, tendința de apariție se micșorează odată cu scăderea nivelurilor hormonale.
Factori de risc
Mai mulți factori de risc pot determina șansele de a dezvolta fibrom și includ:
- istoric familial de fibrom;
- obezitatea;
- debutul precoce al menstruației;
- inexistența nașterilor;
- vârsta târzie pentru menopauză.
Simptome
Simptomele provocate de existența unui fibrom uterin pot varia de la lipsa completă a oricăror semne, la simptome ușoare sau severe, care presupun durere puternică și sângerare abundentă, neregulată.
Fibroamele uterine mici nu provoacă, de regulă, niciun simptom și rareori necesită tratament, în afară de monitorizarea lor de medicul specialist.
Existența unor fibroame mai mari poate determina apariția a diferite simptome, cum ar fi:
- sângerare excesivă sau dureroasă în timpul menstruației;
- sângerări între menstruații;
- senzație de balonare în zona abdomenului inferior;
- urinare frecventă;
- durere în timpul actului sexual;
- dureri lombare;
- constipație;
- secreții vaginale cronice;
- incapacitatea de golire completă a vezicii urinare;
- distensie abdominală (mărirea în volum a abdomenului).
Simptomele fibromului uterin se estompează, de obicei, sau dispar complet, odată cu încheierea perioadei de menopauză, datorită scăderii nivelurilor hormonale.
Fibromul uterin și infertilitatea
Numeroase femei se confruntă cu probleme legate de infertilitate. Studiile arată că, în ultimii ani, s-a dublat numărul femeilor care nu reușesc să rămână însărcinate. Iar una dintre principalele cauze ale infertilității feminine este considerat fibromul, care afectează uterul prin creșterea excrescențelor benigne.
Fibromul uterin poate cauza infertilitate și prin blocarea trompelor uterine sau prin împiedicarea implantării ovulului fertilizat în uter.
Nedescoperite sau netratate, în cazul unei sarcini viabile, fibroamele mari pot împiedica creșterea completă a fătului, din cauza spațiului redus din uter.
Fibroamele cresc riscul de desprindere a placentei, din cauza rupturii de peretele uterin, blocat de fibrom, ceea ce conduce la creșterea semnificativă a șanselor de naștere prematură sau de avort spontan.
Tratamentele adecvate în cazul diagnosticării unui fibrom uterin ajută foarte mult la creșterea șanselor de sarcină la femeile care s-au confruntat cu sterilitate determinată de existența unui fibrom uterin.
Diagnosticare
Diagnosticul de fibrom uterin este pus de medicul specialist ginecolog. Existența unui fibrom uterin se poate identifica printr-un examen pelvin, în care este verificată starea, dimensiunea și forma uterului.
Pentru diagnosticarea exactă, se impun și anumite teste imagistice, cum ar fi:
- Ecografie abdominală - medicul ginecolog sau specialistul în imagistică va investiga structurile interne ale uterului și va face măsurători specifice;
- Ecografie transvaginală - poate oferi imagini mai clare, prin apropierea de structura uterului;
- RMN pelvin - produce imagini exacte, în profunzime, ale uterului, ovarelor și altor organe pelvine.
Tratament
Tratamentul fibromului uterin este abordat în funcție de dimensiunea, numărul și localizarea fibroamelor, precum și de simptomele pe care le provoacă.
Fibroamele mici, care nu determină niciun simptom, sunt, de obicei, doar monitorizate, fără recomandarea unui tratament specific.
Existența unui fibrom care determină simptomatologie multiplă, cum ar fi sângerare în exces, durere moderată până la severă, anemie, sau alte probleme conexe ale tractului urinar, va impune aplicarea unui tratament.
Medicul specialist va face un plan de tratament care va depinde de anumiți factori, precum numărul de fibroame, dimensiunea și localizarea lor, simptomele resimțite și necesitatea păstrării uterului.
Opțiunea de tratament recomandată depinde, în primul rând, de vârsta pacientei și de existența sau nu a unei sarcini anterioare. Medicul va ține cont și de starea de sănătate a pacientei, dar și de obiectivele de fertilitate, în decizia legată de opțiunile de tratament.
Tratamentul pentru fibromul uterin constă în:
- administrarea de medicamente pentru gestionarea durerii și disconfortului;
- suplimente de fier, necesare tratării anemiei cauzate de sângerarea în exces;
- administrarea de contraceptive orale, care s-au dovedit eficiente în controlul simptomelor, în special a sângerărilor abundente în timpul și între menstruații, precum și pentru atenuarea crampelor menstruale;
- tratament hormonal, cu hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care acționează prin micșorarea fibroamelor;
- medicație pentru gestionarea sângerării uterine abundente, care se recomandă persoanelor cu fibrom uterin simptomatic, înainte de instalarea menopauzei.
Orice tratament medicamentos va fi recomandat și discutat cu medicul specialist pentru a explica și informa referitor la orice posibile complicații.
Tratamentul recomandat în cazul fibroamelor de mari dimensiuni este cel chirurgical.
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea fibromului care sunt recomandate în funcție de anumiți factori, cum ar fi dimensiunea, localizarea și numărul fibroamelor diagnosticate. De asemenea, vârsta și inexistența unei sarcini poate determina alegerea tipului de intervenție chirurgicală, ca tratament pentru eliminarea unui fibrom uterin. Unele proceduri chirurgicale păstrează uterul și permit apariția unei sarcini în viitor, în timp ce alte opțiuni implică deteriorarea sau chiar eliminarea uterului.
Variantele chirurgicale de tratament ale fibromului uterin sunt:
Miomectomia - o procedură care permite eliminarea fibroamele. Există mai multe tipuri de miomectomie, în funcție de localizarea fibromului/fibroamelor și de mărimea acestora. Tipurile de proceduri de miomectomie includ:
- Histeroscopie - se folosește un instrument subțire, flexibil, asemănător unui tub, care se introduce prin vagin și colul uterin în uter și este folosit pentru a tăia și îndepărta fibroamele;
- Laparoscopie - spre deosebire de histeroscopie, această procedură implică mici incizii în abdomen, pentru introducerea instrumentarului chirurgical în abdomen;
- Laparotomie - procedura presupune incizie mai mare în abdomen prin care se îndepărtează fibromul/fibroamele.
Pentru persoanele care nu au planificat sarcini în viitor, există opțiuni chirurgicale eficiente de tratament al fibroamelor mari, cum ar fi:
- Histerectomie - presupune îndepărtarea uterului, ca singură modalitate de a vindeca fibromul. Prin îndepărtarea completă a uterului, fibroamele nu pot reveni și simptomele dispar. Dacă ovarele nu sunt eliminate, nu este declanșată automat și menopauza. Această procedură este recomandată, în general, pacientelor care experimentează sângerări extreme din cauza fibroamelor sau în cazul unor tumori de mari dimensiuni. Intervențiile de histerectomie pot fi minim invazive, cu abordare vaginală, laparoscopice sau chiar cu asistență robotizată;
- Embolizarea fibromului uterin - procedură cu suport radiologic intervențional prin care medicul introduce un cateter în artera uterină sau în artera radială și injectează particule mici, care apoi blochează fluxul de sânge de la arteră la fibroame. Blocarea fluxului sanguin determină micșorarea fibroamelor și îmbunătățește simptomele resimțite;
- Ablația cu radiofrecvență - este o procedură sigură și eficientă care utilizează energia cu microunde pentru a trata fibromul uterin. Este recomandată persoanelor care nu au ajuns la menopauză și este folosită ca tratament pentru fibroamele mai mici.
Tratamentul chirurgical al fibromului uterin poate implica și riscuri. Orice intervenție chirurgicală expune la riscul de sângerare și infecție, dar include și riscuri asociate cu anestezia.
Principalul risc asociat intervenției chirurgicale de îndepărtare a fibromului este legat de posibilitatea afectării uterului, care nu mai poate susține sarcini viitoare.
Tratamentul de eliminare sau de reducere a fibroamelor uterine mari are ca efect nu doar ameliorarea durerilor, diminuarea sângerărilor și a senzației de presiune pelvină, ci și îmbunătățirea vieții sexuale, afectată de toate aceste simptome.
Pe măsură ce aceste simptome scad în intensitate și dispar, pacientele nu mai resimt problemele legate de intimitate și dificultățile din timpul actului sexual, cauzate de existența fibromului.
Relațiile sexuale devin mai puțin dureroase, iar nivelurile de energie pot reveni la normal. Îmbunătățirea sănătății și a bunăstării generale duc, totodată, la creșterea încrederii de sine, în raport cu partenerul.
Complicații
Existența unui fibrom uterin, mai ales a unuia de dimensiuni mari, poate determina numeroase complicații, cum ar fi:
- durere severă și sângerare extrem de abundentă - necesită intervenție chirurgicală de urgență;
- răsucirea fibromului - poate provoca blocarea vaselor de sânge care alimentează tumora. De obicei este necesară intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea fibromului;
- necrobioza fibromului - cu semne de infecţie şi dureri pelvine importante;
- anemie - cauzată de sângerarea abundentă;
- infecții ale tractului urinar - atunci când fibromul apasă asupra vezicii urinare și determină imposibilitatea golirii complete a acesteia;
- infertilitate (în cazuri rare).
În situația în care sarcina apare suprapusă peste un fibrom nedescoperit sau netratat, pot apărea complicații:
- naștere prematură, din cauza invadării spațiului uterin de fibrom;
- imposibilitatea unei nașteri naturale, dacă fibromul blochează canalul de naștere sau pune copilul într-o poziție periculoasă;
- apariția unor sângerări abundente după naștere.
Prevenție
Apariția fibroamelor uterine nu poate fi prevenită. Este de preferat ca orice femeie să facă controale regulate pentru a identifica orice formațiune în stadiu incipient. De asemenea, medicii recomandă păstrarea unei greutăți corporale în limitele normale, pentru a reduce riscul apariției unui fibrom uterin.
Cercetările sugerează că anumite obiceiuri ale stilului de viață pot reduce șansele apariției unui fibrom uterin. Un studiu a constatat că dietele bogate în zahăr pot crește riscul, în timp ce consumul de fructe proaspete și legume crucifere, cum ar fi rucola, broccoli, varză, conopidă, verdeață și napi ar putea reduce șansele.
Şi exercițiile fizice regulate pot reduce riscul de a dezvolta fibrom uterin.
Bibliografie
- “Uterine Fibroids.” Mount Sinai Health System, 2020, www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/uterine-fibroids
- Alyson Powell Key. “Uterine Fibroids.” WebMD, WebMD, 3 Nov. 2016, www.webmd.com/women/uterine-fibroids/uterine-fibroids
- “Uterine Fibroids | Office on Women’s Health.” Womenshealth.gov, 2021, www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids
Alte afecțiuni similare
Fibromatoza fasciala plantara
Un fibrom plantar este un nodul benign (necanceros) care face ca tesutul conjunctiv sa se acumuleze si sa creeze bulgari duri pe talpile picioarelor. Acesti bulgari se...
Vezi detalii
Fibromatoză plantară
Fibromatoză plantară, sau boala Morbus Leddehose, reprezintă o proliferare anormală a țesutului fibros în fascia plantară a piciorului. Acest fenomen duce la formarea de...
Vezi detalii
Fibromialgia
Fibromialgia este un sindrom de durere cronică, manifestat la nivelul mușchilor și țesuturilor moi din tot corpul. Tulburarea este caracterizată de durere, rigiditate și...
Vezi detalii
Fibroza chistică
Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o boală genetică ce pune viața în pericol și care afectează, în principal, plămânii și sistemul digestiv. Poate provoca, de...
Vezi detalii
Fibroza hepatică
Fibroza hepatică este o afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de țesut fibros în ficat. Aceasta este rezultatul răspunsului organismului la leziuni hepatice...
Vezi detalii
Fibroza pulmonară
Fibroza pulmonară este o boală care apare atunci când țesutul pulmonar este deteriorat și cicatrizat. Acest țesut îngroșat și rigid îngreunează funcționarea corectă a...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.